Plíce jsem dávala Sáře, když jsem potřebovala, aby trochu zhubla …teda nejen plíce…ale berbeři syrový nejedli, tak jsem je normálně upekla v troubě.
Jinak já mám podobný “problém” s Ginou…kastrovaná a je prostě obrovská a na můj vkus by určitě potřebovala pár kilíček sundat…
Ale teda u ní to prostě nejde….u předchozí feny, berberky Sáry…taky kastrované…to normálně šlo, upravila jsem jídelníček, jak bylo psáno výše…libové maso, plíce, přílohy jsem škrtla a nahradila větším podílem masa a zeleniny…a šlo to, ětšinou to bylo po zimě, na zimu prostě psi měli o 5 kilo víc…na jaře to tak nějak přirozeně shodili, ale když ne, tak jsem nasadila dietu. Je teda fakt, že Sára měla víc pohybu než Gina, protože jí nevadilo chodit i delší prochajdy.
Jinak Sára na 55-58 kilo váhy měla denní krmnou dávku 1 kg + snídaně a svačina.
Gina je o hodně většatější a krmnou dávku má cca 750 gramů a svačinu žádnou, tak max dostane ochutnat sousto co jim já a eventuelně hrstičku granulek..ne plnou hrst….té už prostě jídlo zkrouhnout nemůžu, to by měla prázdný břicho.
Je teda fakt, že toho pohybu nemá tolik, co Sára, protože ona nikdy nebyla nějaká dálková chodkyně a já jí nenutila…možná chyba, ale táhnout za sebou zpruzelýho psa se mi nechtělo.
Jako žebra jí nahmatám, když jí uplácnu chlupy tak vidím pas, ale na těch žebrech cejtím, že oplácaná prostě je…a co si budem, velkej pes, každý kilčo navíc je zátěž na klouby a ve stáří dvojnásob …ale nedokážu jí dostat do takové “figury” jak bych si představovala.
Vždycky když byla řeč o kastraci a obezitě, tak jsem vždycky tvrdila, že je to blbost, že když nenechám fenu žrát dle jejího uvážení a bude mít pohyb, tak obézní nebude. Že ta obezita je povětšinou spojena s tím, že feny jsou po kastraci žravější a páníčci jsou nedisciplinovaní…
Upřímně potom, co mám doma kastrovanou Ginu si to myslet přestávám. Mám dva psy…kastrovanou pyrenejku a nekastrovanýho berňuchu…co se krmné dávky týče, tak berňucha dostává víc než Gina a při stejném množství pohybu je berňák jak lunt a Gina je medvědice.
No držím palce, abyste byly ten případ, co opravdu bude stačit dávat libový maso a eventuelně omezit sacharidy.
Ještě teď mě tak napadá…co třeba vařený brambory jako příloha…teda upřímně nevím jak u psů, ale když si je já jako člověk zadávala do kalorickejch tabulek, tak překvapivě vycházely hodně dobře…ale nevím, jak teda u psů.