Zjevně to celé nechápete. Někdo se vyžívá v teoretizování a ví přesně kolik je buněk na dm2 dělničího plástu a z toho pak vyvozuje nějaké závěry a já tvrdím, že je to blbost. Já si například celý život nepamatuju jak je velká buňka, kolik je jich do jednoho dm2 a tak dále. Takové počítání patří těm, co jsou víc teoretici než praktici a tihle píší knihy o včelách a tímhle, zbytečně nesmyslným balastem pak ty svoje knihy plní. Proto je nechtějí začátečníci číst, drtivá většina lidí i s jen průměrným IQ vytuší, že v přesných počtech buněk na plást to nespočívá. Já se ani neobtěžoval zapamatovat jak je tlustá včela a jaká musí být rozteč drátů v mateří mřížce. Prostě jsem mřížku zrušil a nepotřebuju jí a fakt na kraviny v mozku plac nemám a nechci si ho tam udělat. Ovšem kdyby mě někdo zkoušel z těchto kravin, pro praxi úplně nepotřebných, propadl bych. Je mi fuk co je loketní index a nad tanečky včel se jen usmívám když vím, že si včely asi předávají informace jinak, protože je v úle tma jak v p.deli a tak na tančící včelu můžou ostatní čumět jak tele na nový vrata a stejně vidí starou belu. A nebo včely vidí po tmě? Vidíte, třeba to jsem se nikdy nikde nedočet, ale hovadiny, podotýkám že VĚDECKÉ hovadiny, že včela nevidí barvy a vše vidí jen v odstínech modré a fialové a že vidí ultrafialové záření, může tvrdit jen idiot. Protože proč by tedy kytky měly barevné květy? A takhle bych mohl pokračovat. Jsem celý život odkázaný na selský rozum a přirozenou inteligenci a nějaké výsledky, jak se domnívám, mám.
Takže k vaší otázce (mohl byste na to přijít sám). Dám příklad. Tycho Brahe dostal od císaře roční plat 160 zlaťáků (čísla si vymýšlím) a dál se dozvím, že byl dobře zaopatřen. Ale neumím si představit kolik to bylo peněz. A tak je mi informace o 160 zlatých na dvě věci, na ho.no a na nic. Jo, když by hned následovalo, že průměrná rodina řemeslníka dobře vyžila za dvě zlatky za měsíc, takže třeba jako dneska za 40.000 Kč, pak je jedna tehdejší zatka asi ekvivalent dnešních 20.000. No a 20.000 x 160 = 3,200.000 dnešních Kč a to je hezký roční plat v čistém bez zdanění. A jasně, že tehdy lidi neutráceli za blbosti jako je internet, mobil, poplatky za to či ono, za nesmysly, které jen lidem tahají peníze z kapes a nejsou pro přežití nezbytné. Tehdejší lidé neutráceli za cestování a nekupovali hory zbytečných cetek na jedno použití a neměli ústřední topení i na hajzlu, často ani prévet neměli (ano, slušné slovo pro hajzl je prévet a tam je taky původ českého názvu pro hajzla, neboli prevíta). Ale i tak mám nějakou představu. (právě jste obdržel vzorek toho, čeho si pamatuju fotograficky přesně miliony, ale jak je tlustá včela a kolik buněk na dm2 plástu si nepamatuju, protože nechci, protože to není k ničemu potřeba vědět, protože se to dá případně najít v nějaké knížce, což jsem za celý život a 60 let včelařiny nepotřeboval!)
No a tak, abych získal nějakou představu, se počítá plocha plástů i se dřevem. Mimochodem nevymyslel jsem to já, jen jsem ihned a dokonale pochopil, o co jde. Když nějaký hnidopich chce mocí mermo vědět přesné popčty buněk na plástu a dělá z toho nějaké závěry, je mi ihned jasné, že včelařit neumí a že je to hňup. Protože stačí nárazová pylová snůška, hňup nemá TL, vč nemá honem kam pyl dávat a tak ho cpe mezi plod a všechny přesné počty o přesném počtu buněk na dm2 plástu jsou mu opět na stejné dvě věci a vč se mu vyrojí. Přiznám se, že “práce” a “studie” takového kalibru vůbec nečtu, to píše ten, co včelařit neumí a tak o tom píše knížky a vypracovává vědecké studie, plné nesrozumitelných cizích pojmů, nejlépe v americké hatmatilce, aby to budilo zdání vědecké světovosti.
Jen odbočím k očkům. Mám za to, že “vědec” spočítá jako pan Goro ty litry, použije mě nesrozumitelné jednotky mol nebo co a pak mu vyjdou takový hausnumera, že logicky usoudí, jako Titěra, že je v česnech tryskové proudění a usoudí, že to včelám NEMŮŽE rozhodně stačit a tak jim nechá místo dna celou zimu sejto a nadělá očka. Jeden blázen propaguje úly s třemi otvory v nástavku o průměru asi 10 cm a tvrdí, že se mu nerojí včely. No nerojí se když jsou celou sezonu podtržené tak drakonickou zimou.
Takže. Uváděné plochy stačí pro představu i se dřívím a jen jednostranně, protože to jsou údaje jen ryze orientační, sloužící pouze k porovnávání toho kterého úlu a úlového systému. Je celkem mrzuté, že tohle nechápete sám na první dobrou.