»
Odpověď na příspěvek uživatele
Martin83 z 12.12.2025, 06:55:42
V první řadě: Spad mrtvolek je normální, nechápu, proč se tím tak trápíte? V některém vč odešly krátkověké před zimou skoro všechny, v jiném byly krátkověké zdravější a padají až v průběhu zimy, protože ve vč vydržely déle. Jen někdy znamená velký spad mrtvolek v zimě nějaký problém viz následující text, který holt MUSÍTE přečíst celý a mOBTĚŽOVAT SE TO POCHOPIT pak se jednou pro vždy přestanete trápit blbostma.
Tady vám mladí přátelé něco připomenu. Odjakživa byl podmet 18 mm, třeba košnice, klát, Budečák, MU, před MU Pětiletka, Lesan, Čechoslovák atd. Ale pak přišla Varroa a nutnost (dnes už víme, že nesmyslná) odebírat zimní měl. Ale na některých podložkách bylo tolik mrtvolek, že vrstva třeba 20 mm i víc v některých uličkách. No a při vytahování podložky tyto mrtvolky shrnuly měl. To si vynutilo - idiocie s mělí si vynutila, vysoké podmety. Že se díky vysokým dnům dole vytváří únikový úprostor na svěšení vč je jen fabulace, nesmyslná, žádný únikový prostor není potřeba, když je nástavkový, libovolně zvětšovatelný úl. Někde se mě tu před pár dny pan Malina ptá (bez reakce, odppovědi, nedej Bože poděkování - má mě za poskoka, chce něco a nepoděkuje když to dostane), zda jsem měl Blaník odjakživa. No neměl, trápil jsem se 40 let a nevěřil sám sobě a pořád hledal na teoriích Ptáčka, Čermáka, Boháče a dalších racionální jádro, nevěřil jsem, že oni s vysokými školami ignorují prazákladní zákonitosti a pořád jsem hledal jak a proč to myslí a propagují. Trvalo dlouho než mi došlo, že si to vycucali z prstu a nemá to ŽÁDNÝ ROZUMNÝ SMYSL. Mimochodem, pak jim tam stavěly nesmysly, tak zase vymysleli rošty proti stavbě ve vysokém podmetu. Pak je tam (rošty proti stavbě ve vysokém podmetu) některý myslitel zapomněl dát a ony mu tam postavily divokou trubčinu a chovaly trubce a on si všiml, že je to pro vč vlastně dobré, že je to teplotní nárazník. Jenže pak pracně dolovali z den tu divočinu. Já nemám rád ŽÁDNOU divočinu v úle kromě SR a tak jsem já dal místo dna vysokého 8-12 cm rovnou bednu 15 cm na dně s podmetem 18 mm. S PLNĚ rozběrným dílem ve vlastně podmetu vysokém 15,8 + 1,8 cm.
Předešlé v souvislosti jsem teď napsal nejméně po dvacáté, proč moje práce nečtete celé A PROČ JE NECHÁPETE? Je to moc složité a moc textu? No tak nechovejte včely ale králíky, ti jsou stokrát jednodušší!!!!
----------------------
Opět, bez elementárního pochopení Martine píšete, po stovkách SZ ode mě a snad 4-5 letech studia, zase dilema zda paroprodyšné nebo neprodyšné stropy. To si snad už děláte srandu. Vy si vyrobíte z nevzdělaného nepochopení problém - děsíte se z PŘIROZENÉHO zimního spadu mrtvolek a začnete vymýšlet hovadiny s paroprodyšností, utepleností a dalšími nesmysly. Kdo střídal milony let v dutých stromech včelám paroprodyšný neparoprodyšným stropem? Kdo jim tam ubíral a přidával uteplení? Jasně, nikdo od nich nechtěl o 30 a víc kil medu navíc, než kolik potřebovaly samy pro sebe. To je pravda. Ale v handlování těchto věcí to nespočívá.
---------------------
Sledujete videa, tam nemusíte nic číst ani MYSLET, tam za vás myslí “umělec”, režisér, tvůrce, zvětšiny blábolů (hlavně proto nemám já videa rád, tvoří je zvětšiny nýmandi) Ale videa jsou pro LÍNÉ primitivy, četba pro ty, co se chtějí něco naučit. A tak vy klidně radíte vyhrnovat mrtvolky na zem. Přitom se asi 100 let píše, CO VE VIDEÍCH NENÍ, že ty mrtvolky máte spálit, aby se ničily případné patogeny, které mohou obsahovat. Kor vy v kraji, kde řádí druhá zhouba včel po moru a děláte tuhle ZAČÁTEČNICKY tupou hovadinu? Mrtvolky seberou ptáci a myši a mikroby roznášejí ve svých výkalech dál a dál. Pak myš sežere kočka a odnese hodně daleko, o sově nebo káněti ani nemluvě. Proč neumíte vidět svět v souvislostech? Ale koukejte na videa Pečinků, Sedláčků a podobných a prudného dědka ignorujte, on vás nutí do studia a to se mladým nechce. Vše byste chtěli, třaba koupit vědění v pilulce, ale to ještě tak zvaní vědci nevynašli. Ze ztoufalství napíšu, že TUPCI nečtou a nestudují a nějaká rachomejtle zase napíše, jak jsem neurvalý na chudinky mladé včejažíčíčky. Někteří z vás jsou k uzoufání z marnosti o jakou se tu někteří snažíme. Jestli se tu objeví chytrý začátečník, mám po naději když se dozvím, že je mu přes 50… Pak mi dojde proč on chápe bleskurychle a mladí méně.
-------------------------------
Odsuzuji odběr zimní měli jako idiocii. Když to začalo a svět nevěděl, jak s VD bojovat - přes 20 let tak zvaní vědci ani nevěděli, že je to jiný roztoč než původní Varroáza, bylo dobré VŠECHNO, co skýtalo sebemenší naději. Kyseliny, někdo dával do úlů listy z rajčat, jiný z ořešáku, někdo vratič, v domnění, že zabije roztoče. Někteří se i modlili a nebo poskytovali na ozdravění svých vč amulety a zaříkávadla, i černou magii. Nic nepomáhalo. Ano, nesmyslné pošetilosti, DOKUD SE NEVÍ mají opodstanění. Ale jen do doby, než se zjistí, že to byly pošetilé nesmysly.
Ale pokračovat v amuletech - zimní měl - svaté pouti -odběr měli a její zasílání přes síť šamanů a pomocníků kouzelníků, zaříkávání - její laboratorní vyšetřování, dělají v 21 století jen čistokrevní kreténi!
A já nechci být kretén, jenže když mi kreténi vládnou, musím!