Odpověď na příspěvek uživatele janaa z 14.12.2025, 20:45:57
No myslím, že obecně velká plemena neměla nikdy stejnou dobu dožití jako malí psi…jasně i velký pes se může dožít třeba 16ti let, ale nemyslím, že by to byl nějakej standard…už za mých mladých let třeba němečtí ovčáci nejčastěji 11-13 let…většinou…alespoň, co člověk tak nějak viděl kolem sebe, tak to všechno “odešlo” na zadní nohy…prostě jednoho dne už se pes nepostavil…
A když tak vidím třeba u těch ber|ňáků je to fakt katastrofa….někdy mi přijde, že se to zlepšuje, protože čtu na skupině komu umřel pejsek třeba 13 let a ostatní, jak projevují soustrast, tak většinou písnou v kolika umřel jejich pejsek a opravdu je to 10, 11, 12, 13…jo na berňuchy super….a pak tam někdo písne, že mu pes odešel v šesti letech a najednou se množí příspěvky těch, komu berňák odešel opravdu v šesti letech, někdy i dřív a to je prostě katastrofa…
Myslím, že retrívr není žádný óbr medvěd…tam bych si prostě říkala, že těch 12-13 let je nějakej standard…
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 14.12.2025, 20:00:55
No já si myslím, že on je to obecně problém, i když je pes zdravej…alespoň to, co jsme “studovala” u berňuchů a nebo co vídám ve skupině…
Si to vem…Máti brácha už je chovnej, je to pěknej pes, výstavně úspěšnej…jako rodokmen by mohl být o fous lepší (teda já se o to zajímám z pohledu zdraví a délky dožití), ale je to si myslím docela dobrý, proto jsem taky Máťu kupovala…takže si myslím, že se určitě nějaká nevěsta, možná několik nevěst najde, prostě myslím si, že asi nějaké potomstvo mít bude (jestli teda už nějaké nemá, ale to jsem zatím nezaznamenala) …psu jsou 4 roky, teď je zdravej a já doufám že mu to vydrží…ale víme jak to je…berňáci klidně odejdou v 5, 6, 7 letech na rakovinu, ledviny…a to už jeho potomci klidně můžou mít potomky…a nějaká predispozice tam potom být může…
Loni v září umřela Máťovo babička, o měsíc nedožitých 11 let, tak jsem si říkala dobrý…11 let na berňáka je víc než slušný a že jsem snad ten rodokmen nastudovala zodpovědně s ohledně na tu dlouhověkost….resp. dožití cca 10 let a více…
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 14.12.2025, 19:55:26
Tak já si obecně myslím, že americká plemena jsou prostě jiná….ono vlastně některá jsou extra…jako třeba americký akity, ale obecně si myslím, že v americe prostě ty psy vypadají jinak, že se to vyvíjí jiným směrem než evropští psi. Nevím, jak se to dá vůbec posuzovat dohromady.
Já jen doufám, že se u plemen, která ještě nedoplatila na to, že se jede na nějaký extrémější exteriér, zvýtězí zdravej rozum a že se plemeno bude udržovat hlavně s ohledem na funkčnost…že to nedopadne jako třeba u německých ovčáků, kde ti exteriéroví psi jsou hodně smutné podívání.
U těch mladých…no to je přesně o tom…obzvlášť pokud je ta rozdílnost už v liniích…prostě těžko pes, u kterého je pravděpodobné, že bude fyzicky hotový až kolem třetího roku, to potom může těžko konkurovat psu, který je fyzicky hotový podstatně dřív.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.12.2025, 20:14:31
Tak Calvin dnes…V2, res. CAC…hodně jsem držela palce na “zlatej hatrick” a úplně to nevyšlo, ale i tak si myslím, že paráda…
Jako kdybych měla výstavní ambice, tak bych si z vrhu vybrala taky Calvina a ne Máťu…myslím, že Calvin a už to bylo vidět i na štěndu má zbarvení dle standardu takový ideál, alespoň podle mého…Máťa, i když má standardní zbarvení, tak jednu přední packu nemá bílou resp. jenom minimálně a ideál by bylo mít ty paciny vybarvené stejně nebo podobně…jako je to asi maličkost, ale když člověk přemýšlí o nějaký výstavní kariéře, tak si myslím, že třeba na tyhle věci prostě kouká už při výběru štěněte.
