Jo špajzku máme taky… i když častěji se u nás říká špajz. … resp. už jsem dlouho nikoho neslyšela tohle slovo použít.
Jo špajzku máme taky… i když častěji se u nás říká špajz. … resp. už jsem dlouho nikoho neslyšela tohle slovo použít.
Tak špajdle jsem teda taky nikdy neslyšela…😄
Ach jo…další sorta lidí, co maj doma blbýho psa, jen proto, že se nesešli v životním stylu…temperamentu…akčnosti…🙄…ale vždycky je to vina psa, protože je blbej…
U nás má podobné smýšlení pyrenejka…už jako malá si o borderách myslela, že maj o kolečko víc. Vzala jsem jí jako štěndo ke kámošce na zahradu…borderák furt votravoval s házením míčku, naše madam si nakonec šla hezky hrát s jejich kocourem, protože na takovýho magora, co dělá nesmyslný věci a furt visí očima na paničce, jestli se náhodou nepůjde něco dělat, není zvědavá…no a když přijede dcera s těma svýma torpédama (teda z našeho pohledu), tak to se přivítá a za chvíli si raději zaleze do baráku…přitom si ťuká na čelo, co je to za blbý psy.😎
No ta inteligence je relativní…pro někoho právě poslušnost, možná schopnost se naučit bambilion povelů, triků a pod. , pro někoho je nej inteligence, když pes pracuje samostatně a nepotřebuje člověka, aby mu říkal, co má dělat…
Každé plemeno jsme vyšlechtili my lidi k nějakému účelu a i když spousta psů už se pracovně nevyužívá, tak ty vlastnosti mají pořád…zatím…
Bohužel spousta lidí si pořád vybírá psa podle vzhledu a může se tak lehko stát, že sice pes odpovídá jeho ideálu psí krásy, ale povaha a vlastnosti se absolutně nesejdou s představou majitele.
Ono co si budem…lidi si kolikrát pořídí i “normálního” psa, ale tak nějak předpokládají, že pes umí poslouchat sám od sebe a pak když neposlouchá, tak o něm říká, že je úplně blbej.
Holky v jiném vlákně jsem se ptala, jestli nevíte o nějaký kvalitní chovce jorkšírů…už jsem i typ dostala (za což děkuji, info jsem předala), ale zkusím to i tady, protože si myslím, že sem vás nakoukne asi víc…
Takže kdybyste nějaká měla nějaký typ na dobrou chovku, tak budu ráda, když mi ho sdělíte…známá mojí dcery by si chtěla na podzim pořídit štěňátko, ale protože se v tom moc neorientuje a já teda u těchto plemen taky ne, tak shání informace. Je docela vyděšená z existence množíren a překupníků a i když chce štěně s PP, tak má obavy, aby i tak nenalítla…
Poradila jsem FB skupinu, ale tak zeptám se i tady …
Trickyvoo:Takže zvládá náročné laparoskopické operace jo? 😂
Tak naše Gina provádí plyšákům kupírování uší, někdy i ocásků…nevim, proč se do toho tak najednou pustila…Maťula na ní vždycky tak vytřeštěně kouká, co to tomu plyšákovi dělá a jakmile jí plyšák upadne (kupírování provádí zásadně na gauči), tak běží a plyšáka sebere a zachrání.
hmn:mám to úplně a zcela stejně
včetně výběru plemene (i pohlaví 🙃)
zjihlá “maminka” (slovo panička se tady vůbec nehodí) je pro tu bílou princezničku ten nejlepčejší parťák 🥰
Jo jo…bílé princezničce furt říkám, když mě zlobí (když se zabejčí).."to se dělá hodný mamince, která tě má tak ráda a furt se tě jenom zastává" a kanimůra otočí hlavu a prozpěvuje si “spadla bomba neslyšim…” a já říkám “já ti dám…neslyšim…si polib zadel” a ona “ty mi taky můžeš”…tak to asi toliko k té “zjihlé mamince”, ale pak ta potvora přijde a dá mi pacinku a něžňoučkou pusinku a “zjihlá maminka” je zpátky…jedno oko nezůstane dojetím suchý…😍…no a u berňuchy, tak tam je to daný tím, že on už je z podstaty věci mamáneček, tak co by dělal s “paničkou”.
