a přítel-dem zkratkou
No jasně… je to sice dál, ale o to horší cesta😂
a přítel-dem zkratkou
No jasně… je to sice dál, ale o to horší cesta😂
No já měla peršana, který česání miloval, ale kámoška měla dlouhosrstou kočku a to byl boj… spíš nakonec řešili dredy nůžkama …
Ph:V Praze sice veteriny s pohotovosti jsou, ale taky je tu moc psu na ne. Ne kazda pohotovost i operuje a kdyz uz operuji, dalsiho psa nevezmou…S jednim kontaktem si nevystacite. Nahlaseny porod je neco jineho nez treba torze.
Proste kdyz je potreba, ani v Praze to neni jednoduche. Bohuzel to aktualne resim, protoze svatky a to je vzdycky cas na prusvih. Jsem se psem v Brne, kde ho vzali okamzite.
No mě to teda dost překvapuje… bych čekala, že zrovna v Praze bude kvalitní veterinární péče dostupná…
Tady je s pohotovostí docela problém… já asi před 16ti roky začala se psy chodit u nás na veterinární kliniku hlavně kvůlivá tomu, že pro svoje pacienty měli pohotovost, ale to už několik let neplatí, pohotovost už nemají. Jsem si říkala, že když bude nejhůř, tak za hodinu jsme v Praze a že bych tam nějakou pihotovost sehnala, ale koukám, že i v našem hlavním městě to není tak růžový.
No kupodivu ty drápy byly vlastně na pohodu, na omak mi přišly dlouhý… zastřihla jsem jen sem tam špičku a paspárky.
No a s těma kecama… Gina brblá u všeho, co jí zrovna není po chuti… kupodivu stříhání drápů se obešli bez keců a tak mě nevím proč napadlo, že bychom mohly vyčesat část kožichu… no tak to mi bylo rovnou vysvětleno, že asi nevím, co to je ošetření se souhlasem a bez piškotů žádnej souhlas nebude a já piškoty nemám, tak jsme česání nechali na čtvrtek až pojedu nějaký koupit.
Tak u nás počáso docela jde… teda zima je, ale neprší… jako měla jsem dnes jiné plány, ale nakonec psi chrápou a já čučim na seroš Labyrint II…jako už jsem to viděla, ale dneska jsem na něj náhodou narazila, že běží v telce, tak jedu maraton a tu odloženou práci jsem si zdůvodnila tím, že je svátek a mám dovču, tak se vykulim až večer, až půjdu se psy.
Teda jak tady matlám Ginu na gauči, tak si myslím, že potřebuje drobet přistřihnout drápky… to zas bude keců…🤪
Jo jasně….já se teď bavím o případech, kdy vet nad něčím prostě mávne rukou.
Jako u těch Máťovo drápů…dorazím každý 3 týdny se psem, kterému hnisá dráp u lůžka…u třetího drápu, už je naprosto jasný i mně jako laikovi, že tohle není mechanické zranění a dokonce na to veta upozorním a mám zájem to nějak řešit a odpověď po stržení třetího drápu je “no antibiotika už mu dávat nebudu, drápů má ještě hafec” a na můj dotaz, co teda můžu udělat pro to, aby se to neopakovalo “kupte mu biotin”……no to opravdu není o tom, že bych řekla, že je vyšetření drahé a léčba taky a že ho nechci…
Holky díky za podporu…🌼
já teď žiju několik let v období, kdy platí Murphyho zákon “když se něco může pokazit, tak se to pokazí”…všechno prostě dopadne tím nejhorším způsobem, jak to může dopadnout, už začínám věřit na nějakou karmu z minulýho života…..no do této kategorie patří i Máťova nemoc…a taky proto se tak bojím…protože jsem dvě varianty…buď už se to nevrátí a nebo vrátí…tak mám strach, že i tohle může být Murphyho zákon v praxi…
Na druhou stranu jsem rozený optimista a i přes to všechno, co se děje, koukám na věci spíš tak, že nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř…tak i ta nemoc, jsou podstatně horší…
Fiona.Praha:🤣 To bych žádnému psovi na hubu nedala, ani na karneval jako masku za Hanibala Lectera 🤣
Žádného sportujícího mopse neznám, nemyslím si, že nejsou chytří. Žádný pes není hloupý, jen to s nimi lidi neumí. Mnoho lidí je líných dát psovi svou pozornost při venčení (mají ho na flexině, nemluví na něj, nevšímají si ho a často buď telefonují nebo něco poslouchají, často do toho mobilu čumí a jdou kam táhne pes), natož ho něco učit. Dají 2x povel, pes nic, tak je prostě blbej. Že pes netuší, co se po něm chce, dokazuje, že je prostě blbej. A proto u spousty lidí nechápu, k čemu psa vlastně mají.
Tak předvčírem se mi vybavil tenhle příspěvek…hlavně to “nemluví na něj”…jsem si uvědomila, že jediný, kdy jsem na psy promluvila bylo, když se nejdřív Máťovi dostalo vodítko pod přední packu, no tak mu ho jdu “vyháknout” ..narovnám se, popojdu tři kroky a Gina ho má taky pod přední tlapkou…takže to jsem promluvila “to si ze mě děláte prdel”…a pak teda povel “hop” když jsem je nakládala do auta….jinak vlastně chodím ani snad na nic nemyslím, čistím si hlavu…jen automaticky monitoruju případné cizí psy…to potom poveluju, když je to nutný…
Tak jsem se chytla za nos a včera jsem se teda snažila na psy mluvit a jim to teda bylo úplně jedno, protože panička furt něco mele, no tak si povídá i při procházce a mě to teda taky nebavilo, tak asi zas budeme chodit mlčky.
