Jé, děkuji za informaci, to bude mamka koukat… ale tak když i Láďa Hájovský chválí, tak to bude asi v pohodě 🙂 Možná bychom se s mamkou taky měly vybrat na návštěvu…
Jé, děkuji za informaci, to bude mamka koukat… ale tak když i Láďa Hájovský chválí, tak to bude asi v pohodě 🙂 Možná bychom se s mamkou taky měly vybrat na návštěvu…
Medvede, vlky a rysa taky nikdo nevypouští. Třeba tetřeva vypouštějí. Taky nějaké ty perlorodky a podobné zvěrstva. Tuším taky sysly? No a na co vypouštět zvířata, která u nás nemají kde žít? Nejdřív je potřeba se jim postarat o přirozená útočiště, což je například mlází, které úspěšně likviduje přemnožená zvěř, prasata sežerou všechna mláďata, na která na zemi natrefí… Teď se nechávají pruhy polí ladem nebo se sejou víceleté plodiny či květnaté louky, a jak to drobným tvorům prospívá. Ono možná nebude třeba je uměle vypouštět, bude stačit jim ty podmínky udělat. A na tom se maká.
Já jako aktivista bych zvěř vůbec nepřikrmovala. Co by při běžné zimní potravní nabídce nepřežilo zimu, to by nepřežilo. Pak by se nemohlo stát, že v obhospodařovaném území lovci skolí víc zvěře, než jsou vůbec plánované stavy. (nevzpomenu si už, kde jsem tuhle statistiku četla, kde taková zajímavá čísla byla)
Tak hledat jiného obvodního, tohle není normální. Když nechce ordinovat, tak nemusí, a když nechce peníze od tvé pojišťovny za řádné služby, tak je dostat taky nemusí. Ono by to s jiným obvodním třeba s tebou vypadalo trochu jinak, už se mi taky otvírá kudla v kapse… Normálně bych si na ni stěžovala.
No jasně, teď už na to nemáš energii a náladu, já to chápu, v klidu vydrž do operace a po rekonvalescenci, až se vzpamatuješ z těch hrůz, co na tobě leží, si najdeš v klidu nového obvodního a na tohle zapomeneš 🤗
Tak hlavně aby se nic podobného nikomu už nestalo 🙏
Teda… leda srnkám!
Tak jsem koukla na vitmin Vida Vital a vystačilo by mi to při mé spotřebě na deset dní. Deset dní za patnáct set. Tak jsem koupila nějaký obyč vitmin myslím od Mikropu a budu mít stejné množství za stejnou cenu na měsíc… Mít koně je asi drahé, že? 😀 A to bych ráda B dopřála nějaký vitmin od Dromy, všichni pějí chvály, ale ten můj e-shop nenabízí, tak uvidím, až co mi zbude z výplaty. Letos mi několik lidí nezávisle na sobě na několika akcích řeklo, že plnokrevník vypadá na svých dvacet úžasně. No samozřejmě mě to potěšilo, ale docela mě znervozňuje, co za plnokrevníky v tom věku vídají oni, protože já jsem na plnokrevníky kolem dvaceti v rozumném stavu celkem zvyklá (chovné kobyly měly špičkové krmení, plemeník a provozáci vypadali taky normálně…). A navíc na B vidím každý chlup špatně otočený, tu mi přijde, že kulhá, tu zase, že zhubnul, pořád tahám kejtičky kolem páteře očima nahoru 😂 a pořád se mi něco nezdá…
Škola ale nikoho k ničemu nevychová. Můžou jít učitelé příkladem a motivovat, ale když ten předmět zasadíte do osnov, tak to ještě neznamená, že bude v dětech budovat nějaké pozitivní základy, když bude kantor ignorant, může to být krásně úplně naopak, mně nešikovný profesor velmi znechutil historii… a kdybych už předtím neměla vřelý vztah k jazyku českému, tak by mi zaručeně znechutil i ten. Zato kantor na matiku, ačkoli na matiku jsem vždycky byla naprosto marná a prolézala s odřenýma čtyřkama, ten mě k matice motivoval skvěle a i přes tu náročnost pro mě nepolíbenou jsem se na hodiny matiky v podstatě těšila 🙂 Na tu školu se dneska rodiče spoléhají v hodně věcech, no zrovna v tomto bych do toho určitě nešla. Pokud v rodině není ke zvířatům vztah, tak dítě třeba se zvířaty nepřijde vůbec do kontaktu a v dospělosti nemusí mít potřebu nějaké mít. Pokud je v rodině špatný příklad péče o zvířata, děti si kolikrát na prahu dospívání řeknou, že oni to budou dělat jinak. A pokud je v rodině dobrý příklad péče o zvířata, ještě to vůbec nemusí zaručit, že dítě si to odnese do dospělosti. Také se umí kde kdo ohánět tím “dřív se to dělalo takhle a stačilo to”.
