Aktuálně: 2 750 inzerátů262 214 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Příspěvky uživatele

Horsana

Horsana
Horsana 15.06.2023, 12:32:25 xxx.xxx.40.140
Saga:

Pro Horsanu, ano, vypadá to jako anemie z nedostatku železa. Máme totiž zcela shodné příznaky. Včera to se mnou v práci seklo a to mne donutilo to řešit, tedy situace celkem aktuální a akutní. Příznaky u mne - dlouhotrvající únava a vyčerpání, trvající cca od listopadu 2022. Přikládala jsem to zimě a hnusnému počasí, nedostatku čerstvých potravin a slunečního svitu. Jenže ono přišlo jaro a bylo to horší. Pak přišlo léto a bylo to ještě horší. To už jsem úplně neměla jak vysvětlit. Přidaly se neklidné nohy, spánková deprivace a v posledním týdnu chuť na hlínu a led. CBD mi nepomohlo jako tak, že vůbec, a mám setsakra top kvalitu! Včera od rána únava, ráno jsem málem usnula za volantem, nevím ani jak jsem se ocitla na pracovišti. I sedět za PC a psát mě absolutně vyčerpávalo. Pak jsem asi v poledne prostě nemohla dýchat, ani při otevřeném okně, pak tma a šlus. Nevím, jak dlouho to trvalo, jsem na pracovišti sama, nikdo to neví. Kouknu do zrcadla, úplně bílý dásně, tak jsem sebrala poslední zbytky sil a doplazila se do lékárny. Lékarnice jen spráskla ruce, dala mi to nejsilnější železo, co měla v lékárně, já to hned slupla. Účinek nastal během pár hodin. Jako kdyby mi někdo do žil nalil novou krev. Bere se jen jedna tableta denně, tedy dnes vezmu teprve druhou a pozitivní účinek té první stále trvá! Konečně jsem se vyspala a ráno vstala jakžtakž. V práci funguju, zatím. Upalujte do lékárny a hned si to nasaďte! Uleví se Vám!! Kdyby cokoliv ptejte se, co budu vědět, poradím, tohle je tak stručně.

OMG, tak to je brutááál, to ma fakt mrzí :(((

Ja týmto trpím od roku 2018...eehm, no, po 5 rokoch už je asi čas to riešiť, včera som len zhrabla bežný mulťák so železom z obchodu a stačil mi 1 Pregabalin na noc, takže možno...

Inak identicky, únava taká, že  sa to aj ťažko popisuje, brain fog, znížená výkonnosť- psychická aj fyzická...

No a aký prípravok užívate?

Horsana
Horsana 15.06.2023, 12:26:49 xxx.xxx.40.140
Buggyra:

No joooo, tak jsem se vetky zeptala, co by stál celodenní dozor veterináře na závodech. Tak se pak můžeme společně zasmát, až mi odpoví :-)

Zdravotní dozor řešit vůbec nebudu, zdravotní kurz si budu dělat já, prostě jen proto, že mi přijde dobré tam někoho mít, ale lidi mě vlastně až tak celkem netankujou, od toho je záchranka...

Tak ja dozor robievam, mám predstavu.

Horsana
Horsana 15.06.2023, 12:24:02 xxx.xxx.40.140

Soryjako, na klinike som pracovala a ehm...no, zbytočne nás tu ťaháte za nohu 🙄

Horsana
Horsana 14.06.2023, 18:26:24 xxx.xxx.40.140
JanaJanaJanaJana:

Horsano, a co CBD? Zkoušela jste?

Je to malý velký zázrak na kde co. Fakt.

Je toho naozaj málo, čo by som nebola vyskúšala, keď človeku trhá nohami a neskôr aj rukami a nemôže spať, už fakt skúša kde môže...Na mňa CBD nemal nikdy nijaký efekt, nikdy som nijaký nepozorovala ani u zvierat, ktorým mal uľaviť od bolesti, napríklad, hoci mnohí si ho nevedia vynachváliť.

