»
Odpověď na příspěvek uživatele
Grey Wolf z 07.12.2025, 23:37:45
Tak jsem si to skouknul. A nepotěším vás. Celkově paráda, úžasné, ale nic pro nás. Jsem líný hledat to místo, ale bude o hodně víc na sever a hlavně úplně jiné klima, které nemusí být jen kvůli zeměpisné šířce, když tam teprve 16 června rozkvétá malina, u mě na České Sibiři 420 mnm rozkvétá malina už na konci května, nepozději do 1-3.6. Posun tedy o 2 týdny. U mě o 10-16 dní před rozkvětem maliny není z lesa nic!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tento pán včelaří ve včelařském ráji. Jasně několkrát říká, že je to lesní med, i když vypadá hodně světlý.
Je tam, hned na začátku, jedna podivnost, která ukazuje na nějakou asi manipulaci, nepravdu a nebo záhada? První úl, který otevře má 6 medníků, z toho dva úplně nahoře a skoro prázdné a přímo na úle 4 medníky narvané?
Jen pro Javaliho a další, co tvrdí, třeba MS, jak přidávají suché medníky nahoru nad plné, tak tady to tak rozhodně není, všimněte si laskavě, jak to skládá když ometá. Na mřížku (u mě bych měl s mřížkou polovinu a nebo třetinu medu a spoustu rojů) dá prázdný truhlík a ten plní postupně rámky. No nedivím se tak pitomé práci, protože SS a jeho hřbet by to odnesl.
Tady dám vsuvku jak to dělám já. Mám to na TS a tudíž na stejně dlouhé ruce. Na úl dám prázdný medník se soušemi a na něj prázdný bez rámků. Tam, v tom nástavku bez rámků na nástavek s prázdnými rámky jednotlivé rámky oklepnu a spadne asi 90-95 %. Pak, jako Rus (nebo kdo to je), postavím rámek a ometu zbytek včel peroutkou (smetáček se mi zdá snad lepší, peroutka je nejméně 10 x lehčí a pro mě to má význam veliký). Pak odstraním prázdný truhlík (sajtnyaby včely nepadaly na zem jako Rusovi) a dám medníky s ještě nezralým medem.Starší nahoru, mladší pod něj a na plodišti je přidaný suchý. Je to jasné? Do plodiště celé léto nelezu, co bych tam dělal?
Jde o míru Mnogokorpusnyj. Mám jen slovenské titulky a překlad je mizerný, překlad slova korpus je nástavek a to tam nenazní ani jednou. No a váha? Je to zkušený chlap a ví co říká, ale u odhadu váhy říká “snad” 2 kila, což může být méně, ale i více. To je přesné, má jen 5 rámků a tlustší než já, vnitřek je, kdyby to byl jeden normální nástavek na 12 rámků = 450 mm, můj je na 11 rámků = 422. Rámek je delší u Rusa o 4,5 cm než můj a můj med z jednoho rámku váží asi 1,55 - 1,65 kg. Vše stejné, sedí to dokonale. V tom problém nevidím, jeho rámky musí mít nad 2 kila.
Takže. Nic se tam nejde naučit když má jinou přírodu. Ale i úl je špatně a to hodně špatně. Ve smyslu konstrukce. K počtu celorámků a dalšímu se vrátím a ani tam vás nepotěším.
Ale úplně nejhorší je mezera mezi patry. Už chápu, že Kozina napsal že má mezeru 20-25 a víc a že sem tam milimetr neřeší. No a mě by jeblo, tenhle paskvil bych roztřískal, Rus je masochista když se zbytečně trápí s tím prostavováním. Tohle bych já psychicky nedával. Dám sem odkaz na můj článek s fotkama, abyste všichni viděli, jak mají vypadat horní a dolní loučky medníková ých rámků téměř úplně bez můstků. Někde je tu moje vlákno o prostavování vodorovné mezery a tam se to lze podrobně dočíst.
Já mám navíc odvíčkovací stroj - funguje jen na panenské a jen na úplně zavíčkované plásty a když bych měl rámky tlustší jako Rus, měl bych třetinu medu ve víčkách a to já nechci! Má taky pleckaté rámky, když je má dál od sebe tak proboha na co plecka? Myslí ti lidi?
https://www.chovzvirat.cz/clanek/1345-med-z-mnohokrat-zakladenych-tmavych-plastu/
Moje fotky jsou dělané jen pro mě, rodinu a přátele, jen telefonem, nenapadlo mě, že je použiju do článku. Odvíčkovací stroj - také ho tu popisuju na CHZ- na fotkách v článku není. Má elektricky a ne ničemně párou vyhřívané nože.
Nástavky ve videu nemají žádné úchopové lišty, což nesmírně unavuje a já v mém věku bych to už nezvládal. I tak mám záda v jednom ohni a večer sotva lezu. Ale kdo chce kam, pomozme mu tam.
Takže. Je vidět, že má nástavek - ono je i vidět z venku nepoměr délky k výšce, ano, já to vidím, mám to prostě za život v oku, má je o nejméně 20 mm vyšší, než mají být a nejsem hloupý a chápu, že to má hloupý a úplně zbytečný falc. Falc je podle mě asi 10 mm a tak to vizuálně vypadá o asi 3 cm vyšší. Prostě s takovým paskvilem bych já nepracoval ani za štědrou mzdu.
