Buggyra: Jako nesmíte si zakládat pojistku jako spoření. To je blbost. Ony ty pojišťovny tu životku tak jako nabízejí, ale výnos je z toho nulový, máte garanci zachování vkladů, a to je tak všechno. To není dobrý investiční produkt, to je snad jasné.
Pokud chcete spořit, musíte zvolit spořící produkt.
Pokud se chcete pojistit, a mít jistotu, že budete mít za zadkem pár set tisíc už od podpisu smlouvy (po nějaké té karenční době nebo jak se tomu nadává samozřejmě), tak pak si musíte důkladně projít nejen smlouvu, ale i pojistné podmínky, dodatky, výluky, aktualizace, specifika vašeho produktu, a tak dále (nebo mít poradce, který to má v malíku a nemá potřebu vás odrbat). Nelze spoléhat na to, že to bude fungovat jen tak na blind. Musíte vybrat podle těch sáhodlouhých dokumentů psaných drobným písmem produkt, který odpovídá vašim potřebám.
Asi bych řekla, že optimální kombinace bude sjednat si slušný spořící produkt, který můžete v řádu týdnů ukončit a vybrat (tj. nikoli třeba termínovaný vklad apod.), a k tomu, dokud na tom spořícím nebude nastřádaná nějaká smysluplná částka, platit ještě nějakou účinnou pojistku pokrývající to, co potřebujete pokrýt.
To ne, já jsem neměla pojistku se spořením. Měla jsem tam třeba plnění v případě pracovní neschopnosti, ale až od 29. dne zpětně od 1. dne, což se ukázalo jako blbost, protože třeba s chřipkou tak dlouho marodit nebudu a pokud to byla PN po operaci, což bývá delší doba, tak to ale zase bylo ve výlukách. Prostě člověk to opravdu musí prostudovat hodně podrobně, to máte pravdu, oni vás často tlačí k podpisu co nejdříve a to už vím, že na to nesmím kývnout. Já jsem nejdřív nechala tu pojistku upravit, ale pořád to bylo špatně a hlavně se ta splátka vzhledem k té úpravě příliš nesnížila, takže mi kdosi poradil, že zrušit a zřídit si úplně novou, že nabídnou lepší podmínky. Což se tedy ukázalo, že není taky až tak pravda. Nějaké investiční produkty právě mám a tou pojistkou jsem chtěla pokrýt, kdyby se nečekaně něco stalo, kdybych třeba náhle onemocněla.