Horsana
Horsana 14.06.2023, 15:54:13 xxx.xxx.40.140
JanaJanaJanaJana:

:D jo, já jsem tenhle magor, kterej ve všem miluje led. Prostě mě to baví, neumím to popsat, jsem schopná si dát i jen led samotný.

A prostě si to dopřávám a zdravotní následky neřeším :D

Zase další věc, kteoru máme společnou, v poslední době si toho začínám všímat :D

(A jinak syndrom neklidných nohou - t není ani tolik nedostatek železa, jako nedostatek Magnesia - na to bacha)

Led samotný - noo, tak to už je ale práve ten príznak nedostatku železa :)

A áno, tiež si to všímam :))

U mňa nekľudné nohy s magnéziom nesúvisia, môžem ho brať koľko chcem a v rôznych formách, nepomáha, mne sa to zhoršilo po poslednej operácii a pred skokom z okna ma zachránil iba matkin zúfalý pokus- priniesla mi Pregabalin, ktorý jej predpísal už neviem kto na kŕčové stavy, ale dali jej rovno 150 mg a ona po jednom raze to odmietla užívať, lebo bola utlmená celý deň, neschopná ničoho.

Mne už to bolo jedno, netušila som, čo mi dáva, v tej dobe som už bola tak príšerne chronicky nevyspatá, že by som si zafajčila aj ópium melting

Do 15 minút som upadla do hlbokého spánku a zobudila sa ráno, čo sa rovnalo a dodnes rovná zázraku. Nekľudné nohy, ak som spomenula, tak sa lekári väčšinou tvárili, že také neexistuje, alebo že si mám dať magnézko....nikto to nebral vážne, dokonca sa ma snažili presvedčiť, že niečo také vlastne neexistuje.

Horsana
Horsana 14.06.2023, 15:43:46 xxx.xxx.40.140

Tak akurát Tardyferon-síran železnatý ma nejak úplne extra neoslovuje, plus tie obmedzenia čo pri jeho užívaní sú. Ale, jeden tip je, vďaka :)

Pečeň je fajn, mám ju rada, aj keď teda kačacia skôr...nauseated...ale nedá sa jesť každý deň.

https://zdravopedia.sk/ucinne-latky/mineraly/zelezo

Horsana
Horsana 14.06.2023, 15:10:52 xxx.xxx.40.140

A teraz z iného súdka :D

Nestalo/nestáva sa vám niekedy, že máte nutkavú potrebu jesť nejaký mrazený hnus (aka zmrzlinové torty, nanuky, atď.)- ale nie kvôli chuti, ale kvôli tomu mrazu (nie v horúcom počasí), prípadne že si dáte ľad do nápoja a ten potom vyjete a schrúmete a stále vám je málo a nestíhate si dávať mraziť nový?

Ja som ako dieťa prakticky neustále jedla sneh a hlavne ľad, dokonca som si ľad vyškrabávala naberačkou z mrazničky a chrúmala ho, strašne mi to chutilo, bolo to divné, ale proste to tak bolo.

A nedávno som sa dočítala, že sa to volá pagofágia a že vo väčšine prípadov to znamená anémiu z nedostatku železa, čo by mohlo vysvetľovať aj moju neustálu zdochnutosť a príšerný, fakt dosť podstatne kvalitu môjho spánku a života znižujúci, syndróm nekľudných nôh.

Brali ste niekto železo z týchto dôvodov? 

Aké a s akým výsledkom?

Horsana
Horsana 14.06.2023, 14:49:59 xxx.xxx.40.140

kometa:

Možná proto, že žádná není? A že nebyla ani žádná klinika?

Tiež si myslím.

