Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 10.11.2025, 15:32:19
To asi je, no. To mají blbé. Potřebuji obměnit hejno, však už jsou tříleté plus. Už se u nich začínají objevovat různé neduhy, jako že ta hnědka mi zasedla na tři měsíce, jiná zase měla nějaký výpotek v podbřišku, teda nějak jsme ji s veterinářem zachovali, ale ta už nejspíš neponese, tak ty dosloužilkyně potřebuji vytipovat a vyměnit. Jinak minulou zimu si pauzu nedávaly, ale tak to byly ještě v “produktivním” věku. Tuším, že teď prostě budou tu pauzu každý rok prodlužovat, no a po tom třetím roce věku mimo sezonu ani neponesou denně, a sice jsou krásné, jak teď přepeřily, to zase o tom žádná, ale na koukání je nemám, že.
Odpověď na příspěvek uživatele lesakm z 11.11.2025, 00:40:08
A jakým způsobem je střílí v tom Švédsku? Je tam na to vyčleněná nějaká odborná pracovní skupina a nebo je to jako u nás, že když tu černou nezvládnou vystřílet myslivci, tak se sebere parta policistů a jdou to zkusit taky?
Já jsem pro střílení, rozhodně v oblastech konfliktů, ale podle toho, co říkají lidé, co vlkům rozumí, to právě nejde jen tak jako prase, prostě bouchnu, co běží okolo…
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.11.2025, 11:46:37
Výhodička, můj doktor mi napíše nebo provede, co si nadiktuji. Hodlám to otestovat v brzké době, kdy si půjdu pro předpis na železo, přestože ho nepotřebuji pro nějakou chudokrevnost, ale pouze na zobání před darováním krve 😀
Já tydlety aplikace vůbec neumím a neznám a tak. Takže nic. S pojišťovnou komunikuju přes nějaký web portál, a jestli se oni rozhodnou, že už to půjde jen přes telefon, tak už benefity nenačerpám, ani za krev ani za očkování ani za prevenci, a může mi to být jedno 😀
Ale docela bych se chtěla naočkovat na encefalitidu, jenže je to celkem pálka. A na to mi pojišťovna právě nabízí bonus jen za splněnou prevenci, kterou splněnou nemám. Možná dřív obvoďák půjde do důchodu, než budu mít já preventivní prohlídku se vším, co k tomu patří…
Já o víkendu stihla dva blešáky, koupila jsem na nich pětikilovku cibule, nějaké okurky, bohužel nebyli naši oblíbení pekaři a nebyli ani langošáci, takže to jsem teda byla zásadně zklamaná, langoše si budu muset udělat doma, chjo. No šlápla jsem do toho a aspoň upekla dva štrůdly a povedly se mooc, takže jsme jeden hned zbouchali 😀 U koní jsem tento víkend neudělala nic moc, oba dny jezdily holčičky, takže koně obstaraly, já jsem si jen přišla zaopatřit slépky a namíchat krmení. Vyhráli jsme někde pytel obilí, já jsem si vybrala ječmen pro koně, tak mu ho musím začít vařit konečně, už je čas, slépky si pak také rády dají 🙂
Slépky pěkně přepeřily, běluhy jsou už zase sněhobílé včetně prachového pod ocásky, jsou nádherné i v tom bahně, nevím, jak to dělají. A hnědka také úspěšně přepeřila, už nevypadá jako kuře, bez ocasu a se scvrklým hřebínkem, teď má šanci zase se roznést, všechny holky se mohou prokázat do Vánoc, a když nebude o Vánocích některá snášet, tak si to poznačím a postupně v novém roce půjdou do polívek. Na jaře budu doplňovat.