Nicméně na mojí obranu bych chtěla říct, že moji psi dostali řádnou výchovu, bylo s nimi komunikováno a ví, co se po nich chce, když se po nich něco chce…a pokud nevědí, co se po nich chce, tak je jediný viník a to jsem já, že jsem to psa nenaučila, nevysvětlila…nezvládla…
Přitom já to nechápu… ať už je vet zvířátkomil a nebo ne, tak tohle je to, co mu generuje nějakej zisk… nemocnej pes, kterej potřebuje vyšetření, zákrok, léky….kdyby všichni měli psy zdravé a chodili jen na očkování, tak to asi žádná finanční hitparáda nebude.
Jako jasně zbytečné tahání peněz z majitele je blbý, ale když má pes evidentně zdravotní problém a vet nad tím mávne rukou….
Vůbec nevím pod jakou organizací je tohle” plemeno” registrované… zda psi mají nějaký průkaz původu nebo jsou v nějakém registru.
Upřímně si neumím představit, že pokud nemàm ve smlouvě, že kupuji nějakou velikostní verzi daného plemene, tak že uspěju s nějakou žalobou.
Navíc prodávající nabídla vrácení štěněte, tak vím, že to není řešení ideál, ale teda alespoň nedělají mrtvého brouka.
No tak to je hustý…. … i když co já se divím, taky jsem musela změnit veterinu, kam jsem chodila roky, protože přístup k problému, se kterým jsem přišla, byl katastrofální.
No já bych opravdu psala tvrdé jako hrady.
Vůbec si nepamatuju, že bych někdy někde psala slovo zádrhely/i a musela teda řešit jaké i/y tam psát… a když to tady tak čtu, tak se asi takovému slovu do budoucna vyhnu.😎
rapotačka:Viděla jsem to s "i" a napsal to moc chytrý člověk, zarazilo mě to, ale nikde vzor neumím najít . 😀
Já teda tušila, že to není striktně dle hradu… ale já bych psala tvrdé y… když si to zkusim napsat s měkkým i , “ zádrheli” tak mi to přijde hodně divný…
Podle mě je to vzor hrad…
Měla jsem psí dvojčata… takže stejná startovací čára… fena tak inteligentní a s takovým talentem na komunikaci s člověkem, že mi z ní fakt kolikrát spadla brada…. pes trdlo makový…
Jo biotin jsem mu dávala, protože jsem ho koupila na doporučení mého veta než jsme teda šli na jinou veterinu, když Máťovi strhával třetí dráp…
vlastně jsem ho ani nezačala dávat,protože už se začalo řešit, proč se drápy odlupujou…na začátku října jsem přerovnávala naší domácí lékárnu a “našla” jsem ten biotin a říkala jsem si, že tím mu asi neublížím… žádnou změnu k lepšímu jsem nezaznamenala.
Defakto teď má jen olej ( teď si nevzpomenu, jak se jmenuje)… prostě s omega a dávám pupalku na podporu imunity.
Ale je to boj to do něj vůbec dostat… resp. tu pupalku mu naleju na maso, ale ten olej mu musím na férovku stříknout do tlamy stříkačkou..
Hele a co pod tu lednici zkusit stříknout nějakou dezinfekci…
No jak to s Máťou vypadá…. upřímně … v klidu úplně nejsem. Čert vem, že drápy jsou povětšinou deformovaný, ale funkčně to je v poho.
Co mě trápí více, že se stále po vrstvičkách loupou. Prostě se udělá taková šupina přes celou délku drápu, která se nakonec celá odloupne. Ale naštěstí nic nehnisá, nic nejde do živýho.
Ale já jsem už paranoidní… ten strach, že se to bude opakovat, tak ten mám furt a velkej. Bojim se na to i myslet, abych to byť v duchu nezakřikla.
Jinak samozřejmě se o drápky staráme, lakujeme, abych alespoň mechanicky trochu pomohla. Pořád to kontroluju. Chudák Máťa… jako ono se mu nic neděje, nic bolestivýho ani nepříjemnýho mu člověk nedělá, ale jak vidí, že se na ty drápy chystám, byť je to povětšinou jenom kontrola, tak je ukazuje spíš neochotně a tváří se u toho, jak kdybych mu šla utrhat nohy.
Jo ještě bych dodala, že povědomí nepsí veřejnosti o povinném čipování psů není nijak valné… alespoň co tak kolem sebe vidím a slyším a dokonce bych řekla, že nejmíň valné je u budoucích majitelů - nováčků. Stejně tak jako nepotřebují PP, protože nechtějí chodit na výstavy a ušetří na pořizovací ceně za bezpapoše, stejně tak jako skočí na povídačky množitelů a překupníků, tak netuší, že čip je povinný.
A teda musím říct, že často ty nechtěné dvorkové odchovy… tak tam zas “odchovatel” často taky o čipu nic netuší… a když toho tucha má, protože mu to třeba někdo sdělí, tak se mu nechce čipovat třeba 8 štěňat.
Kolikrát dají štěně se slevou právě za ten čip, ať si ho načipují noví majitelé.
Upřímně vážení …čím dál víc jsem přesvědčená, že my jsme hodně specifická komunita a to co nám tady přijde normální a samozřejmé, tak nelze rozhodně považovat za standard… že mimo tuhle naší bublinu a mimo nějaké takovéhle bubliny v reálném životě, je to bída a ve své podstatě se divím, že se ještě něčemu divím.
Jo vypadá to dost vesele… umím si to živě představit… ale jsou boží❤️