Anonymní:Nějaké tipy jak správně zavadnout u štěněte pubertu aby to prošlo bez spatného vlivu na chování. Teorie že nesmíme ustupovat v ničem je krásná ale těžko proveditelná... Zákazy musí být striktní?
To je pes od psa...některý projde pubertou ani nevíme jak, s druhým to mlátí a je to trucovitý pubescent. Na jednoho platí to a na druhého tohle.
Zákazy?? No tak spíše budeme pejska učit, co má dělat, jak se má chovat.
Trestat?? No tak nebudeme trestat, budeme odměňovat správné chování, které pejska naučíme.
Teorie že nesmíme ustupovat v ničem je krásná ale těžko proveditelná
Ono se řekne neustupovat, ale já bych to spíše řekla, že jsou prostě věci, přes které vlak nejede a tam jsem důsledná. Třeba fakty nechci, aby mě pes po návratu domů vítal tak, že mi bude skákat po hlavě, tak prostě od štěněte učím neskákat a kdyby se postavil na hlavu, tak si ho prostě nebudu všímat, když skáče. Ale třeba u plemen, které jsou něčím specifická..u mě teda pastevec, chrt...kde se ten pes fakty nepřetrhne, aby udělal, co mi na očích vidí .. když něco nejde tak, tak to zkusím vymyslet jinak, aby to pro psa bylo přijatelné a aby se mi tzv. nezasekl. A samo domo po dobrém, neb po zlém se zasekne. Kolikrát to není ani tak o nějakém výcviku, ale vzájemném vztahu, respektu a domluvě.
S pubescentem prostě pracovat a pracovat, ale zároveň neberte všechno smrtelně vážně. Chce to používat selský rozum. A hlavně smysl pro humor taky neuškodí. Nemusíme se brát jako páníčci smrtelně vážně.
A nakonec teda povětšinou platí unavený pes=hodný pes. Když už jdeme s pubescentem cvičit, tak nejdřív "odpustíme páru". Dle plemene dopřejeme dostatek fyzické aktivity, ale taky zaměstnáváme hlavinku.