Aktuálně: 2 683 inzerátů263 457 diskuzních příspěvků19 194 uživatelů

Příspěvky uživatele

zvedavec

zvedavec
zvedavec 07.05.2025, 10:31:38 xxx.xxx.235.209

Tak snáď ste sa pokojne vyspali… čo sa týka zvierat, vždy sa niečo deje. 

Ten môj zverinec ma zamestnáva snáď až príliš tiež. 

Mám starého, 15-ročného veľkého psa, ktorého zdravotné problémy riešim neustále - kĺby, v noci k nemu vstávam, aspoň raz ho aj v noci vyvenčím, aby jeho exkrementy som nemusela prípadne čistiť… bojujem s jeho hnačkami - veterinár, lieky, atď - Hnačky si zrejme spôsobuje okrem toho, že je starý, dosť aj sám, lebo veľmi rád požiera trus sliepok, a ak sa k tomu dostane, žerie zo závisti krmivo sliepok a nie vždy sa mi podarí to ustriehnuť, nedávno som riešila ozobávanie sliepok prišelkýň, teraz mám obľúbenú mladú kvočiacu sliepočku (a nechcem, aby kvočala), ktorá je chorá, a tie prišelkyne už zapadli, ale tuším dovliekli nejaké parazity, mám nachystaný Exolt, ale nechcem to ešte dávať, keď kvočka nie je zdravá a preliečiť by sa mali všetky naraz, občas neviem, ako to všetko zmenežovať, tak robím, čo mi našepkáva intuícia, no ale všetka tá extra starostlivosť o pár zvierat trvá niekoľko hodín navyše, nestíham iné. 

Niekedy ani neviem, čo je potrebné urobiť, len tipujem, ale aj keď viem, nie vždy je možné konať ideálne, lebo všetko si vyžaduje čas. Lebo vykonávam ešte aj povolanie, mám záhradu, rodinu, neporiadok v dome, vnučky a vnukov… tak to asi musím brať športovo. 

Ale tipujem, že všetci to tak nejak máme. Až na geniálne výnimky. 

zvedavec
zvedavec 02.05.2025, 13:19:48 xxx.xxx.235.209

Toto je diskusné fórum, je dobré, ak to tu žije a príspevky pribúdajú.  Nevadí, ak niečo v diskusiách už odznelo, veď nie je nikoho povinnosťou odpovedať, otázkou sa zaoberať. Nevadí mi, aj keď sa niekto naivne na niečo pýta, hoci aj na diagnózu choroby. Na všetko sa dá aj pohodovo odpovedať. Napr. tak, že na základe popisu príznakov sa dá choroba ťažko určiť. Lebo je to pravda. Ale načo sa rozčuľovať? 

Osobne mi napr. chýba aj Zrzavci so svojimi začiatočníckymi otázkami, vtipnými hláškami a kresbičkami a bublinami.  Jej príspevky to tu osviežovali, prinášala pohodu.  Mala milé príspevky, utužovala komunitu, škoda jej.

zvedavec
zvedavec 01.05.2025, 18:51:28 xxx.xxx.235.209
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 01.05.2025, 11:28:39

Myslím, že ste sa nadbytočne rozvášnili, čítajúc moju vecnú poznámku. 

Ja som napr. pred rokmi s kohútom u veterinára bola, keď sa nevedel zbaviť chrást na hrebeni, dostala som mastičku, ktorá vôbec nijak nezaúčinkovala. Ešte mi povedal, že mu ten hrebeň  môžu aj odoperovať, ak by sa nehojil. Fúúúha! 

Postupne, ako sa oteplilo, sa mu rany zahojili.  Už bez mastičky. A každú jeseň, keď začína  mokré a veterné počasie, tak hrebeň schrastavie. Proste má priveľký hrebeň. 

zvedavec
zvedavec 01.05.2025, 10:52:53 xxx.xxx.235.209
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 01.05.2025, 07:45:50

Môj veterinár (a je ich v ambulancii viac) sa napr. hydine nevenuje. Keď som sa pýtala, či mi vie poradiť iného veterinára, ktorý sa v okolí Bratislavy hydine venuje, nevedel. Aj keď nie je to človek, ktorý by mi nepovedal. Problém je hlavne  ten, že niektoré lieky, ktoré nie sú dostupné v malom balení, sa mu kupovať neoplatí, pretože iných záujemcov o túto službu veľmi nemá a potom by mi tú veľkú dávku, z ktorej by som potrebovala iba malý podiel, musel naúčtovať, alebo by bol stratový. 

zvedavec
zvedavec 30.04.2025, 10:29:13 xxx.xxx.235.209

Inak, ešte v ten deň som okuliare tej sliepočke dala dole, lebo keď som ju skontrolovala po niekoľkých hodinách, zistila som, že má hrvoľ úplne prázdny, skúsila som jej dať jesť dobrôtky, ktoré jesť chcela (tvaroh, namočenú sypkú zmes pre nosnice…) a ona sa nevedela najesť, ďobala vedľa… 