Tak dnes jenom VD, pan rozhodčí upřednostňuje spíš medvídky a těžší psy, naše linie je jiná, lehčí. Však na fotce je to vidět. 😊
Jinak malý synoveček od Cherry získal v závěrečných soutěžích 3. místo o nejkrásnější štěně, BIS 3 Best Minor Puppy. 🥰
No za mě lehčí pes je vždycky výhoda…minimálně pro klouby…já teda retrívry v oku nemám…na fotce prostě vidím ještě mladého psa…ještě takový to “samá ruka, samá noha”
Pesan je ještě mladej, ak ono asi nejen lehčí linie, ale si myslím, že každý pes dozrává…mohutní v trochu jiným horizontu….
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 14.12.2025, 12:03:45
Ale já jsem nepsala, že jsem proti…napsala jsem…
Já ve své podstatě proti podobným věcem nic nemám, alespoň pár lidí by se zamyslelo nad tím, jestli si psa pořídit.
Jen jsem si dovolila konstatovat, že při pojmu povinná zkouška mi v souvislosti s Ginou vstávají vlasy hrůzou na hlavě.
Ono teď byla sice řeč o tom, že řidičák na psa by potřebovali jen ti, kteří by chtěli psa pouštět na volno… ale už byly i diskuze, že by to měli dělat všichni.
Víte, že já nemám žádné výstavní ani sportovní ambice, ale že se raduju z každého úspěchu zdejších pejsků…tak bych se ráda pochlubila, i když teda zcela nezasloženě, ale přeci jen mě to hodně potěšilo, protože se jedná o Maťulkovo brášku…takže mu samozřejmě vždycky držíme palce a máme radost, když je úspěšný…
Calvin Silent Wind TRIOCACIB PRAHA 12.12.2025 - den první V1, CAC, CACIB, BOS a třešničkou na dortu je GRAND ŠAMPION ČR, 13.12.2025, den druhý a opět velmi úspěšný. V1, CAC, CACIB, BOS
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.12.2025, 12:14:13
Jo to je fakt… i když hodně křížená s medvědicí… ty pohyby a zvuky, no medvěd hadr… zase teď když na ní koukám, jak leží naproti na gauči a kouká na mě, no přesně tak, jak to dělaj kočky…
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 13.12.2025, 12:27:24
Já ve své podstatě proti podobným věcem nic nemám, alespoň pár lidí by se zamyslelo nad tím, jestli si psa pořídit.
Na druhou stranu se mi chce skepticky smát… u nás stát není schopen dle mého kontrolovat ani to, co povinné je… čip, očkování vztekluna a jestli je pes někde přihlášenej.
No a druhá věc… A během prvního roku je čeká i praktická zkouška – žádné triky, jen základy… no tak tady se mi chce hystericky smát, když si představím první dva roky s Ginou… to, že bych nějakou zkoušku musela skládat v jejím období největší rebelie, tak by mi jí na místě odebrala psí sociálka.
Proto jak slyším povinná zkouška, tak mi vstávají vlasy na hlavě… to mi jí vesmír prostě nadělil, abych nebyla tak pejskařsky nafrněná….
Tak u nás včera nádherně.. sluníčko… bylo fakt horko, brala jsem si pod bundu svetr a neměla jsem to dělat.
