Pořád si lámu hlavu nad výkluzy. Stěží dokážu odhadnout kolik mám ve chvíli odběru medných rámků na nich včel. Ale je jich tam tak málo, že mi ometač přišel jako nesmyslná komplikace, protože to ometu peroutkou rychleji a přímo nad úlem a ne, že se s každým jedním rámkem otočím a strčím ho na douhých rukách do stroje a pak odložím do bedny. Proto mi taky přijde jako nesmyslné dávat výkluzy, porotože prostě to ometení je nepatrná chvilka a minimum práce. Obecně jsem neskutečně líný dělat zbytečné věci a nebo dělat něco nějak komplikovaně když vím, že to samé jde udělat rychleji a s menší dřinou.
Přede mnou se vyjadřuje včelař s 24 a v tom to asi vězí. Mám za to, že vysoké míry - vyšší než max 17, mají za následek dvě věci. Med je jen výjimečně zavíčkovaný až ke spodní lolučce a tudíž, když jde o med květový není hotový, není dozrálý a proto je na jednotlivých plástech hodně včel, protože tam pracují, mají tam co dělat. Na plástech mých, zavíčkovaných až dolů, není žádný důvod aby tam včely dlely, co by tam dělaly? Proto se stále bavíme o něčem, co včelaři s vyšší mírou nechápou a proto ocení nějaký způsob odvčelení a co mě naopak přijde jako nesmysl. Konkrétně. Když mám já na jedné straně polorámku asi 12-15 včel, tedy na rámku max 30 včel, proboha proč bych měl dávat výkluzy nebo používat ometač?
Pořád myslím na páně Gorův odsudek, že nemá rád lidi, kteří kritizují věci, které nikdy nezkusili. No ano, nezkusil jsem výkluzy, proboha proč bych to dělal? Kvůli asi 300 včelám na nástavek?
Byl jsem kdysi na přednášce mladého včelaře, který 3 roky pracoval (inženýr pracoval jako nádeník) na včelařské farmě na N. Zélandu. Ukazoval videa pořízená při jejich práci. Kdyby někoho zajímalo, jak odvčelují, pozorně čtěte a vryjte si do paměti:
Mají tam jen L 1/1, žádnou jinou míru tam neznají. Chlap popadne nástavek, pro mě je to VN a protože má plástovou plochu jen o jeden dm2 větší než 39x24x11, je pro mě stejný (L 104 a Adamec 103 dm2) a musí vážit nad 30 kilo. Po přizvednutí odtrhnutí z úlu dá nástavek mimo úl a zatřese s ním v rukách tak silně, že většina včel vypadne na zem vedle úlu. Víc neřeší, má to odvčelené tak zpola, zbytek vyletí v autě a než odjedou ze včelnice. Mají to na otevřeném náklaďáku a jen odkryjí štosy nástavků a včely vyletí. Mimochodem, tehdy jsem pochopil, proč na opěvovaném Západě můžou u včel dělat jen chlapi, mohutní chlapi jak hora a proč tam nevidět nikoho nad 35-40 let. Taky proto tvrdím, že je idiocie zhlížet se v takovém způsobu včelaření. Jednak je to z českého hlediska nehumánní, doslova týrání zvířat a jednak tudíž nic ze Západních teorií o chovu včel nemůže fungovat tady. Navíc jde o jinou včelu a naprosto jiné podmínky. Mimochodem, zmíněná přednáška (asi před 10-11 lety) byla o manukovém medu, kdy sud (asi 300 kilo) měl cenu tehdy nejnovější Fabie.
----------------------
Ale to jsem opět odbočil do nejširších souvislostí. O všem, co se tu píše, přemýšlím a srovnávám s českou realitou a hlavně s realitou mého včelaření. Z uvedeného vyplývá, že výkluzy nezkusím. Když ometené rámky odložím do polovičních přepravních ultralehkých bedýnek, nikdy nezvednu plný polonástavek a pomocníky nemám a mít nebudu (nebudu se svým koníčkem nikoho otravovat, vše buď zvládnu a nebo skončím). Takže pošetilost se zbytečným zvedáním plných NN dělat rozhodně nezačnu. Snad s nějakým zvedákem, ale to je zdržovací komplikace navíc, kromě nutnosti den před odběrem medu dojet na stanoviště a udělat z mého pohledu zbytečný úkon.