Ještě si říkám, že se nějak opomíjí varianta trochu si přizpůsobit zázemí u stávajícího ustajovatele. Pokud je s ním řeč a není s tím problém z hlediska pozemkového, mělo by být možné si nějakou tu boudu na pastvinu postavit, třeba nějakou maringotku, karavan, dodat nějaké zpevnění plochy, teda nějaké dlaždice, panely apod. s tím, že to buď ustajovateli na vlastní náklady věnujete (případně budete mít slevu na ustájení) a nebo si to na jeho pastvině pouze “uložíte”.
Právě že pokud bych někdy musela s koňmi pryč a neměla možnost nějakého svého zázemí (a hlavně nějaké výpomoci od další nejméně jedné osoby), tak bych zkusila přejít do ustájení, kde je majitel podobným dohodám přístupný (a vím, že tací existují).
Jsme na psech, takže neplevelíte koně 😀 A navíc jsme na Všeobecném, tj. kecací téma, nenechte se vyvést z rovnováhy.
No ale kozy vás znaly a chodily s vámi ze zvyku, kdyby je šli zachraňovat nějací henti aktivisti a pokoušeli se je udržet na nějakém prostoru, třeba by to vyšlo a třeba ne, aktivistům by kozstvo nevěřilo a šlo by si po svém, představuji si. Možná by na kozách byla i aktivistická krev, kdyby kozám v rozletu překáželi.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 08.12.2025, 09:49:25
Dva koně jsou moc. Dva koně jsou stádo a pokud nemáte aspoň jednoho na šňůře, tak se seberou a jdou si kam jim libo, to by se ti aktivisti kolem nich museli držet za ruce, aby ti koně byli pod kontrolou. Koňovi šibne, zvedne hlavu a ocas a je za deset vteřin tam, kam oko aktivistovo nedohlédne.
Měla jste kozy, jak jste s nimi chodila do lesa na ostružiní? Jste měla tu hlavní na provázku a ostatní byly naučené chodit za ní, ne? A šly by ty kozy takhle s někým, koho by neznaly? Šly by v klidu, kdyby do nich vlítnul pes? A co by ty kozy dělaly, kdyby se nadlábly ostružiny a pupení a další program by nebyl? Zůstaly by spořádaně na místě a nebo by se začaly courat? Došly by si samy na vodu někam? A co kdyby ta vodní plocha byla za silnicí? Mno…
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 05.12.2025, 14:47:38
Plus samozřejmě každý majitel pozemku bude vyloženě skákat metr radostí, že se ti ubozí konýšci můžou napást na jeho louce / ozimu / zahrádce / v sadu / na fotb. hřišti.
Kolik je asi v tom stádě hřebců? Jak by se to nažralo, nešlo by to otravovat kobyly v okolí?
To chcete, potkat na vyjížďce stádo cizích koní, kteří se na vás zvědavě vyřítí podívat, třeba mně na tom mlaďochovi dva měsíce obsedlém by se to v současnosti vyloženě hodilo do krámu, takové setkáníčko.
Myslím i taková matka s kočárkem nebo s dětma by ze setkání s kupou neznámých koní na nějaké procházkové trase musela být odvázaná. Případně z aktivistů, kteří jí oznámí, že danou trasou se nemůže jít projít, protože se tam zrovna pohybuje stádo.
Též vlakvedoucí by jistě rád popatřil na pár ušlechtilých zvířat na trati, to není tak častý pohled a myslím by ho to kulturně obohatilo, stejně jako všechny cestující.
A jestli si někdo myslí, že kupa pěšáků by zabránila jakkoli stádu koní se přesunout, tak haha. A co když mezi ty koně vletí pár psů a rozeženou je? Jak aktivisti zabrání nějakým podvraťákům (myšleno těm, co zdrhají pod vraty), aby koně popohnali k dálnici nebo nad nějakou jímku s chatrným zakrytím?
Neha ma svoly, aj Gustav, zit sa mi nechce, ked si predstavim, co ma caka pri odvsivovani.
