Aktuálně: 2 036 inzerátů284 919 diskuzních příspěvků20 316 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sarah01

Sarah01
Sarah01 15.06.2026, 14:23:47 xxx.xxx.217.40
Janea:

By mě zajímalo, kolik chovak tedá má  chovatelský záměr. Řekla bych, že většina si jen splní nějaké zdravotní testy a mají štěňata tím chovatelský záměr končí.

A také by mě zajímalo, jak jako laik poznám, která chovka má chovatelský záměr. Většina lidí si jen vybere plemeno a barvu, která se mu líbí, maximálně koukne jestli mají krycí psy zdravotní testy. Nějaký chovatelský záměr neřeší a ani nemají šanci ho poznat, maximálně se jím chovka muže pochlubit na stránkách, ale většina z toho co píšete vypadá hezky napsané, ale realita může být někde jinde.

Zajímat se, třeba si zajet i na výstavu nebo na zkoušky daného plemene a ptát se. Ne že teď chci štěně a chci ho hned. Hledat informace v databázích. Pokud nejsou na stránkách informace o předchozích odchovech nebo o psech, kteří jsou senioři nebo už umřeli a jsou tam jen líbivá motta a krásné fotečky a videíčka, tak tam štěně nebrat.

U psů bez PP ale nemáte ani toto. Buď musíte toho chovatele znát nebo na doporučení a nebo je to sázka do loterie.

Sarah01
Sarah01 15.06.2026, 14:16:27 xxx.xxx.217.40
Anonymní:

Označovat veřejně osobu, která má řádně registrovaný chov, přidělené IČO a registrační CZ číslo, za „tyranku“, „podvodnici“ nebo „množku“ a současně vyzývat ostatní, aby od ní nenakupovali, je velmi závažné tvrzení. Taková označení nelze zakládat pouze na osobních názorech nebo domněnkách. Chov psů je v České republice legální činnost a o tom, zda někdo porušuje zákon, nerozhodují skupiny na sociálních sítích ani anonymní komentáře, ale příslušné orgány. Každý má právo na svůj názor, nikoliv však na šíření nepravdivých tvrzení a poškozování jména druhých.

Může podat trestní oznámení na PČR, tam to ale automaticky postoupí k trestní komisi příslušného úřadu a pokud se v tom nebudou chtít šťourat, tak s tím stejně nic nenadělá. Nebo podat žalobu k soudu, to bude ovšem s nejistým výsledkem a na dlouho. 

Sarah01
Sarah01 15.06.2026, 14:12:19 xxx.xxx.217.40
Anonymní:

Jsou i bez pp chovatelé co si pořídí drahé kvalitní pp psy a ano pak odchovávají bezpapoše a za podminek co muže pulka chs závidět. Ne fakt ne prťata každý hárání dokonce ani každej rok. A proč? Protože kluby. Byrokracie, kamarádíčkovaní uchovňování na základě toho kdo je kámoš atd. Když na bonitaci zaslechnete perličky jako dneska musíme třetinu fen vyházet máme jich moc, znovuuchovní 8letou fenu předsedkyně ale šampionku zahaničních výstav ne se slovy má volnou kůži na krku… když neuchovní psa se všemi (nepovinnými) testy čistými, splňujícího míry plemene a přinášejíciho novou krev jen proto že by vedení mělo míň fen na krytí pro svý psy… to pak otráví. Takový buď se psy sekne. Nebo jede bez pp chov za úplně stejných podmínek jako pp, jen se nemusí neustále hádat s kluby. A otravovat a výstavami které už hodně dlouho nejsou objektivní ani omylem.

To jsou výmluvy. Neznám termín “znovuuchovní”, to je co?  

U našeho plemene jsou kluby dva a uchovnění je jednoduchý, když pes splní všechny podmínky. Na všechny výstavy nikdo jezdit nemusí, stačí jen dvě, z toho jedna klubovka a ocenění stačí VD, fena nemusí být žádný výstavní matador. Ani krycí pes nemusí jezdit na výstavy a být výstavní šampion, stačí když dobře pracuje a je v té práci vidět.

