Aktuálně: 2 699 inzerátů263 224 diskuzních příspěvků19 191 uživatelů

Příspěvky uživatele

goro

goro
goro 13.11.2025, 09:19:09 xxx.xxx.55.10
bohemia.gall:

To je sice “možná ” pravda, ale moji zákazníci chtějí příběh o zázračném medu, který dokáže vzdorovat času tisíce let v nezměněné kvalitě se zázračnými léčivými účinky. Lidé chtějí příběhy, med vydržel tak dlouho proto, že váza byla hermeticky uzavřena včelím voskem a propolisem. Mýtus o zázračnosti včelích produktů? Kdepak, ani náhodou, potvrzeno současnou vědou.

chápem, ja len píšem fakty…Žiaden med sa v hrobkách faraónov NENAŠIEL!

To čo budú včelári hovoriť potenciálnym zákazníkom je marketing a ten je veľmi dôležitý pri predaji… treba oblbnúť, oblbnúť…chcú počuť príbehy ?..dostanú ich!

ja mám med rád, je to zdravá potravina ktorú konzumujem denne aj keď mnohí ľudia med berú len ako “pochutinu”…

no a skupina včelárov, ktorí ho ponúkajú ako liek  (respektíve zdôrazňujú “zázračnosť včelích produktov”) je veľká, apiterapia je obľúbená  a rozšírená, pomaly sa z toho robí náboženstvo 😉…

tak ponechajme zákazníkom príbehy aj ilúzie, nakoniec však živým dôkazom že med je zázračný sú samotní včelári dožívajúci sa často vysokého veku (hoci osobne si myslím, že je to len preto, lebo stále dúfajú že už nasledujúci rok bude tá znáška medu lepšia…🤣😂😄)

goro
goro 13.11.2025, 07:27:49 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Michal-Š z 12.11.2025, 21:38:14

môj názor, (aj z toho čo som o včelách čítal…)

stres u včiel sa meria komplikovane, v laboratóriu sa pitvajú a zistujú sa koncentrácie látok ktoré zvýšený stres sprevádzajú, s tým nemá žiaden praktický včelár “zkušenost”… (ale do stresu ich dokážeme doviesť všetci 😉)

goro
goro 13.11.2025, 07:16:36 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 13.11.2025, 06:38:08

súhlasím až na ten “jedlý med” z hrobky faraóna…🤔

Archeologové dokonce našli v egyptských hrobkách med starý přes 3000 let, který byl stále jedlý!

NIE JE TO PRAVDA, PÍSAL SOM O TOM V DYMÁKU (časopis pre včelárov v SR), č.4/2023, str. 12-13 toto….

""Ak chcete nájsť nejakú zmienku o mede z hrobky, musíte sa vrátiť do roku 1905, do hrobky KV46, v ktorej boli pochovaní okolo roku 1375 pred Kristom starí rodičia Tutanchamona - Yuya a Tuyu. Vtedy 12. februára, bola prvýkrát navštívená hrobka Yuya a Tuyu (KV46), trojicou archeológov ktorú tvorili Theodore M. Davis, Arthur Weigall a Gaston Maspero. Medzi artefaktmi nájdenými v hrobke (KV46) sú zaujímavé dve alabastrové vázy, označené ako položky #51105 a #51106. Arthur Weigall v liste svojej manželke 16. februára 1905 totiž napísal: „...jednom rohu boli poháre vína, vrchnáky priviazané šnúrkou , medzi nimi bol jeden obrovský alabastrový džbán plný medu ešte tekutého!“ 

Druhý účastník tej istej výpravy Gaston Masper 29. marca toho istého roku uviedol podobný príbeh s prehliadky hrobky : „Jedna z váz, ktoré sme otvorili, obsahovala pastovitý olej, ďalšia s takmer tekutou náplňou, ktorá mala stále vôňu medu...“ a spomína aj osu poletujúcu okolo vázy pohodenej na schodoch.

A nakoniec verzia Theodora M. Davisa, ktorú uviedol v knihe Hrobka Iouiya a Touiyou: „Z hrdla jednej z váz viseli útržky múmiovej látky, ktorá pôvodne zakrývala ústie vázy. Očividne lupič v očakávaní, že obsah bude hodnotný, látku strhol. Po troch tisíckach rokov som hľadel do vázy s rovnakým očakávaním; obaja sme boli sklamaní, pretože obsahoval iba tekutinu, o ktorej sa najprv myslelo, že je med, ale ktorá sa následne ukázala ako natron.“ 

Posledná veta Theodora M. Davisa naznačuje, že obsah už nepovažoval za med, a to bolo potvrdené hneď v roku 1908. Už spomínaný Arthur Weigall, ktorý bol zodpovedný za zverejnenie inventára hrobky KV46: https://openlibrary.org/books/OL14045561M/Tomb_of_Yuaa_and_Thuiu 

Výsledky analýz toho čo sa nachádzalo v oboch vázach sú uvedené na stranách 75 až 77!

