Nechci polemizovat ohledně obran, jsem jen teoretik a mám o tom jenom nějakej pojem a dojem, tak mi nepřísluší to hodnotit a těžko můžu objektivně posoudit.
Nemám ani pastevce, kteří běžně obrany dělají…alespoň na mě vyskáče bambilion videí s KAO, ale žádné s pyrenejci…čímž nechci říct, že žádný neexistuje.
Spíš to vnímám tak nějak obecně jako člověk, který nemá chovatelské ambice a pastevce má pouze jako svého anděla strážného. Který tím pádem nemusí nikde dokazovat a prokazovat jakou má jeho pes povahu. My bychom totiž tak max prokázaly, že máme kladný vztah k ovečkám, kachničkám, kozénkám a k mláďátkům obecně.
Mladá Gina byla hodně reakční na vše, co jí přišlo podezřelé, což bylo bambilion situací…osamnělý cyklista, chodec, běžec, houbař…dokonce i auto, které jsme potkaly někde, kde je zákaz vjezdu a nikdy předtím jsme tam auto nepotkaly…a to je to městský pes na auta zvyklý.
Chci tím říct, že že jsem se až do její dospělosti snažila její reaktivitu potlačit…a obrany s mladou Ginou by byly z mého pohledu v tomto kontraproduktivní…. Dneska je Gina docela salámistka…nemyslím si, že je to primárně mojí výchovou, spíš už je dospělá, má zkušenosti, tak dneska už by si na obranách asi ťukala na čelo.
Teď je otázka jaké chceme u pastevců udržet v chovu vlohy a vlastnosti….což je ochrana svěřených jedinců, ať už zvířat nebo lidí a nekompromisní ochrana teritoria. Počítám s tím, že když by došlo na lámání chleba, tak za mě můj pastevec položí i život…ale v každém případě necouvne, neuteče…
V tomhle vidím u testů povah smysl…že pes necouvne, neuteče, jde do toho…
Moje kavkazanda, ač jsem jí neměla až do její dospělosti, naprosto v určitých věcech postrádala smysl pro humor…hodně mi v tomhle připomínala berberku Sáru. Všechno brala smrtelně vážně…u takovýho psa by se mi do těch obran tuplem nechtělo.