Sarah01
Sarah01 15.06.2026, 14:04:29 xxx.xxx.217.40
Fiona.Praha:

MMCHD o svuj odchov se postará i chovka množka, od které mám psa já, vezme si a pak ho přeprodá, žádná křeč.🤪 Zrovna náš pes byl od ní takto přeprodán dvakrát, než se dostal k nám a k nám se dostal v šesti měsících, takže celkem ještě štěně.

Nevím, jakého plemene máte štěně a odkud. CHS se o svůj odchod většinou nějak zajímá, někdy si ho vezme a hledá mu domov nebo si ho nevezme, ale snaží se mu domov najít. Upřímně, co má CHS dělat se štěnětem, které někdo vrátí? Má si ho nechat? Některá si ho třeba nechá, jiná hledá nový domov.Když jde z domu třeba 8letý zkažený pes, má si ho vzít CHS domů a rozhodit si svou smečku? Jako že by CHS byla odkladištěm nehodících se zkažených nebo starých psů?

Někdo to dělá, že si i zkaženýho psa vezme, jakžtakž ho dá do kupy a pak hledá vhodného majitele. Ale myslím si, že takových je málo, protože na to potřebujete mít kapacitu (větší prostory, abyste mohla psy oddělit a pokud možno na to musí být i víc lidí) a hlavně zkušenosti s výcvikem takových zkažených psů. Většina chovatelů si myslím je žen (soudím podle účastníků výstav a zkoušek) a ne každá si troufne převychovávat zkaženého psa.

Ale…u “chovu” bez PP často lidi po půl roce ani nevědí, komu štěně prodali a noví majitelé ani neznají majitele sourozenců jejich štěněte. Kdežto u chovu s PP se dělávají srazy odchovů nebo různá setkávání. Já teda zatím dělám setkání jen na výstavách, ale se všemi lidmi jsem v kontaktu, píšeme si několikrát do roka a píší si i majitelé odchovů navzájem, protože se znají. Kdyby někdo musel z nějakýho důvodu psa vrátit, tak si ho určitě zpátky vezmu, i když jsem sama. Mívám tady dva odchovy vždycky o prázdninách, když jsou majitelé na dovolené, a to s nimi cvičím stejně tak, jak se svými.

Sarah01
Sarah01 15.06.2026, 13:53:16 xxx.xxx.217.40

Nestihla jsem přečíst všechny reakce, ale troufám si tvrdit, že většina chovatelů CHS s PP od GR aspoň jakýsi chovatelský záměr má. Ono taky záleží na tom, co si pod tím chovatelským záměrem představujete. Podle mě se stačí řídit alespoň Dvaceti klíčovými pravidly úspěšného chovatelského programu (orig. Twenty key elements of successful breeding program) od Carola Beuchata. Když u některého chovatele vidím, že opakuje u jedné feny spojení jedním psem dvakrát a více (ano, jsou takoví, kteří stejné spojení opakují i 5x), tak tam žádný chovatelský záměr nevidím, tam jde jen o prachy a o produkci dalších psů na gauč, nic víc. Myslet si, že každý chovatel psů s PP bere chov vážně a zodpovědně je prostě omyl, v každé zájmové skupině najdete člověka různých morálních kvalit a některým je úplně jedno, co vyprodukují. Jsou prostě lidi, kteří to fakt dělají jen pro výdělek, protože nemají jiné zaměstnání. A řekla bych, že i platné regule FCI jsou hrozně benevolentní, měly by se ještě víc zpřísnit. 

U chovu bez PP vidím jako problém to, že se nic neeviduje, nic se nekontroluje, nic se nesleduje. Prostě si můžou dělat, co chtějí, protože jim to zákon umožňuje. Docela se divím, že vám některým toto přijde v pořádku. Je přece úplně jedno, že fena není někde ve sklepě ve špíně, ale třeba doma v obýváku, i tak může rodit každé hárání, štěňata nemusejí být pravidelně odčervovaná a očkovaná. A nikdo se o tom nedozví, pokud nejsou všímaví sousedi. A ještě se "chovatel" vydává za jinou osobu a prodává si štěňata, kde se mu zachce. 

