Aktuálně: 2 288 inzerátů289 404 diskuzních příspěvků20 875 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tom50

Tom50
Tom50 31.01.2026, 10:56:20 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Z. z 31.01.2026, 01:39:37

Napsal jste článek podporující váš blud o ničení plodu v dubnu. Co podáváte je plné nepřesností a spíš nepravd.

Nerozumím vašemu tvrzení, že vč má za jeden rok jen jednu novou generaci. To vážně nechápu.

Dosud jsem se domníval, že matka nese genů jen čtvrtinu, nikoli polovinu, zatímco trubec nese ¾ genů předchozí generace. Jenže přesto šíříme vlastnosti matkou, protože to lze při volném páření kontrolovat, trubci vůbec ne. Proto se tedy likviduje trubčí plod podprůměrných a průměrných vč a místo něj se dává do těchto vč dochovat plod třeba od inseminky a nebo nejlepších vč. Ale genetika jde kolem mě a vůbec mě nezajímá, nikdy jsem její principy nepochopil, nedostal jsem se ani přes Mendelovy hrášky, protože mě to nebavilo a nezajímalo. A hodlám s tím už vydržet.

Vaše vývody o rojení jsou uvěřitelné, má to logiku. Ale sám sobě dokážete ihned odporovat. Jestli se do roje rekrutujéí nemocné včely a doma nechávají ty lepší, pak umělé zrojení = jakékoli přemetání, nebo jiné kejkle, včelám neumožní rozdělení dělnic na potenciálně špatné a odolné, smete se všechno. Ano, část létavek se vrátí. Tohle mě nepřesvědčilo, cítím za tím zase vaší křečovitou snahu nějak osprvedlnit blud o likvidaci plodu v dubnu.

Také mám za to, nikoli podle vědců, ale podle celoživotní VLASTNÍ zkušenosti, že se mýlíte v tvrzení, že častěji přežívá odrojené, jaksi omlazené včelstvo. Je to právě naopak, drtivě větší šanci má prvoroj se starou matkou. A je tu vámi opomíjená skutečnost a připomenu lidovou tradici o květnovém roji (dnes to posuňme na nikoli 1.5. ale řekněme 20.4.). Tím nám klimazměna zvětšuje šanci. Pro předky měl květnový roj velkou cenu nejen, že ještě přinesl med, tudíž se nemusel nijak krmit, když se ještě nekrmilo, tehdy vzniklo to úsloví. Později, kdy je už rozběrné dílo a cukr dostupný a krmmení ekonomicky možné, se ukázalo, že je u prvoroje se starou matkou potřeba nejen postavit celé dílo, případně přinést med, ale HLAVNĚ aby se ještě v tom roce mohla TV vyměnit stará matka.

U odrojence máte pravdu jen v jedné možnosti ze dvou, které nastávají v odrojenci. Jestli se vč vyrojí, první mladá pozabíjí ostatní matky ještě v matečnících a oplodní se, pak máte pravdu vy. Jenže toto nastává tak ve 20% případů. Většinou se děje jiný případ, že se postupně rojí v podobě čím dál slabších porojů všechny následující panušky až nakonec v úle zůstane hrst včel, polozastydlé zbytky plodu a panuška, jejíž šance na oplození jsou mizivé, spíš nulové. A i kdyby se oplodnila, nebo některá z předchozích porojů, je to tak slabé, že to bez pomoci nemá šanci do zimy zesílit a spíš to padne na nějaké bakterie a viry, protože je to prostě podtržené.

Za celý život jsem se nedočetl jak toto regulovat. Domnívám se, že první případ nastává při spontánním vyrojení, kdy se na to vč “vědomně” a dlouho před vyrojením připravovalo. Pak matka zaklade naráz všechny misky rojových matečníiů a matky se potom líhnou současně. Jestli ale dojde ve vč, které se rojit nechtělo, k nějaké nečekané (špatné) situaci, vč to řeší vyrojením (kromě jiných možností), ale pak jsou misky zakládány v různě dlouhých intervalech, matky v nich pak nejsou stejně staré a dojde k tomu postupnému odrojování, jak říkali předkové doslova “vyrojení do blba”.

Mám za to, že jste ve svém příspěvku část věcí, možná neúmyslně zkreslil, abyste to narouboval na blud o likvidaci plodu v dubnu a podivném léčení už v tom dubnu. A je pozoruhodné, že aktivista Malina mlčí, přičemž je velmi háklivý na rezidua čehokoli v medu a vosku. Prostě jak píše jasně a stručně Goro, jakákoli chemie v době snůšky je pro slušného včelaře nepřijatelná.

Já vám zopakuju prazáklad a nosnou myšlenku metody Blaník a mnou postulovaného samočinného termoefektu. ( i když pochybuji, že to někdo bude číst, už je to zase moc dlouhé)

V úle Blaník - nemusí to být přesně úl 39x30x11 + NN 39x15x11, ale snad všechny mě známé úly s širokonízkou mírou, ovšem vždy to musí být systém kombinovaný - Dadant.

Termoefekt a samočinná léčba proti VD, ale já se nově domnívám i proti jiným patogenům, nejen tedy parazitům, spočívá v tom, že si vč, nezjistili jsme zákonitost a systém, vč sama zvyšují teplotu plodového hnízda až na 42 stupňů. Dělají to v různě dlouhých intervalech (na jednom stan ve stejném úle) a tudíž to není podmíněno tlakem vzduchu, teplotou, vlhkostí. Některé vč má intervat 3 dny a hned potom 8 dní, jiné každých cca 5-6 dní, prostě jsme nepřišli na zákonitost. I délka tepelné expozice se výrazně lišila od několka desítek minut až po mnoho hodin. Takže polopatě. To, co údajně umí termosolární úl, drahý, komplikovaný, kam se musí přendavat plod do nejhornějšího nástavku, stínit a odstiňovat - hlídat a tudíž musí včelař být u toho po celou dobu, absorpční desky a jiné kraviny, můj “vynález” to umí samočinně, bez včelaře a včelař ani neví, kdy se to děje. Ovšem VD to nepřežívá a podle mojí DOMNĚNKY kteří VD to pořežijí, mají drtivě sníženou schopnost množení. Jinak si neumím vysvětlit absenci VD v našich vč. 

Tudíž termoefekt funguje samočinně a úplně bez chemie, ale také bez stresu z otevírání úlu, přendavání plodu místo medníku a pak zase vracení zpátky. Ještě větší hovadina jsou termoboxy, taháky na peníze. Také o nich už ani pes neštěkne.

Pak by hloubavějšího mohlo napadnout, proč tedy Blaník používá tvrdou chemii? Na to je jednoduchá odpověď. Protože neznáme zákonitost a nemáme ABSOLUTNÍ jistotu. To zvědět není v silách několika amatérů a asi stovky vč na 6 stanovištích. Toho by se museli ujmout věděčtí prostituti, ti ale, stejně jako má prostitutka pracovní nástroj pořád pohotově u sebe, pracuje až jí někdo zaplatí, tak stejně tak výzkumné ústavy mají vybavení i vědce pořád u sebe, ale jako ku.vy dělají až když dostanou zaplaceno. (s kapitalizmem a demokracií na věčné časy a nikdy jinak, huráááá!!)

Na tertmoefekt přišel, pokud vím, i MUDr. Marx, jen to tak nenazval a patrně to nedokázal domyslet. On jedno stan neléčí roky nikdy nijak ničím. Jenže je to asi 3-4 roky mi volal, že mu celé stan padlo. Začal s tím znova a zatím OK. No a my Blaníkáři nechceme riskovat to samé a proto, pro jistotu používáme nepatrné dávky, které jsou až 100 x pod hranicí, jakou věda uznává za statisticky zanedbatelnou. Vše jsem tady na CHZ zdokladoval a jsou tu skopírované odpovědi AI na toto téma.

A poslední. Jasně jsem psal, že s Tomem4 jsme se před pár lety rozhodli k pokusu. Třetina vč dostala jen Gabon, třetina jen jedinou fumigaci a třetina nic. Mě nepadlo nic, ale Tomovi4 padla třetina vč na vytracení z úlu. Jenže asi stejně ode všech tří skupin a tak jsme to vyhodnotili, že na jeho úhyny neměl vliv způsob léčby proti VD. Od té doby dáváme aspoň jedinou léčbu za rok jako já v zimě s melecitozou tedy podzim 2024. Tehdy jsem dal jedinou léčbu až 26.12.2024 a před tím byl acetonaerosol 20.12.2023 a mezi tím NIC! Tvrdím, že ten aerosol byl zbytečný, ale protože se nijak nemůže nic kontaminovat, proto ta ošetření dělám a dělám to s čistým svědomím. V aerosolu je Varidol přesně podle návodu a dávek dle doporučení.

