Aktuálně: 2 323 inzerátů269 872 diskuzních příspěvků19 343 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 09.01.2026, 11:49:41 xxx.xxx.198.226

No já bych teda ráda poznamenala, že u nás se o plných armádních skladech (funkčních a moderních) zbraní rozhodně nedá hovořit.  Dále by se dalo polemizovat o tom, zda vůbec máme stavy vojsk na to, aby případné plné sklady využily. Asi jediný, o kom se dá spolehlivě prohlásit, že v poslední době účinně polechtal armádu, je Polsko. U Němců sice výzbroj na vysoké úrovni, ale do zbraně se tam taky moc mladíků nehrne. Tak já nevím, kde se kdo chystá na válku. Evropě musí být jasné, že s válkou by to zrovna nevyhrála… ani tak, ani tak. No a že fabriky chrlí zbraně, tak to jo, aby nehrnuly, když je poptávka. Buďme rádi, zbrojařský průmysl v CZ je jeden z mála, který je na vzestupu, i když zaujímá jen zlomeček trhu.

Pro Orionku: “buďme rádi” neznamená, že fandím tomu, že naše granáty trhají ručičky na UA, chtěla jsem tím jen říci, že jsem ráda, že aspoň nějaká část našeho hospodářství trochu funguje…

Buggyra
Buggyra 09.01.2026, 10:23:53 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 08.01.2026, 14:46:27

Vtip je v tom, že takto smýšlející lidi vůbec v obchodech, kde si nemohou ověřit původ nití, nenakupují. Takže otázka “jak ověřit” je položená špatně. Nakupuje se tam, kde je už ověřeno. A jinde ne.

Buggyra
Buggyra 09.01.2026, 10:13:37 xxx.xxx.198.226

“Není spravedlivé, aby jedna zem měla tolik bohatství. Musí se rozdělit”

No tuhle větu asi chápu, ale my snad Rusko nepovažujeme za bohaté. Nebo..? To už bych jako Evropa radši obsazovala to Grónsko (které už jako Evropa v podstatě máme obsazené, jen udělat dohody, že to tam vytěžíme) než s nejistým výsledkem přebírat ruské rafinérie, které s trochou nadsázky ještě běží na parní stroj, teda pokud běží.

Buggyra
Buggyra 09.01.2026, 10:09:44 xxx.xxx.198.226

Jojo, pamatuju, jak jsme si cvrnkali rtuťovými kuličkami po učebně fyziky (teda učitel u toho nebyl, samozřejmě)…

V druhém zaměstnání v laborce kancelářský šuplík s rozbitými teploměry a kuličky rtuti po tom šuplíku běhaly jako křečci (i podobně veliké) 😀

No samozřejmě nevylučuji nějakou intoxikaci z těchto svých zážitků, ale v přípapě onoho bytového domu si spíš hádám dali hasiči takové novoroční cvíko, aby nebyla nuda 🙂 No ale samozřejmě pokud je někdo zavolá přes tísňovou linku a nahlásí v bytě rtuť, tak asi existuje standardní postup, jak je v zápisu “rtuť”, asi prostě musejí mít vše, co je předepsáno pro zásah u rtuti. Takže se tomu úplně nedá asi vyhnout, dneska už je všechno nalajnovaný, procesy jsou pevně dané, odpovědné osoby jednou nohou v krimu, takže…

Buggyra
Buggyra 09.01.2026, 09:25:00 xxx.xxx.198.226

Ad zub, pravidla zubajda, že pokud by to přes víkend nebylo k vydržení, mám tu ucpávku vyndat a nechat to uvolnit, říkala jsem si, pche, vždyť to bolet nebude, je to otevřený, co by se mohlo…

No tak už teď mám pocit, že bych to asi nejraději otevřela 😀 Otok u kořene nezmizel, naopak se rozjel ve velkym, včera na školení k dotacím z kraje jsem normálně měla pocit, že mám teplotu, no v noci mě to vzbudilo a teď i po ohřátí teplým pitivem mi to tlačí na celou tvář a už cítím i u čelistního kloubu, tj. ozývá se trojklanný, a já asi nechci 😄 Lavíruju, zda zvednout telefon a zubajdě zavolat, že co s tím mám dělat. A nebo doma vezmu špendlík a ten otok propíchnu a budu mít klid. On možná vyleze sám, ostrá hrana otoku mi postupuje po dásni podél zubu v horní čelisti směrem dolů (špičák), od kraje dásně je už jen pár milimetrů, tak mám za to, že dřív nebo později se ten absces uvolní stejně jako u koně podél kopyta 😀

Buggyra
Buggyra 09.01.2026, 09:19:16 xxx.xxx.198.226

Pořád říkám, že jsou tam tři nuly navíc. Takové kočky se prodávají za dobrý den 😀

Obrázek
Buggyra
Buggyra 09.01.2026, 09:10:35 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 09.01.2026, 07:51:15

To je inšpirace!

