Odpověď na příspěvek uživatele balu z 22.06.2023, 09:41:02
Ne není důležité jsou benefity zvířete - vše má své pro a proti. Určitě bych si bliže zjišťovala možnosti, které jsou na trhu k dispozici než bych k určitému kroku přistoupila. Pro mě by bylo důležité připravit jak nově příchozí, tak současné na společné soužití - to by mě u štěněte trápilo víc.
Zatím všechno zvažuji - štěně neplánuji hned. Zaprvé v létě mám nejvíce práce (záskoky a sezóna) a i kdybych si ho brala do práce nebyl by to běžný režim. Navíc nyní mám mladšího kocoura v pubertě a zkouší své hranice nemyslím, že je vhodná doba do toho přinést štěně.
Poptávala jsem jelikož, vím, že na určité štěně se nějakou dobu čeká - a nehledě na to, že je potřeba připravit podmínky. Kastraci, jestli ano nebo ne bych řešila po prozkoumání všech důsledků pro a proti. A vím, že existují hárací kalhoty i antikoncepce
Pán by nejprve měl zvážit možnosti, které může kočce poskytnout a podle toho vybrat plemeno nikoliv podle velikosti. A i k chovateli by se měl zajít podívat, a vidět rodiče a v jakých podmínkách vyrůstají. Nejlepší je vzít si kotě od chovatele, který chová kočky v podobných podmínkách jaké je schopen poskytnout kupující.
Ps. jelikož nemám možnosti nechovám habešsku ani savannah ačkoliv se mi obě plemena velmi líbi.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 22.06.2023, 07:57:14
Velké plemeno vyžaduje také speciální podmínky - jste je schopen zajistit? Velké plemeno je třeba Savannah, ale to pořebuje výběh a zkušenosti chovatele. Výběr plemene podle velikosti je nesmysl - doporučila bych spíše výběr podle povahy plemene a možností.
Nekastrovala bych aby mi pes zůstal hravý, navíc si myslím, že povaha zavísí především na výchově. Kastrovala bych jednnodušše, protože nejsem schopna ochovat štěnata a poskytnout jim dostatečnou péči - odchov bych nechala zkušenejším. A určitě bych neohrozila zvíře na zdraví. Co je špatného na tom, že přiznám, že se bojím, že mi zvíře zabředne?
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 21.06.2023, 19:52:16
Brala jsem jako standart, že zvířata, která nejsou na chov se kastrují. Samozřejmě bych jako záčatečník si nechala poradit, tahle otázka proč nekastrovat mě nenapadla.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 21.06.2023, 19:11:28
Upřímně kastraci bych řešila s veterinářkou, a ještě bych se zeptala na názor chovatele od kterého mám štěně. Alespoň tak já to nyní řeším s kocoury. Každý měsíc report, aby věděla jak se kocouři mají a také konzultace případných problémů (např. naposledy jsme řešili očkování). Nemám co skrývat - právě naopak chci, aby chovatel, který si dal práci se zvířetem věděl, jak se ve skutečnosti má.
Upřímně má největší obava je, jak by pes vycházel s kočkami. Proto bych pravděpodobně šáhla po chovateli, který sám doma kočky a pes je na ně zvyklý. (nejsem ochotna snížit komfort svých koček - a to zatím dělá úvahy v teoretické rovině.)
Zdraví - ano, vím, že pes může onemocnět - z toho důvodu bych chtěla kavalíra s PP. (s provedenými testy na srdce a klouby.)
Kastrace - na rovinu netroufla bych si na odchov - a pes by se zklidnil ( i když ne vždy to tak je stačí se podívat na mého mladšího kocoura) navíc v oblasti, kde bydlím je plno psů, nevím jestli bych uhlídala.