-------------------------------

Petros - máte samosebou pravdu, dvoudenní larva je vypasená jako vepř a dokáže jí přelarvit i slepec. A když se dělaly pokusy - zdroj nechtějte, ještě neexistovaly PC, jaký rozdíl je v kvalitě matek, tak statisticky vyšlo, že vůbec žádný a že nemá tudíž smysl trápit se s ultramalinkými larvičkami, které téměř nejsou vidět. A ano, i já jako pubertální kluk uměl přendavat larvičky, které jsou po vylíhnutí menší než vajíčko a hlavně jsou průhledné a nikoli  bílé jako vajíčko. Ale byl to spíš jistý druh sportu a předvádění, smysl to, podle tehdejších vědců v Dole, nemělo. Velmi silný argument je, že když si vč může vybrat, VŽDY dělá nouzák na larvě staré 2 dny, ne na mladší a ne na vajíčku. Vycházím z toho, že včely asi vědí líp jak já co je pro ně nejlepší.

Tom50
Tom50 30.01.2026, 15:15:42 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 30.01.2026, 10:40:26

Tak jsem si pročetl vaše “nevideo” a je tam všechno špatně.

Smělý měl obyčejný PS a měl to olaminované několika vrstvami novin s epoxydem, tvrdil, že pak to snese široký rozpěrák, lze z toho oškrábat propolis a ptáci to nekolovou. Když, tak v časopise byly obrázky jak díru vyřízne ve tvaru kostky či hranolum, vlepí na míru kostku PS a olaminuje. Jen si stěžuje, že ta laminace je zdlouhavá, na nic lepšího ale nepřišel. Mě by na novinách vadila čerň a barvy - to k medu ensmí přijít. Perlinka nebyla známá a hlavně ke včelám vůbec nesmí, jak vysvětlím dál. Ale jistě by se dnes našla laminace něčím jiným.

Jenže. Mravensi se zabydlují v PS jen když jhe krytý sendvičem nebo laminací, barva nestačí a tak je nutné nástavky natřít. Zevnitř 3 x bílým Latexem - to je základ, vždy je bílý a když se chce barva musí se obarvit tekutý latex barvami, které se k tomu koupí, že se snesou a patří do Latexu. 3 nátěry stačí, aby to včely nevykusovaly dokud se to neporuší při práci a to neporušení je jen hloupá teorie, “pporaní” se to vždycky! Pak v tom místě začnou včely vyhlodávat.

Nenatřením PS, extrudu zvlášť, se doslova vyrábějí mikroplasty. UV, i jen odražené rozežírá PS tak rychle, že se mění na jakýsi moučný prášek. Jak se na nástavky sahá a berou se do rukou, pak nemůže být prach - mikroplasty v medu a ve všem ostatním. Takže pán je umělec a chytrolín na entou. Protože následující.

Jeho rámy jsou zdánlivě chytré, jakási chytrá horákyně. Jenže se ty drážky musí řezat na cirkulárce a to jsem vysvětlil předešle, že na cirkulki řežou PS jen lidi rozumu mdlého. Já, bych to udělal jinak (nebudu to tak dělat). Ale já bych prostor mezi vnitřním a vnějším rámem vyplnil deskami požadované výšky na šířku jak je potřeba a vlepil bych to. Tím se dá vyhnout té cirkulárce a protože by se tyto "štráfy" udělaly tak, aby překládaly základní desky, tím by to vázalo spolu s překládanými lištami rámů. Ale celé je to komplikované, mezi rámy se to bude zanášet propolisem a nepůjde to oškrábávat. Takhle chytrý jsem taky a proto jsem já udělal rámy z plného, dolní, kde není nuta pro ouška, jsou vysoké jen 15 mm (do 10 mm by mi nešky dost dlouhé vruty a blbě by tam držely), hodní pak 20 mm. Prkno Sm v šíři tloušky stěny je asi 4,5 x horší izolant než extrud a tak je to jako by mezi rámy bylo (u stovky stěny) asi jen 20 - 25 mm PS. V popisu nevidea je to asi 30 mm a tudíž to za tu práci nestojí. Nemám v tomto vzdělání, jen selský rozum.

A stran tepelné izolace se Martine opravdu velmi mýlíte:

Stejný selský rozum mi stačí k tomu, abych mohl tvrdit, že vzduchová mezera je nikoli tepelný most, ale naopoak vynikající izolant (máte jí v každém okně, tedy u nás, ve slavných USA mají je jednosklová šoupací - ultralevná okna - USA náš VZOR). Obecně platí, že čím je dutina nižší, tím lépe izoluje. Proto také u slámy či rákosu musí stébla ležet a ne stát. A to kvůli vlastní cirkulaci vzduchu v dutině v každém stéblu. U velmi široké dutiny asi 405 (a více) mm to nevadí, když je to našíř (i nastojato, jako v okně, by to bylo pořád skvělé). Proto je hloupé tvrdit a opakovat, že je vzduchový “polštář” tepelný most. Tím tepelným mostem by nebylo ani dřevo, to vede teplo mizerně a tepelný most je prvek, který skrz izolaci vyvádí teplo z jednoho prostředí do jiného. PŘÍKLAD: Když se na zeď domu přidělává PS izolace, musí být šrouby z plastu, protože plast vede teplo špatně, zatímco kov je vynikající vodič tepla a právě ten železný šroub nebo hřeb by byl tím tepelným mostem. Žasnu, že autor nevidea toto neví a píše tam svoje bludy. Sice je to velmi pěkná vizualizace, ale text je amatérsky neodborný. Takže nejlepší, nejjednodušší a nejlacinější je právě ta vzduchová mezera. Možná pro vás a autora bude novum sdělení, že třeba textilie a nebo kožešiny “hřejí” právě díky vzduchu mezi vlákny a stejně tak polystyren. Stejně tak skelná vata, ale to všechno musí být SUCHÉ, dobře víte, že stačí jen vlhký svetr a spíš v něm zmrznete, než by vás zahřál.

Mravenci v deklech. PS “žerou” raději než extrud a také extrud je pevnější a méně zranitelný. No a zase: člověk, může bejt úplně blbej, ale musí si umět poradit. A tak existují spreje na hubení mravenců, na ekology já z vysoka, mravenců je všude dost. To by ale nestačilo a byl by to nerovný boj a zdlouhavě pracný boj a ani spreje nejsou zadarmo. Mnohem, ale mnohem účinnější je, aby se mravenci pozabíjeli mezi sebou. Toho dosáhneme “ekologicky” a funguje to dlouhodobě a SAMOČINNĚ tak, že každých pár dní měním dekly včelstvům navzájem. Jako mají včelstva létavky, které přinášejí potravu a nepouští do svých “hnízd” cizí lupiče, stejně tak mravenci mají dělnice chodkyně, které přinášejí kořist a většinou je jim kořist odebrána a chodci jsou zabiti a sežráni, když se vracejí do hnízda, kam jsou “zachození”. A ano, mravenci jsou, jako vosy, protivní a holt patří k přírodě. Některé roky jsou pohromou, jiné roky je tahle havěť vzácná. To je svět tady venku v přírodě, v laboratoři ve sterilní hale by to bylo jistě lepší. Ale když se dám na chov včel, tak holt musím vydržet i zbytek “milující matky přírody”. Jen se s ní musím naučit účinně bojovat a stejně bude mít macecha vždycky navrch. Ano, bojovat s matkou, takto nám všem ekoteroristi vymyli mozky.

No a zlatým hřebem totálního nepochopení (řečeno, velmi, ale velmi eufemisticky!!) je ta skelná vata v deklu. Těžká je tím, že se nacucá vodou, kor když má prodyšný strop (svatá prostoto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!). Pak tam může mít betonovou desku a bude to stejné. Ta bude taky těžká a poslouží stejně, vítr jí taky neodfoukne a bude asi i lacinější. A včelaření bude jako fitko, to bude bonus a zadarmo, za fitka ti blázni platí!!!!

