Já jsem na jaře dostala darem dvě krabice otráveného zrní, tak jsem se jala škůdce potírat, vysypala jsem ty krabice jednu dospod skříně na věci v buňce, kde se myši prohánějí jako v paneláku, druhou krabici do uzavřené místnůstky mezi boxy u koní, kde si myši vyhlodaly díru do podlahy a vykutávají nám tam zpod prken spoustu písku a hlíny a zjevně tam spokojeně nerušeně žijí. Vše zrní zmizelo asi během týdne (a že ho bylo dohromady asi kilo…), žádný smrad jsem za celé léto neucítila a žádné opilé myši se vůkol nepohybovaly, natož abych našla něco chcíplého. Vadí mi na tom, že tu chodí chytat kočky z okolních stavení… po této nepřesvědčivé zkušenosti jsem trávení zavrhla jako neefektivní, u těch mrtvochytek aspoň mám v ruce důkaz místo slibů 😀
Já sázím sportku mnoho let s tím, že nespoléhám na to, že v určitý termín vyhraji, ale samozřejmě mám připravené plány na to, kdyby ta eventualita nastala.
A určitě ne od 90 let plánoval invazi na Ukrajinu.
Já bych se nedivila, kdyby měl ve štrozoku plány na invazi do Pobaltí i do Polska (do S. Koreje, do Kazachstánu, do Číny)… Ostatně náš expert NN byl ten, kdo poukázal na to, že státy mají strategické plány pro všechny možné eventuality. My tedy spíš tak kdyby někdo chtěl invadovat k nám, no…
Ještě mě tak napadá, že ty plány měli nejspíš všichni ruští diktátoři, pouze se oprašují a průběžně aktualizují podle dostupné techniky a technologie…
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 23.10.2025, 13:02:48
Vzhledem k tomu, že v době šlechtění těchto koní byli majitelé koní nuceni tyto koně chovat extenzivně, tak ano, toto šlechtění probíhalo dle přirozených potřeb těch koní.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 23.10.2025, 07:51:40
Děkuji, děkuji.
Tak jako zase tolik těch dětí k těm koním nechodí. Ráda bych zvládla více, ale momentálně je deset dětí takový strop, jsem na to holt sama. Až zapojím zkušenější členky (a nové koně), tak budeme moci mít třeba dvacet, třicet dětí, ale to nám holky budou muset u těch koní vydržet a mít o to zájem 🙂 Takže těch pár dětí by šlo buď ke koním jinam a nebo by prostě ke koním nechodily. Jediné, na čem si můžu honit triko je, že jsme široko daleko nejlevnější jezdecký klub a že nabízíme cos, co v okolí hned tak někdo nenabízí.
No a co se týče starosti o zvířata, tak do toho nikdo moc nevidí, tady na diskusi si můžu vykládat, jaká jsem světová chovatelka, ale v reálu to může být jinak, že… Mám ta zvířata ráda, ale to mnohdy nestačí. Tak tím bych se asi moc nechválila 🙂
No ohledně té kombinatoriky vás musím uklidnit. Putin žádný velký matematik nebude. Jen čekal na příležitost. Základní myšlenka byla od devadesátek jasná, UA je problém, který bude potřeba “řešit”, vůdci Rusi všichni postupně nějak reagovali, vývoj situace na UA se dal možná odhadnout, ale určitě se dal ovlivnit. A pak jen čekat na příležitost, až se pozornost obrátí jinam, bude jiný problém (jakýkoli). Štěstí přeje připraveným. A jak byla šance, šup do toho. To zvládne i obyčejný člověk. Musíte si uvědomit, že ruští vůdci nepotřebují brát ohled na politickou situaci “doma”, na náladu obyvatelstva a asi i na několik dalších faktorů, které mě teď nenapadají.
Možná to vidím moc přehnaně. Průmysl kolem sportovního využití koní je tak masivní, že asi nehrozí zákaz využívání. No pravda je, že skutečné týrání se koná jinde než zrovna na Staromáku.
Platfus plnokrevník ani omylem, tam je skutečně chodidlo nosná část, jako že možná milimetr pod stěnou… (hodně chodí, u nás hodně šutry, tak ochodí)
Rentgeny těch koní jsem zvětšiny neviděla, u plnokrevníka jsem na RTG tloušťku rohoviny nikdá nezkoumala, dělám tak, aby chodil, víc mě tak nějak netrápí…
No, asi tady nebudu oblíbená, ale já myš klepnu lopatkou a pak ji zkrmím slepicím. I proto se mi moc nechce do kočky, protože tohle je supervýhodné krmení, čerstvé masíčko…kočka mi vajíčka neponese…
Může to být nějaký zbytek po výrobě vajíčka klidně, může to být nějaká sraženina, kus odloučené tkáně, pokud jsou slepice vitální a nenacházíte to pravidelně, osobně bych neřešila. No ale já jsem laik a třeba se vyjádří někdo znalejší 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 22.10.2025, 10:31:43
Když nemusím, do chodidla vůbec nesahám. V souladu s kopytářem. Kdy musím? Třeba u staříka, kterému to přerůstá vše, a když vystrouhám, měl by chodidlo vyšší než stěnu. Nestíhá si to ochodit, protože už se moc nehýbe (zato hodně žere, takže kopyta mu rostou jak houby po dešti). Nebo u plnokrevníka, kterému na těch platfusech pravidelně přerůstají rozpěrky a pokládají se přes chodidlo, to prostě musím udržovat. A když neudržím, šup absces.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 22.10.2025, 10:34:32
On je ten kopytář jednou za půl roku. Samozřejmě ošetřuji sama, ale nezdá se mi, že by to postupovalo k lepšímu, proto si ho vyžádám na konzultaci. On ji má v kopytě od léta, na jaře, kdy tu byl kopytář, ještě nebyla. Normálka to vyřeším mezi dvěma strouháními, protože to vidím, tak hned zasahuji, ale teď se mi to nechce líbit, vyžádám si názor odborníka.
Zrovna těch koní, co tahají kočáry po městech, není tolik, aby kvůli tomu celé koňstvo přišlo do salámu. Na druhou stranu je to malý krůček pro člověka…a najednou bude zakázané koně vůbec využívat. Úplně mi nevadí, když se zakážou koně pro turisty, jen mi vrtá hlavou, kam až se to může posunout, protože zrovna já si ten zadek na nich nebo za nimi vozím…
To jo, já viděla jen pár fotek hlavy u toho Fidouše, teď vidím srst, a má ji pěkně učesanou, ne “do snopečků”, jak říká macecha - to je dobré znamení 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 22.10.2025, 10:04:05
Proč to teď nesplňuje welfare? Koník není sám, lidé kolem se vzdělávají, někdo se mu věnuje… Kéž by to tímhle směrem postupovalo u všech majitelů, si tak říkám, hlavně u těch, kteří jsou naprosto nevědomí.
No nic, zkusím zase nachystat tu s propadlem. Dám ji tentokrát do krmné bedny se slepičím krmením, tam jsem byla nebývale úspěšná, myškám dám na konec toho propadla slepičí granule na oboustranně lepící pásku, a uvidím 🙂 do kyblíku bych mohla hodit i namočenou pšenku…ta by mohla vonět.