Už to vidím. Neměl jsem tu knížku v ruce asi 40 let. Nenapadlo by mě, že tak vynikající včelař jako Brenner nepochbně byl, by míru udával v rozměru plástu (i mezistěna se dělá o něco menší než je vnitřek rámku). Ale asi ano, běžně, jak s podivem vidím, i míru rámku Adamce uvádí nesmyslně, tedy naopak. My dnes udáváme vždy nejdřív šířku x výšku. Doslova žasnu (a pochybuju o sobě) že jsem tenkrát nepochopil, že délkou rámnku 30 myslí vnitřek rámku a výškou 30 míru plástu ale i s loučkami. Prosím za prominutí.
Ano, Bernner má loučku 8 a VM 7 a to dvakrát dělá 33, jenže ne vnitřku nástavku, ale 33 cm počítaně od mezistěny nebo plástu. Ještě to řeknu jinak. Byl ročník 1886 a tudíž psal tu knížku 1967 (vyšla 1968) a tak mu bylo 81 let a už byl asi senilní a mlel nesmysly. Dřív lidi stárli a ztráceli inteligenci dřív než dnešní lidé. Je to tvrdě řečeno, ale jiné vysvětlení mě nenapadá.
Díval jsem do internetu zda toto není nějaké jiné vydání. Není! No a někdo v jediné recenzi k té knize napsal doslova Ztráta času a já, po vašem zjištění, chlapi, musím dát tomu tvrzení zapravdu. Fakt nemám sílu číst celou knížku a tak na ní zapomeňme. Jen co jsem zběžně nahlédl tam tvrdí kraviny, jako že zimující vč v jeho miniúle má 30.000 jedinců. Na druhou stranu konečně vím, kde opisoval (i s nesmysly) Boháč. Ptáček ve Včelařství psal, že své první včely měl od otce a že to mělo míru 31,5x30 a já měl za to, že blbne. Jak vidím, neblbnul.
----------------------------
Zjistili jsem, že je Brennerova kniha plná nesmyslů, já tehdy přišel jen na to, že v tom rozměru nemůže být na 10 rámků a i jen tím pro mě ztratila jak se říká veškerý glanc. Táty a ani bráchy se už nezeptám jaký měli u svých osmirámkáčů, kterým říkali Brennerák, skutečný rozměr. Ale asi z toho tiše vycouvali, brácha se o tom nikdy nezmínil a táta umřel před 41 lety.
Mě to ale nebrání uvažovat o výš naznačeném pokusu dál.
Moc vám oběma děkuju za odhalení nesmyslů a vy Martine o sobě nepochybujte. Rozumím vám, Brenner je (i díky mé adoraci) taková ikona, že lze stěží uvěřit, že psal kraviny. Pro mě je to hodně smutné zjištění.