Nemám zkušenost s tímhle plemenem, ale obecně bych řekla, že tohle plemeno má svoje specifika…stejně jako Akita, stejně jako Shiba a stejně jako chrti a stejně jako pastevci a určitě se najdou i další plemena….prostě jsou psí plemena, která se prvoplánově ze svého páníčka nepopo.
Z mých zkušeností…pokud chci “normálního” psa, tak na taková plemena ani nemyslím. Na druhou stranu jsou lidi, kterým se lépe funguje právě s těmi psími speciály, protože je to pro ně v mnoha ohledech jednodušší…takže jde jen a pouze o to sednout si, po pravdě si říct, co od psa očekávám…protože jsou lidi, které samostatná psí jednotka dožene k šílenství a jsou lidi, pro které je takový pes velmi příjemný společník. Ale člověk dle mého musí mít takové spíš kočkopsí smýšlení a svatou trpělivost. A dle mého je potom nejdůležitější vztah se psem a vzájemný respekt, pak se dá i s takovým psem na spoustě věcí dohodnout, člověk musí často přemýšlet, jak to udělat, aby pes CHTĚL poslechnout…ale i to má svoje limity.
Prostě jsem stářím tak nějak zjihla.
No to bych taky řekla… s každým dalším psem jsem větší a větší měkoň…. jako bejt taková jako jsem teď, když jsem měla ovčandu, tak nevim, ta by nám asi skákala po hlavě…. ale zase nejsem blbá, tak si vybíràm plemena, kde si to zjihnutí můžu dovolit…
Holky, mám takový dotaz… mojí dcery známá plánuje na podzim pořízení štěňátka jorkšírka.
Takže se mimo jiné začala zajímat i o to, od koho štěňátko koupí a já jako nej pejskař ze známých jsem byla požádána o nějaké typy na chovky, má strach, aby nenalítla nějaký množce… i když chce štěndo s PP. Já se v tomhle plemeni vůbec neorientuju.
Odkázala jsem jí na FB a slíbila, že se zeptám i zde, jestli nemáte nějský typ na dobrou chovku.
Tak kdybyste o nějaké věděly budu vděčná za doporučení.
No tak to zejtra rovnou zakápnu psy… to je fakt děs, ty klíšťata jsou aktivní už pomalu 9 měsíců v roce😴
Já vim, je to starej a profláklej vtip a možná ani moc vtipnej, ale mě to rozesměje vždycky…
Ze svých daní budu klidně platit ochranu ovcí, protože si myslím, že je v naší přírodě predátor potřeba… resp. bez vlka jsme byli my lidi vrchní predátor=regulátor stavů zvěře, ale přijde mi, že my lidi to nezvládáme, přemnožená zvěř působí škody asi větší než ten vlk….. z mého pohledu vidím smysl v tom, pokud by se vlk přemnožil, tak abychom regulovali stav vlků, protože vlk u nás přirozeného nepřítele mít nebude, když teda nebudu počítat případné fatální setkání s civilizací.
Jo jasně… školky jsou potřeba, domovy pro seniory, ale pokud já bych měla rozhodnout jestli dát peníze z mých daní na budování cyklostezek, školících středisek a spouustu bejkáren na který dotace jdou, tak to raději výrazněji přispěju chovatelům ovcí na preventivní opatření, aby nějaký ten vlk mohl v naší přírodě být…
N:Hele Lupus, nemáte náhodou nějaký projekt či snad dotaci jako v EU “šíření společné myšlenky”? Tam je za to deset tisíc éček.😀 Jste nějak podezřele vehementní.😀 A nikomu neříkejte že je omezený, když má jen jiný názor. Vlk je tedy podle vás nutný a nechápu jak jsme bez nich přežili do současnosti. Není třeba problém vysoká hustota obyvatel v ČR? Lidi jsou prakticky všude a co tak čtu, tak farmáři,myslivci a místní z výskytu vlků neskáčou zrovna radostí.
No tak kdo z vlka neskáče radostí…
tak farmáři asi ne….