A ako som jej dala tie okuliare dole, keď sa najedla, pustila som ju aj s kolegyňou preč od ostatných sliepok, do našej veľkej záhrady a tam si začala hrabať, kŕmiť sa trávou, hmyzom a čojaviem čím. Po tom šoku z okuliarov začala mať iné záujmy, ako trhať perie, svet ju bez okuliarov začal baviť? Ani keď sú spolu s ostatnými, netrhá perie. Sledovala a sledujem ju, ale netrhá perie ani kolegyni, ani kohútovi, ani nikomu. Trochu sa stránia ostaných sliepok, keď sú spolu, ale inak pekne koexistujú. Znášajú aj vajcia, hniezda sú v kuríne, ale poobede im stále dávam slobodu v záhrade. Takže sa to celé vyriešilo. A teší ma, že sliepočka nemá už okuliare. 

zvedavec
zvedavec 28.04.2025, 09:59:52 xxx.xxx.182.21

Naše dobré sliepočky tie prišelkyne celkom pekne už prijali, žiadne boje sa nedejú, 

ale keďže tá ozobávačka si začala dovoľovať vytrhávať pierka už aj nášmu kohútovi, ktorý sa okolo nej krútil, tak som predsa len nasadila okuliare. Je mi to ľúto, ale ešte bola druhá možnosť - sťať ju, a to sa mi ešte menej chcelo. 

Čítala som, že údajne po čase, keď jej dám okuliare dole, mohla by na tento zlozvyk zabudnúť. Aj to skúsim. Musím si ale vygoogliť, koľko má tie okuliare nosiť, aby som jej ich mohla dať dole. Čítala som to, ale zabudla som už. 

zvedavec
zvedavec 27.04.2025, 08:59:56 xxx.xxx.89.212

Vďaka za odpovede,  brýle som nenasadila,  vypustila som ich

nastali nejaké boje, momentálne sa nebijú, ale asi ešte k bojom príde, lebo sliepok je viac, dúfam, že si poradia - ak ozobávanie pretrvá, tak si tú ozobávajúcu neponechám

Priestoru majú dostatok, oproti tomu, čo mali, je to kráľovský priestor, snáď sa to urovná

zvedavec
zvedavec 26.04.2025, 22:32:25 xxx.xxx.176.22

Ďakujem Vám obom za odpoveď. 

Zvažujem teda, že ich spojím hneď zajtra - teda na tretí deň - so zbytkom kŕdľa, nejako sa to snáď vyrieši - budú mať k dispozícii veľký dvor s rôznymi zákutiami a aj s požnosťou popelenia, aj krytý skleník a budú riešiť vzťahy s ostatnými sliepkami, nie ozobávanie - čo poviete? Budú mať možnosť aj niekde sa ukryť… Je to možno priskoro, ale nerada by som bola, keby sa tento zlozvyk zakorenil. 

Aj tvaroh navyše  som im už nadelila. Jedna mi ho zobala aj z ruky.  Tá ozobávajúca nie, ale keď som si ju neskôr dala na kolená (s prvotným úmyslom, že jej teda nasadím tie okuliare proti ozobávaniu) a škrabkala som ju, sedela krotko a nesnažila sa ani ujsť odo mňa. Aj mi jej bolo ľúto, ani tie sliepky to nemajú ľahké pri takýchto presunoch. 

zvedavec
zvedavec 26.04.2025, 18:51:25 xxx.xxx.190.250

Dostala som 2 sliepky (na výmenu za kvočku a za to, že som ju odviezla na dosť dlhú vzdialenosť). Mohla som si sama vybrať 2 sliepky, tak som si vybrala. Dve jarabé. Mám ich doma, sú oddelené od ostatných pletivom v priestore asi 3 - 4 m2.  Majú tam aj malý domček nas ukrytie sa. Plánujem/plánovala som ich po cca týždni spojiť s ostatnými, zatiaľ som chcela, aby sa trochu zoznámili cez plot, aby to stretnutie nebolo príliš dramatické. 

Nezdajú sa byť ani veľmi bojazlivé. Lenže dnes - na druhý deň - som zistila, že jedna zo sliepok vytrháva pierka zozadu druhej a pierka žerie. Asi je v strese a robí to preto? Kúpila som kedysi preventívne aj okuliare proti ozobávaniu, ale prieči sa mi to dať tej sliepke. Bude ešte vo väčšom strese a tiež, ako takto obmedzenú sliepku spojím so zvyškom kŕdľa? 

Čo by ste mi poradili? Čo by ste robili Vy? Ďakujem za všetky odpovede a rady. 

zvedavec
zvedavec 25.04.2025, 20:01:59 xxx.xxx.196.20

Ak je chov sliepok, či iných vtákov zvierat Vaším koníčkom, liaheň sa vyplatí určite… nemyslím čisto ekonomicky.  Vtedy nebudete rozmýšľať  len o tom, či sa liaheň vyplatí po finančnej  stránke. 