V jednej váze bol ricínový olej a v druhej naozaj „natron“ (minerál slúžiaci na mumifikáciu), v ktorom bolo 8,7% vody a preto sa javil ako hustá „tekutina“.

Skutočné vysvetlenie toho čo sa v hrobke v nádobách našlo sa teda objavilo až tri roky po objavení hrobky a nebolo tak medializované tak výrazne, ako údaje z čias objavu hrobky. Tri roky stačili na to, aby sa zrodila „neotrasiteľná“ legenda o „mede faraónov“, ktorý bol tekutý ,voňavý a jedlý (!) aj po 3 000 rokoch."

goro
goro 12.11.2025, 20:34:01 xxx.xxx.55.10

ano med môže obbsahovať spóry baktérie Clostridium botulinum, ktorá produkuje botulotoxín, no riziko je hlavne pre dojčatá do jedného roka, pretože ich nezrelý tráviaci systém imunitu nemá. U detí starších ako jeden rok je však podanie medu považované za bezpečné, pretože ich črevná mikroflóra dokáže premnoženiu spór zabrániť.

goro
goro 12.11.2025, 20:21:46 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.11.2025, 13:40:41

ano o Mira som pomáhal robiť z oddelkov včelstvá do zimy, bral som od neho nejaké oddelky so singerkou (singer bola trochu šlápota mimo) ale to bolo v čase ešte keď “fandil” NN a pomáhal zakladať PSNV CZ… 😉..ale to  ešte mal “původní” manželku a deti a nie žiačku s dojčaťom…

goro
goro 12.11.2025, 20:16:55 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 12.11.2025, 18:39:51

Může to mít vliv na bakteriální infekce plodu (lépší výživa)? 

nie

Působí stres mít pyl a med nad “hlavou” v tzv. medníku včel místo na rámcích v plodišti?

ano

goro
goro 12.11.2025, 09:33:40 xxx.xxx.55.10

pozrel som si to video a v podstate informoval Miro o tom, čo počul na prednáškach od tých nemcov… nesúlad v úli , teda nesúlad medzi množstvom plodu a množstvom mladušiek, nedostatok miesta na znášku (včely musia mať nektár aj kde “rozkladať”, nedokážu ho zbaviť vody tak aby sa dal uložiť rovno do plástov v medníku a zaviečkovať) a samozrejme “prebytok" peľu v plodisku, či vence medu pod hornou latkou plodových plástov "urýchľujú" rojovú náladu… to neboli nejak nové informácie, , skôr ma potešilo to konštatovanie že sa viacero včelárskych odborníkov (no západných, z čiech tam bol len Miro 😉) zhodlo na fakte že genetika matky nehrá rozhodujúcu úlohu pri rojivosti včelstiev (vždy ma vytáča keď v inzerátoch chovateľov čítam ako vyšľachtili NEROJIVÚ VČELU 😠)..

osobitne som ocenil konštatovanie že matky z rojových matečníkov SÚ VYSOKO KVALITNÉ!  a v  pohľade k výsledkom diskusie odborníkov, sa dá pochybovať o tom že by sebou niesli nejaký “rojový gén”… TVRDÍM TO  UŽ ROKY (AJ BEZ “ZÁPADNÝCH” ODBORNÍKOV)

na druhej strane Miro ako vždy si prihrieval polievočku na to optimalizované plodisko a všetky prednášané poznatky nejak sa snažil k tomu napasovať…mal tam aj zopár tvrdení s ktorými by som nesúhlasil (zebrovanie plodiska a pod)… ale dalo sa to počúvať…

goro
goro 12.11.2025, 09:02:36 xxx.xxx.55.10
lesakm:

Někde jsem četl že v řecku našli med starý 2000let takže vydrží asi dost dlouho .ML.