Horší ale je, že žádná minerální vlna, sklená vata, perlinka (je ze sklěněných vláken) a nic podobného, NESMÍ nijak k medu, ani v medárně nebo v tom skladovat souše a podobně. Ovšem úplně nejhorší je mít to dokonce jako součást úlu. Pak se mu to do medu nemůže nedostávat. Když tvrdím, že mladí začínají být neuvěřitelně pitomí a neumí sami chápat prazákladní věci, které za mých časů chápal každý nevyučený dělník, tak tady máte všichni důkaz.

Stačí se zeptat AI, vy mladí nad starci ohrnujete velmi často rypáky, jak třeba neumíme s mobilem, ale zeptat se AI autor nevidea neumí? AI sice tvrdí, že to smí být ve víku nebo v sendviči stěn, ale v hermeticky uzavřených vacích (nejlépe plastových) tak, aby se mikročástečky skla nijak nemohly dostat do včelích produktů. Ovšem tohle by měl dát každému ROZUM, ale to by ho musel mít.

--------------------------

No a jako perličku, kdyby to nebylo myšleno vážně, byl by to povedný vtip, jsem si nechal to, o snad zuřivém odvádění vody z úlu, kterou pak dodává do úlu jinak. Hele, to nevymyslíš, takového exota je potřeba vidět na vlastní oči. Já o takových mockrát slyšel a čtu o nich ustavičně, ale osobně snad žádného neznám. Patrně poznám po pár větách, co má v palici a asi se s ním vůbec bavit nezačnu.

Stejně tak je hloupé dávat včelám napaječky, skoro vždy, tvrdím že v 95% případů je ignorují a létají pro vodu raději dál a klidně do hnoje, do škarpy, kde je posypová sůl nebo do louže u silnice s mapami duhy od oleje. Také shnilá, silně smradlavá voda ze hřbitovních váziček je pro včely neodolatelná a na napaječce bloudí sem tam včela, nebo pouhé desítky včel. Nikdy včely nechtějí vodu studniční, přitom v ní jsou minerály. Asi si raději dodají minerály jinak do vody měkké, povrchové. Lidem se to může nelíbit, ale je to tak. Dávno jsem si všimnul, už jako dítě, že včely zajímá shnilý pařez a nebo mělčinka potoka, kam teče močka z kravína, víc, než napaječka s jiskrně čistou pramenitou vodou.

Stačí nemít v hlavě na… a chodit světem s otevřenýma očima a otevřenou myslí. Jestli neurolog Stránský v audiu, starém 7 let, které jsem sem několikrát dával, říká, že mladí kvůli počítačům budou blbí, protože nebudou mít v mozcích spojení, která jim umožní chápat SOUVISLOSTI, že se jim to v dospělosti už nemůže vyvinout a tito lidi zůstanou do smrti blbí a to i s vysokými školami a diplomy. Jako když se někdo narodí bez očí, nikdy mu nepůjde vysvětlit barvocit.

Tom50
Tom50 30.01.2026, 04:07:44 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 29.01.2026, 17:16:02

Jako celek jsem váš příspěvek nepochopil. Na video - nečetl jsem popisky, se musím soustředit později. Technicky nechápu co myslíte o řezání PS. Ani nerozumím tenkosti rámů, tam není co vymýšlet.

Vůbec nerozumím vašemu pojetí tepelných mostů, domníval jsem se, že to je něco jiného než vzduchová mezera, kterou popisujete vy. 

Několikrát jsem vysvětlil význam vody pro vč a TVRDÍM, že voda nejen rozhoduje o přežití zimy, ale takémá vliv na rychlost jarního rozvoje. Polopatě. Málo vody = pomalejší rozvoj - nutnost vyletovat pro vodu i za nepřízně = ztráty létavek = brzda rozvoje. Ztráty nenahradí nové včely, kvůli kterým létavky musely ven za nepřízně proto, že nebyla voda v úle. Tudíž sucho v úle = idiocie z nepochopení prazákladů. Pořád dokola a už je to únavné.

Tudíž kondenzace vody na stropě je požehnání a sucho v úle katastrofa. Navíc, prokazatelně mi v melecitozním roce uhynula jen ta vč, kde včely nemohly k vodě na stopě. Kolikrát to bude ještě nutné opakovat?

Dost mě deprimuje fakt, že jsem přímou souvislost s vodou na stropě a rozvojem už tolikrát vysvětlil, a že to pořád někdo umí nechápat.

Dno není nejdůležitější část úlu, ale je naopak úplně nepodstatné. Jediné co je potřeba, aby bylo utěsněně neprofukovatelné, ne tedy hermeticky nprodyšné. Neumím to napsat chtřeji. Prostě dno stačí velmi primitivní, ale musí těsnit tak, aby bylo česno JEDINÝ PŘÍVOD VZDUCHU DO ÚLU. Jinou funkci dno nemá. Pořád dokola a jak vidím, pořád marně.

Tom50
Tom50 30.01.2026, 03:44:22 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 29.01.2026, 17:47:29

Souhlasím, vysvětlím rozpor a nelogičnost.

Rojová nálada začne ve vč na vrcvholu síly. Ale. V dobře vedeném vč odcházejí zimní včely až v řepce a i po ní, v době klenů. Ale “umělci” co odebírají plod v dubnu , například, způsobí - a vč se začne připravovat na vyrojení = jedinou jeho přirozenost, už dávno před tím. Tak se stane, že se jde vč rojit, ale už není ve vrcholné kondici. 

Druhou věcí pak je propuknutí nějaké nemoci v důsledku stresu, nepohody a taky nedostatku potravy a většinou spíš vinou včelaře. Jenom tomu pořičítám, že některé prvoroje nejsou nejsilnější a jejich rozvoj po usazení nevykazuje maximum. Zná to každý.

Také existují rojové matečníky ze vč, kde včelař udělal protirojový oddělek až po započetí rojení = počátku rojové nálady a oslabil vč ve chvíli, kdy vč mělo dát maximum rojovým matečníkům. 

---------------------------

Dlohodobě jsem nabyl dojmu, že cca 40% matek z chovu vykazuje skvělé až nadprůměrné vlastnosti, asi 10-20% matek ujde, ale 40% matek z chovů je na zbrakování a vůbec se ani nepřiblíží očekávání..

Tom50
Tom50 29.01.2026, 15:16:51 xxx.xxx.139.232

Včera jsem přivezl od Toma4 profesiponální řezačku polystyrenu. Kdysi jsem mu dal - v domnění, že už jí nebudu pootřebovat, řezačku vlastní výroby. Když jsem jí chtěl půjčit, Tom4 jí už neměl, někomu jí půjčil a ten mu jí zašantročil. Tak mi Tom4 opatřil jinou, asi lepší - ještě jsem jí nesestavil a nevyzkoušel.

Proč jí chci, když jsem PS odsoudil jako materiál podle mě pro včely krajně nevhodný. To je složitější, vysvětlím oč mi jde.

Mám už asi 18 let sehnané desky PS extrud 100 mm, uvažoval jsem je na úly. Dokonce mám už 15 let vyrobené rámy široké 100 mm na nástavky, ale pak, po špatných zkušenostech s nástavkly z extrud 30, 40 i 60 mm jsem to zavrhnul a dal k ledu. ALE.

Od mládí se mi honí hlavou domněnka, že co když slaměné (nebo rákosové) rohože ve skutečnosti nejsou prodyšné, podle mě na 95% nejsou. Ovšem jejich materiál je nasákavý a může spíš fungovat podobně, jako hoblovačky ve starých úlech. Tedy, že se “nabijí” vlhkostí, kterou potom na konci jarního rozvoje, pak v květnu a v červnu postupně uvolňují a tím v úlech pomáhají včelám samočinně udržovat optimální vlhkost pro plod. To je možné a je to jedna možnost.

Napadla mě ale i jiná možnost. Poněkud zešíř. Víme, že Ing. Smělý měl úly - nástavky na 10 rámků 39x24 a síla stěny obyčejného měkkého PS byla u něj 80 mm. Protože extrud “hřeje” méně, izolaci 80 mm obyč odpovídá 100 mm extrud (asi tak, nepočítal, prof. odhad). No a co když nasákavost stěn není tak důležitá, jako rosný bod a ten se u slabých PS stěn nedá udržet vně úlu. Kdyby tedy u neporušené slámy (rákosu) šlo jen o tepeně izolační efekt, pak by ho napodobil až ps 80 a extrud 100 mm. MOŽNÁ. Ale já vyzkoušel nejsilnější měkký PS v sendviči 60 mm. Tudíž jsem za celý život nevyzkoušel přesně to, s čím měl velký úspěch Smělý.

