Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 29.07.2025, 11:46:43
když mám ustájení,
Jenže já mám to kvalitní ustájení, kde se o kováře, odčervení a případné zdravotní komplikace stará ustajovatel. Nemusím se tam objevit půl roku a vím, že je kůň v dobrých rukou. Asi jako majitel dostihového koně, který si přijde zafandit a vsadit na VP.😉Viz Buggyra.
Stejně, jako když jsem v té pozici byla já - jenom jsem majitelům oznámila, kdy se bude odčervovat, očkovat a kdy přijede kovář. Případně jsem zavolala - kůň se mi nezdá, kulhá nebo má náběh na koliku a vet je už na cestě - teda v tom druhém případě. Na kulhání kůň neumře, ale na koliku může.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 29.07.2025, 10:54:04
Když si seženete kvalitní ustájení, tak téměř všechno toto odpadá. Myslím ty starosti. Ale, jak už jsem psala, holt to něco stojí.
Koně doma bych mít nechtěla - stačilo, když jsem 8 let fungovala v našem JK jako ustajovatel a všechny tyhle věci hlídala. + neustále sháněla lidi na výpomoc. A nejhorší byla práce s majiteli - někteří nezmoudřeli, ani když začínali třetí kolečko po okolních stájích.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 29.07.2025, 10:28:53
sádlo jsou lepší, ale zase se říká, že sádlo vysušuje (což je dobré u mokvé rány, ale u rtu nevím nevím).
Já si kombinací sádla přes den a zubní pasty přes noc vyléčila brutální opary na spodním rtu. A v zimě používám sádlo na takové ty prasklinky/trhlinky na konečcích prstů, když je člověk v mrazech venku a máchá se ve vodě.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 29.07.2025, 09:16:02
U těch ořů je fajn, že nemusejí normálně na procházky nebo venčení,
Přesně tak! Pokud člověk nemá výrazné závodní ambice, tak se kůň s kámoši ve výběhu zabaví. A značka ideál je mít b-reitera, který ještě přispívá na ustájení.
Za mě je pes časově náročnější. Ale kůň zase dražší, no.
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 29.07.2025, 08:05:35
když se cizí koťata přivezou, jak se zvykaj
Kamarádka je měla zpočátku vždycky doma nebo v zavřené sedlovně. Aby si zvykla a aby je mohla i osahat = ochočit. Potřebuje je mít zvyklá na lidský kontakt a v případě potřeby odchytit- obě pohlaví ve správný čas nechává kastrovat. + pravidelně odčervuje. Pak už jsou to kočky venkovní - myšilovky. Ve stáji potřebné.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 28.07.2025, 19:06:05
prarodiče jedli domácí uzené,
Ony to taky byly jediné karcinogeny, se kterými přišli do styku. Jo, chlapi ještě často kouřili. Ale většinou dýmku. Dneska jich máme na výběr mnohem víc. Bohužel.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 27.07.2025, 12:56:08
Třeba někdo přepošle odkaz na tu správnou adresu.
Která adresa je ta správná? Bez ironie.
Normální člověk ví, že se zvířata nekrmí. A proč.
Ti méně myslící a nerespektující pravidla to stejně udělají. Viz acher - ohledně krmení zvířat v ohradách - konkrétně koní, bych mohla psát romány. A na Hluboké uhynula už druhá losice. Čekala dvojčata.