Ja som vždy liahla pod kvočkou, ale mám pre istotu aj liaheň, ak by zlyhala kvočka. A raz som ju použila tak, že som dala vajcia pod kvočku a aj do liahne, s tým, že vyliahnuté kuriatka dám všetky kvočke… bolo to preto, lebo som dostala násadové vajcia, o ktorých mi chovateľ povedal, že neručí za to, ako vysoká je ich oplodnenosť. A navrhol mi dať vajcia aj do liahne a po presvietení vyselektovať tie neoplodnené.

Nech sa Vám darí 🙂

zvedavec
zvedavec 14.04.2025, 14:51:48 xxx.xxx.120.112
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 04.02.2025, 20:30:21

ale veď neobávajte sa, ak Vaša skupina (v mene ktorej v množnom čísle vyjadrujete obavy), nie je skupina Slovákov ;)

zvedavec
zvedavec 14.04.2025, 14:35:59 xxx.xxx.120.112

U sliepok sa pigmenty počas jednej znášky míňajú. Na začiatku znášky môže sliepka znášať tmavšie vajcia a postupne sa jej “míňa toner”. Výrazné to býva napr. u Maransiek, lebo tam ten rozdiel môže byť markantný. Vajciam ale nič nie je. 

Aj pri niektorých chorobách sa mení farba škrupiny (čítala som). 

A tiež, niekedy sliepky znášajú vajcia v nedokonalej škrupine - vajcia sa tvoria príliš rýchlo a vaječník nie je v takom prípade schopný vytvoriť všetky vrstvy škrupiny plnohodnotne - niekedy sa stáva aj to, že sliepka znesie vajce len v tej najzákladnejšej - blanovitej - “škrupine” - obale. 

Ešte doplním: Mám aj bielefeldky a tie mávajú také mierne akoby fŕkané vajcia. A tie fľaky bývajú často ovplyvnené aj tým, čo pred znáškou sliepky zjedli - všimla som si napr., že potom, ako som im nastrúhala cviklu (červenú repu), fľaky boli výraznejšie a sfarbené fialovo- bordovo. Ale len dočasne. 

zvedavec
zvedavec 13.04.2025, 08:09:15 xxx.xxx.120.112

Ale aj pod kvočkou vydávajú kuriatka jemné zvuky a kvočka im odpovedá mrnkaním… zo vzdialenosti metra, metra a pol sa dajú v čase pred vyliahnutím zaregistrovať, len treba byť ticho….sama som bola toho svedkom.

zvedavec
zvedavec 08.04.2025, 14:05:28 xxx.xxx.120.112
»
Odpověď na příspěvek uživatele Andy z 06.04.2025, 20:32:18

Ako sa to vyvíja?  Ešte stále nič? 

zvedavec
zvedavec 07.04.2025, 14:38:52 xxx.xxx.68.231
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 06.04.2025, 09:13:20

Gyron začína mať stále horšiu povesť…

napr. dnes som čítala na FB

Dobrý deň chovatelia, rád by som sa s Vami podelil o negatívnu skúsenosť so spoločnosťou GYRON Banka pri Piešťanoch. V minulom týždni som si prevzal objednaných 60 ks brojlerových kurčiat a 30 ks brojlerových kačíc. Na začiatok musím povedať, že som dlhoročným zákazníkom a nakupujem tam krmivo, vitamíny, znáškové sliepky a pod. Aj keď sú ceny oveľa vyššie ako u iných predajcov napr. v Suchej nad Parnou alebo na výstavách, som konzervatívny a chodím tam. Teda chodil som. Po prevzatí do nasledujúceho rána mi uhynuli 4 ks kurčatá a 4 ks kačičky. Poviete si je to živý tvor, stať sa to môže. Áno môže, keby ich pán ktorý ich vydával nehádzal do krabice po štyroch ako zemiaky do vreca. V minulom roku sme brali viac a pani nám (možno omylom) dala dve navyše a prežili všetky. Samozrejme ich ukladala opatrne s láskou a citom. Tento rok to nemali organizačne zvládnuté a na výdaj sa čakalo viac ako hodinu. Týždeň som sa nemohol úspešne dotelefonovať ani na jedno z čísiel, ktoré uvádzajú ako kontakt. Na e-mail tak isto žiadna odpoveď. Dnes sa mi podarilo sa s nimi skontaktovať a pýtali sa ma, že kedy úhyn nastal, a doslova či sa tvárili spokojne 🤣. Nuž pri množstve 30 a 60 ks som nezaregistroval či sa všetky umievajú 🥵. O kompenzácii ani počuť ale po porade s vedúcim mi ponukli 10% zľavu na nákup klietky na prepelice čo predstavuje 8€. Na Webe tento typ kúpite za 79,90 €, tu oveľa drahšie. Ak má niekto podobnú skúsenosť prosím dajte komentár.