Já četla na základce ve slovenštině Čachtickou paní… pak se mi dostala po letech do ruky v češtině a bylo to takový divný…
Já četla na základce ve slovenštině Čachtickou paní… pak se mi dostala po letech do ruky v češtině a bylo to takový divný…
Jako takhle…. slovenskej dabing teda nedávám, to radši film s titulky…. a ty slovenský pondělky jsem taky nedávala… co si tak mlhavě pamatuju, tak mě to nebavilo.
Ale třeba už jsem se setkala se seriálem, vícero seriály , kde slováci mluví slovensky a češi česky… a tam mi to přirozený přišlo….
No on neposlouchá ani českou hudbu, natož slovenskou…. my koukáme hodně na comedy club…stand up komiky…vystupují i slováci a je teda fakt, že občas si nějakej poslechne a asi i porozumí dobře… já už mám takovej tik, že když je tam nějaký slovo, co si myslím, že by nerozuměl, tak automaticky překládám… a zase mi přijde, že hodně záleží na tom, o čem je ten stand up a od koho… někdy si stěžuje, že v některých dílech je slováků víc a že jim vůbec nerozumí.
Myslím, že obecně .. když pojedu já třeba do Polska, tak nemusím nutně umět polsky a tak nějak se tam domluvím… proto jsem jezdila ráda na dovolený do Chorvatska, protože tam se prostě domluvím defakto česky, ale můj syn by s tím měl problém… spíš by se snažil domluvit anglicky, protože tu ovládá…
Ono jasně… jemu je angličtina určitě víc platná než slovenčina… ale člověk si vůbec dřív neuvědomoval, že je dvoujazyčnej, bral to jako samozřejmost… já si kolikrát ani dneska nevšimnu, že někdo … třeba ve zprávách..mluvil slovensky, mozek si to automaticky přechroupe.
No co jsem koukala dnes na počasí, tak se má oteplovat.
Zrovna včera jsem říkala synovi, že čekám na to, až zamrzne “peklo” … naše oblíbená trasa, která je momentálně samý bahno a fest podmáčená louka… do takovýho terénu vůbec nechci Máťu tahat… co měl ten problém s drápy, tak se snažím nechodit s ním sajrajtem… no a kdyby to pěkně zrzlo a bylo to nebahnivý a tvrdý, tak bychom tam mohli vyrazit… a nebo kdyby napadlo tolik sněhu, abx to bylo opravdu pod sněhem a ne jen poprašek na sajrajtu…
Tadyto je na prdlačku… jako úplně… jak začal advent, tak naše městský vánoce jsou částečně i v parku, kam večer chodíme a asi do vánoc přestanem, protože pohyb lidí i lidí se psy se tímto x násobně zvýšil a fakt chodit se psy u nohy, tak to je na prd… to radši budu špacírovat u nás mezi barákama.
No já jsem spíš myslela, že se mě to citivě nedotýká… jak Patrik, tak pan xy jsou pro mě cizí lidi.
Jasně asi každý nebo skorem každý člověk má nějakého mediálně známého oblíbence… ať už je to herec, zpěvák, komik…prostě někdo, kdo mu tak nějak ve své podstatě zpříjemňuje život a když někdo takový umře, tak si minimálně řekneme, že je toho člověka škoda… a jedná se třeba i známější lidi a tak max zachytnu informaci, že je v nemocnici nebo, že rovnou umřel. Myslím, že u Hezuckého to dělalo hodně to, koho měl kolem sebe a asi i teda dost příspěvků na sociálních sítích…a to je asi to, proč to vypadá, že je toho všude plno.
Nicméně to samozřejmě neubírá na ztrátě, kterou to je pro jeho blízké a fanoušky.
Tak teď mě teda překvapilo ve zprávách, že se uvažuje o tom, že by se slovečina vyučovala ve školách.
I když se nad tím zamyslím, tak můj syn taky nerozumí slovensky….musím říct, že pro mě jako rozeného čechoslováka je to teda smutný…jak já…debil na jazyky…říkám, že Slovensko je jediná cizina, kde se bez problémů domluvím…a když pak člověk vidí, že je spousta mladých lidí, kteří bez problémů rozumí angličtině, ale jak někdo mluví slovensky, tak jsou defakto v zadeli…
Já jeden čas v rádiu ranní šou Mareše s Hezuckým poslouchala, ale už pár let v autě poslouchám radio Kiss.
Mediální humbuk kolem Hezuckýho byl… měl vstupy v rádiu i z nemocnice… na druhou stranu si říkám, že denně umře bambilion “obyčejných” lidí o kterých nikdo nic neví jen okruh rodiny a známých… pro mě je Hezucký stejně cizí jako Josef Novák z Horní Dolní… akorát o skonu pana Nováka, pokud nezahynul nějak zajímavě tragicky, aby z toho byla třeba reportáž ve zprávách, nic nevím.
Za.mě je to taková trošku blbá zpráva, protože příčina nenalezena…🙄
O já naštěstí luštěniny můžu… nejím teda náhražky masa, ale čočka nebo fazole mi nevadí… když to není denně.
Nejjednodušší je to maso přestat jíst a nebo kupovat tam, kde ta zvířátka alespoň do porážky žijí šťastně a spokojeně… samozřejmě ideál je porážka někde v místě bydliště… on i ten převoz zvířat na jatka…
Myslím, že lidi, kteří pracují na jatkách, jsou vůči tomu takoví otupělí… že to zvíře už nevnímají jako živého tvora, ale jako problém, když třeba nechce jít jak má. Myslím, že na takovou práci člověk musí mít žaludek a nebýt cíťa. Čímž je neobhajuju, jen si myslím, že v téhle mašinérii nemají čas se se zvířaty crcat, že ta továrna na smrt jede na kvantitu a samozřejmě někteří můžou mít i nějaké sadistické sklony. To by se dle mého musel celkově změnit systém. Ono to celé není opravdu hezké i když se ta zvířata nemusí pohánět nějak brutálně.