----------------
Ani pouze jedné vysoké bedně nevěřím, on jen letmo ukáže jeden plást a vůbec nehledá matečníky. Ukázal dvoubednu a solo as vždy jen jeden rámek. Na druhou stranu, co když má AMM, která se nerojí a v čisté formě je mírná? A že je AMM pomalá v rozvoji? No je, ale na videu je jasně, že je 16 června a to už i dřívější včely byly silné. Já mám 16 června doma už v průměru 35-40 kilo kvěťáku, u Rusa to měly na vývoj a zesílení. Také je v lese, kde nejspíš pole nejsou. Ale něco tam mluví o vrbě, ale mizerný strojový překlad a tak jsem to nepochopil.
Další hrůza. Jeho nástavky jsou o 2 cm vyšší, než by měly být. Má dva vysoké + 6 nízkých a jen u 8 nástavků po 2 cm je to mo zbytečných 16 cm víc, než by být mohlo, kdyby úl byl dobře konstrukčně vyřešený. A že 16 cm nic neznamená? Jak pro koho, před vojnou jsem měřil 166 cm. Ale co výška? Dvě vysoké bedny = 66 cm + 6 malých = + 6 x 18 = celkem 174 cm a kde je dno a na čem to stojí? Co vítr?
A jak by na stejné množství medu byl vysoký Blaník 30? Dno s líhami cca 4 cm, podstavec asi 35 cm a nemusím pracovat na břiše nebo v kleče a huntovat si tělo. My už nikdy neuvidíme Rusa v mém věku, taky může být na vozíku a nebo nebýt. A počítejme výšku od země Blaníku dál. Má TL a každý nástavek je jen o 8 mm vyšší než rámek. Počítejme 16 cm a vysoký 31. Blaník nikdy nemá současně víc jak 3 medníky, většinou jen dva a med se odtáčí hned jak je plná bedna. Proč jsem tu na CHZ také vysvětlil a potvrdil i Goro. Maďaři berou zralý med dokonce po jednotlivých celorámech v ležanech. A vědí proč. Kdybych já čekal jako Rus, měl bych medu polovic.
Takže výška Blaníku - max 4 NN (včetně TLumiče) + VN = 95 cm + dno a podstavec a tudíž žádná práce na kolenou a s drasticky ohnutým hřbetem a žádné lezení po štaflích, protože já s mojí výškou bych prostě tak vysoký úl bez stoupnutí na něco, na štokrdle třeba, nemohl.
Resume:
na 100% jiná včela
na 100% jiné snůšky - jiné rostlinstvo (Rus se zmínil o akácii a to může být akát)
na 100% jiné klima ve smyslu lokálního mikroklimatu
na 100% jiný průběh zimy
Nejspíš žádná pole a tudíž žádné pesticidy. Bělorusko je velká země a méně osídlená a tak i mobilní mikrovlny tam budou “řidší”, stejně tak žádné šmírovací radary, žádné bezdrátové odemykání aut a nebo nepatrně, i GPS tam nebude tak hustě a ani špionážní družice to tam nebudou osahávat tak moc, jako tady. Budou tam minimální emise ve srovnání s Českem. Není tam přímé záření sítí 5G a nebo nepatrně, na co? Pro koho když je tam liduprázdno? Není tam mikrovlnné prozařování objektů kvůli pokrytí internetu jako tady, na to nezapomínejme!
Takže. Mě se video líbilo jako úžasná zajímavost, ale pro mě z něj nejde použít vůbec nic. A není to náhodou kočovka a kde a jak zimuje? A tak dále.
Když já budu chtít vopičárnu s nesmyslnou výškou, u plodiště klečet a medníky snímat ze štokrdlete, pořídím si Brennerák, který je smysluplný a nebo i Tachovák by byl lepší a neměnil bych míru. Nepoužívá se jen pro zbytečnou a nesmyslnou výšku, protože má bedny 39x24 jen na 9 rámků a tak je nejméně o bednu, spíš o dvě vyšší, než rozumný úl.
Takže mnoho úspěchů. Ale beze mě. Jasně, nikdo mi to nenutí a nepřemlouvá.
A znovu vypíchnu jak by to dopadlo tady dát medníky nahoru místo pod ty, co už tam byly. Zůstanou prázdné. Že to jednou vyšlo Javalimu a MS je ve včelařském ráji, to neznamená obecně a vždy a všude platné pravidlo.
A na závěr. Zimuje tento včelař? Pokud vím, mají tam vřes. Na něm se vč tak zhuntují, že je nekrmí a síří a taky proto, že vřes meduje až v září a už by se nakrmit nestihlo. I kdyby to nevytáčeli, na všesu se nezimuje, je to horší než náš cementový tuháč.
Jak, kdy a čím léčí? Má sice dílo panenské, ale kdy a čím léčí? Já mám co dělat zmenšit úl aby měl jen jednu N bednu = KK, když potřebuju dát 1.8. Gabon a tak ho dávám o 2 týdny, ale taky o měsíc později. O tom není ve videu ani muk.
Prostě takováto videa jsou pro nezkušené, co o včelách vědí pramálo.
Chceš si nabít hubu? Nabij si, ale jsi varován a tedy ozbrojen, víc pro tebe začátečníku, co se pořád potřebuje zhlížet v cizině, udělat nemůžu. Já mám svědomí čisté a dál je to boj každého sám za sebe.