Slečna chce proste fyzio stoj čo stoj 🙄

Horsana
Horsana 14.06.2023, 14:45:49 xxx.xxx.40.140
Buggyra:

Já přesedala z manuálu do automatu jen napůl, taky řídím teďka obojí, a umím přesednout rovnou z auta do auta, nepřemýšlet nad tím, a jet. (často jezdím s jedním pro to druhé do servisu :-D

A rovnou jsem z toho manuálu do automatu sedala s koněm na hengru. Takže žádné čelíčko nepřicházelo v úvahu! Takže jsem si tu levou nohu přivázala (jo, čtete správně) ke dveřím řidiče. Aby mě nikdy ani nenapadlo tou nohou na ten pedál hamtnout. Ten jeep má pedál brzdy extra široký, a stalo se mi, že jsem na něj dosáhla oběma nohama (spojka-brzda), a to bylo překvapení! Takže jsem asi rok jezdila s provázkem na noze.

Teď už to vůbec neřeším a chválabohu mozek se naučil z auta do auta přecházet naprosto plynule.

Teď se zase učím řídit dodávku (pochopitelně rovnou s poníkama a  kočárem na palubě), kde je to řadící H obráceně (1,3,5 se řadí směrem dozadu, R,2,4 dopředu). A to je teprve výzva... 

Kamarátka mi včera hovorila, že si nejako stále zasekne ľavú nohu pod sedadlo :D

No, ovládaš toho teda dosť 👏

Horsana
Horsana 14.06.2023, 14:43:07 xxx.xxx.40.140

Čelíčko - jj, tiež som si dala :D

Zvieranie volantu je level pred tým ďalším - púšťanie, zakrývanie očí a kričanie o pomoc :D

To sa časom ustálilo, ale nerada predbieham, to brrr, musím mať 28 km výhľad, že nikde nič a iba počas dňa. 

Horsana
Horsana 14.06.2023, 14:40:41 xxx.xxx.40.140
JanaJanaJanaJana:

Já řídít teď začínám, čistě jen z důvodu koně a stěhování se na vidlákov.

Po 10ti letech a je to pro mně fakt za trest. Doufám, že to prolomím, ale auto je pro mně fakt nutný zlo.

Och, tak hlavne, že už si šoférovala, ja po autoškole nič (18 rokov som mala vtedy)...a nič...a nič...potom v rodine autonehoda- 3 mŕtvi, vrátane 2 detí a to znamenalo NiČ až do veku snáď 35 rokov.

No ale koňom bolo nutné navážať vodu, takže už aj v dobe, keď som mala auto, ma vozil kde kto, ja som odmietala, motor mi stále zdochýňal, nedokázala som parkovať, cúvať, vyjsť z parkovacieho miesta (bežne mi parkovali cudzí okoloidúci), neustále som niečo na aute rozbila, odtrhla, alebo poškodzovala v dedine kde sme mali kone susedovi plot. A spálila som spojku, lebo som sa nevedela pohýňať do kopca, toho smradu a čierneho dymu, tfuj!

Ako univerzálne ospravedlnenie sa každému som si počas jazdy spievala Sorry Miss Jackson, uuuu :D

Ale potom to prešlo :) Auto je fajn!

Horsana
Horsana 14.06.2023, 13:41:35 xxx.xxx.40.140

Ouha, to si asi precvičíš obidve hemisféry :D

Ľavú nohu viem, že mám odložiť, to áno, aj ju tam mám, kedysi som po rokoch, kedy som si nevedela predstaviť aj radiť, aj neumrieť od strachu na rovnej ceste bez premávky chodila chvíľočku na automate, priateľ to chcel prežiť a umne rozhodol, že to bude lepšie (no to bolo v dobách, kedy som pri príchode na ľudoprázdnu križovatku za obcou púšťala volant a zakrývala si rukami oči a kričala "pomooooc, čo mám robiť ").

Ale raz som aj tak omylom stúpila na brzdu namiesto plynu...to bolo dosť blbé.