Sýr udíme, maso udíme, ale dohromady mě nenapadlo to testnout.

Buggyra
Buggyra 09.01.2026, 09:05:42 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 08.01.2026, 10:45:46

Já školy mám.

Ono je to tak, že Clostridium jako anaerobní půdní mrcha umí přežít dost extrémní podmínky, má na to mechanismy, kdy se uvede do formy tzv. spory, a v tomto stavu přežije strašný věci.

Například v kyslíkatém prostředí, v prostředí s vysokou teplotou, a tak různě. No a když se prostředí ustálí, tj. kyslík zmizí, teplota klesne, tak se baktérka zase “oživí”, nastartuje a začne se množit a tvořit toxiny. Stačí jí na to pár hodin.

No a když se ve fázi, kdy se ty spóry radostně probudily a začly se radovat z nových příležitostí, ta konzerva znovu uvaří, aktivní baktérky pochcípají a toxinů vytvořily maloučko, že to nebude otravné.

U masa a nádobí, které není kontaminované těmito odolnými mrchami, stačí bohatě jedno převaření, proto většinou s tím není problém. U masa a nádobí, kde si nejste jistí, je dvojitý zásah lepší než kulka do hlavy 🙂 No a samozřejmě pořád existuje u kontaminovaných potravin možnost, že i při druhém vaření byly některé bakterie ve formě spor, ale samozřejmě je minimalizovaná.

Proto je ještě potřeba sledovat, zda nejsou konzervy i po nejpečlivějším zavaření nafouknuté, tj. zda víčka těch zavařených potravin jsou v podtlaku - to je nejspolehlivější ukazatel toho, že se tam neděje nic zásadního. Když musíte víčko uvolnit “šroubovákem” a víčko se z prohnutého stavu při nasátí vzduchu narovná, tak je vše v pořádku, pokud je víčko nádoby (nebo celá plechová konzerva) vypouklé a nafouklé, a při otevření se vzduch naopak upustí (ehm, ani bych to neotvírala), je to špatně, vyhodit bez milosti. A to se týká nejenom masových konzerv, ale všech.

Buggyra
Buggyra 09.01.2026, 08:44:34 xxx.xxx.198.226

Jojo, poníčci už zhubli tak, že ten hubenější bez problémů hmatná žebra na bocích, tak jsem mu začala podstrojovat do kyblíčku 🙂 Protože kdybych podstrojila senem, slámou, tak mu to bohužel tlusťoch stejně všechno sežere a akorát přibere tlusťoch (máme dvě sítě, ale tlusťoch prostě tlačí úplně kosmickou rychlostí, ten to seno snad jen nasává, zatímco hubeňour stébélko po stébélku). Pravila máti, že jí ten hubenější až přišel opadlý na Novoroční vycházce. No to se není co divit, když místo s poníkama se teď pracuje hlavně s hříbatama… mno.

Teď jak noční mrazy uhodily pod -10, tak jsme kromě sítí poníkům rozhodili ještě nějaké seno slámu po zemi, aby přeci jen měli něco navíc. No a měli na zobání vánoční stromky, tak si užili trochu zábavy.

Buggyra
Buggyra 09.01.2026, 08:29:30 xxx.xxx.198.226

Myslím, že N odpověděl opisem, tak si dovolím to za něj parafrázovat.

Pokud teda zbrojíme za účelem útoku, tak odpověď na “proč bude válka” bude nejspíš “protože ji vyhlásíme sami”, resp. protože jako Evropa zaútočíme. Na koho? 

Nevím, asi chceme útočit na Rusa. To předem byl vývod z N náznaků, poslední věta je čistě můj dohad. Protože mě nějak nenapadá, proti komu (jinému) bychom válčili.

Buggyra
Buggyra 08.01.2026, 10:08:05 xxx.xxx.198.226

Tak jsem tam vysedávala hoďku asi, když se vylidnila čekárna, tak mě sestra pozvala, doktorka udělala jednoduchou obhlídku a testík a pravila “zub je mrtvej, vyčistíme kanálek a jedeme dál” - za 10 min jsem byla venku s dírou v zubu zacpanou nějakou desinfekční a čistící chemií a zapláclou modelínou a jsem celá veselá, už jen to placebo zafungovalo 🙂

Termín objednané návštěvy mi nechala, že příští týden vytáhne tu ucpávku a dočistí ten kanálek, a zřejmě ještě bude nějaká meziprocedůra, protože mluvila o tom, že pak ještě návštěva za měsíc od té příští, kdy se to finálně uzavře. Tak jsem na to zvědavá.