Kosičky momentálně vyprodávají nějaké vynesenky po 40 kačkách za kus, to jsem ještě neviděla, svrbí mě ruka, ale… nejprve musím protřídit současné soudružky.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 10.11.2025, 07:37:19
To já umím 🙂 U té dočasky bych aspoň nemusela smutnit, věděla bych, že šli někam, kde je bude mít někdo rád (snad), a rovnou bych se mohla těšit na další 😊 Nemám problém udělat takovou výměnu 🙂
Přišla jsem do šichty, zapínám přenos a jsem zvědavá, jestli mi vydá na celých 8 hodin 😀 asi ne, přijde kolegyně, bude po mně něco chtít, budu se muset soustředit na maily a výpočty, tak budu muset vypínat, neumím dvě věci najednou…
Ne, otočila se tam, když už slepice byly na hřadech, ale ještě nebyl kurník zavřený. Když šla obsluha zavírat kurník, byla liška fuč.
Tak si říkám, že by se mi to mohlo vyhnout, slépky sice do kurníku lezou dlouho před setměním (teď kolem čtvrté), ale my jsme ve stáji vždycky do tmy a odcházím, když už jsou dvířka bezpečně zapadlá (špatně klouzala v ližinách, tak jsem k dvířkům přidala jako závaží šutr v pytlíku, tak líša nemá šanci čumákem dvířka nadzvednout). Ráno musí otvírat holky vchod pro obsluhu, protože už tam chodí taky za tmy, ale odcházejí už za světla (automat už je otevřený), tak to snad liška po odchodu obsluhy nezaskočí…
Mimochodem, rajčata stále venku na uschlých stoncích a stále mají snahu oranžovět, mám radost, snad ještě stihnou dojet, je jich tam ještě určitě tak kilo 🙂
A ostatně jestli na to máte, nechte si dát i tu kapku do ucha a prostě když se sluch zhorší, tak přejdete k tomu viditelnému. Můžete krásně ještě rok dva poběhat s tím vnitřním 🙂 Neházela bych flintu do žita. Ovsa. Rajčat.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 06.11.2025, 14:00:47
Známá roky po autonehodě výrůstky do míšního kanálu v krční. Nejúžasnější zkušenost udělala s tradiční čínskou medicínou. Nějaké masáže, akupunktura, nějaká ta jejich chemie v mazání… Když ještě chodila do práce, tak po návštěvě Číňana sice dva dny trpěla jak zvíře, ale pak půl roku fungovala bez příznaků.
Máme koně 24/7, takže se přizpůsobí sami. Klušeme na přehledném terénu, který známe, klidně i při vytrvalých lijácích, ale samozřejmě to musí být terén, kde koně nezapadají a nekloužou, tj. nějaká louka s drnem, lesní cesta po rovině, asfaltka (nemáme kováno). Plnokrevníkovi od srpna průběžně přidávám krmení a deky 😀 ostatní záživné tlusťochy nechávám být. Naše jízdárna je při vytrvalejším dešti nesjízdná, ale pro jízdárenskou práci využíváme travnaté výběhy, kde je trochu rovno. Chlupatých koní si také moc nevšímám, při běžné “práci” (ehm, hobby zátěž, nulová) se nespotí a když jedeme na nějakou akci, tak vysušíme, vychodíme, případně vyvíchujeme ještě než koně prskneme zpátky do výběhu. Zjara uvažuji holit poníky na prsou a pod břichem, ale musím tak, aby jim to stihlo do prvních výstav zarůst novou srstí.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 05.11.2025, 15:09:11
Já jsem přesvědčená, že prvorodiče vědí o těch dětech zhusta jako tihle zájemci o psech.
A kdyby mohli pořídit to dítě levněji, tak by do té množky šli. Však nepotřebují určitou rasu dítěte, nebudou s ním chodit na výstavy. Přesně tak by to bylo.
Když si někdo pořizuje dítě, přemýšlí o tom, že to může být taky závazek na padesát let, a co ho to v takovém případě může stát za neskutečný peníze?
Já naštěstí pálím z práce rovnou k hérečkám (Kocour počká holt do večera), takže mám hodinu, hodinu a půl světla k dobru. Bobky se sbírají za světla, no ale práce s koňmi už bývá za šera, nic moc… A to mi ještě hoďku ukrojí.