V souvislosti s tím mě opravdu pobavilo, když skorosousedka z vesnice ke mně přijela s tím, jestli nemám štěňata bez PP, když přece všechna z vrhu PP nedostanou (!) a ještě se divila a cítila dotčená, že neznám nikoho, kdo by ta štěňata bez PP měl. Jak bych se o takovém člověku asi dozvěděla, kde bych ho potkala? 🙄

Sarah01
Sarah01 14.06.2026, 22:13:52 xxx.xxx.162.253
Verun:

My hlídali celý týden, heč🤪. Sice už je rozumná, 8 let, ale ty noce na posteli vedle mě bylo peklo. … na venčení to nemělo vliv, venčíme jen "kolem komína” . 

Až bude mít 8, tak to už bude určitě taky pohoda, zatím jsou jí 2. Takže venčení ještě moc ne, pěšky neujde daleko a tahat kočárek do kopců, na to už se necejtím já. Ale zase je to krásnej věk v jiných ohledech. 😊

Sarah01
Sarah01 14.06.2026, 20:46:59 xxx.xxx.162.253

Já jsem o víkendu hlídala vnučku a jsem z toho zničená, jak kdybych zvládla třicetikilometrovou túru. 😄 Takže venčení se nekonalo, ale zítra už zase naběhneme na normální režim. U nás je dnes jenom 14 stupňů, na červen tedy poměrně zima.

Sarah01
Sarah01 14.06.2026, 20:35:47 xxx.xxx.162.253
Varaxi:

Když si vezmu od někoho odchované štěně za dvojku a čokoládu, to štěně je očkované, ošetřené, očipované, tak toho člověka nepovažuju za množitele. 

Pokud od téhož člověka vezmu totéž štěně za deset tisíc, tak to množitel je. 

Když si od téhož člověka vezmu štěně bez očkování, zavšivené, lezou z něj škrkavky, nebo připouští fenu každý rok, nebo třeba jen spojí dva merle psy atp., tak to je množitel mimo veškeré standardy etiky. Je to tyran zvířat. 

Množitel je každý, kdo množí za účelem výdělku a bez ohledu na nějaký chovný cíl (krom zvýšení líbivosti a atraktivity). Ale ani ten nemusí být neznalý, krutý nebo neschopný zajistit základní péči. Ano, nabízí se otázka, proč takoví množitelé nechovají oficiálně, když by s minimem úsilí měli šanci na vyšší zisk i prestiž. Ale existují. Jen je fakt na pohled nerozeznáte od těch tyranů. 

Jaký cíl ale může mít křížit na sebe různý plemena, která se jak vzhledově, tak povahově k sobě vůbec nehodí? Tam jiný důvod, než peníze, nějak nevidím. Šlechtění by asi vypadalo jinak.

Sarah01
Sarah01 14.06.2026, 11:21:11 xxx.xxx.162.253
Fiona.Praha:

Když je těch bezpapošů tak málo, protože musela až na Slovensko, tak budou štěňátka, ne? 😠

Štěňata nebudou, ta fena už je opravdu stará, odhaduju nejmíň 13 let. Jedině že by si ještě sehnali mladou.

Sarah01
Sarah01 14.06.2026, 11:18:42 xxx.xxx.162.253
Ph:

ne, neni to povahove podobne GR. Goldeny ja znam jako "smisky" co jsou kdykoliv a kdekoliv dobre naladeni. Ne uzlicek nervu., co mu mesto moc nesedi, protoze porad vsechno resi. Nechci se ted nejak extra navazet do lagotaku.  Ona je to takova obecna pravda. 

Je to modni plemeno - se vsemi dusledky. Povaha je tezce na vedlejsi koleji. A kdyz je malopocetne plemeno -neni vyber, tlak na nejakou selekci , bere se vsechno - nemuze to dopadnout dobre.

Tak to znám výjimku. A díky za info, příští plemeno to nebude.

Sarah01
Sarah01 14.06.2026, 11:15:10 xxx.xxx.162.253
acher:

Osobně pořízení si psa bez PP, pokud není z nějaké množírny, zas tak neodsuzuji, ale vadí mně záměrné množení bez PP. On je takový bludný kruh. Lidi množí, že je zájem o štěňata a jiní kupují, jelikož tito množí a štěňata jsou levnější a tak pořád dokola.To by zase bylo na diskuzi o cenách s PP…..

