No myslím, že trošinku je na vině to, že u většiny inzerátů na štěňata s PP není uvedena cena. Lidi mají představu, že štěně s PP stojí bambilion a obzvlášť, když jsou v inzerátu uvedeny nějaké výstavní úspěchy. Dalším faktorem je obecné dogma, že PP potřebuju jen kvůli výstavám.
Na druhou stranu u plemen, které mám já doma je cenový rozdíl mezi štěnětem bez PP a s PP cca 10 tisíc a to už si spousta lidí řekne… 10 tisíc mít a nemít, když teda nechceme na ty výstavy.
Ono nemusím za takovým názorem chodit daleko i můj muž říkal proč jsme berňuchu nekoupili z tohodle inzerátu za 15 tis, proč kupuju za 25 tis, když je to to samý jen bez papírů, který my na nic nepotřebujeme.
Myslím, že ten názor, že štěně s PP a bez PP je defakto stejný, je z dob, kdy nedostávala PP všechna štěňata z vrhu a tak se stávalo, že tato bezpapírová štěňata chovatel neutratil, ale prodal… a ano v těchto případech se jednalo o štěnda z jednoho vrhu… a ano v těchto případech to bylo stejný, dneska by ten PP měl celý vrh, ale spousta lidí si neuvědomuje, že dnes už to tak není.