Mně ty myši skáčou do mrtvochytek samy. Nemusím nějak extra vynalézavě vnadit. Tady si běhají za bílého dne sem tam. Když přijde kocour pro myš, tak ho vidíte jít k buňce a za minutu ho vidíte odcházet s myší. Ale pro to množství myší by se mi právě líbilo mít nějakou past, která jich je schopná pochytat víc najednou, kde jsem sázela na ty propadla na kyblících, jenže tam se prostě nic za několik měsíců na různých místech nechytilo… ☹️ Mrtvochytky chytly třeba tři myši za jeden den, tři sklapovačky tři kousky. Jednou mi sklapla máma i s mládětem, fakt je to tu myší ráj.
Navíc tady asi piškoty díru do světa neudělají, koně i děti rozhazují neustále po stáji různé obilí… A slepice také nemají pšenku na myším nedostupném místě, bohužel. (chtělo by to to nášlapné krmítko…)
Moje myši mají vůbec nejraději slepičí granule pro nosnice a pak taky jedou ty granule pro psy. To je bezva lákadlo. Teď jsme navezli na hromadu u stromů jablka na zimu, tak mají myšičky i přísun vitamínů…
Canko, to vypadá fantasticky, úplně jste mě navnadila, že tam bych asi mohla někdy vyrazit 😀 Instagram nemám a v práci mě nepustí ani na ty veřejně přístupné, takže jinde si fotky neprohlédnu, vypadá to báječně, fakt závidím 🙂 No a samozřejmě vám to přeji! Byla spolucestující také tak nadšená a pojede s vámi i příště? Si někdy říkám, že bych vás mohla využít jako cestovku 🤣 Jako kdysi kamarádku… ona vybrala, zaplatila lety, ubytko, vše domluvila, já jsem jí jen poslala peníze, protože jsem neschopná v tomhle ohledu - na letišti bych se teď už asi neztratila, když jsem tam už byla, ale v cizině by mi to asi problém nedělalo… No ale já už nikdy nebudu mít čas ani peníze na takové legrace, takže takové hovězí nápady musím zaplašit 🤭
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 22.10.2025, 04:58:20
Ano ano, Rusko je hodné, kéž by přišlo i k nám, zbavit nás Fialy, Babiše, a hlavně - Kalouska!
Tak to nám tu mírotvornou misi to Rusko ukázalo teda. To jsme rádi, že jak přišlo, skončilo bombardování etnického a civilního kohokoli a mír zavládl vůkol.
Influencer, který kombinuje angličtinu a češtinu, przní oboje, a z jeho projevu se nenaučí dítě ani jedno. Leda by to kombinoval tak, jako Kluci z Prahy, kteří stejnou věc popíší anglicky a česky, v obou jazycích spisovně, srozumitelně a v celých větách. Pokud influencer jen vkládá cool slovíčka do jazyka, je to k ničemu. Vztah to možná nějaký vytváří, ale jen emoční. Pravý cit pro jazyk vzniká až tím, že dítě poslouchá skutečně plynulý projev v tom jazyce, tj. například ty vaše filmy a videa. A to ten můj kámoš zvládá filmy a vide levou zadní, ale pizzu by si objednal po telefonu jen velmi obtížně.
AAA: mladí také často přebírají romské nebo židovské výrazy a jistě budete souhlasit, že si tím rozhodně nevytvářejí vztah k romštině nebo hebrejštině… Je to jen touha zapadnout, vždyť oni často ani nevědí, co to v tom jazyce původně znamená a nebo z jakého jazyka to vlastně pochází.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.10.2025, 12:54:13
Já si myslím, že se ve školách velmi zanedbává konverzační angličtina. Děti mají slovní zásobu ze slovníku, jsou schopné sestavit větu podle mluvnických pravidel, ale když po nich chcete konverzaci a pohotové reakce, tak jsou marné, kolikrát už i u toho, když mají napsat odstavec vlastními slovy, tak jsou marné. Já jsem tu AJ učila průřezově v celé základce a učebnice a celý sylabus je postavený tak, že se učí především slovní zásobu a základní gramatické operace, k čemuž využívají v učebnici a cvičebnici cvičení, která jsou zhusta koncipovaná tak, aby u nich dítě co možná nemuselo přemýšlet, procvičovalo pouze jeden jev a nikoli komplexně to, co se dosud naučilo, jsou to hlavně doplňovačky, aby se nám dítka ve škole neudřela a nemusela náhodou něco psát (jako třeba celou větu...). Tímhle přístupem se skutečně ke konverzačním dovednostem v základním školství dopracují jen ti talentovaní. Ti ostatní nemají šanci, protože jim systém žádnou nedá. Když na ně učitelky mluví anglicky, děti sice cos naposlouchají, ale když nejsou děti nuceny hovořit anglicky v celé hodině (a to nejde, na to je hodina krátká), tak jsou bez šance. Já jsem měla angličtinu jako hlavní cizí jazyk až na VŠ, ale celkem mi to leze do hlavy, tak jsem na VŠ rychle dohnala. Dneska už mají děti angličtinu jako hlavní jazyk automaticky, ale já jsem to na výstupu ze základní školy vůbec neviděla jako výhodu. Já jsem tam učila krátce, takže jsem mohla akorát pozorovat výsledky práce mých předchůdců, a byla to bída, v devátém ročníku umělo pár základních komunikačních vět pět dětí z pětadvaceti a deset z pětadvaceti stále četlo základní slovní zásobu s českou výslovností.