Cena není tak podstatná, i když upřímně by také hrála trochu roli. Chci doopravdy mazlíčka. Komfort by pes měl zajištěn, jak už všichni, kteří mě sledovali na ifauně ví, že jsem blázen do agility a nedostatkem pozornosti netrpí. I když by se jednalo o mého prvního psa.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 21.06.2023, 16:01:12
U mě je to složitější - zatím jsem se pouze poptávala. Bezpodmíněčně bych chtěla psa na mazlíčka (přeci jenom pak zaleží na výchově nikoliv na vzhledu - a kavalíra, kvůli agility).
Pes by musel být zdravý (chyby exteriéru nevadí) a klidnější(introvert -nemám zahradu, ale bydlím pouze v bytě). Osobně výstavy považuji za zbytečný stres pro zvíře. A pokud nechcete uchovnit zdá se mi zbytečné kupovat výstavního psa. Navíc si myslím, že bych neměla zkušenosti na odchov ani prostory. Ze zvířete by se brzy stal kastrát.
A pak hlavně by musel vycházet s kočkami (nesměl by je honit - musel by být na ně zvyklý)
Kavalírek je můj sen - jako byl bengál. Prostě jednoduše chtěla jsem znát možnosti.
Já konkrétně myslela kavalíra. Ten stojí 30-60 tis. A chovatelé často preferují psy, které mohou prodat jako výstavní. Obyčejný člověk si psa pořizuje jako mazlíčka - a mě osobně na vzhledu nezáleží (já chci zdravého psa). I zde v inzerátech nabízejí kavalíra za 5. tis (podle mého názoru chovka - protože na fotkách je stejný pes - jak z Litoměřic, tak z Kutné Hory)
Pokud by si kupovala psa, chtěla bych zvíře s PP, ale pouze na mazlíčka (tedy psa, který neodpovída vzhledově - ale jinak má dané vlastnosti plemena) Opravdu se mi zdá přehnané dávat za mazlíčka 60-70 tis., když majitel neplánuje chov. Často se v inzerátech objevuje, že zvíře je výstavních kvalit a davají tedy přednost zájemci, který se tomu bude věnovat.
Zajímalo by mě spíše do jaké míry léčba je hrazena z pojištění. Osobně mám staršího kocoura pojištěného, ale nedostali jsme od pojišťovny ani korunu. Jaké mate zkušenosti s pojištěním zvířat?
Orientační ceny by měly být uvedeny na stránkách svazu chovatelů daného plemena, aby si kupující udělal jasnou představu - po bych považovala za férové jednání. Ne tím, že bude obvolávat chovatele a chovatel pokud přestřelí cenu tak ji akceptuje, a pokud podstřelí tak teprve se dozví skutečnou cenu. Nemyslím, že by chovatel prodal štěně levněji jen proto, že by mělo skvělé podmínky.
Ps. ale jinak s Vámi souhlasím, osobně chci, aby chovatelka věděla, jak se kluci mají a každý měsíc ji posílám krátký report, u mě se kluci skutečně mají jako prasátka v žitě (cenové náklady za kluky už několikrát překonaly pořizovací cenu.)
Odpověď na příspěvek uživatele Edůza z 16.06.2023, 15:14:47
Tak piši znova - pořidte spirálky, šuštící míčky, hračky ze Silver Vine - to je hit u obou mých kocourů. (možná se mladší konečně naučí aport). Mladší má rád mávatka z péří, i stařší má jedno svoje mávatko, které zbožňuje od Kongu. Kulodráha na ozdobu (mladší si v ní akorát vybijí vztek, když ho naštvu.)
Napadlo mě takové téma, které ještě nikde nebylo moc probírané. A to jsou zuby koček? Čistíte svým kočkám zuby? Kvůli zubnímu kameni? Necháváte zubní kámen odstraňovat?
Já osobně svým kocourům zuby nečistím (na pastách je napsáno, že může způsobit žaludeční problémy - a těch už jsem si u svých bengálů užila dost - stačí, když dám novou konzervu a ona jim nesedne a už blinkají.) A pomocí pamlsků se mi nechce - stačí, že mají granule (jako pamlsky používám pouze mrazem sušené maso).