Tak my včera nakonec vyrazili do toho parku…holky, tak to jste neviděli tu komedii…
Máťu mám první část procházky na flexině, aby si trochu poběhal…jsou tam velké travnaté plochy, tak to jde…no tak si to tak štrádujeme…jdeme kolem stromu a já s Ginou jednou stranou a Máťa druhou, tak zastavím a říkám mu “Máťo, musíš okolo a naznačím rukou směr, aby se vrátil a šel za námi”…jenže tady padá kosa na kámen, protože já jako kynologický játro prostě potřebuju inteligentního psa. Gina, ať už je jakákoliv, tak tohle chápe naprosto brilantně, aniž by jí to kdo kdy učil a odmotá se sama. Máťa je úžasňák, venku bych řekla až skorem Hujer, ale jenom na ty jednoduchý věci, žádnej myslitel to není. Takže místo toho, aby oběhl strom zpátky, tak přiběhl ke mně. Podotýkám, že strom byl tak velký, že jsem ho nemohla “obejmout” (ten strom)a jednoduše psa vymotat.
Dobrá…tak mu říkám “čekej” a že to teda obejdu za ním s Ginou…jenže tady mám taky velké mezery, čekej evidentně nefunguje, když na mě Máťa nevidí (teda doma to umí, ale to je doma), takže ve chvíli, kdy jsme s Ginou začaly obcházet kmen stromu a teda zmizely jsme mu za tímkmenem, tak se vydal za náma… po několika pokusech, kdy jsme kolem stromu chodili ve stylu “chodí pešek okolo, nedívej se na něho” jsem si na férovku řekla, že mám poslušnýho psa a že nebudu dál trapčit s povelem “čekej”, ale dám natvrdo lehni a zůstaň"…jenže flexi se nějak šprcla o kúru stromu a Máťa couvnul a najednou měl samozřejmě pocit, že nemůže tam ani zpátky a začal trochu panikařit….. už se mě se smíchem ptal i pán se psem jdoucí okolo, jestli nemá zavolat hasiče, aby nás vystříhali…pak jsem prostě vytáhla z kapsy normální vodítko Máťu přepla a samotnou flexinu odmotala….
No a to byste neřekli…ujdeme pár metrů a situace se opakuje kolem jiného stromu…tak řešení už známe, tak na pohodu…jakože vážně? To je za celou dobu poprvý, co se mi zamotal pes a stane se mi to hned 2x za sebou?
No a pak si tak ťapeme parkem…tedy ťapeme, snažím se Ginu nerušit v tempu, tak jdu rychlochůzí a některý úseky klušu…a jak si tak přemejšlim…říkám si…bože, vždyť mám poslušnýho berňáka, proč jsem ho normálně z tý flexiny neodepnula, neodmotala jí a nepřipla ho zpátky? To by se asi nikdo psychicky nezhroutil, že mám psa bez vodítka asi tak 2 sekundy, to že bych nad ním ztratila kontrolu teda nehrozí, jakože by vzal kramle a začal si bezprizorně pobíhat po parku, kde psi musí být na vodítku. Prostě nějaké zatmění mozku…fakt musím říct, že Gina mi v tomhle vyrobila takový psychický tik a opravdu jsou situace, kdy mi nedojde, že Máťa “poslouchá” a že stačí říct…
Na druhou stranu si říkám, že samozřejmě tohle se nestane, když je liduprázdnej park…tentokrát jsme obecenstva jsme měli dost…tak snad přítomné nedobrovolné diváky alespoň pobavila a zpestřila jim sobotní večer v parku. No a co si budem…hlavně kolemjdoucí pejskaře.😂