Tvrdenie že med ma neobmedzenú životnosť je hoax.. ako včelár by som .to nemal písať ale je to jednoducho fakt, s časom sa jeho vnútorná kvalita mení tak, že po pár rokoch je to len sladidlo …

…a to že sa v pyramídach našiel med, ktorý bol v poriadku je druhý hoax, písalo sa to ale fakty sú iné…rovnako to platí aj o tom čo si čítal…

Bežné používam med 2-3 roky, medovicový nemám často tak som použil aj 4-5 rokov starý ale len pre seba …no básničky o neobmedzenej životnosti si ponechajme len pre nevčelárov, ja by som to pri predaji zákazníkovi netvrdil…

goro
goro 12.11.2025, 08:56:57 xxx.xxx.55.10

TOM, bavme sa vecne… (moje IQ a tuháč nechajme na pokoji, znovu mlžíte a zbytočne útočíte, predsa som napísal: “tuháč, jeho vracanie včelám a vaše spôsoby práce s tuháčom poznám a rešpektujem,”)….

k téme:

Podotýkám, že jsem tohle dělal až když byla pouze uživovací pozdní snůška - polovina července - konec květu lip, které tady nikdy nemedují, kdy včely větraly, voněly, ale v mednících nic nepřibývalo.

napísal som vám to jasne, odpovedal som na vašu otázku už trikrát, na rozdiel od vás mňa výška vášho IQ nezaujíma, pretože to čo som napísal pochopí každý (niekto to pochopí aj na prvýkrát..)…

veľa závisí od toho kedy to “podnecovanie ” dáte, zobrať ho zoberú vždy ale ak by mali dostatok zásob v plodisku uložia ho aj do medníka

…či včelám  dáte tuháč alebo sajrajt, včely keď je nedostatok zásob v plodisku zoberú na kŕmenie plodu všetko, akonáhle majú zásob pri plode dosť, sajrajt alebo tuháč či nektár spracujú a uložia do medníka…

píšete “Vaše dedukce, že bylo málo zásob s plodišti je nesmyslná, nevysvětluje tu selektivnost.”

o selektívnosti uvažujete vy, včely to spracúvali súbežne… hotový med dávali blízko plodu a prinášaný nektár museli spracovať, to je dlhší proces, nemusím ho hádam znovu popisovať !!!!

Poznámka:

nepísal ste o likvidácii zbytkov po odviečkovaní a čerení prvýkrát, dobre viem že tie zvyšky skladujete dlhšiu dobu, niekedy ste to na jar dával ako podnecovanie oddelkom, neskôr sa to len hromadilo a po rokoch ste to dal včelám..ako “POKUS”..

..jsem psal o recyklaci starých zbytků medu a hlavně o “likvidaci” uskladněných víček za asi 5 let…Nikdy nijak necedím med, jen čeřím a sbírám. S víčky a nečistotami taky sbírám pěnu, nevím vlastně co to je, asi bílkovina…Víčka i různé zbytky medu už měly divně nakysle ztuchlý pach…

NEREAGOVAL SOM KEĎ STE O TOM PÍSAL PRVÝKRÁT,NEREAGOVAL SOM  ANI KEĎ STE O TOM PíSALI  DRUHÝ KRÁT, vaše včely, vaše postupy, ale keď ste TRETÍKRAT NAPÍSAL O SVOJOM “POKUSE” tak som LEN odpovedal na vami položenú otázku: Takže nakysle pachutný med snědly a uložily přínos, který by jinak projedly?

napísal som vám môj svoj názor…

( a prečo som na 5 rokov staré zbytky medových viečok, peny a medu použil slovo sajrajt je výlučne moja vec…)

goro
goro 11.11.2025, 17:54:56 xxx.xxx.55.10

ja len k tomu polystyrénu použitému na buchty rozhodne ako píše Tom treba zabrániť kontaktu včiel s extrudovaným PS, stačí aj hrubší alobal na grilovanie… 

(keď včielky hryzú polystyrén tak “hlúpnu” 🤫)

je to ale otázka kedy  a načo sa prepážka v plodisku dáva včelár by to mal vedieť, v lete to nemusí byť “buchta” stačí preglejka..😉

btw.

ešte pridávam foto na vnútro toho koplenového úľa od firmy Swienty…ja vidieť uloženie rámikov na kovovú lištu a to ako včely “ošetrovali” vnútro nadstavku..

Obrázek Obrázek Obrázek
goro
goro 11.11.2025, 12:25:51 xxx.xxx.55.10

Tom osobne je mi sympatické že sa snažíte permanentne oživovať a udržiavať diskusiu o včelách, ale práve v tomto vlákne sa zrejme zmysluplná diskusia nerozbehne… vyslovujete závažnú  revolučnú domnĕnku že včelári mávajú lúpeže kvôli tomu, že použivajú v úľoch kyseliny a tie poleptajú včelám  tykadlá..