Proto jsem chtěl od Toma4 půjčit řezačku, abych konečně dotáhnul pokus. Jenže. Moje původní řezačka byla velmi pomalá a řerzala desku jako pásová pila, struna se nepohybovala, ale ten princip byl stejný, desku nřezala kolmo na rovinu desky. Ovšem profi pracují jinak, struna je dlouhá asi 1.300 mm a deska se na ní řeže naplocho, struna je tudíž rovnoběžná s rovinou desky. Kdysi jsem profi řezačku měl půjčenou a nedalo se na ní ROVNĚ uříznout nic silnějšího než 60 mm. A tak uvidím, zda se mi záměr podaří dotáhnout.

Na závěr velmi vážné varování:

Při této příležitosti varuji všechny, hlavně chytrolíny typu  = celej život jezdim nalitej a eště mě nechytli, aby nikdy neřezali PS na cirkulárce. Hrozí velmi vážný úraz. PS se třením v dotyku s pilovým kotoučem taví, hrozí přilepení k listu - odehraje se to v tisícině sekundy a následuje doslova exploze, kdy deska PS je v mžiku roztrhána na různě velké úlomky, kdy některé mají rychlost a energii projektilu a i měkký PS je najednou “tvrdý” jako kámen (přesně takto, kusem PS skončil jeden raketoplán). Přijít o prsty je to nejmenší, horší je zrak a jiné úrazy, nezřídka těžké.

Tom50
Tom50 28.01.2026, 11:21:59 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 27.01.2026, 17:19:39

Vůbec se tu chovem matek nezabýváme. Já se v tom necítím být odborníkem, na rozdíl od mojí mámy, která byla excelentní chovatelkou matek. Nicméně něco jsem dokázal pochytit a sám si vyzkoušet. Nechci ztakládat extra vlákno o chovu, protože se téma chov matek třeba neuchytí.  Kdo co máte za dotazy nebo připomínky k chovu matek, pište, prosím, sem.

Pozoruhodný výrok je toto a dovolím si reagovat:

Pre Toma 

plne súhlasím že chov matiek chce správne podmienky, dostatok mladušiek, dostatok peľu a dostatok skúseností včelára.. (ináč ja osobne považujem všetky matky z prelarvenia za núdzové… ale aj tie môžu byť rôznej kvality…)

Toto je tak zajímavý názor, který z velké části sdílím, že si dovolím podrobněji rozebrat sdělené, protože to, možná, nemusí být srozumitelné všem. Existuje (nebo existoval) široce přijímaný názor, že matky rojové jsou velmi špatné, protože prý nesou gen zvýšeného rojení a že jsou MNOHEM kvalitnější matky z umělého chovu, konkrétně z přelarvení. Blud o přenášení rojivosti u matek z rojových matečníků byl již dávno vyvrácen, ale v myslích mnohých straší dál s neuvěřitelnou vytrvalostí.

Jak to tedy je?

Matka rojová je od první milisekoindy po vylíhnutí larvičky ošetřována a krmena jako larva na matku, přelarvujeme všek nejlépe dvoudenní larvičku a tudíž prvních 35 - 45 hodin (asi tak) bylo o larvičku postaráno jako o larvu obyčejné dělnice. Úplně stejně, jako v případě nouzáků, protože včely nouzáky nezakládají z vajíček či hodinových larev, ale také na asi dvoudenních larvách. Věda (nebo já) dosud neví proč. Tolik na vysvětlenou, proč Goro, OPRÁVNĚNĚ považuje všechny matky z přelarvení za nouzové.

Věda a odborníci na chov matek tohle dobře vědí a proto existuje několik postupů chovu matek z vajíčka. K tomu se nebudu vyjadřovat, neumím to a nikdy jsem to nedělal. 

Moje první povědomí o chovu matek je z doby mých asi 14 - 15 let, kdy v Jabloňanech vznikla (po Dole) první stanice ČSV, kde se produkovaly inseminky a máma začala odebírat snad první matky Kraněk kmene Troiseck a ty ihled používala k chovu přelarvením. Jak na to přišla a kde se to naučila nevím. Nejspíš od mého otce, se kterým byli sice rozvedení, ale včelařina je spojovala dál, i když otec žil 170 km daleko. Ale už se to, jak a kde si máma osvojila přelarvovací metodu, nikdy nedozvím. Není to vůbec podstatné.

Protože jsem byl šikovnější a líp jsem viděl, hned od začátku jsem larvil já, mě se ujímalo víc % ze sérií, někdy dokonce všechny matečníky, což se mamince nedařilo tak dobře jako mě. Ovšem přípravu chovných vč dělala vždy ona.

A k jádru Gorova sdělení. Polemizoval bych. Myslím si, že matka z larvení dvoudenní larvičky, odstartovaná a vychovaná ve vč v superskvělé kondici je nakonec kvalitnější, než matka z matečníku založeného sice jako rojový, ale o larvu a pak matečník se staralo podprůměrné nebo jinak strádající, či stresované nebo churavějící (proto podprůměrné) včelstvo. Bezpočtukrát jsem se přesvědčil, že se nejméně 40% “umělých” matek přinejmenším vyrovnalo matkám rojovým z pěkných a silných vč. Ale nikdy jsem to nedělal statisticky a tak jen pálím % od boku, z řekněme profesionálního odhadu.

Proč převládlo larvení?

Proto, že je nejjednodušší. A to i když by se mohlo zdát, že je podřez jednodušší. Není. Larvené misky jsou už od začátku na systému špuntů, které přesně pasují do systému klícek a dalších pomůcek a kdo jednou zkusil na špunt připevnit rojový matečník, nebo z podřezu, dobře ví, že je to na hraně možného. Protože po vypreparování matečníku z okraje plodového plástu je matečník skoro vždy mokrý od zničeného plodu a jeho nalepení na zátku (špunt) je nemožné, nebo velmi pracně zdlouhavě obtížné. Také se hodně matečníků při té manipulaci zmáčkne nebo jinak poškodí, často stačí otřesy nebo změny polohy při připevňování na zátku. Takže je to ve finále pracnější a nejisté. Navíc u larvení známe přesně stáří ve dnech a to u například rojových matečníků nebývá možné, znát přesné stáří matečníků. A přesné plánování na dny, je, zvláště pro víkendového včelaře, naprosto stěžejní.

Ale opakuji, že se necítím být odborníkem na chov matek, nebaví mě to a spíš hodně otravuje, je to pro mě nepříjemná nutnost. Výhodu má ten, koho to baví a vyžívá se v tom, což byl případ mojí maminky. Přesto se domnívám, že o chovu matek vím hodně, jistě i pan Goro a určitě se najdou i další, kteří by k chovu matek měli co sdělit. Kdo chcete ptejte se, upořesněte, poučte o nějaké moderně. Moje povědomí je staré 30-40 let, nijak jsem se to nesnažil rozvíjet a chytat módní trendy.

Tom50
Tom50 27.01.2026, 11:16:01 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 27.01.2026, 07:08:48

Čekal jsem na vás a nyní vás doplním. Já zkusil a několikrát vložit jen nalarvené misky. Někdy nalarvené misky ignorovaly a když matečníky narazily a matky vychovaly, a ty se oplodnily, byly to nejmizernější matky, jaké jsem kdy zažil a obyčejně je měnili už týž rok. Když tato matka dovedla vč do zimy, zjara bylo bezmatečné a nebo, a to je horší, s panuškou, která se v zimě nemohla oplodnit. Když bylo vč v pořádku, stejně bylo “pomalé” a nevýkonné s velkým sklonem k rojení, které často vč používají jako jistou formou výměny matky.

Chov matek není tak snadný jak ho líčí většina neumětelů a chov při matce já nedoporučím nikdy, jsou to vždy vlastně nouzáky, stejné, jako si nadělají včelstva při převěšování plodu. Nadělají si je téměř vždy proto, že mřížku považují za strop a včely na přendaném plodu nad mřížku = strop se cítí jako oddělek a proto si narazí nouzáky.

TOTIŽ!!!

