No tak si to shrňme…výhoda psa s PP je, že se dají dohledat informace a že tedy budeme mít zástupce daného plemene…
U psů bez PP jsou ty informace ve stylu “jedna paní povídala” a pokud takového psa neberete od dobrého známého, kterému opravdu věříte, tak ta “jedna paní” může i pěkně kecat.
A to říkám jako někdo, kdo měl psy bez PP, s PP i křížence.
Argumenty typu, že psi bez PP jsou zdravější…jo můžou být zdraví a dožít se požehnaného věku, ale pokud je takový pes bez PP příslušníkem plemene, které je na tom se zdravím na štýru, tak pravděpodobnost, že zrovínka můj bezpapírák z “výběrového bez PP chovu” bude ta vyjímka, která u toho plemene potvrzuje pravidlo, rovna výhře v loterii. A ano PP nám zdravíčko nezaručí, ale tak nějak se můžeme pohrabat v informacích a snažit se najít chovku, kde na to zdravíčko hledí.
To samé pokud chceme pracovního psa, tak budeme hledat nějaké pracovní spojení a zase můžeme dohledat výsledky atd atd
Jsem člověk, co si za určitých podmínek klíďo brďo pořídí psa bez PP, měla jsem ovčandu a spokojenost, měla jsem kavkazandu a dle infa od nového páníka, který už má několikátou kavkazandu je supr čupr. Teď mám berňáka a to se přiznám, že toho bych si bez PP nevzala ani od nej kámoše…a i tak je to sázka do loterie…
A jak bylo psáno výše, ne všechno se dá dělat se psem bez PP stejně jako s PP, viz ty zkoušky, takže pokud mám takové ambice, tak asi nebudu pořizovat štěně bez PP.
Takhle nebudeme si lhát do kapsy …můžeme “nalítnout” i když pořídíme štěně s PP, ale pokud si dáme trochu práci a projedeme alespoň internet, tak je ta pravděpodobnost podstatně menší, než u štěněte bez PP.
Nejsem PP fanatik, jak už jsem psala…ne všichni moji psi byli s PP…ale chtěla bych napsat, že z podobných diskuzí nemám moc dobrý pocit a to z jednoho prostého důvodu…přečte si to laik..nějaký budoucí majitel pejska a stačí, že narazí na malé procento příspěvků, které budou chov bez PP hájit, neřku-li tvrdit, že je lepší, že psi nejsou zdegenerovaní, jsou zdravější….no a tak půjde a koupí si nějakou čivavku a nebo frbulíka z množírny….no a pak varianta, že čivava není čivava a frbulík není frbulík je ten nejmenší problém.
Stále mám v hlavě známou mého známého, (už jsem to kdysi psala na fauně), která před lety importovala modrou stafordku z Ukrajiny…bohužel tak nějak průkaz původu chovatelka nedodala, ale to je jedno. No a pak se rozhodla pro štěňátka neboť modrá je dobrá a čím víc modrých štěňat se narodí, tak tím víc penízků do rodinné kasičky. Vybrali čubině ženicha…dle parametru “to je moc hezkej pes” a nechali připusti. Na můj následný dotaz, poněvadž vše bylo prezentováno jako zodpovědný odchov i když bez PP, zda jsou psi testovaní na ataxii, mi bylo řečeno “co je to ataxie”…takže asi tak….