… mali by sa vyjadrovať a diskutovať včelári, ktorí lúpeže mávajú a tí by mali hodnotiť či používajú kyseliny alebo nie…nemám skúsenosti s používaním kyselín ale podobne ako vy veľa čítam a tak som čítal, že pary kyselín nepôsobia LEN NA KLIEŠTIKA, ale usadila sa kašičke okolo larvy , tá sa ňou nakŕmi a uhynie, páry kyselín dokäžu preniknúť skeletom MLADUŠIEK a preito tiež občas hynú…kyseliny leptajú sosák klieštika ale či leptajú aj tykadlá včely neviem…

Viem však že kyseliny   dokážu zničiť mikroklímu úľa a práve táto mikroklíma pôsobí na včely tak, že ju majú “zachytenú” na svojom vonkajšom skelete a to je tá vôña, ktorú strážkyne pri vstupe do úľa kontrolujú…

Ako sám píšete, nemali ste lúpeže ani pred érou kyselín ale  lúpeže u niektorých včelstiev a včelárov byvali najmä v na podzim štandardom (plno rád ako kŕmiť, zužovať česno, nedajbože ukápnuť cukrový roztok…)… teraz ešte sa objavujú lúpeže zoslabnutých včelstiev (varroázu, virôzy…)  

Na svoju domnĕnky máte právo ale poleptanie tykadiel ja nepovažujem za rozhodujúcu príčinu lúpeží

goro
goro 09.11.2025, 20:57:15 xxx.xxx.55.10

Vy máte úly z PS, jak píšete, dejte sem vědět co je to za materiál, ono totiž není PS jako PS a Flugo nebo Apis box už vůbec není PS, takže lidi mají velmi často opravdu velmi zkreslené představy o tom, co to je vůbec za materiál. A dejte sem zkušenosti, jak se Vám v tom včelaří a jak se v tom daří včelám (vlhko, plísně atd.)

no mal som úle LG 2/3 nielen z dreva ale pred rokmi som si dal doviezť z Dánska na tento rozmer LG z liateho polystyrénu,teda z liateho koplenu…skutočne boli výrazne ľahšie, boli pevné,  (pri zaklepaní zvonili) ,dal sa používať rozperák, rámiky ležali na plechovej vložke a včely ich o úľ nepritmeľovali, z vnútra si  včely nadstavky ošetrili propolisom a NEVYHRÝZALI ich 

Dno malo takú plechovú vložku na polovici dna dierovanú ale skutočne v úľoch bolo vlhko,, po zime mi plesneli krajné plásty v dolnom nadstavku, tak som ule  na moje klasické dna so sitom a žiadne piesne ani prebytočný vlhkosť už v úli nebola

Včely do zimy šli s menej zásobami a stačili im, na jar keď mi v drevených úľoch prehratých slnkom už včely chovali plod, v týchto úľoch boli ako v lednici, krätkodobé slnko cez poludnie nedokázalo prehriať vnútro úľa, pretože hrúbka steny bol 40 mm  začali teda chovať vo veľkom plod neskôr ALE vzhľadom na jarné mrazíky ktoré niekedy ubrzdovali plodovanie v tenkostenných drevených tak tu tie mrazy vzhľadom na izolačnú schopnosť neochladili vnútro koplenových úľov a tak šli s plodom nepretržite a často nielen tie v dreve dobehli ale často ich predbehli…vždy tam boli silné rodiny…možno tým alebo tou izoláciou v koplenových úľoch bolo vždy najviac klieštika, boli rekormanky ale medu bolo najviac len občas…

Postupne som ich vyradil z chovu,(použivam ich v sklade na zimovanie súší) nešlo o klieštika (hoci aj 😉), ale polystyrén aj ako liaty koplen s časom degraduje (tie pekné natreté farby majú svoj dovod) a negatívny vplyv polysterenu n včely je kokázateľný ale to je na ďalšie debaty…

Ak ma už Tom nazýva liberálom tam si neodpustím poznámku, “každý má právo rozhodnúť sa v čom bude chovať včely”, ono skutočne vsetky včelárske výmysly majú uľahčit prácu a život včelárovi, včely sú až na poslednom mieste a znesú toho nakoniec celkom dost..😉… 

Obrázek
goro
goro 09.11.2025, 07:49:37 xxx.xxx.55.10

poznám názory a postupy pána docenta a s mnohými sa zhodujem… zaráža ma len že má premyslenú metodiku, (vlastnú, nikomu ju nevnucuje!) no pri tejto prevádzkovej metóde má každoročné úhyny vo výške 30 - 40 %🤔

goro
goro 09.11.2025, 07:42:12 xxx.xxx.55.10

ani jeden nízkonástavkář 100% panenský med nemá a vy to pane Goro dobře víte.

a nedáte si pokoj, ked vám niekto napíše svoj názor a nezhoduje sa z vaším tak v zlosti píšete bludy..