Chov matek není tak jednoduchý, pokud chceme získat matky nejvyšší kvality, přelarvení je to nejmenší a nejsnazší. Chovat se musí v osiřelci, ze kterého je nejlépe aby odlětěly létavky, dnes je k tomu nejvhodnější sběrný a hodně silný oddělek (nezapomínejme také na chlebkvásek = z čím víc vč se sběrný odd “nasbírá” tím lépe). Ano, mezi dva rámky s mladinkým plodem se dává lišta s miskami, to je pravda. Jenže hned další rákem směrem k česnu musí být pylová deska hotového fermentovaného pylu. Jak se tam nedá, matky budou průměrné a spíš podprůměrné. Pylem krmit nemohou včely hned, přijaté larvičky ale ano a tudíž kojičky musejí mít k dispozici co nejblíž zralý = fermentovaný pyl a nemůžou na něj čekat několik dní než ho minimumn létavek přinese a než zkvasí. V době chovu matek je v Blaníkách většina plylu v TL a v klasice, kde jsou jen vysoké rámky, je pyl mezi plodem a není ho nikdy dost na to, aby byly matky kvalitní. Proto se MUSÍ vkládat co nejblíž matečníkům pylová deska. Toto se moderně úplně ignoruje a pak jsou nezkušené včelařské rychlokvašky velmi zklamané.

No a nyní proč nejde v Blaníku nebo Dadantu co navrhuje Goro. On sám má NN systém a tak si neumí představit Dadant, on na NN systému má velké desky plodu i pylu na N rámcích, Dadnat je tam mít nemůže. Nemůže je mít bez pracných opatření.

Někdy skutečně matka zaklade pár NÍZKÝCH rámků v medníku Dadantsystému. Stěží se nám ale podaří, aby na nich byl mladinký otevřený plod se správnou kastou kojiček ve správné kondici. Ale i kdybychom vychytali správnou chvíli, vždy bude plodu málo, i kdybychom trefili správný věk plodu. To proto, že plodu bude na polorámcích velmi málo. Určitě však nebudeme mít pylovou desku na nízkém rámku. Ale tady si uvědomme poměry k počtům. Zatímco mezi dva celorámky plodu vkládáme misky a další celorámek je pylová deska, tak u polorámků by toho všeho musel být dvojnásobek. Ale protože v N rámcích (polorámcích) je v mednících VŽDY plodu málo, na ekvivalent plodu i pylu bychom museli mít nejméně 6 N rámků plodu + dvě pylové desky od loučky k loučce na N rámcích. A to se nepodaří v době chovu matek nikdy.

A nebo by se nesmělo nalarvit 25-30 misek, ale jen třeba 4-6.

Závěr.

Z uvedeného vyplývá, že chov kvalitních matek musí proběhnout jen na vysokých rámcích po splění VŠECH výše uvedených podmínek. Nebo pracněji v NN systému, kombinovaný systém - Dadantsystém je k chovu v medníku při matce krajně nevhodný.

Dále z toho vyplývá, že chov matek při matce je sice možný a že dokonce nepřijdeme o med od toho vč, ale matky budou vždy horší kvality.

Jen připomenu, co jsem tu opakovaně psal o mojí a Petrově zkušenosti s jedním kmenem Kraněk, specializovaných na medovici. Jak nám je, inseminky, včelstva měnila ještě týž rok hned po zakoupení. Protože to byl byznys, fabrika na prachy - na kvantitu na úkor kvality, dělo se to, co se děje s matkami u mnoha komerčních chovů. Ano, chov při matce v medníku je rychlý, levný a efektivní. Jako jiná průmyslová výroba lacino chrlí velká množství “zboží” průměrné nebo podprůměrné kvality. Ovšem u průmyslové výroby tomu v drtivé většině odpovídá cena. Jenže u některých chovatelů matek byly Trabanty prodávány za cenu Bavoráků. Moje zkušenost s nakoupenými matkami od soukromých producentů matek jsou velmi špatné. A neje n od toho jednoho.

-----------------------

Než jsem dopsal napsal Martin. Za oponou jsem vám vysvětlil, že při malém počtu vč se matky nechovají, není je jak potom kvalitně oplodnit. Chov matek má smysl když mám nejméně 6, 8, raději víc než 10 vč.

Pokud mám jedno nebo dvě -tři vč, udělal bych prostě z jednoho slušného vč 2 oddělky a ony si vychovají matky a znouzáků, úplně stejně nekvalitní jako z chovu při matce. Je to bez práce a je to stejné.

Konkrétně ve vaší situaci, bych se zaměřil na VŠECHNY, tedy i jen teoretické možnosti zvýšení vitality a obranyschopnosti svých vč proti patogenům. A konkrétně vy byste měl opět velmi důkladně nastudovat vše, co tady píši o efektu chlebového kvásku. Já na vašem místě s 3 vč, bych matky nechoval, ale nakoupil. Nejlépe otevřený matečník a v odd vylámal nouzáky a dal tam ten matečník. Jsou i jiné možnosti, nákup neoplozené matky a nebo prostě přirozeně oplodněné matky F1. Zasílají se v klícce, ve které se dokonale přidají, je to to nejsnazší a ze solidního chovu mají certifikát o bezvadnosti z hlediska zdraví včel.

Tom50
Tom50 26.01.2026, 21:47:58 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 26.01.2026, 20:24:48

To se sice nenají, ale z oceli jsou stroje, co těží surovinu pro energii a současně jsou z oceli stroje, co obdělají půdu na vaše jídlo. Nebo byste raději rozrýval zem dřevěným hákem jako před 10.000 lety? Mimochodem, obracecí pluh, zvaný ruchadlo, vymysleli Češi. Pluh byl ale z oceli a díky němu může žít na světě o nejméně dvě miliardy víc lidí. A “můžou” za dvě miliardy přelidnění Češi, padouši.

Jen pro úplnost. Bratrancům nešlo o obracení drnu, to je nenapadlo. Chtěli něco, co by při jediném pojezdu při spotřebě méně energie drobilo = rušilo hroudy (rozbíjelo, rozrušovalo). No a co ruší něco, je ruchadlo - dnes dokonale zapomenuté slovo. Obracení drnu byl vlastně vedlejší a původně nazamýšlený efekt.

Dodnes je třeba v ruštině slovo pro rozbití razrušenie. (píše se to rozrušenie)

Cením, že jste AAA jediný, kdo se toho chytil a zajímá ho to. Už to nikdy nezapomenete a budete mít proti většině jednodušších (méně ostrých tužek) jednou velkou převahu. Jste sice jen malá, ale ve skutečnosti velká naděje, že ještě není vše úplně v prdeřiti. On bude stačit pak jeden z desetitisíců, kdo bude mít v hlavě víc než nas.áno.

Tom50
Tom50 26.01.2026, 17:53:08 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 25.01.2026, 07:28:47

Na nesmysly v cizí řeči a dlouhé přes hodinu nechci obětovat čas mého života. Stačí mi titulek. Z něj vyplývá, co tvrdím roky, že je ležan nesmysl a musí se mu pomoci nástavky. (a co vymýšlím jiného než úl s pevným dnem a nástavky? co třeba devětatřicítka?)

Video jsem pustil a když vidím kolik má úl oček, vypnul jsem to a ani nehledal, zda to má české nebo slovenské titulky (kde chybí české, často bývají slovenské). Ale někdo to rád horké, bláznů je svět plný, tak ať se tím zabývá kdo chce. Já nechci.

Tom50
Tom50 26.01.2026, 15:55:25 xxx.xxx.139.232

Výtečná zpráva! USA opustily WHO.

Měli bychom co nejdříve prchnout též.

Snad se dožiju rozpadu OSN a také EU. 

Ještě je nutné aby se zhroutil jeden nebezpečný moloch.

Nakonec se sice věci stanou asi jinak, ale možná jsem se “vytěšoval” správně.

Tom50
Tom50 26.01.2026, 10:53:29 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 26.01.2026, 08:22:31

Kdysi, jako protiváha k vlezle agresivnímu pronikání amerického kapitálu (dnes jak debilové pořád lákáme cizácké investory a ti už za hubičku skoupili všechno, co tu za něco stálo, místo abychom je hnali svinským krokem) vzniklo společenství uhlí a oceli. To ještě lidi měli v hlavách mozky a věděli, že uhlí a ocel je to, co tvoří civilizaci. Dnes je tu od tvůrců EHS čtvrtá generace, složená z drtivé většiny zdegenerovaných změkčilců s nevyjasněnou sexuální orientací, kteří myslí, že hodnoty vytváří IT specializace, gender a liberalizmus. To vede k úpadku ve smyslu dekadence a tak zvaný Západ končí a dopadl špatně. Ne, že dopadne, tam je to už nevratné, cizácké přivandrovalce, které si tam sami natahali, už nikdy nevyženou. Ale kdo má odvahu z veřejně činných lidí říct nahlas, že nepatříme na Západ a naopak, že od něj musíme co nejrychleji prchnout?