Jenže pokud to není záměrné množení, musely by to být omyly. A těch je tak marginální procento. Spíš znám případy, kdy se to na omyl svede, ale fena se v době hárání nechala cíleně pobíhat v místech, kde pak byla nakryta.

Sarah01
Sarah01 14.06.2026, 10:56:09 xxx.xxx.162.253
impact:

Věřím, že to spousta lidí nevidí ani s brýlemi. Já bych třeba taky nepoznala retrívra s PP a vořecha a přesto to chovatel uvidí na první dobrou. Možná bych ho nepoznala ani od zlatýho hovawarta. Nemám na ně prostě oko. 😀🥹 

Obrázek

Tak já bych to asi poznala podle těch uší a nohou. Rozdíl mezi GR a hovawartem na štěněti je občas poznat dost těžko, ale zatím jsem soudila jen z fotky. Dospělého poznám.

Sarah01
Sarah01 13.06.2026, 22:23:38 xxx.xxx.162.253
šavlozubka:

U nás je teď obrovský boom italských vodních psů. V životě jsem je neviděla. Maximálně v atlasu a teď jich tu potkávám aspoň pět. Jinak klasika retrívři, jorci a jako jorci, různí bullové, pudloidi, rasloidi. 

Lagotto romagnolo? Taky jsem o něm uvažovala, je menší než GR a povaha dost podobná. Vůbec jsem netušila, že je to tak populární plemeno.

Sarah01
Sarah01 13.06.2026, 20:52:04 xxx.xxx.162.253

Dnes jsem potkala paní z naší vesnice která u mě byla někdy na jaře a sháněla bezpapírové štěně goldena. Tak sehnala až na Slovensku a ne fenu, ale psa. A to se vyplatí. Jejich první fena je taky bezpapírák a vypadá spíš jako hovawart, i se tak chová.

Sarah01
Sarah01 13.06.2026, 17:26:09 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Beáta Pavlátová z 13.06.2026, 17:23:14

Takže máte oficiální CHS pod FCI?

Sarah01
Sarah01 13.06.2026, 11:38:03 xxx.xxx.162.253
Ladd:

A to, co psala Horsana,hrůza není?

(Už jsem o těch masakrech medvědů, co se na Slovensku dějí, slyšel od známého veterináře. Ani jsem to sem nepsal, abych někomu nejitřil emoce.)

To víte, to si přečteme, že člověk je na vrcholu potravního řetězce, tak má právo. A případně když už nic, tak za to můžou všichni medvěd a pomsta je zkrátka pomsta.

Sarah01
Sarah01 13.06.2026, 11:28:32 xxx.xxx.162.253

Drvodělko, prosím, můžete sem napsat, jestli má Pinďa průkaz původu. Ať nevznikají zbytečný dohady. Díky.

Sarah01
Sarah01 13.06.2026, 11:25:27 xxx.xxx.162.253
impact:

To štěně je s PP? A ve které chovatelské stanici odchovávají takový vořechy? 😀 Moc ráda bych se podívala na rodiče, kterým se narodilo tak vořechoidní štěně, fakt. 😀 Dlouhej jak písnička, křivý nohy, hlavu po foxlovi a pátý prsty na zadních nohou. Těch skutečných trikolorů je v republice tak žalostně málo (a to ještě aby byli hladkosrstí - to je jako vidět jednorožce!), že si fakt neumím ani za mák představit, že by toto nějaká chovka vyplodila.

Nicméně mýlit se můžu. 

Tak mi dejte prosím důkaz a pak si ráda kleknu na kolena, smeknu klobouk a omluvím se. 

Tak já důkaz nemám, prostě jsem věřila majitelce, že nekecá. A popravdě já se v ruslech nevyznám a já jsem ho myslím ani nechválila. 

Sarah01
Sarah01 13.06.2026, 08:18:53 xxx.xxx.162.253
kometa:

Ve kterém? Mám jedinou psí kámošku a ta chová jezevčíky s PP.

Taky koukám, přece naposled tu dávala Pinďu drvodělka, ten je s PP, pak papírový štěňata janaa a teď boxera s PP bambule. Jinak nevím.