Myslivci? Tak nemyslím si, že vlků je tak moc, že by se z toho meseli nutně hroutit…
A místní?… jakože lidi, kteří žijou v blízkosti výskytu vlka? A teď teda bereme lidi, kteří nemají zvěř, kterou by vlk mohl zardousit… tak myslím, že naprostá většina vlka ani nezahlédla.. .. takže dokud vlk nesežere babičku a pak i Červenou Karkulku, tak vlka vnímají jako paní Colombovou a až na pár úzkostlivějších jedinců, je jim vlk tak nějak u zadele. A když vlka zahlédnou, tak je to spíš zážitek.
Takže se vracíme k tomu, komu vlk vadí… vadí lidem, kterým zahrdlil ovce, což chápu….vadí lidem, kterým vlk způsobil škodu nebo kteří musí vynakládat finanční prostředky, aby škodu nezpůsobil. Neumím si představit, že bych byla objektivní, kdyby mi vlk roztrhal moje ovce…že bych se na to koukala bez emocí… asi bychom pak spali za zamčenými dveřmi obklopeni smečkou Ginušek… samozřejmě i s těmi ovcemi…
Bydlím ve městě, kde jsou některá sídliště hojně obývána určitou skupinou obyvatel a to ani nepatří k těm nejhorším a věřte, že bych se raději odstěhovala do vlčího rajónu než na takové sídliště a cítila bych se tam víc v bezpečí. Tím chci říct, že k pocitu nebezpečí a škodám na majetku nepotřebuju nutně vlka, jsou i horší alternativy a taky chráněné.
Myslím, že vlci jsou prostě problém pro malou skupinu chovatelů sežratelných zvířat a na druhé straně téma pro ekology a bojovníky za práva vlků, ostatní mají jiné starosti… tak možná řeknou vlk ano, vlk ne, vlk je mi to jedno, ale tím to končí.
Nebudu mluvit za chovatele ovcí… nemám žádné ovce. Budu mluvit jako pejskař, který bydlí v podhůří Krušných hor, kde se vlci vyskytují a se psy hlavně v létě do těch hor vyráží, protože je tam chladněji.
Přestože nemám sebou žádnou zbraň a nejsem naivka, která by si myslela, že by moje pastevecká fena vlka přeprala, tak z vlků strach nemám… nemám z nich strach ani když jdu sama na houby…. momentálně jediné zvíře naší přírody, ze kterého obavy mám, je divoké prase.
No schválně, když už se bavíme o psech… kolik psů v České republice napadl vlk… a kolik psů napadl divočák? A to ani člověk nemusí chodit do hlubokého lesa. Nebo kolik psů bylo napadeno jiným psem… ale přesto je opravdu ten nej strašák v lese vlk?
Ale jasně … chápu, vždycky je jednodušší “zničit krtka”. Protože co by kdyby.
assil:tady hned množírna, ale nevím, nevypadal by takhle i toulavý pudl?
No já nevim…jak dlouho by se musel toulat, aby byl v takovém stavu…přerostlý drápy, výkaly v srsti…teda nemám zkušenost s malými pejsky, ale neumím si představit, že by takhle vypadali moji psy, i kdyby se toulali dlouho…jasně, asi splstnatělý, namotaný větvičky v srsti, ale dlouhé drápy a nebo výkaly??
Teda ani tak si nemyslím, že musí jít nutně o množírnu…klidně to může být důsledek “péče milujícího páníčka”.
Tenurri:Díky. Zrovna včera jsem si psala s kamarádkou a ta mi řekla, že její fena se na cvičáku chovala úplně stejně, v hlavě totálně zatemněno, jen se snažila běhat za jinými psy a nic jiného ji nezajímalo. Tak jsem se ptala jak to vyřešili…no odpověď byla, že přestali chodit na cvičák 😀…jakože jo, taky řešení, ale ona se psem nepotřebuje chodit mezi psy, takže jí to vlastně za tu námahu nestálo.
já bych naopak chtěla na psí akce, ať už nějakou výstavu, sporty, společné výlety, tréninky a tak, takže jó, budeme makat.
Já nechci radit, protože vím, že co se psů týče to mám hozený trochu jinak. Jen bych chtěla říct, že spoustu věcí, které v psí pubertě vypadají beznadějně, tak s tím jak dospívá se zlepšují nebo dokonce problém zmizí.