V únoru jsme dovezli toho zavšiveného zrzouna - spot on skvěle zafungoval, nemusela jsem řešit vši na ostatních koních vůbec, odvšivovat zázemí, (měla jsem štěstí) - zkuste! 🙂 Když se prohrabete zpátky v příspěvcích, tak jsem tou dobou psala, který mi veterináři dali.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 05.12.2025, 07:23:44
No a kolik lidí vzpomíná na ty před nimi, že byli “ještě normální” třeba. Tak kdo ví, co přijde dál, politici jsou čím dál drzejší a bezohlednější, myslím si, že třeba privatizace zdravotnictví je jasný tah na bránu, a to potom ještě slza skane při vzpomínkách na ETS2. Cha, to by byl fór.
No však, o to jde, zalarmovat někoho, ať se něco děje. Poškodit cizí majetek kvůli zabránění větší škodě je hájeno zákonem, tj. například rozmlátit okýnko v autě, aby nechcíp pes vedrem, že, takže pověsit transparent na plot mi přijde úplně v pořádku.
Když ohradu někdo rozbije, koně ji samozřejmě opustí (a to teda i nažraní koně), ale nikoho s mozkem v hlavě to snad ani nenapadne. To jako není nejšťastnější řešení, ze zjevných důvodů.
Takovým lidem na těch zvířatech nezáleží. A veřejnost je nevědomá. Tuhle se mě děvče, co dochází k nám ke koním, zeptalo, když má ten kůň v té ohradě hlad, proč prostě neuteče, zejména, když je ta ohrada taková nějaká provizorní. Myslí si, že když ten kůň setrvává v ohradě, ještě to přece nemůže být tak zlé, kdyby to bylo tak zlé, tak by přeci utekl za pastvou ven.
Co nechápu, když je v okolí takový případ, proč lidi, co si to uvědomují, nesdílejí na fb, neoslovují Blesk tlapky, nepíší starostovi, nepíší majiteli, nesprejují mu vzkazy na barák, nevyvěšují transparenty na ohrady, nepíší články do místního tisku, nechápu nechápu nechápu.
Jsou tam další koně v podobném stavu? Tak sakra něco dělejte, ne?!
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 04.12.2025, 19:08:18
No jo, jenže abychom ještě nevzpomínali, jaká byla ODS vlastně fajn, že ještě nečinila nic tak zásadního, ve světle možných budoucích událostí… Kdo ví, čeho se můžeme nadát.
Mně je nevolno z té instituce, že je bezzubá, ale těch lidí je mi líto, protože oni mají sami svázané ruce, raději budou kontrolovat slušné chovatele, kde je na zvířata radost pohledět, než bezmocně se pokoušet pokutovat a domlouvat lidem, kteří jsou nenapravitelní a dohadovat se s obcemi, které nechtějí pustit korunu. Jako já se těm úředníkům fakt nedivím, že rychle vyhoří a spadnou do letargie.
Je potřeba k tomu nemohoucímu zvířeti nechanému napospas zavolat policii. Nečetla jsem záměrně ten příspěvek, tak nevím, zda něco takového proběhlo, ale je potřeba to tepat, tepat, přes represivní složky, minimálně si ta policie musí toho majitele k tomu ubohému zavolat a k podání vysvětlení, policie též může umožnit záchranu života toho tvora tím, že zastřeší okamžitou pomoc na místě, přeci když je ohrožen život zvířete, tedy je ohrožen majetek, i kdyby (nebo právě) soukromé osoby, měla by policie zasáhnout, a tím spíše, když je na místě ochotný občan, který tu pomoc poskytne. Zvíře, které je na místě v ohrožení zdraví a života, je potřeba přece zajistit proti dalšímu utrpení a strádání. To musí přeci policie mít v popisu práce, zabránění škodám na majetku občanů.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 03.12.2025, 21:19:29
Jen jsem začala číst a po dvou řádcích jsem si zakázala ten příspěvek dočíst. To je strašné, je mi to moc líto, chápu, že jste to potřebovala někde ventilovat. Nevím, co bych dělala, kdybych to našla já. Příšernost, dotyčný majitel je zrůda, v duchu ho proklínám, nechť ho stihne stejný osud. Ještě že moje myšičky jsou v pořádku, napapané, zaobstarané. Ani pomyslet nemůžu, že by se ty důvěřivé duše dostaly takovému do pazour. Pazoury se patří urazit. Uf uf.