JanaJanaJanaJana:To jste mi připomněl....mám kamarádku s vlastním kapitálem - nový dům na velmi dobré adrese. Chce ho prodat a koupit dům v nějakém rozumném stavu plu salespoň hektar vlatsní půdy pro své dva koně - hledá dva roky, fakt :D zatím bohužel neúspěšně. Takže Vaši tezi podepisuji a podtrhuji 2x :D
A jen bych dodala, že na zahradě třeba 2500 m2 může kůň psychycky a fyzicky prosperovat, pokud je dobře upravena, je řekněme pro dva koně, kteří jsou celoročně dokrmováni senem a mají KAŽDODENNÍ POHYB alternativně (tj. práce v tahu nebo pod sedlem).
My jsme hledali 3 roky...buď nám nabízeli opravdu domy ke stržení za strašný peníze,nebo nebyl pozemek (požadavek jsme meli alespoň 5 tis metrů)...vzdali jsme.
Nakonec jsem sehnala jen pozemek 5000 tis,v podstatě louka se stromy,schovávám si ho až jednou budou koně na důchod....
Tak jsme tedy dál v ustájení.
Jinak ad náklady - na pronajatých pozemcích jsme byli 2 roky,dvě zimy. Nedělali jsme tedy vše na pevno,ale třeba zpevnění části výběhu u krmiště jsme vyřešili štěrkem a koberce ze zrušeného fotbalového hřiště. Náklady za odvoz. Plus naše práce. A většinu věcí jsme řešili podobně,traktor jsme poprosili vždycky souseda zemědělce za naftu....takže jo,jde to i s menšími náklady než píše Jbb :) nicméně to chce víc shánět a vymýšlet alternativu...