snad můžeš konzultovat po telefonu, no ni?
Já za sebe zatím počáteční dobré zkušenosti s mladým MVDr. Jakubem Hanáčkem z Jičína, jsem přesvědčená, že by vyrazil i dále od bydliště, kdyby na to přišlo. Je na fejsbůku i dohledatelný kontakt na googlu. Je výhoda, že je zároveň kovář, takže já jsem si ho posledně pozvala na takovou sdruženou návštěvu 😀
Teď ho mám vyžádaného také, budu mu muset zavolat. Měl nějakou nepříjemnost, snad ne přímo úraz s následky, ale musel se trochu vzpamatovávat, tak odsouval termíny, no a sice jsem tehdy řekla, že nespěchám, ale už se to pomaličku chýlí, takže ho zkusím ulovit a mohla bych ho ukecat i aby mi přivezl odčervení, to mě teď tak napadlo, že je šikovná kumulace povinností 🙂
mám! 🙂
Já chci taky něco stretnúť, no kdysi ještě když se nevědělo, že tady vlci jsou, mi něco akorát přeběhlo před autem, ale jestli to byl vlk, se svými čtyřmi plus dioptriemi fakt netuším 😀 Jinak sem tam potkám akorát rozebranou zdechlinu, teda potkávala jsem, teď už moc nejezdím, tak nemám moc šancí.
My teda nikde nemáme to pletivo volně ložené nebo pověšené tak, aby se do něj mohli zamotat. Maximálně do toho můžou strčit nějakou okončetinu a drát vytáhnout nebo utrhnout, ale pletivo je vypnuté a vyvázané, takže s pruhem pletiva nemají šanci odejít, aby se do něj vyloženě zamotali. No a je teda pravda, že kvůli hříbatům máme v základním výběhu taky půl metru od pletiva dovnitř výběhu ohradník pod napětím. Ale chodili už přes léto i do výběhů, kde je pletivo přímo přístupné a elektrika tam není, a zatím ťuk ťuk, i noví koně v pohodě. No jen co jsme je pustili do oplůtku jen z ohradníku a tyček, tak hříbě šup, ani nevíme, kde to vzalo, no ale hříbě, co tak asi, prostě lezlo, kam nemělo… snad se poučí (ha ha ha).
Teď jsme byli vážit. Shetlandi 230 a 210 kg, při posledním vážení před asi pěti lety měli 250 a 230, takže jsme na hladomorně dvacet kilo dole, to je slušné, slušné, na začátek zimy vypadají parádně, jsou tlustí, ale ne obézní, tak jsem spokojená.
Hříbě se dá-li tennahoře bude pozítří kastrovat, podílový welsh v kohoutku nějakých 145, váha 390 kg.
Černej je tlustej, záda jako stůl, zadek jako zaoceánská loď, už na něm testujeme druhého jezdce (teda třetího, ale sebe nepočítám, já už skoro nejezdím, já postávám na svých, mrznu a kibicuju), tak ten při svých nějakých 155+ cm váží 510 kilo.
Šli jsme tři, tak víc jsme toho nepobrali, ale staříka vážit nepotřebujeme, při posledním vážil taky 390 kilo při svých 130 cm a plnokrevník se svými 165+ vážil 550 kg (takže na něj můžu aplikovat dávkování z veškerých pytlů s krmením 😀).
