Petro moc vám děkuji. Právě takhle jsem to nemyslel, ale neuměl jsem formulovat vlastně to, co sdělil Goro. Je to moc dlouhé.
Pane Goro, ano, máte jistě pravdu. Když jsem si přečetl drvodělčiny otázky došlo mi, že jediný kdo by to mohl udělat nejefektivněji je Svaz, ještě pořád je drtivě drtivá většina včelstev u členů Svazu. Mohli by to navlíknout jako že na boj s úhyny a určitě by na to mohli dokázat sehnat velké peníze od státu. Ale ti to neudělají prostě proto, že příliš mnoha mafiím náramně vyhovuje co nejvíc úhynů.
-Množárny oddělků nechtějí přijít o nekonečný kšeft a úplně stejně je to s množárnami matek (samosebou toho správného plemene, za BF jdou peníze mimo ČR a to je to, co vadí!)
-Výrobcům úlů taky vyhovuje, že noví včelaři na dotace dostanou 4 úly, neléčí, nic o včelách neví, během roku či dvou jim to uhyne a úly jsou neprodejné (koupil by to jen magor a Svaz dělá masírku proti starým úlům, v tomto případě s tím souhlasím) a tak se pořád budou vyrábět nové a nové úly, vyhazovat nesmyslně peníze na dotace pro začátečníky a tak dále. A ty peníze z dotací pak logicky chbí jinde.
-Výrobci a distributoři léčiv nepotřebují a budou se zuřivě bránit tomu, aby ubylo úhynů a tudíž i tomu zjistit, v čem je úhynů hodně a naopak. Čím by se živil třeba Dol? Jo, směřuje to k tomu, že kdo si nedá udělat rozbor u nich a nekoupí si jejich víčko, nebude smět prodávat “ze dvora” ani jinak, toto je jen začátek promyšlené lumpárny. A my jak ovce mlčíme! (přesně tak jsme mlčeli když progresivní liberálové chtěli i u nás zakázat kouření v hospodách, pak ho zakázali a pořád jsme mlčeli a výsledkem je pak neštěstí v Mostě)
-Navrhoval jsem aby včelaři museli projít povinným kurzem zakončeným zkouškou. Bohužel se proti tomu postavili i drobnovčelaři. Psalo o tom před pár lety z mého popudu Včelařství, paní Machová odpovídala, že je můj názor v menšině, lidi prý argumentovali, že je to proti svobodě. No je, ale kdo chce chytat ryby ve státních vodách, musí se smířit s omezením svojí svobody, že musí umět ropoznat ryby, doby jejich hájení atd. a dokonce na ryby smí chodit jen některé dny v roce a i čas z 24 hodin dne má omezený podle ročního období. Mimochodem, kdo chce na veřejných vodách rybařit, musí být ze zákona členem rybářského Svazu a máme jen dva, od Českého se odtrhly dva jihomoravské kraje (vyčuránků), náš systém je na světě jediný, unikátní a úplně všechny cizí země nám to závidí. O to víc se snaží liberální progresivisté to zničit, aby to tu bylo s rybařením na státních vodách jako všude jinde = na.ovno. Kdo chce řídit na veřejných komunikacích taky musí souhlasit s omezením osobní svobody. A další a další. Ovšem u rybařiny a na silnici to chápou, že je to to samé u včel chápat asi nemají čím.
Mám také nějaké info ze soukromých rozhovorů s vysokými činovníky, ale co se dozvídám v tzv “kuloárech” není slušné ventilovat veřejně.
----------------------------------
Přesto bych to nevzdal. Ale muselo by to být jednoduché a stručné. Třeba:
Typ úlu - stropovák, univerzál, zadovák, jiný (třeba japonský, Warre, Kráva atd)
Dílo - mezistěny, volná stavba, kombinace
Provozní metoda - NN systém, VN systém, kombinovaný systém VN plod, med pouze NN
Z jakého díla se vytáčí med - jen vysoké pouze panenské nebo zakladené
- jen nízké panenské nebo dříve plodové
- med pouze panenský z nikdy nezakladených plástů
Rámková míra -
Orientace stavby -
Očka - nikde v úle, jen v medníku, kdekoli
Vysoká dna - síto otevřené celý rok, kromě monitoringu těsně zakryté
Umístění úlů - včelnice, včelín (maringotka), střecha, jiné
Stanoviště - zahrada v zástavbě na vsi, ve městě, les, pole a louky
Zastínění úlů - přírodní (pod stromy), pod střechou
Kde úly stojí - na podlaze (jaké), na rostlé zemi
Orientace česen -
Nadmořská výška stanoviště -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Snad jsem na nic nezapomněl. I takhle je to moc dlouhé. Co zvolit ultrajednoduchou anketu? V první fázi řeba jen jaká míra a z té vyplyne zda je to NN, VN a nebo kombi. Zda očka. Město, ves, les, pole. Zda včelnice nebo včelín, když včelín, vyplyne, že je umělá střecha a zastínění, když včelnice tak jen stín - slunce.
Léčení kyseliny, tvrdá chemie, kombinace
Úplně bych vynechal panenský med, o to nyní nejde, jde nám jen o to, v čem hynou vč víc as v čem méně. Uvítal bych ještě větší zjednodušení.
Toto forum je maličké. Nechodím na VF. Pane Goro, ještě jste tam moderátor? Bylo by super o záměru a důvodu zpravit majitele, veřejnost ale v první fázi ne. Na VF chodí stovky a spíš tisíce včelařů a tak je to podle mě platforma pro zamýšlenou anketu nejlepší, nezištná a nestranná, což jakýkoli orgán Svazu není.
Prosím o názory na všechny návrhy moje, Petřiny i Gorovy a prosím i případně ostatní o nápady a názory, co ještě zjednodušit a nebo naopak, co by tam chybět nemělo. Všem děkuju předem.