MÁM LEN NÍZKE NADSTAVKY, TOČÍM MED LEN Z PANENSKÝCH PLÁSTOV TAK AKO TO ŽE HO NEMÁM 100% PANENSKÝ????🤔…koľko 99 či 77% ???

a

ako ste prišiel na to že sa vás snažím uraziť?.. fakticky a pravdivo som zhodnotil čo ste urobil …to vy sa nazývate “hovado a prase”… ja som vás tak nenazval, len som si dovolil pomenovať JEDEN VÁŠ POSTUP,  s ktorým naprosto , ale naprosto nesúhlasím, !!!

ale k diskusii, 

nerobil som podobný experiment s odloženými medovými viečkami pretože nič také neskladujem… mám odskúšaných viacero spôsobov odstránenia medu z viečok a závisí od ich množstva… jednak manželka rovno dáva viečka nad sito a med z nich vyteká, potom mám odskúšane vloženie odviečkovancov so zbytkami  do stropného kŕmidla je to zaručená cesta k tomu že med si včely odoberú a je mi úplne jedno či ho skonzumujú alebo uložia do medníka … a často  len vložím odviečkovance do sieťok z háčikmi a med jednoducho vytočím na medomete kde sa sieťky s odviečkovancami zavesia miesto plástov…

POZNÁMKA:

nemusíte pri “obhajobe” postupu so “smrdnutým” medom vyťahovať tuháč, jeho vracanie včelám a vaše spôsoby práce s tuháčom poznám a rešpektujem, tak ich zbytočne  nevyťahujte pri úplne inej téme…. je to váš spôsob diskusie, zahltiť, odviesť pozornosť… poznám …na mňa neplatí…

teda znovu k téme:

je logické, že sa ten jemnušký odér 😉nedostal do medníkov, pretože ako ste sám napísal (nakoniec uviedol som to aj ja) ..včely ten medový sajrajt  skonzumovali a neuložili do medníka (sám uvádzate že tam bol donesený iný druh medu , nie kveták ale tmavý)…. veľa závisí od toho kedy to “podnecovanie ”  dáte, zobrať ho zoberú vždy ale ak by mali dostatok zásob v plodisku uložia ho aj do medníka a potom by váš “panenský med” bol mal možno aj “jemnučký” odér… ale vy ste sajrat nadávkoval vo vhodnú dobu, keď plodisko nebolo plné zásob…

Obrázek
goro
goro 08.11.2025, 17:24:30 xxx.xxx.55.10

Tom vy si doslova libujete v tom, že píšete pravdu, tvrdo a bez ohľadu na ostatných, proste ste taká povaha a nie nejaký úbohý liberál..😉

Tak teda takto dať včelám výluhy z medových zvyškov pohodených bohvie kde niekoľko rokov ktoré  určite mali vysoké HMF,boli skyslené a skazené, predsa  sám konštatujete, že   mali "nepříjemný nakyslo ztuchlý nádech zápachu," je jednoducho   lakota, pahltnost,necitlivý prístup k včelám…už začínam chápať vaše kategorické vyhlásenia, že včely sa chovajú výlučne kvôli medu (zbytočne sa to snažíte skyť za VÝSKUM, teda zistíť či to včely zoberú a či aj  aj med v medníku bude mať ten ódor 😕)  jednoducho mi vaše počínanie pripomína velkovčelárov, ktorí pri každom vytáčaní medu  hodia automaticky do každého úľa  pol kila medocesta a rovnako postupujú pri každom poklese znášky, lenže tí aspoň z lakoty neohrozujú zdravie svojich včiel..

včely prioritne prinášaný nektár či iný zdroj cukrov ukladajú okolo plodu aby mali na kŕmenie, ak je tam dosť nosia do zásob v okrajových plástoch alebo do medníka… nič iné by som v tom nehľadal..ano to obarvenie zásob jasne voľakedy dokázalo, že zimné nespotrebované zásoby nemajú včely problém prenosiť do medníka aby vytvorili matke priestor na kladenie… nabudúce do toho pridajte potravinárske farbivo (to už tomu sajrajtu neublíži) a zistíte, či po prepracovaní ukladali ten váš “med” do medníka…