Gina se výjimečně netáhla jako šnek, až jsem jí musela několikrát upozornit, že já jsem vedoucí a tahat na vodítku se nenechám… no a jakmile jsme se dostaly na vhodné místo, tak říkám fajn a půjdeme tvým tempem, takže jsem nasadila mírný klus… chvilku jsem klusala za madam, pak už jsem jí měla vedle sebe a nakonec už to teda kanimůra nevydržela a říiá mi…” prosim tě, kam letíš…?” no a já na to“já…😲?… já jdu za tebou…”
Jako mi přijde, že když teda nasadí rychlejší tempo a já se snažím jí v tom tempu nerušit a jít stejně rychle jako ona, tak je za chvíli načuřelá… na mě, že jdu rychle já.
Mě třeba sejří, že Máťa nežere žádnou konzervu… a to jsem začala Falco jako sázka na jistotu a vyzkoušela i pár jiných. Ne že bych chtěla primárně krmit konzervama, ale stane se… zapomnenu rozmrazit maso… nebo v létě jsem třeba zjistila, že masožravci mají celozávodní dovolenou a tudíž 14 dní výpadek v dodávání masa… no prostě pro strejčka příhodu.
Jako moji psi jsou na grancle zvyklí, ale jak jich sní opravdu minimum, tak je ani nemůžu použít jako krmnou dávku v případě nouze, protože psi koukaj, kde je večeře….
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.12.2025, 07:56:38
Já se modlim, sbych to doklepala v práci do důchodu… jo mám sice hodně papírování, ale není to fyzicky těžká práce s hlavně můžu u ní sedět… ale i se někdy docela naběhám… tak nedřepím celej den…. jako kdybych měla u práce stát, tak to by byla moje smrt.
Ale nevim…. do důchodu mám ještě 13 let… jestli to ještě nepisunouba pokud mě nepotrefí nějaká demence, tak vím, že tu práci zvládnu… úplně se děsím toho, kdyby se něco stalo s já bych o tu práci přišla… jako jasně mám dlouhou praxi jako fakturantka, ale si tak říkám kolik fakturantek svět potřebuje a kdo taměstná ženskou 50+ …. co tak slýchám, tak bývá docela problém.
Nicméně, když jsem loni nabírala novou fakturantku, tak mi po měsíci utekla právě do Billy… prý je toho u nás strašně moc a složitý, že už v supermarketu pracovsla a že jd to jednodušší.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 12.12.2025, 08:11:11
Jako já to s tím limitem chápu… neprodávám housky, tak ty částky jsou vyšší než asi běžná útrata na kterou je limit nastavený…. mě štve, že ten zákazník defakto hodí tu frustraci z toho, že nemůže zaplatit, na mě… defakto to naštvání, když mu nastíním ty dvě možnosti, které má…. všechno na mojí hlavu.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 12.12.2025, 07:40:37
To já bych šla na brigošku tak max třeba do globusu… když dřepím za kasou, tak jsem za kasou a nemusím ještě lítat vybalovat zboží, doplňovat, obsluhovat pekárnu, uklízet atd atd…
Já… přestože to nesouvisí s názvem vlákna a nebo možná právě proto, že by to mohli číst lidi, kteří hledají čím krmit psa…
Krmení masem… nazvěme to moderně barf… spousta lidem přijde složitý, obzvlášť u štěněte a rostoucího psa… všechny ty bílkoviny, aminokyseliny, vitamíny, minerály a k tomu poměry… typicky vápník a fosfor… to opravdu vypadá strašně složitě, i když víme, že v praxi to žádná věda není. Prostě se bojí primárně toho, že nedokážou psu sestavit vyvážený jídelníček.
Myslím, že pro začátečníky jsou vhodnější třeba příklady jídelníčků a lidovější vysvětlení a myslím, že tady http://www.manwe.eu/ je to právě pro začátečníky docela fajn. Třeba tak někdo zjistí, že to není zas až taková věda.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.12.2025, 07:36:37
Jo to je to, co furt říkám já…páky jsou jenom na slušný lidi a člověk je defakto bitej na tom, že poskytne součinnost a snaží se mít všechno ok…no a ti ostatní na to dlabo a nikdo na ně nemůže…nejsem doma čus bus bambus a co jako…
Nebo viz výše…zakážete mi být defakto množkou s PP, no tak budu bez PP…a jede se dál…