A bola som vtedy v totálnej panike a už si nepamätám, čo to robí, keď sa s tým stojí na červenej, do sa dobrzdí a nič, to stojí? :D

Senzory neviem, či to má, ale to mi ani netreba, keď už som sa konečne naučila cúvať a parkovať so späťákmi :D 

Horsana
Horsana 14.06.2023, 13:08:29 xxx.xxx.40.140
efe:

Přejímka je, že vet zkontroluje povinná očkování/vyšetření v průkazu koně před začátkem akce.

Aha, ok, myslela som si, že je to nejaká zdravotná prehliadka :)

By the way, je tu niekto, kto prešiel z auta s manuálnou prevodovkou na automat? Potrebovala by som povzbudiť :D

Horsana
Horsana 14.06.2023, 12:50:58 xxx.xxx.40.140

Tak pani matka už zese behá :)

Ten pupočný pahýľ je ok, iba to divne vyzerá :D

Obrázek
Horsana
Horsana 14.06.2023, 12:43:31 xxx.xxx.40.140

Absolútne žiadnu.

Max vyberám bodliaky a vtedy použijem rozčesávač a hrebeň.

Horsana
Horsana 14.06.2023, 12:42:11 xxx.xxx.40.140

Čo je přejímka?

No, nejeden víkend som presedela na pretekoch, pasy sú to najmenej, vet tam má byť podľa mňa hlavne kvôli zraneniu, aj fatálnemu. A nemyslite si, že akurát vás sa to netýka a akurát u vás sa nič nestane. To isté platí aj o zdravotníkoch.

Ako usporiadateľ by ste mali mať aspoň nejaké plachty, ktorými oddelíte nejakú nepríjemnosť od divákov a dáte tým človeku kľud na prácu/eutanáziu.

Taštičky a podobné nezmysly nie sú dôležité a to hovorím ako vet, aj ako rozhodca. Žiadna kokarda nevyváži traumu z toho, keď vám po kolbisku kôň ťahá vnútornosti a nikto nevie, čo má robiť.

Horsana
Horsana 14.06.2023, 12:31:30 xxx.xxx.40.140
JanaJanaJanaJana:

Tak poslušně hlásím, že měsíčková vazelína za 39 Kč (!!!! :D) z DM funguje úplně megamostrózně :D a to jí stačí aplikovat za jednou dva až tři dny. Naprostá pecka :)

Jj, je to zázrak :D

Horsana
Horsana 12.06.2023, 14:14:54 xxx.xxx.40.140
kometa:

V obou případech proběhla pitva, bylo to nevhodným krmením.

Jj, to verím, len keď už mi niekto nakŕmil zviera tak, že uhynulo...asi sa nejak skúsim zabezpečiť lepšie, sa natíska riešenie...

Keď neurobím nič poriadne, iba budem plakať na sockách, tak sa veľa nezmení, rozruch utíchne a na ďalší rok tam zase niečo uhynie.

Pokiaľ nemám personál na riešenie akútnej bachorovej acidózy non stop k dispozícii, alebo mi tie losy tak veľmi nechýbajú. Pretože to sa zopakuje, každý rok sa to v týchto minozoo, či kútikoch opakuje a bude, to sa z ľudí nikdy nevykorení, proste nikdy.

Horsana
Horsana 12.06.2023, 13:59:02 xxx.xxx.40.140

Hm, kovář- to som musela googliť a je to hríb zrnitohlúbikovitý, tak tých som našla celú igelitku. Ľudia ich ani nezbierajú, lebo sa boja tej červenej farby, pre mňa lepšie :D

V živote nikdy som tak skoro toľko druhov húb nevidela a už vôbec nie vo výške 900 mnm, preto som to zbierala kam šlo, pri ceste do civilizácie.

A narástli na tom daždi o dobrých 5 cm každá plodnica a koľko ich tam ešte zostalo, juuuj!

Ale zrážky boli skutočne nevídané, oproti minuloročnému suchu úplné monzúny.