Bohemia gall:Žádná teorie, milióny let žádné loučky nebyly, včely je nepotřebují a nevyužívají je kde jim to vadí…no a protože nejsem žádná kapacita doporucuji přečíst tohle https://www.vceliobchod.cz/fenomenalni-vcely-j-t. Jinde se dá sehnat i za lepší cenu.
Skromný dotaz. Protože se mi komunikace včel vibracermi zdá jako nesmysl a protože se jedná o knihu Západní a protože se v obchodě asi stydí za autora, tak ho neuvádějí, sdělil byste nám to vy? A není to náhodou ten, co zanesl do českých mozků zebrování? Já ještě v životě neviděl lepší kniuhu neč Československou nebo Sovětskou, ani jedinou Západní, která by měla cenu a nějaké lepší poznatky. Západ obecně je proti nám včelařsky zaostalý!
Proč se mi vibrace zdají jako hloupost? Roky se snažím abych měl dostavěné všechny plásty až k SL a více méně se mi to daří. Důvod jsem vysvětlil několikrát. Pak by se ale měla moje vč hroutit kvůli tomu, že nemohou komunikovat, protože nemají volné spodky plástů, ale pevně přistavěné. Protože v TL mám víc jak polovinu rámků dělničích, ketré rovněž mají dílo přidělané k SL, tak jen divoká trubčina na pouhých 4 -5 N rámcích v TL má volný spodní okraj a komunikaci to stačí? A když jsem ještě nepochopil, že má být trubčina v TL a dával tam jen dělničáky a nebyl tam ani jediný volný okraj plástu, jak to moje včelstva mohla proboha přežít bez komunikace vibracemi?
Celý život umím být kritický a prostě některým zjevným, ale i dokonale zakamuflovaným nesmyslům jsem se naučil nevěřit, pochybovat o nich a zkusit, zda jsou pravdivé, přípdně jak moc. Jenom díky tomu nemám zhoubná očka a spoustu dalších nesmyslů, jenom díky své kritičnosti a často jen selskému rozumu mám zdravé včely bez úhynů.
----------------------
drvodělka
Můžete nevěřit, jasně, jste žena a technické věci obyčejně holkám nic neříkají. Ale i u včel ti civilizovaní měří na milimetry a dokonce i desetiny. Je to naopak úplně prazáklad unifikace. Přesně tak, jak si vy představujete praxi, vzniká zmatek a chaos měr a odchylek. Proto musí být známy přesné rozměry na milimetry a dokonce v některých případech na desetiny. Neřešte to, věřte mužům, na většinu jiných věcí je mnohem lepší ženský mozek než mužský a my se vám do věcí, na které jsou lepší ženy, taky nepleteme. Tedy ti chytřerjší z mužů. Najděte si výrobce, který umí pracovat s přesnými rozměry, ušetříte si tak zbytkuživotní trápení s vyrobenými blbostmi systému co kus to originál.
Jediný příklad. Langstroth je například v šířce nuty pro ouška rámků přísnější, než dnes bohužel neuznávaná ČSN. Základem tohoto vztahu rozměrů je délka horní loučky s oušky a L má na každé straně v nutě vůli jen jediný mm. Češi - Československo u úlu Adamcova má v tomto místě 1,5 mm na každé straně. Hlupák toto nechce akceptovat, dělá nutu širší, rámky pak propadávají a nebo se přiblíží jednou BL k vnitřní stěně nástavku a zruší největší včelařský vynález, kterým je právě Včelí Mezera. VM se zruší tím, že jak se BL ocitne blíž u stěny než 6 (5) mm, včely BL spojí s vnitřkem nástavku propolisem. Na druhé straně vznikne mezera větší než 8 (9) mm a tu zase včely už zadělávají voskem. A takto, vaší logikou, vzniká z úlu rozběrného předpotopní paskvil, ze kterého často nejde některý rámek vyndat. A že to tak mnozí mají a celoživotnně se s tím perou, jsou tak b.bí, že myslí, že to nevadí, přece to měl tak už jeho táta i děda (princip vaření vosku ve tvrdé vodě a nebo ježdění nalitej a ještě ho nechytli) neznamnená, že je to tak dobře.
Varuji před přístupem nevíry, že se u včel měří na milimetry. Kdo chce včelařit v pohodě a ne doživotní pračce nervů, měřte přesně tak, jak je potřeba! A jak jiní, v technice sběhlejší stanovili. Je to v zájmu každého jednoho a rozhodně na tom nikdo neprodělá, může jen získat.