K vašim úvahám o veľkých výnosoch len toľko, že od doby aky Nemci odmietli preberať med z našich krajín lebo v ňom našli škroby, sa na letné “podnecovanie" nepoužívajú  inverty ale repný cukor, pretože včely pri jeho ukladaní do buniek automaticky pridávajú invertázu a tá rozkladá sacharózu aj v zaviečkovaných bunkách (škroby nie)….….

goro
goro 06.11.2025, 20:05:35 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 04.11.2025, 21:51:25

Tom reagoval dokonca 2x a súčasne napísal, že ja nechám “aby si mladý včelár ” natĺkol držku, pretože si ako liberál ctím ich názor aj keď je nesprávny (podľa Toma)…

no takto nemám skúsenosť priamo s Dadant úľom kde by rámik mal rozmery 43,5x30 cm, moje “experimenty” boli vždy robené s LG, buď  4/3 LG (výška rámika 32,5 cm) a tiež v ležane som robil  s rámikmi Jumbo s výškou 28,5 cm  a vždy je to dlhší rámik teda 44,8 cm! Z toho čo som s včelami zažil som nadobudol dojem, že 6 (či 5) rámikov o takýchto rozmeroch ako uvádzaš je pre silné včelstvo málo v plodisku… existuje postup tzv “optimalizované plodisko” kde 5 rámikov stačí ale len na plod, peľ sa ukladá do prvého nízkeho nadstavku…a musí sa používať materská mriežka… samozrejme dá sa rozvoj včelstva “ubrzdiť” tým že ho necháš pracovať s voľnou stavbou čo môže zabrániť vyrojeniu…

nedaj sa však mojimi rečami znechutiť, skúsený včelár  Pepo Krapka chová včely v minioptimale  na 5 rámikov, slúži to na oplodňovanie matky  a na zimu pridá jeden dva nadstavky do ktorých nakrmí a v pohode prezimuje… iný skúsený včelár Jindřich Meduna zasa chová včely v miniplusoch, pozri sem 

https://medove-zpravy.blogspot.com/2016/04/mini-ulky-velka-jarni-prohlidka.html

ale  napríklad Honza Veber skúšal zimovať včely v miniplusoch, kde v plodisku bol úzkovysoký rámik cez dva nadstavky a nad tým ešte nízky na zásoby…

čiže všetko ide, len malé decko sa musí naučiť chodiť 😉

môj názor však je , môžeš tento spôsob skúšať, môžeš na ňom dosiahnuť pozitívne výsledky ale takéto experimenty by som odporúčal robiť včelárovi, ktorí už má viacročné skúsenosti s chovom včiel…

Obrázek
goro
goro 04.11.2025, 17:38:30 xxx.xxx.55.10

Čo robiť vo včelách v novembri / v listopade? 

Už sme si v skupine párkrát rozdiskutovali ako včely viesť do úspešného zimovania, ale OPAKOVANIE JE MATKOU MÚDROSTI, tak znovu :

V novembri / v listopade by úľ mal byť pripravený na zimu. Teda nemal by ho už včelár ZBYTOČNE otvárať aby neporušil krvopotne vybudovaný systém „zalepenia všetkých škár“ v hornej časti úľa propolisom. Včely pretmelili škáry medzi nadstavkami, prilepili okraj fólie alebo pretmelili medzery medzi povalovými doštičkami. Samozrejme ak včelár odstránil fóliu a dal ľanové plachtičky či rôzne koberčeky, snažia sa včely pokryť propolisom aj tie ale vzhľadom na množstvo potrebného propolisu ich snaha nemusí vždy dopadnúť úspešne a tak prepotrebné teplo bude spolu s vodnými parami čiastočne unikať z úľa. Keď včelár ukončí boj s klieštikom mal by podložku spod sita vybrať a nedávať ju naspäť do prvých preletov. Vytvorí sa tak najchladnejšie miesto v úli na dne a voda nebude kondenzovať v zime na stenách horných nadstavkov ani na plástoch. Sú včelári ktorí postupujú opačne, sito v dne prekryjú alebo dokonca majú dná plné bez sita a spoliehajú sa na odchod vodných pár cez priedušne upravený strop. V takomto prípade odporúčam oba krajné plásty v dolnom nadstavky radšej vybrať. Bez ohľadu na to pre akú cestu sa včelár rozhodne mal by zabudnúť na „zimný letáč/česno“, teda na zúženie otvoru na „dva prsty“, ako je často odporúčané! Včelári by si mali pamätať, že včely potrebujú v zime dýchať, odvádzať vznikajúci CO2 a letáč/česno by mali byť tak veľké ako v lete , len je ich potrebné prekryť mriežkou proti vniknutiu hlodavcov či piskora/rejska.