Já třeba mám problém… psychický… že jím maso, ale zároveň jsem pokrytec a nedokážu být vegetarián… nicméně jsem spotřebu masa omezila na max půl kila měsíčně…
Bohužel teda psy krmit masem musím….
Bohužel všechno je otázka poptávky a nabídky… dokud bude pro většinu lidí prioritou cena, tak jateční zvířata budou dál chována ve velkovýkrmnách a porážena na těch ošklivých jatkách… to jeden člověk nezmění…
Ale není nic jednoduššího než psa nenechat zavřeného a nechat ho pojít žízní a hlady, ale když nic jinýho, tak ho uvázat u útulku…
Mě teda vůbec nevadí, když nějaké vlákno někam odbočí…ono už to zde stejně není čistě farmáři vs ochránci v souvislosti s vlky, jen politice se záměrně vyhýbám … jako nezhroutím se z toho, když na něco náhodou narazím, ale kdyby se to mělo víc rozjet v tomto vlákně, tak bych nebyla moc ráda..
No když to človek tak sleduje, tak se obávám, že zůstane jen u toho přání😴
Nejhorší je ta bezmoc… že s tím prostě člověk nedokáže nic udělat, tomu zvířeti pomoci… už takhle když jsem to četla je mi mizerně na duši a když si představím, že bych to zvíře osobně znala….
Fakt mě to sere( omlouvám se za ten výraz, ale jiný použít nemůžu) … zákony proti týrání, ale v praxi tomu zvířeti ve finále nikdo nepomůže a zmetek majitel je vlastně beztrestnej…. doprčic, to ty lidi nemají kouska empatie s tím koněm, jak vůbec můžou v noci spát. Jasně každej se může dostat do situace, kdy třeba nemá prostředky a síly se o koně starat, ale tak to snad nějak řeším a snažím se těm koním najít nového majitele…
No o tom to celé je… ne přidávat další zákony… úplně by stačilo, kdyby kompetentní konali a kdyby za takové … nebojím se říct týrání… byly pořádný pálky.
Jako vím, že odebrat zvíře, obzvlášť tak velké jako je kůň, to jsou náklady na veta, ubytování, stravu… ale když člověk vidí, na jaký kraviny se dají vydundat dotace a kolik peněz z dotací a státních zakázek zůstane někomu za nehty… tak peníze vynaložené na záchranu trpících zvířat mi dávají alespoň nějakej smysl.
No víme všichni, že to chce čas. Ten jedinej ten náš smutek otupí.
Já osobně nemám ráda pohřby, ty obřady, ta poslední rozloučení… přijde mi, že když už se tak nějak vzpamatuju z toho, že mi někdo blízký umřel, tak mě to hodí zpátky do zadele.
Jako dítě jsem ty odchody tak nevnímala a jako dospělá musím být někomu vždycky oporou… ukazovat, že to zvládám a když se to kolem mě hroutí, tak já musím být ta, která je silná.
Jsem kozoroh.. takovej ten typickej, co neprojevuje moc city.. většinou ani neuroním slzu, což není úplně dobrá vlastnost, protože si to ve své podstatě neodsmutním, ale dožene mě to v tu nejmíň vhodnou chvíli. Zvířata si odbrečím, to si můžu dovolit… i když dokud byly děti malé, tak jsem brečela tajně.
Teď je navíc takový pitomý období.. před vánocema… mně umřela prababička na štědrý den a tchýně 26.12. , to mi přišlo úplně na prdlačku… všude šťastné a radostné a veselé … prostě mi to přijde ještě těžší.
Holka drž se… bude líp…
No dávala jsem to před časem do veselého okénka, ale myslím, že se to teď hodí i sem…😉
Jo to snížení imunity může být problém. .. s autoimunitních onemocněních je to prostě tak… potřebujeme ukočírovat imunitu, aby nebojovala kontraproduktivně tam kde nemá, čímž ji samozřejmě činíme málo bojeschopnou s nepřáteli z venčí… jako matka kluka, s revmatoidní artritidou bych po těch 28 letech s touto nemocí mohla vyprávět.
Dovedu si představit, že může být jedinec s intolerancí na apoquel, ale meningoencefalitidu přímo nezpůsobí. To asi chápe i laik
Já to ani nepsala jako reakci na ten příspěvek… spíš obecně nějakou zkušenost s tímto lékem.
Apoquel bral můj berňák, když mu byla diagnostikována Synchronická lupoidní onychodystrofie - autoimunitní onemocnění… vím, že na to je extra vlákno a většina tady to ví, ale chtěla jsem to napsat i sem do tématu pro lidi, kteří si třeba jen vyhledají apoquel.
Synchronická lupoidní onychodystrofie (SLO) je nemoc, kdy se odlučují drápy, začnou hnisat u lůžka a musí se odstranit. Pře diagnózou a nasazení léku berňák přicházel o dráp každý 3 týdny… po nasazení léku už zaplať pánbůh o žádný nepřišel… teď už ho nebere a já se modlím, aby se to nevrátilo.
Žádné vedlejší účinky se neprojevily.
Taky nemám slov, vím jak moc to bolí… hodně sil 🖤