Zkušenosti komety tomu dost odpovídají, nicméně je nutno vzít v potaz, že na veterinární školu se přeci jen hlásí tak nějak ti z těch lepších polovin tříd, že. U nás šla většina na učňák a někteří šli rovnou jezdit traktorem bez dokončeného základního vzdělání - no ale ti tu angličtinu skutečně potřebovat nebudou 😀…
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 21.10.2025, 12:14:11
Že mladí přebírají slovíčka a vkládají je do hovorové či obecné češtiny ale neznamená, že umějí anglicky. Školní angličtina (existuje pro to někde výraz jako pro němčinu “hochdojč”?) je zcela něco jiného. Mladší známý si pokecá plynně s kamarády u multiplayeru o všem možném, ale v krámě si rohlík nekoupí a na nádraží se na vlak taky nezeptá, pokud by tedy nechtěl paní na přepážce hluboce urazit… 🤭 Já zase neumím sedět u anglicky mluveného videa a dělat u toho ještě něco jiného, musím se soustředit, abych jim rozuměla, zatímco on se na to soustředit nemusí a rozumí tomu už na podvědomé rovině. Nicméně zase na druhou stranu aby přečetl psaný text anglicky a porozuměl mu, tak si ho musí nejprve přečíst, aby věděl, co je tam psáno, pak musí nějak vydumat, jak se to asi vyslovuje, a pak teprve po slovech skládá význam vět, zatímco já si vědecký článek v angličtině přečtu plynule a z kontextu porozumím i neznámým výrazům, obratům.
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 21.10.2025, 10:35:46
To je jako kdybych nesnášel Rakušáky jenom kvůli tomu, že mluví německy jako v Německu. To hrozně zavání rasismem
Bingo. Přesně to to je. A když na mě někdo bude mluvit německy, budu si o něm myslet, že je němčour úplně stejně, ať to bude Němec nebo Rakušák nebo Polák nebo třeba Ukrajinec. A úplně stejně se na něj budu koukat krz prsty víc, než na plynně česky hovořícího černocha.
Bobčo, já věším doma prádlo na takový roztahovací nůžkový sušák na zdi nad pračkou. Vejdou se mi na něj dvě ty moje malinké pračky 🙂 A nemusím sbírat prádlo a zvyšuje mi to vlhkost v bytě (vím, to ty nepotřebuješ…). Ty můžeš asi věšet na hůře, ale nedoštracháš se tam, viď.
Já díky němčině získala už druhou práci v řadě 😀 Byla jsem chytrá horákyně, že jsem si ji na VŠ dala volitelně k angličtině, bylo nás na němčině z celého ročníku pět ☝️A když jsem zaměstnavateli napsala, že mohu klidně na pohovor v němčině, psali mi, že tím pádem na ten pohovor ani nemusím chodit 🤗
No dělám to tak, že do toho textu příspěvku, jak to teďka píšu, napíšu třeba
Dájo: dělám to takhle, jak teď vidíte. Větu to umím zkopčit a použít - takhle ji zkopčím, vložím, označím ji a uvedu do kurzívy, a pak se k ní můžu vyjadřovat jako k citaci.
Sarah: díky za palec
Píšu to růčo fůčo 🙂
Mě na tom stisknutí tlačítka “odpovědět” irituje to, že mě to vyhodí od toho příspěvku dolů k tomu psaní, a když to odmávnu, tak se ocitnu na konci diskuse, jako že na poslední stránce. A pak musím hledat, kde jsem byla (už jsem objevila, že dám na prohlížeči tlačítko “zpět” a ono mě to hodí na tu stránku, kde jsem si naposledy četla). Tak radši neklikám na citace a odpovědi a rovnou píšu příspěvek, odpovím v něm postupně na všechny, a odpinknu ho, když dočtu stránku 🙂
No tak zvýšený tep může být ze spousty důvodů, spouštěčem je stres v místě, takže to může být schvácení, absces, jakákoli jiná bolest nebo zánět…
Já třeba tu prstní cévu hmatat neumím, tak se ani nesnažím, orientuji se podle toho, jak je kopyto teplé, jestli to okolo natéká, jestli je citlivé na poťukání nebo zatlačení háčkem, jestli je citlivé na omačkání korunky a patek okolo…
Před nějakými 14 dny jsem si takhle oddiagnostikovala absces na plnokrevníkovi… mám na něj povolaného toho kováře, aby mi to zase skouknul a hlavně se mi tam rozlézá nějaká nemoc bílé čáry nebo kýho hnusa, takže to musí prostě pořešit odborník (jsem docela ráda, že je v kombu vet/kovář…).
Já bych potřebovala s černým začít chodit po tvrdém, protože má kopyta jak máslo, a to se jinak neudělá, než že ho z travnatého výběhu dostanu na tvrdo a trochu svižněji, aby si tělo uvědomilo, že je třeba se zasnažit (docela i klouby a kosti by mohly začít zjišťovat, že život nebude peříčko). No tak teď leda na ruce… ale holt dobrá pobídka do toho zatahávání, nedá se svítit, bude se muset začít 🙂
Já na politiku nemám čas, nemám čas to vše sledovat a nemám kapacitu to pojmout. Takže mám sice také vyhraněné názory, ale na základě velmi kusých informací a nemám tam tu “omáčku” okolo (takže ty svoje názory neumím řádně vyargumentovat, jsou to spíš takové dojmy na základě zachyceného), a to některé lidi dráždí málem do nepříčetna 😀 Takže já si musím dávat na projevy svých názorů pozor, aby z toho někoho netřeplo…