Vnútri chumáča je už spravidla zimná teplota, teda pod 20 stupňov včely len jemne šelestia, skoro ich nie je počuť. Včelár by už nemal dodávať včelám krmivo ani tekuté ani medocesto. Rozhodne by už včely nemali chovať plod. Ak včelár sleduje cez snímače teplotu v úli a teploty nad 30 stupňov (dokonca už aj nad 25!) by mali včelárovi signalizovať že včelstvo môže mať problém! Ak včely v novembri často vylietajú z úľa a nevracajú sa možno je v rodine vírusové choroba, včely odlietajú uhynúť a včelstvo chová plod hlavne aby doplnilo stav. Toto neveští nič pozitívne pre prežitie zimy. Podobne nebezpečné je ak v novembri sa tie odlietajúce včely síce vracajú ale na letáčovú/česnovú doštičku dosadajú sťažka, ako pri výdatnej znáške. Čo myslíte, je bežná v novembri/listopade znáška? Možno niekde kvitne horčica ale obyčajne včely niekde lúpia, našli choré alebo už skolabované včelstvo a ich prežitie zimy je tiež ohrozené.

November / listopad je mesiac, kedy už vo včelstvách obyčajne nie je plod, klieštik sa nemá kde ukryť a naplno ho zasiahnu použité prípravky. Ak včelári mali po predchádzajúcich zásahoch vyšší spád klieštika alebo ešte bol niekde zaviečkovaný plod je nutné „doraziť klieštika“. Obyčajne v prvej polovici novembra sa počasie „umúdri“, je niekoľko dní kedy sa popoludňajšie teploty dostanú nad 10 stupňov a včelár by nemusel mať pochybnosti o účinnosti zásahu. Nie je x-krát potrebné ošetrovať všetky úle, odporúčam len tie „podozrivé“, ďalej odložence/oddelky a tie kde včelár dával mladé matky. Za podozrivé považujem nielen rodiny kde bol vysoký spád klieštika ale aj tie u ktorých aj začiatkom novembra je stále plod. Často sa včely snažia neustálym plodovaním dohnať výpadok včiel s krátkodobou životnosťou spôsobenou klieštikom na larvách v ktorých sa majú dochovať zimné, dlhoveké včely. Niekedy je lepšie také „podozrivé včelstvo“ radšej do zimy ani nepúšťať, nedožije často jari a len skomplikuje zdravotnú situáciu na včelnici. Včelár by mal mať stále na mysli, že likvidácia klieštika mala začať v čase, keď sa liahla zimná generácia včiel, v novembri sa už likvidujú klieštiky kvôli tomu, aby ich prežilo čo najmenej a včely mali menej problémov v nasledujúcom roku. 

Včely sú zazimované, plásty uskladnené, rámiky vyvarené a vosk vytavený. A práve s voskom sa včelár môže v novembri „pohrať“. Blíži sa predvianočný ošiaľ vianočných, ja tomu hovorím „oplátkových“ medov a vtedy je dobre k medu na vianočný stôl pribaliť dobrým zákazníkom, či dobrým priateľom sviečočku z včelieho vosku. Tu sú dve cesty. Sú včelári, ktorí vosk z odviečkovancov, z divokej a trúdej stavby používajú na výrobu medzistienok vo vlastnej réžii a vosk zo starých plástov v ktorých môžu byť zvyšky nakumulovaných chemikálií požijú radšej na výrobu sviečok. Ja sviečky dávam priateľom a rodine a tak ich robím radšej z vosku ktorý nie je ničím znečistený. Tiež mi vadí, keď včelári pridávajú k vosku na sviečky kyseliny aby bol pekný žltučký, nie vždy sa kyselinu z vosku podarí všetku odstrániť. Keď vosk horí mal by šíriť len dobré vône a nie zvyšky chémie! Ak je to potrebné tak zosvetlím vosk bez kyselín, len opakovaným povarením v destilovanej vode (nakoniec akýkoľvek žltučký včelí vosk časom tmavne). A ešte jedna rada na záver, aj v stuhnutom vosku máte vždy aj nejakú vodu a sviečky odliate z takéhoto vosku by mohli pri horení „prskať“. Preto ja roztavený vosk  najprv nakrátko ohrejem na 100 stupňov, keď prestanú unikať drobné bublinky vody teplotu stiahnem na cca 70 stupňov a až potom odlievam sviečky. 

