Odpověď na příspěvek uživatele acher z 30.06.2026, 17:11:10
Jako moji psi jsou naučený, že bez obojku na krku se z branky nechodí… takže klidně můžu mít branku dokořán, když si jdu pro něco do auta, co parkuju na ulici nebo když vyndavám popelnice, ale zároveň vím, že v tomhle ohledu na Ginu spoleh není a když by branka zůstala otevřená a fena by věděla, že nejsem poblíž, tak by šla na špacír.
Ale my jsme dost vycvičený od Sáry, která byla potencionálně nebezpečná, takže pokud by se dostala ven bez dozoru, tak by to zavánělo průšvihem, takže branku nejenže zamkneme, ale ujistíme se, že je opravdu zamčená… za berberů to bylo ještě jištěný i řetězem…
U nás je to samozřejmost i proto, že bydlíme u hlavní sinice, takže tam by i vyběhnutí pár metrů z branky by mohlo být fatální.
Ve své podstatě vrchol mého kynologického umění je, že jsem psy opravdu naučila, aby se necpali z branky. I když jdeme na prochajdu, tak se z branky chodí na povel. Vlastně jediný pes, kterého jsem byla schopná naučit, že se z otevřené branky nechodí, byl afgán… a to se teda zúročilo, když jsme bydleli s tchánem, co měl Alzheimera… protože to jsem tak jednou přijela dom… branka dokořán, chrťák na zahradě a děda v té době již dvě hodiny na návštěvě u sousedů.
Já musím konstatovat, že u nás sice pršelo a dost fest, ale teda ne tak dlouho aby se prolila vyprahlá zem…všechno je furt suchý…to by asi muselo pršet minimálně půl dne.
Nicméně se ochladilo, je zataženo, pofukuje větřík…
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 29.06.2026, 11:16:17
protože jsme kvůli vedru zrušili akce s koňmi
Na mě včera vyskočil na FB nějakej příspěvek…den dětí, už si nepamatuju kde…pisatelka psala 40 stupňů a přidávala fotečky a tam vidím koníky, jak vozej dětičky.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 29.06.2026, 10:10:44
Jo…to je na přes držku.
By bylo fajn, kdyby si ty kreténi zkusili ťapat pěkně na boso po tom asfaltu a kdyby si ideálně klekli na všechny čtyři, jak tam to horko sálá.
Jasně i pes se třeba potřebuje vyvenčit odpolko, ale tak to člověk oběhne barák a tradá domu, pokud má mozek v tý kouli, co má na krku, tak ho přeci nepotáhne někam do rozpáleného “víru velkoměsta”.
Tvl, já furt kropila dvůr, když jsem vypouštěla psy na čůrandu, aby nemuseli ťapat po tý rozpálený dlažbě a někdo vezme psy na ty rozpálený chodníky…
Já měla robot Moulinex…25 let a pak mi rupla taková plastová platforma, na kterou se nasazovaly strouhací kotouče. Takže už mi byl defakto na nic, protože na strouhání jsem ho využívala nejvíc. Ale motor i po těch 25ti letech šlapal. Přivezli jsme si ho nějak těsně po revoluci, tehdy ještě ze západního Německa.
Kdyby to bylo kovový, tak jsem ho ještě měla dodnes.
No a máme tu další slunečný den.. tak snad už nebude taková výheň. Apka mi ukazuje, že možná kolem jedné bude pršet. Ale mám takový obavy, že i když sprchne a pak bude sluníčko, tak to bude spíš na škodu… že pak bude jak v sauně.
U nás na severu se zatáhlo a začalo bouřit…hromy, sem tam blesk, ale jestli z toho bude nějakej deštík, tak to těžko říct, zatím to moc nevypadá.
My teď v těch vedrech necháváme na noc otevřený dveře do baráku, jen mezi futra dávám mřížku, aby psi nelítali v noci hlídat-štěkat. Přes mžížku jsem jim vždycky přehodila i mokrej ručník, abych trochu zlepšila klima.
Včera už to docela šlo, protože večer začal pofukovat větřík, tak i na tý chodbě bylo příjemně.
Madam se samozřejmě opět nakýblovala do ložnice, když jsem si šla lehnout…a samozřejmě funěla a ještě držkovala, že jí je tam horko…tak to už mě fakt naštvala a řekla jsem jí, že nejsem kouzelník, ani bůh, abych s tím byla schopná něco udělat a ať si jde laskavě lehnout dolu, že kolem ní odmítám lítat s větrákem a s mokrým ručníkem a teda s těžkým srdcem jsem její stěžování ignorovala…tak se nakonec sebrala a šla si teda lehnout dolu.
Paradoxně mi přijde, že to Gina přes den snáší líp než v noci.
Tak teď se ochladí a bude fajn, ale vzhledem k tomu, že léto máme před sebou, tak se obávám, že taková vedra ještě přijdou.
Já to znám jako strapačky, místo těstovin “halušky”. Kupuji halušky u řezníka, nevím, jestli jsou pravé halušky, nikdy jsem je nejedla. Tohle jsou bramborové noky, každý má jiný tvar, takže možná prolezly přes to haluškové sítko. Když nemám “halušky”, smíchám to s gnocchi. Mňam.
Příště možná zkusím ty těstoviny.
Střapačky taky dělám… ale právěže dělám, tak se mi teď nechtělo.
Gnocchi jsou super, ty se daj udělat na vícero způsobů..
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 27.06.2026, 10:42:50
Sáře diagnostikovali osteosarkom… na rentgen jí uspávali a lituju toho, že jsem z toho byla tak paf, že jsem jí nechala probudit.
Jo děkuju za každý další den, hodinu, minutu, kterou jsme ještě spolu mohly strávit, ale ta hrozba zlomeniny, co nad námi visela, ten strach, jestli opravdu poznám, že léky na bolest už nefungují… to je hrozný.
Mým rozhodnutím jsme získaly společné 2,5 měsíce a myslím, že to dopadlo dobře… při prvním náznaku, že bolest je i přes prášek jsem jí nechala uspat….
Upřímně, už bych to nikdy neudělala…uspávala bych hned, neriskovala bych dojde ke zlomenině.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 27.06.2026, 15:44:46
Kysaný… podusim a já ho teda i přisladim. Na oleji osmahnu na kostičky uzený… někdy třeba anglickou slaninu.. pak přidám okapaný podušený zelí a do toho zamíchám uvařený těstoviny. A já tam před tím zamícháním nakapu sojovku od vitany…
Prostě takový to jídlo, co už dělala moje máma ve stylu.. co dům dal.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 27.06.2026, 14:52:27
No já spíš myslela, že jakože dneska je to uvolněnější s těmi jmény… si myslím… ale je teda fakt, že tak nějak mám v hlavě tu dobu, kdy jsem měla já děti… cca před 30ti lety. To se mi dostal do ruky právě seznam povolených křestních jmen…prostě člověk dítěti nemohl dát jméno, které nebylo v seznamu nebo o které si zažádal a nebylo schváleno.
A třeba ta Jitřenka mi přijde hodně neobvyklé, ale je fakt, že nevím, jak to bylo v době, kdy se paní doktorka narodila.