Naproti nynějšímu bláznovství, vzešlému ze společenství uhlí a oceli, vznikl...

A zbytek jsem smazal, nechci do basy.

Tom50
Tom50 25.01.2026, 15:10:55 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Z. z 25.01.2026, 14:27:18

S anonymem nad vámi nemá smysl polemizovat, lže. Navíc v loňském Včelařství, tuším 5 nebo 6 v příloze nahrazující OVP jasně píší, že se ve vosku ani v medu nic nekumuluje a i kdyby, člověk to nemůže absorbovat, z vosku už vůbec ne. O množstvích, 100 x menších než věda považuje za zanedbatelné není třeba se bavit, ale zaslepenec na argumenty a matematiku čtvrté třídy základky prostě nedá, protože Víra.

No a vy Martine Z jste zajímavý člověk a vy máte šanci prozřít, nejste zaslepený. Vaše dedukce a domněnky jsou vesměs mylné, ale “učenej z nebe nespad” mám podobné bludy za sebou. Bludy například Boháče a podobných mě vyšly na opravdu velké peníze a hlavně ztrátu elánu a radosti, i chuti pokračovat ve včelaření. 

Pořád nevím v jakém úle na jaké míře včelaříte. Česno uprostřed i u SS je špatně, vysvětlil jsem to stokrát.

Ale k dubnu. Prostě v dubnu nikdy vč o plod v minulosti nepřicházelo a když - predátoři, tak to byl prostě konec včelstva a nebo jeho živořivé přežití. To samé děláte vy, máte velmi mizerné vzory a učitele.

Brzy to bude rok, co jsme tady u nás měli na “odborné” přednášce učitele ze včelařské školy, s titulem Ing. Blábolil tady takové nesmysly, že mi zůstal rozum stát. No a podle pana učitele za všechno může VD a je nutné ho ničit, klidně tvrdou chemií už v dubnu. No a někteří zdejší poslechli, vytočili kapku medu z třešní a narvali do včel kyseliny a pro jisototu i tvrdou chemii. A k 1.5. začali krmit aby měli zdravé včely. Po letech tu byla medovice, ti dobří lidé neměli nejen medovici, ale po dubnovém ošetření neměli už nic začali krmit. Nebo to vytočili i s cukrem, on se nikdo nechlubí.

Tak je na vás komu chcete naslouchat a od koho se učit.

Ale už víte, že léčit netřeba a netřeba žádné smyvy a jiné kraviny a hlavně, že nemusíte decimovat vč likvidací plodu v dubnu. Pokud dodržíte přesně metodu Blaník, asi nebudete muset léčit nijak, tedy jestli ve své blízkosti nemáte množiče VD a hlavně virů = alternativce. To je pak neštěstí a na přestěhování. No a protože nejste patrně ani hlupák ani hazardér, uděláte nějaké PRVENTIVNÍ opatření. Mohl byste vědět, že prevence je vždy a ve všem nejlepší a často jediná možnost. Zamyslete se, co třeba dětská obrna? Lidi jako vy by odmítli své děti očkovat, protože není potřeba do nich cpát nějaké cizorodé látky, když problém ještě nenastal. Zrovna tak zákony zakazují chlast za volantem vysloveně preventivně, protože kdyby jako vy u včel policajti a soudy čekaly, kdo a kolik lidí se pozabíjí v autech kvůli alkoholu, asi by to tak nešlo.

Tom50
Tom50 25.01.2026, 11:32:39 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Z. z 25.01.2026, 08:50:42

Malina - vědomně lžete. Nikde neříkám, že MUSÍ být dílo na med mimo úl, tvrdím, že je to BONUS pro případ, že by byla teprve objevena škodlivost vysoce šetrných a účinných prostředků, tupými aktivisty pejorativně nazývaných “tvrdá chemie”. Hloupému nejde vysvětlit, že 100 tisíc krát méně tvrdé chemie je pro včely stotisíckrát lepší, než drastická chemie netvrdá, například kyselina mravenčí 80%. Ale kdo nemá oči nejde mu vysvětlit barvy, kdo má v hlavně piliny nejde mu vysvětlit nic. 

Už jen nazývat nežíravý Amitraz jako něco špatného a smrtelně nebezpečnou kyselinu 80%, tedy v koncentraci, jaká se v přírodě NEMŮŽE vyskytovat jako něco lepšího, to vyžaduje atrofii velkých kusů šedé kůry. A šťavelová je jedovatá i v mnohem menších koncentracích, 5% už včely nepřežijí, kritická hranice je 4,2%. Také manipulace s kyselinami, hlavně s KŠ, je velmi nebezpečná pro člověka, zatímco u Amitrazu nehrozí nic. Přesto tupí považují strašné dryjáky za dobré a nejedovaté prostředky za špatné.

-------------------------

Martin Z. nepíšete jaké schválené prostředky dáváte. Nepíšete jaká míra, jaká metoda a ani a to HLAVNĚ kde včelaříte.

Ovšem odstranit plod ze včel v dubnu je něco tak hloupého a neetického, že já to dál vzdávám. Nikdo slušný mimina nehubí a nezpůsobí nepřekonatelný stres jejich ošetřovatelkám. Navíc se má za to, že jako nedojená kráva bez telete se nezbaví mléka, dostane zánět vemene a uhyne a nebo se bolestí doslova zblázní - většinou obojí, tak se soudí, že včelí kojičky jsou na tom podobně, když nemají koho kojit a hlavně se nevylíhnou další kojičky.

Že se vám vč nerojí dá rozum, když je drasticky oslabíte nejhorším stresem, jaký si lze představit. Co děláte je doslova týrání zvířat a slušný člověk by to neudělal. Já mám problém likvidovat i trubčí plod a tak jsem vyvinul metodu, že ve vč VD nemám a nebo jednotky ks, žádný plod nikdy neničím a to ani ten trubčí.

Kdybyste to načetl opravdu tady dobře, věděl byste, že jsme s Petrem a Tomem4 dělali pokus, že třetina vč v roce dostala jen Gabon, třetina jedinou fum po 10.10. a třetina vč nedostala léčbu žádnou. Já a Petr jsme neměli úhyny žádné, Tom4 přišel asi o třetinu vč, jenže úměrně ode všech tří skupin a tak je jasné, že léčením nebo neléčením to u něj nebylo. Po čase se ukázalo co za tím bylo, vše je tu popsané a Tom4 to tady čte a vyjadřuje se, kor kdyby něco byla nepravda nebo zkreslení či nepřesné.

Já i Petr jsme s pokusy po úhynech Toma4 přestali. Tehdy mi došlo, že je potřeba nemít v úlech VD a pak není logicky potřeba léčit nijak. Jenže tu jsou reinvaze od tupých alternativistů a tak v nezbytné a NEŠKODNÉ míře léčíme. Ale i v letech, kdy jsme neléčil se nic u mě nedělo a proto jsem přesvědčený, že VD úhyny nezpůsobuje a boj s ním je bláznovství. jenže to nevím jistě a riskovat vše na jedinou kartu nechci a nemůžu. Nemám před sebou celý život a tudíž už nedělám systém pokus/omyl.

Jak nemít v úlech VD a nebo jednotky ks? Odpovědí je Blaník úl a Blaník metoda. A protože to tu zjevně nečtete celé a všechno, tak úl Blaník jde udělat ze všeho nástavkového se širokonízkým rámkem. Nejde to u UVR a u ležanu. U ležanu také nejde pouze panenský med a tudíž já bych takový med (a nikomu bych takový nedal) nejedl. Vývoj se nezastavil a lidé už med s výkaly plodu jíst nemusí. Leda že by si někdo na sračkách pošmáknul. Proti gustu žádnej dišputát.

Tom50
Tom50 25.01.2026, 10:21:44 xxx.xxx.139.232

Dávám odpověď na váš názor ve vláknu Naděje sem abych nepřekryl zajímavě výstižnou charakteristiku Trumpa. 

Ano, těšil jsem se, česky radoval jsem se z jeho zvolení já. Pořád lepší tento blázen než Bidenova administrativa. Pořád je DT lepší než co bylo před ním!