November/listopad je mesiacom, v ktorom ako hovorí jeho český názov už zo stromčekov opadne lístie a to je tá doba, kedy je vhodné stromčeky presádzať. Závisí od veľkosti včelnice koľko stromov tam včelár umiestni, ale sú možnosti sadiť aj v okolí, včely si stromčeky v čase kvitnutia nájdu. Dobré sú ovocné stromy, najmä slivky, čerešne/třešne, jablone, pre včasnú jar drieň/dřín a hlavne lieska a vŕba rakyta/jíva. Práve posledné tri je možné vo veľkom vysádzať v okolí včelnice, na opustených pozemkoch a nikto vás nemôže obviniť ako keby ste tam sadili agáty/akáty (dá sa aj to ale ja vás nenahováram). Nakoniec , každý včelár by mal za svojho života zasadiť niekoľko líp, ja som už vysadil 5! To nie je pre vaše včely, to je pre včely vašich vnukov, mne síce už prvé lipy kvitnú ale naplno sa to rozbehne po 20 rokoch a na vrchole medovania sú po minimálne 30 rokoch. Ale saďte, je to fajn pocit mať cieľ, ja napríklad chcem ešte chovať včely kým nezačnú moje lipy medovať! 😊

Obrázek
goro
goro 03.11.2025, 08:50:52 xxx.xxx.55.10

Vy píšete, že dáte samé souše do prvního medníku, který asi nepovažujete za medník, ale za součást plodiště.

Správna úvaha 👍

Silné rodiny majú väčší priestor na plodovanie ako podľa vás potrebujú…pomáha to  s čiatočnou elimináciou rojových nálad, ušetruje mi kontroly v plodisku, môžem celý nový nadstavok pridať v čase keď ešte stavebná nálada nie je optimálna…bla, bla..v skutočnosti sa elegantne zbavím desiatok staršch panenských súší, a včelám ušetrím prácu ak prepukne včasná znáška nemusia v chladnej jari najpr stavať a až potom nosiť, ani nezačnú nektár ukladať v plodisku, čo by zbrzdilo chov plodu a štartovalo prípravy na rojenie.. ak sú súše  viacročné, majú okraje buniek potiahnuté propolisom a matka to obyčajne chápe tak, že nezačne do nich klásť tak žhavo ako do čerstvo vystavenej medzisteny… do tohto štvrtého nadstavku nedávam SR, aby matku to tam nelákalo okamžite s kladením aj keď sa časom aspoň čiastočne stane nadstavok súčastou plodiska…až na ďalší rok na jar po odstránení spodného nadstavku , keď sa stane tento nadstavok  tretím od dna dostane ten SR…

Súhlasím s tým že pre včelára sú stredne silné rodiny bezpečnejšie ako veľmi silné, s tými sú skor problémy aj keď úľ s 8 nadstavkami sa na stanovišti každý rok vyskytne, aj rekord dá,nie je to štandard,,..práve to včasné pridanie priestoru, v literatúre nazývané “negatívne podtrhnutie rozvoja včelstva” 😉  trochu akoby reguluje včelstvo na pomery v okolitej prírode …ak je teplo a znáška  rozvoj búrlivo pokračuje, ak ale je chladno tak sa ten rozvoj pribrzdí a včely "počkajú"  na prírodu…

Nikdy som sa nesnažil si moje postupy ideologicky vždy do puntíka zdôvodňovať tak nemám celkom postavené teórie, ako to praktizujete vy, intuitívne to robím tak aby včely fungovali a js som mal MINIMUM PRÁCE…

goro
goro 02.11.2025, 20:36:47 xxx.xxx.55.10

TOM skutočne sa mi páči, že v svojom veku sa dokážete nadchnúť pre nové (pre vás) veci vo včelarine……

Veľa závisí od sily včelstva  (po poslednom medobraní zostanú na 4NN a vyhodnotia to že môžu ísť do zimy silnejšie , nik ich nevyháňa zužovaním priestoru úľa pred zimou ) …čo sa medu týka a hlavne charakteru počasia, neviem či to u vás vyjde.,, neviem či som písal niekde, ale po odobratí N1 na vytavenie pri jíve a vložení SR do N3, u silných rodín podľa Volejníka pridávam hneď N4  (bez medzistien a SR)…