Jasně na puberťáka nerezignuju, stále vychovávám a mohla bych si klepat na rameno, jak jsem dobrá, že jsem z naprosto hrozné pyrenejské poberťačky vychovala příjemnou psí společnici… ale upřímně si myslím, že lví podíl na tom má to, že dospěla a najednou se prostě spousta věcí vyřešila sama a není to jen u Giny….
janaa:Já mám opačnou zkušenost. Jasně,malý štěnda občas něco zničí, ale nejvíc demoliční období, pokud přijde,nastane tak od půl roka do roka. Pak se to uklidní. Prostě s věkem přichází kreativní nápady,co malý štěně nenapadnou,je taky víc energie a sebevědomí tyhle skopičiny dovést do konce😜
Tak mě už mlaďoši od půl roka do roka zničili něco naprosto minimálně…teda když nepočítám berńuchu a venkovní polstry…když ono se jednou nic nestane, když jsem je neuklidila…podruhý…tejden..14 dní…tak člověk tak nějak není ve střehu…proč bych to uklízela, když už si toho ten pes nevšímá…a pak najednou čumí a polstry jsou rozebrané na atomy a rozesety po dvoře. No a nakonec to odnesla zahradní hadice. Ono to na první pohled nebylo vidět a pak jdu zalévat a stříkalo to úplně všude…asi chtěl vyrobit zavlažování…no zase moje chyba, si mám tu hadici uklízet a ne jí nechat roztaženou válet….
Ale jinak obecně já mám spíš problém u mladých psů se zahradničením…nebo problém…Gina mi jasně ukázala, že květinové záhony na zahradu nepatří a tak je prostě nemám a mám svatej klid, stejně mě zahradničení nebaví. Jinak je to spíš o tom, že kopeme pasti na Popelku…a to mi ve své podstatě taky neva, díra sem, díra tam, to je fuk…zasypu jen ty, do kterých bych se mohla chytit a nebo naopak by do nich mohli šlápnout psi, protože je díra na profláklých běhacích trasách.
No prostě si tak hezky žijeme 😎
lesnizinka:Pro všechny: ono se to zdá a na fotkách není vidět, ale je tam plno i ošklivých míst, kde třeba vyhynuly kytky, vyhynuly keře, dokonce vyhynuly i japonské vrby. Něco už se nahradilo, ale trvá, než to doroste, něco se nahrazuje už třeba potřetí atd. Fakt to není všechno jen hezké. O té dřině s údržbou raděj ani nemluvím, to si stejně nikdo představit nedokáže. A abych byla objektivní, už na to taky dost kašlu. Co se kdysi prostě ,,muselo", už se dneska nemusí…a svět se nezboří😉 A ano, barák je velký…pravda, bydlí nás tam 15🤣 Známí vždycky říkají, že i když jsme oba doma, tak když nechcem, ani se tam celý den nemusíme potkat😜 On nemá třeba o moc víc místností, ale většina je o hodně větších, než je běžné v klasických domkách. Což u úklidu fááákt oceníte😛 Takže není co závidět, asi tak😏
Jo to je přesně ono….zahradu máš nádhernou, velikou a z tohoto pohledu teda bledá závist, ale zaplať pánbůh, že takovou nemám…já s mým přístupem k pracím na zahradě nezvládám ani tu mojí malinkou…kolik to tak můžu mít 35x15m (teda s rezervou, víme jaký mají ženský odhad …možná je to 40x20m, ale větší to určo nebude)…takže v tomhle ohledu nezávidím nic….já bych na to musela mít partu zahradníků…..
Raduš upřímně klobouk dolu…👍
Tak co si budem…nej riziko zničení čehokoliv dle mého je u malých štěnítek, protože jsou ještě “blbá”..objevují svět a ještě jsme jim nestihli vysvětlit, co se může a co ne a pak v období přezubování, tam bych řekla, že ta potřeba kousání je asi největší….a teď teda se nebavím o štěňatech, která si způsobně okusují hračky a jiné předměty námi určené ke kousání, protože i tací jsou mezi námi.
Po přezubení je to z mého pohledu už spíše nějakými mezerami ve výchově a nebo z nudy a nebo…pokud je pes okusovací…že mu nenabídneme vhodnou alternativu.