»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 09.01.2026, 20:18:06
Především nedorozumění, Tomem nemyslím sebe, aleToma4. To bych jak debil o sobě nemluvil ve třetí osobě, nejsem indián.
Fyzika není moje silná stránka (nezajímá mě jak se vyrábí proud, jen svítím). Jen logika, když k 75 litrům O přidáme x litrů C, jak může zůstávat pořád 75l, oba plyny mají stejnou hustotu a objem za všech teplot? C přec nebylv plynné formě a najednou je. Ale ano, teplo je objem? A nebo ten rozdíl je ta pára? Jenže to teplo, před tím vázané v cukru, tedy v nepatrném objemu, najednou zvětšilo objem plynu, na který se přeměnil v cukru vázaný C. Ale pořád je to 75 litrů? Tak asi jo, když to tvrdí VĚDA. Jen já tomu nějak neumím uvěřit, ale to je jen můj problém.
Není náhodou těžší CO2 po ohřátí lehčí než vzduch? A nestoupá nejprve nahoru a až po ochlazení padá dolů? A padá asi rychleji než normální vzduch a molekuly se při tom míjejí, narážejí do sebe… (a ty kurvy si předávají i teplo, svině mizerný)
Není náhodou vodní pára lehčí než vzduch?
Neuvolní se skupenské teplo když pára kondenzuje?
Už jen tím, že, jak podotýká v jiné souvislosti Tom4, že chumáč bezděčně vyzařuje teplo, nemůže neohřívat okolní vzduch a ten musí objemově prudce expandovat, je to tak? Expanzí rozumím mnohonásobné zvětšení objemu, tedy litrů. A tak dále, fyzika mě nezajímá a na otázky neodpovídejte, beru je jako řečnické. Mě fakt nezajímá teorie, protože je zjevně pitomá a ignoruje praxi. Co tvrdí vědci se v úle neděje, tečka! A může to pozorovat každý.
Třeba. Příklad jak je věda blbá. Jestli má plodiště bez TL 39x30x11 s podmetem objem asi 52 litrů a já uzavřu po fumigaci, když je 12 nad nulou, úl na 2 hodiny, jak to, že se včely neudusí? Petr jednou zapomněl a vč byla uzavřená 10 hodin a nic se nestalo, jak je to možné, když vč musí za hodinu vynměnit 300 litrů a úl má jenom 52 litrů a tak se má vyměnit objem 5 x za jedinou hodinu? Tedy každých 12 minut se vymnění VŠECHEN vzduch vúle? Co pak za dvě hodiny, to je sranda, to ještě beru, ale co za deset hodin uzavření?
Na druhou stranu o “dýchání” chumáče v mrazu čtu prvně životě, ale to asi proto, že si myslím, že vědci blábolí nesmysly, které vůbec nekorelují ani s logikou ani s pozorováním.
Ve stebníklu jsou vč ne hodiny, ale desítky dní ve vzduchu s obsahem CO2 10% a nejspíš i více a co jako? Kde je věda? ( a jak věda vysvětlí menší spotřebu zásob, není náhodou přímá úměra “spalování” uhlíku a tvorbou tepla? Popře věda stebník? A stebníky používala i Kanada, než začli na zimu včely sířit (ti dobří, civilizovaní a humánní lidé) a zjara kupovat "pakety" v Kalifornii (před ww2 - moderní pokrok v USA, USA náš vzor, s USA (a Kanadou) na věčné časy a nikdy jinak, amen, teda hurá).
------------------------
Prostě kolego, teorie je jedna věc, praxe podle mých šedesátiletých zkušeností je něco hodně odlišného. Bavme se ne o vědě (Wrightové a podobně), ale prostě o praxi a včelaření. Ano, vědcům vycházejí nesmyslná hausnumera, proto prostě nemůžou jinak. A jako čmelák létá i když nemůže, protože je to fyzikálně nemožné, tak včely přežijí i s kulatým česnem průměru jeden centimetr. To vím od předků. V takovém česně by pak skutečně musela být ta vichřice, ale toho si předkové nějak neuměli všimnout. Možná proto, že o nějaké fyzice něměli ani tušení.
----------------------
Já se s vámi pořád bavím o včelách, jen neumím NEVIDĚT souvislosti.
-------------------------
Já, na rozdíl od vědců umím ihned pochopit co myslel Tom4. Podle Farrara a jiných blbů neohřívá vč v zimě úl.OK, jenže vyzařované teplo, když narazí na izolovanou stěnu, déle zůstává uvnitř úlu a tím vč nemůže vnitřek úlu nevytápět. Tady je důkaz, jak věda je blbá a praxe něco úplně jiného. Tím, že teplo neproniká tak rychle stěnami izolovaného úlu, déle setrvá uvnitř a tudíž déle ohřívá molekuly jiných plynů v interiéru úlu než v úle tenkostěnném. Jen logika, vzdělán ne fyzice (chce se říct naštěstí) nejsem a není ani Tom4. Jen oba umíme pozorovat a LOGICKY myslet.