Samosebou si dělejte co chcete. Ale.
Přidávaný medník MUSÍ přijít vždy pod už stávající, nikdy naopak. Zkuste, uvidíte, proč vám tu vlastně píšu, co jsem vyzkoušel a ověřil mnohokrát, že nefunguje? Nevěříte? Jak libo. Ovšem že bych roztrhnul plod, tak to jsem nevyzkoušel, to prostě člověk, soucítící s tvorem, který je mu svěřen, neudělá. Jen je mi líto plodu ve sběrném medníku, který oddělíte od plodu ve VN, když mezi necháte ignorovaný medník. A i když to vč přežije a vy si asi ani nevšimnete vynášeného zastuzelého plodu z medníku, pak je to včelstvo velmi silný adept na zimní úhyn a nebo spíš kolaps už v srpnu, září, říjnu.
Vysoký tlumič nemůže fungovat. Princip jeho správné funkce spočívá právě v jeho velmi výrazné nízkosti! Kdyby totiž vysoký tlumič fungoval, neměli by Adamiti s mírou 39x24x11 sebemenší problém a byla by to pak nejlepší míra na světě. Stejně jako Lang 1/1 a Zander například.
Kolegu Stonjeka osobně neznám, z videí a hlavně z dost arogantních vyjádření na VF mi nepadl do oka. A už vůbec tím jak se netají, že má včely jen kvůli penězům. Dělá na mě dojem, že zásadně není tak hloupý jako já a nesděluje nikdy nic, co by mohlo jinému pomoci. Dejte dvě vysoké bedny na sebe, on má navíc pětatřicítky, a pak užasnete - bude to plodiště jako 3 čtyřiadvacítky na sobě. Nezapomeňte nám sem pak dát vědět.
-------------------
Na druhou stranu vám i rozumím, patříte k těm, co chtěli vymyslet vlastní úl, úplně jiný a včelařit v něm úplně jinak než ti staří páprdové, moderně, progresivně. Tenhle typlidí by taky chtě vyzkoušet jinou včelu, třeba Kavkazanku a nebo nesmírně bodavou Cyperku a zaneřádit jejími geny svoje okolí. Ona by úplně stačila původní včela Tmavá, ta po skřížení s Vlaškou vyvádí jak zabijácké včely v Jižní Americe. Zažil jsem jí a vím co píšu!
A přitom by každému romantikovi úplně stačilo naučit se včelařit aspoň tak, jako ti páprdové, pro začátek a až by to zvládli, pak by mohli posunout hranici poznání někam do jiskrnných výšin. Já kupříkladu, se ještě nepovažuju za vzdělaného. Kdo je pozorný povšimne si, jak mě dneska Goro vrátil nohama zase hezky zpátky na pevnou zem! Až jsem se v duchu zapýřil, taky pousmál svojí vlastní nepokoře a schválně Gorovi neodpovídám, nechci překrýt jeho perfektní vysvětlení svým plkem, aby se ostatní mohli poučit z mého omylu. (a přece se točí! budu zkoušet malá česna dál 😉)