OSN je právě v kolapsu a její pád už nelze zastavit. Jde do tuhého. Když šlo do tuhého po roce 38 a do čela Anglie si postavili starce, ten se stal diktátorem s neomezenou mocí a to jim vyhrálo válku (ještě v roce 1945 ho z vděčnosti kopli Angličané do pr.ele, staré pr.ele a megery si jiným orgánem než mozkem zvolily krásného hezounka, který přivedl zemi skoro na hunt. Tehdy měly Angličanky prvně volební právo a tak si zvolily krasavce, co mi to jen připomíná?). Jinak by se tam nyní možná rvali o anglický jazyk, kdyby stařec diktátor nezachránil svébytnost Anglie a vylodilo se tam Německo. Protože němečtí páni by jim třeba zakázali Angličanům v jejich zemi mateřštinu, jako zakázala Ukrajina na levém břehu Dněpru tam 500 let usazeným Rusům ruštinu. Možná by původní Angličany v Anglii taky někdo přišel zbraněmi zachránit jako Rusy na levém břehu taky někdo přišel se zbraněmi vojensky zachraňovat, když by si Říše nedala říct po vyčerpání bezpočtu pokusů o dohodu a mnoha nesplněných slibech. 

OSN se přežilo a dle mého soudu bylo k ničemu vždycky a zanikne, odchod USA z UNESCO započal už Reagan, protože je také na dvě věci, každý ví které. OSN je zbytečný moloch, ketrý stojí miliardy a když někam poslali vojáky, udělali tím jen chaos, vojáci nesměli nic a tak to bylo jen vyhazování miliard za NIC. Prostě je to bezzubá nesmyslná organizace, ze které si už nikdo nic nedělá. Na Československo se v 1968 vys.alo celé OSN jak na placatej kámen a jediný, kdo se ČSSR zastal byla Uganda - Západní mafie jim zapomněla ohlásit, že je to dohodnuté umístění sovětských vojsk, aby byla vojenská rovnováha. 

Mezinárodní právo je také soubor desetisiců pragrafů, ve kterých se už nevyznají celé týmy právníků a tak si s mezinárodním BEZZUBÝM právem každý chytřejší vytírá řiť. Hlavně se pod “právem” nedá svobodně žít, vše je svázáno a omezováno tisíci protichůdných paragrafů a celé to není na nic jiného, než že si statisicíe zbytečných právníků žijí nad poměry. No a ti, až by se měli jít živit prací, raději rozpoutají velkou válku.

USA jsou v úpadku. Jejich státní dluh je už dávno nesplatitelný a tak když kobyla chcípá, nejvíc kope. Zatím jen slovně a neválčí. Zatím. Chytří by se přeorientovali a odklonili od Západu, protože tam to nikde už dobře dopadnout nemůže. Naši kašpárkové, současná opozice, nějak neumí SPRÁVNĚ reagovat, Západ se jim nějak vymknul a oni teď nemají honem žádnou prdel kam by vlezli, ta Americká tyhle hemeroidy v podobě nynější české opozice nechce. Teď jsem zvědavý, co komedianti (celá staletí je hnali ze vsí bičem a dnes jsou pseudocelebrity) co Hrušínský, Polívka, Trojan a další budou dělat? Jak se ke svému “pomýlení” postaví? O zrzavé podprůměrné megeře už nenní vidu ani slechu a Holubovou nikdo rozumný nebre vážně. Na tyhle a jim podobné jsem hodně zvědavý. Taky na brankáře, který je důkazem, že se vrcholovými sportovci nestávají nejostřejší tužky v penálu.

No a k české televizi. Hloupě jsem nepochopil , myslel jsem, že zruší televizi i rozhlas, ale stát jim platit bude dál a tak si polepšili. Jsem tak hloupý, že jsem měl naději, že oba molochy zruší. Ne, budou se válet v miliardách dál, jen ze státního rozpočtu. Tak to dopadá, když ministrem udělají obstarožního rapera, kterého nebýt pěvecké soutěže by znalo pronile Čechů, protože tu pseudohudbu nikdo, kdo nemá v hlavě nas.áno, neposlocuhá. To je jako když dali dělat stavební zákon přerostlému čikulíkovi a obranu dali zastydlé puberťačce, která si v kabelce místo šminek nosí funkční maktetu tanku a ukazovala, jak si hračku pouští na stole v kanceláři. Tak kdo by co mohl čekat?

Ano, jsem starý a chci vidět věci optimističtěji, než jak je mafie udělá a tak jsem si opět naběhnul. Oni Motoristi chtějí setrvat v EU a proto bych je já nikdy nevolil, taky Turek = rychlokvaška mi od začátku nesedí a úlisný ministr když mohl postavit UA do latě, tak se pos.al a honem tam jel žehlit a políbit prsten.

Tom50
Tom50 25.01.2026, 00:08:18 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Z. z 24.01.2026, 23:00:48

Co píšete je pozoruhodné, prozradíte čím léčíte v dubnu?

Rozuměli jsme si, že stotisíckrát škodlivější dryják než tvrdá chemie jsou kyseliny? Rozumíme si? Pak mě fakt zajímá, co tak šetrného, jako je tvrdá chemie, ale není to tvrdá chemie, dáte v DUBNU do svých včel?

Pro vaši ionformaci, já dám jednou Gabon, tedy stotisíckrát menší zátěž než kyseliny. A, jen pro jistotu, dám fumigaci po 10.10.. Letos to byl Gabon a jedna fumigace a jen aerosol acetonem před vánoci, jako rána jistoty. Protože už víme ze Včelařství, že v medu ani vosku ŽÁDNÁ rezidua nezůstávají a vše to jsou jen aktivistické pověry. Ve sporu s panem Malinou jsem dokázal, že co se v medu a vosku najde je množství 100 krát menší, než je vědou považované za zanedbatelné, tedy 100 x pod smysluplné množství, které by mohlo ublížit. Navíc se ta rezidua nemůžou z vosku louhovat do vodního prostředí, jakým je med. Na to už pan Malina neodpověděl, ale nerozumným - IRACIONÁLNÍM aktivistou zůstal. Někteří to tak mají, že je to pak Víra a na vroucí Víru rozum ani argumenty neplatí. Snažím se věřící nějak akceptovat, mám s tím ale značný problém.

-----------------------------------

Pro vaši informaci. V roce 2024, když jsem celou sezonu marodil a nemohl chodit, tudíž jsem vč nevzal melecitozní cement a nenakrmil cukrem, taky jsem nijak neléčil a tak od listopadu 2023 nedostala moje vč ŽÁDNOU léčbu. Až 26.12.2024 byl acetonaerosol Varidolem jako jediné léčení v roce 2024. Na podložkách nebylo nic, někde 2-3 brouci. Výsledek zimní měli byl  NULA.

Tady i na IF jsme zveřejnili podrobně pokusy s minimem léčby, kdyby Tom4 neměl úhyny (jenže pak se ukázalo, že nedělal do nejmenšího detailu PŘESNĚ metodu Blaník), zase jsem přidal léčbu. Zjistil jsem, že úplně stačí jedna fumigace po 10.10. a vím jistě, že by drtivá většina (myslím, že všechna) vč přežila ÚPLNĚ bez léčby. 

Protože ale za A nevím jistě, co se na 99% domnívám, že VD úhyny nezpůsobuje, tak přece jen léčím. Taky když jsem si uvědomil, že když léčím není v úle medníkové dílo a protože nikdy nevytáčím vysoké rámky, tak se nemůžou do medu dostávat rezidua ničeho, tak mi bylo jasné, že nic nehrozí a tudíž není žádný ROZUMNÝ DŮVOD nepoužívat tvrdou chemii.

Jenže B, kdy nechci risknout úhyny, jaké postihly před pár lety jednoho známého včelaře, který také roky nijak neléčil a pak najednou, a neví jak se mu to stalo, přišel o všechna vč na “vytracení” z úlu na podzim a v zimě.

Takže, - jste tu nový a tak vám to zopakuji - když neléčím když jsou v úle plásty na med, nikdy nevytáčím vysoké rámky, které v úle jsou když se léčí a protože se do mého PANENSKÉHO medu (na M z mého vosku z víček) nemůžou dostávat kontaminované staré (cukerné) zásoby, nemám jediný R O Z U M N Ý důvod tvrdou chemii nepoužívat. 

Současně si ušetřím kraviny jako smyvy a monitoringy, případně práškový cukr a jiné pošetilosti a tak vím jistě, že mám pravdu já a ne vy. Ale možná k ratiu dospějete také. A nebo ne, to je váš boj. Já pro lidi jako vy udělal maximum, jaké nikde nemá obdoby.