Holky vůbec nebyly naštvané, že je vytěžuju takhle mimo rozpis, doktorka naopak říkala, že jsem přišla úplně akorát, že přes ten víkend už bych měla hlavu jako báň, že jsem dobře učinila.

Tak jsem ráda 🙂 Můj první mrtvej zub, to je pohodička, mohly by mi chrupáci vydržet do důchodu, ehm… do nadhrobu (důchod nebude…). ("mohli" by mi chrupáci? Ale počítám, že v pokročilém věku jich bude neživotných víc… 😀)

Buggyra
Buggyra 08.01.2026, 07:01:39 xxx.xxx.198.226

Tak a já se rozhodla, že jedu k zubařce. Holt si počkám, kdy mě dneska vezme, ale jedu teda pohotovostně. Nad zubem, co už chvíli dává najevo, že mu asi odumírá kořen, se mi udělala hřejivá boule a tuším absces. A horší se to při pobytu na mrazu, a já pár hodin denně pobývat na mrazu musím. Nechce se mi balit si hubu přes víkend do lajntuchu jen proto, abych vydržela do úterý, kdy jsem objednaná. Třeba mi víla zubajda píchne jen nějaký uklidňovák nebo ten absces odčerpá, ať to netlačí a budu muset vydržet, ale ať s tím něco udělá.

Buggyra
Buggyra 08.01.2026, 06:59:05 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.01.2026, 15:04:01

Mě to překvapilo, protože se mě gyndař na rovinu zeptal, jestli si nemeju moc často “nádobíčko” 😀 Já se rozesmála…. 

Buggyra
Buggyra 07.01.2026, 14:05:14 xxx.xxx.198.226

A mně se líbí, když se o to někdo zajímá 🙂 O mně se ví, že nerada pustím grešli, tak chodím vorvaná v poděděných šatech, tak mě to zajímat nemusí, ale třeba kdybych někdy stiskla zlatku, tak by mě to taky začalo zajímat a rozhodně bych ráda podporovala české výrobce, takže i jen tahle informace je pro mě přínosná (teda… zlatku nikdy nestisknu, ale zvědavá být můžu, že 🙂).

Buggyra
Buggyra 07.01.2026, 14:02:06 xxx.xxx.198.226

Normálně by takový člověk měl o psa přijít (jedno zda utratit nebo odebrat) a zaplatit pokutu za týrání zvířat. Úplně obyčejnou pokutu, pokud jsem nezvládnul psa, udělal z něj agresivního, a neprokážu, že jsem s tím něco dělal (trenér, psí škola, cvičák, tralala), tak pokutečka pár desítek tisíc (týrání soukromou osobou je tuším do 50 tisíc, jestli si to z kurzu na VetUni dobře pamatuji), to se pak další pes pořizuje blbě. A těmhle lidem bych podmínila pořízení dalšího psa nějakým tím řidičákem na psa, tj. majitel musí absolvovat kurz u akreditovaného trenéra, složit zkoušku, a pak teprve si může pořídit psa. Buzerovat až ty špatné.

No pokud si psa pořídí spolubydlenka, tak za psa odpovídá ona, a pokud bude problémový, opět si dotyčná zaplatí pokutečku a dalšího psa až s řidičákem.

Pokud si psa pořídí tetička, tak … dokolečka dokola.

Ono to po třech psech dojde každému. A tři psi jsou otázka max. deseti let u takových lidí. A pak si prostě už psa nepořídí a klid bude.

Jinak samozřejmě veřejné pranýřování je pořád fajn možnost.

Buggyra
Buggyra 07.01.2026, 11:12:06 xxx.xxx.198.226

No jak říkám, za rok 25 jsem měla až ten vánoční, a ten byl pro mě netypický - v zimě… Takže třeba u mě zrovna jóga a rovnání u fyzio pomohly 🙂 Až budu čůrat krev, tak budu hledat léčitele…

Buggyra
Buggyra 07.01.2026, 10:46:17 xxx.xxx.198.226

To je zajímavé 🙂 Jen teda muší červíci jsou malinkatí. No holky si s tím určitě poradí 🙂 Jen jestli by nebylo ekonomičtější jim rovnou naporcovat to masíčko 😀 Páč to smradlavé shnilé maso pak nejspíš vyhodíte…