Teď mi cinkly na účtě prachy, takže jdu myšičkám nakoupit žrádýlko, to se zase prohnu. Doteď dostávali jen oves a různá vyhraná krmiva z léta (je teda fakt, že po těch granulích a vitaminech mi přestali lízat hlínu), odteď už pěkně zimní KD. Černej začne místo ovsa dostávat něco s vitminem, protože na něj jsem i minulou zimu dost kašlala, tak ať to dožene. On je pěknej, tak to svádí mu toho moc nedat, ale minimálně tu vydrbanou hřívu by mohl přes zimu dovyrobit, hm…
takže se naučím zákon na ochranu zvířat proti týrání a veterinární zákon a jsem odborně způsobilá mít psa?
Přesně. Já jsem si třeba říkala, že bych si zajela na ten kurz chovatelství exotických zvířat, jsou různé moduly, nevím, zda bych si uměla udělat zrovna šelmy, ale klidně exo býložravce. Nic o tom nevím, jen bych se nadrtila legislativu, asi tak jako na přepravce zvířat, a pak bych mohla od stolu dělat klidně garanta nějakým zařízením a mít z toho jen prachy. Odpovědnost žádná, protože co mi můžou. Řeknu “no jo, to se zhoršilo od mojí poslední návštěvy, za to může provozovatel” a odcházím středem.
A když psa bude mít dítě nebo tělesně či jinak postižený, tak takový kurz určitě absolvovat nemůže, tj. bude muset být i u psů možnost garance, že jeden člověk si udělá kvalifikaci a podepíše se na kupní smlouvu dotyčným jako garant, a pak už to naprosto ztrácí smysl, že. A vztahovalo by se to na slepecké psy? A tak dále.
Fotobuňka by mohla být fajn, obec by mohla slyšet na to, že jí to značně sníží náklady na el. A když to nebude svítit celou noc, tak by ani nemusela obec táhnout elektrifikaci, na to by stačila solární svítidla, momentálně po nich pasu, protože jsem zase vyždímala nějakou dotaci z vašich daní 🙃😇 a chci z ní pořídit osvětlení na jízdárnu na zimní měsíce, včera jsme už docvičávali s dětmi za stmívání. Na cvičení a základy to bez velkého světla ještě jde, ale až budu potřebovat vidět, jak dítě sedí a působí na koně, zda dělá rukama a nohama, co má, případně ze země s bičem a vodítkem, tak to potřebuji světlo, a nechce se mi úplně čekat do března…
Evidentně zatím vlkům vyhovuje, rozmnožování je potvrzené v půlce pohraničních smeček… a vlčí teritoria se neustále rozšiřují. Asi se jim u nás líbí, tak to víte, přirozených ani umělých predátorů nemajíce, zvěře, mléka a strdí hojnost, tady by chtěl žít každý 🙂
Musím říct, že jsem mezi svýma holkama zatím nějakou zásadní šikanu neviděla. Vposledku, kdy jsem měla hodně starých i nových, jsem jim budník přepažila, a měly každá skupina svůj vchod, a udělám to tak i v budoucnu, takže si na sebe mají čas zvyknout, to se mi osvědčilo. Stejně musím “mladé” (vynesené) nejprve naučit chodit večer domů, takže ty jsou beztak ve voliéře, aby se mi nerozutíkaly, taky jsou připitomělé, než se rozkoukají, a mohl by je chytit poník nebo hříbě… Tak si myslím, že tohle mám zmáknuté. A zase když ty důchodkyně ponesou, nevidím důvod je ještě mařit, když sezonu ještě můžou pěkně požít. Kdybych picla všechny, tak jednak nemám zatím dost velký mrazák (ten vyhlédnutý mi samozřejmě někdo vyfouknul, jak jinak) a za druhé, co bych picala příští zimu? 😀
jojo, zlatý pletivo… V pletivu od jara ty dvě nový hříbata, pletiva se ani nedotkli, před týdnem postavený oplůtek z pásky mimo pletivový alkatraz a hříbě (polokrevné v podstatě) dorvanou nohu druhý den. Nevymyslíš. A to mi každý koňák říká, jak lesácké pletivo největší zlo, že do toho konýšky strkají ručičky a nožičky… leda tak shetlandi do toho dělají díry, aby mohli strkat hlavu skrz za trávou…
Já myslím, že Ronja měla na mysli spíš ty plány progresivistické levice. Ale na to bych tedy rozhodně nějaké relevantní odkazy neočekávala.
Jestlipak to ti páni policajti věděli…