Takže moje prevence je určitě méně práce než váš smyv (ani přesně nevím, co to je za kejkle - nezajímá mě to, přenechávám to pošetilým aktivistům, aby měli něco, nač i oni mohou být pyšní) a následný zásah v dubnu. Každé “léčení” včelám ublíží a já nejsem magor, abych si oslaboval a poškozoval včely před snůškou

Pro pořádek. V té zimě 24/25, kdy jsem zimoval na tuháči, na kterém, jak tvrdí VŠECHNA odborná literatura, nemůžou včely přežít, když by se nemohly vyprášit každý zimní měsíc (moje nemohly ven víc než 3 měsíce ani jedinkrát), mi padla necelá třetina vč. 

Jenže u mě je počítání včelstev dost problém, každoročně nahašuji X vč, ale dotaci žádám na podstatně menší počet. Prostě záložní matky = slabší oddělky, které by nemusely splnit definici vč, na jaké se smí čerpat dotace, sice nahlásím - to je povinnost, ale dotaci žádám jen na pěkná silná vč. No a z padlých byla většina těch slabých odd. Ale i pár silných vč. Avšak jen těch, kde zůstala KK nad VN přes zimu. Neměl jsem možnost to dát po polovině září pod VN, protože jsem se dozvěděl po MG rezonanci, že neskončím na kriplvozíku, později. Petr dal KK všude pod VN a Tom4 měl úhyny jen těch, kde to jako já nedal pod VN. Dva Petrovi známí měli úhyny tam, kde nechali KK nad VN. 

Podrobně je to tu analyzováno, stačí si to najít a přečíst. Já jsem POSTULOVAL (ne Dol ani nikdo chytrý jinde) (ale byla to původně Petrova myšlenka, že nedostupná voda), že uhynula jen ta vč a odd, kde nedosáhly na vodu na stropním igelitu, protože pro ní musely přes ledovný NN se zásobami. Ani jediné vč nebo ODD nepadlo na vytracení z úlu, tedy CCD, ale všechna byla pokálená a uhynula tak že včely zůstaly v úlech.

Pokud jste kdo dočetl až serm, mělo by to být jasné a opakuji, je to tu dohledatelné. Jen holt musí každý hledat a číst sám. Odpovíte Martine Z po pravdě, jestli jste si toto načetl tady na CHZ? Vsadil bych jedna k tisíci že ne!

Předpokládám, vážený Martine Z, že víte přesně v čem spočívá metoda Blaník - je úplně odlišná od všeho, co znám. Pokud teorii Blaníku metody i úlu neznáte, tak pokud chcete diskutovat, musíte se s tím seznámit.

Tom50
Tom50 22.01.2026, 22:40:23 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Z. z 22.01.2026, 19:47:41

Takže vy počkáte, až nastane problém. To my s Blaníkem, jak úlem tak technologií, na nic nečekáme a vedeme včelstva PREVENTIVNĚ tak, abychom Dolské kraviny jako smyv a podobné zhovadilosti prostě nemuseli dělat.

Od dětství nemám rád a jsou mi odporná témata nákazy včel všeho druhu. Já chci včelařit, ne se nimrat v nemocech. Je to jako u lidí s Buergerovou chorobou, já radši tomu problému předejdu než se nimrat ve smradlavých vředech. Ono u včel nic nesmrdí, ale princip je stejný - někdo to rád tak, jiný jinak.

A to je ten rozdílný přístup, chytrý žije a dělá věci tak, aby problém vůbec nenastal a nebo dělá věci idiotsky a pak MONITORUJE a až problém nastane, TEPRVE potom začne něco dělat. Léčit pak tito začnou sto tisíckrát škodlivějším dryjákem než je tvrdá chemie, inu IRACIONÁLNÍ VÍRA.

Jestli se dožiji, tak za necelé dva měsíce mi bude 70. Nemám dlouhodobé zdr problémy, po více než dvou týdnech jsem byl dneska zase těžit a porazil jsem jen tři malé suché stromy (raubírna strhnout lehké "chlupaté" smrkové sušiny na zem, fakt dřina). Dalo to asi metr rovnaný = PRM. Porazit, pořezat na metrovky, odnosit k vleku a odvézt. A taky, a to HLAVNĚ, v lese po sobě uklidit bordel a snést klest na hromádku.

Ale skákat jako magor přes švihadlo mě nepřinutili ani zamlada a jako starej prd už ve fitku hopsat nezačnu. Každý svého štěstí strůjcem. Vlastně jsem líný, než dělat nesmysly, monitoring a jiné, tak raději včelařím tak, abych ZBYTEČNÉ hovadiny dělat nemusel. Ale “někdo to rád horké”.

Tom50
Tom50 22.01.2026, 16:50:26 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 21.01.2026, 16:22:34

Ono jde spíš o etickou stránku věci. Jen hnusák a duševní mrzák by nechal mimina a batolata bez maminek nebo ošetřovatelek a ano, moderní zmetci zrušili kojenecké ústavy a podobní moderně dělají oddělky bez včel. Ve své době moderní komunista Zápotocký nám zanechal také: “Dědeček a babička, ujídaj nám chlebíčka” a tak jistě nastane den, kdy mladí budou dávat starce do plynu - je to už drahně let, kdy s kampaní proti starým lidem začali BEZTRESTNĚ Mádl - Issová - Přemluv bábu. Ano, tak nenápadně, pomalu a zdánlivě neškodně to začne. Lidi schopní to dělat tu už jsou, viz někteří komedianti už pomaloučku začali.

A taky ještě není jaro a také ještě není červenec a ani říjen.

Také jsme si už vysvětlili, že VD ve včelstvech vlastně nic neukazuje, byli mnozí, že neměli brouky, ale později za pár měsíců ani včely. A i kdyby to vyšlo, tak zátěž tvrdou chemií je stotisíckrát nižší, než zátěž kyselinami. Už je to nuda, někdo to pochopit umí, jiný ne. Pak je buď věřící, navedenej a nebo spíš bl...

Jeden druh tupců nedovolí ani smrtelně nemocným dětem dát transfuzi (zavíral bych je), jiný by nepoužil u Covidu tvrdou chemii = antibiotika a jiné léky (takový Paracetamol to je síla!) a léčil by přírodně, zábaly, bylinkami, amulety a zaříkáváními, či modlitbami. A taky zbožné přání by třeba pomohlo, jen ne tvrdou chemii!!!

Vše tu už velmi dávno, ale i nedávno bylo. A začalo to stupiditou aktivistů u včel…

Tom50
Tom50 20.01.2026, 21:10:22 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 04.01.2026, 21:48:04

Jenže racionálnější, jak jsem mnohokrát vysvětlil, je včelařit s Gabonem a Amitrazem a právě nerozumní AKTIVISTÉ,  věřící v nesmyslnou moderní Víru, dělají nesmysly, protože mají nesmyslnou ideologii.

Jako se pobožní nesmyslně a ve 100% případů modlí, aniž by to mělo nějaký viditelný nebo měřitelný výsledek (jde jim jen o klid JEJICH duší), ale přesto to dělají, tak stejně tak nesmyslná Víra žene aktivisty ve včelařině (i jiné aktivisty). Jsou trapně jednoduší, ale budiž, dokud tím neohrožují jiné (alternativci právě včelstva rozumných včelřů ohrozit mohou), tak ať si věří třeba na Maryčku Magdonovu. Indiáni před příchodem Španělů věřili, že by nevyšlo slunce, kdyby denně neobětovali lidi a zabíjeli je přitom strašným způsobem. Naštěstí tohle se už neděje, ale v mírnější formě to přežívá pořád.

Tom50
Tom50 19.01.2026, 22:10:33 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 19.01.2026, 21:00:39

Vynikající dotaz!

Jednoho znám a ten měl falšuje namletými plásty, ale jak přesně to dělá netuším.

Ano, idiotské zákony a vyhlášky nutí lidi je obcházet.

Ale v zemi, kde bolševik na Hradě rozdává letadla, která ČR nemůže dát, se není čemu divit, když se nedohodne prezident s vládou, proč to čekat od ČSV?

Tom50
Tom50 19.01.2026, 17:30:04 xxx.xxx.139.232

Tak mají lehkoživkové v ČT a ČRo po žížalkách, teď se budou muset uživit sami prací. Myslím, že se bude propouštět a začne rvačka o koryta.

Ale pořád čekám, kdy soudruh brankář bude chtít vyloučit americké sportovce z OH za Venezuelu a čekám kdy nějaký buzík zakáže americké umělce a už by se nemělo promítat nic z Hollywoodu, pořád čekám a pořád nic?