No ale vaše úly mají taky malou základnu a budou vysoké když v nich budete mít dobrou Kraňku. Singerka nebo Vlaška se vám do toho nevejde a nebo to bude 2 metry a víc vysoké.
Počítejte si to jak chcete. Pro plod a chov trubců, tedy plodiště a pod ním TL musí být asi 155 - 165 dm2 počítáno i s loučkami a jednostranně. A to jen pro Kraňku kromě Singerky = masařka a co tvrdím vyhoví i BF.
Já vám to tedy spočítám sám ano? Máte 8 rámků po max 38 mm + se dělá asi 10-15 mm v zadu navíc a to by bylo vnitřek 311 mm. Protože ale máte rámek široký 30 cm, na každé straně je asi 7,5 mm VM, pak v tomto rozměru máte vnitřek 315 a tudíž by bylo chytré mít to čtvercové a délku protáhnout taky na 315 mm. Jestli máte sílu stěny 25, pak má úl základnu 315 +(2x25) = 365 mm. Blaník má základnu 465 x 465 a díky letáku o asi 80-120 (podle série) v jednom směru větší.
Váš rámek (nástavek) má 30 x 43,5 x 8 a to dělá pouhých 104 dm2 a Adamcova čtyřiadvacítka má 103 a Langstroth 1/1 dokonce jen 102 dm2. Přitom jsem vám vysvětlil, že vše nad 30 cm výšky nefunguje, nebo šopatně a určitě ne každý rok. Raději se budou rojit než obsazovat medník a to by byl ten lepší případ. Spíš samy sebe omezí na to jedno plodiště vysoké 43,5 cm - snad všem divoce žijícím včelstvům stačí přesně to, co jste si udělal. Jenže od divokých nikdo nechce nejméně 30 kilo medu ročně, že ne.
Vy byste musel mít pod svým VN (abyste napopdobil Blaník) ještě poloviční TL abyste se dostal na celkem 156 dm2 a i to je skoro málo, ale dalo by se. Musel byste mít tedy TL vysoký 21 cm a pak se včelí mezerou by bylo jen vaše plodiště vysoké bez dna a deklu 66 cm, Blaník 46 cm.
Váš NN, aby měl objem Blanického NN 15, by musel být vysoký 27 cm a to by už nebyl princip nízkého plástu a nefungovalo by to jako NN. Ale i kdyby, tak když byste chtěl mít na úle 3 medníky, jejich výška by byla s VM 84 cm. Když k tomu připočtu plodiště s TL, to je celkem vysoké 66 cm a s medníky to dělá 150 cm, tedy 1 a půl metru. Když je to na podstavci asi 30 cm, už jste na výšce metr osmdesát. A co čtvrtý medník? Někdy se nedá vytočit řídký med a musí se na Blaník nasadit i čtvrtý medík. Vy byste se dostal už přes 2 metry!
Mám za to, že než jste si to vyrobil, že jste si to vůbec nespočítal.
Asi v tom nějak včelařit půjde, obtížně, určitě s mřížkou a úl bude vratký díky malinké základně jen 0,13 m2. Blaník má ale základnu 0,22 m2, tedy téměř dvojnásobnou, ale výšku i se 4 medníky jen 110 cm a tedy od země asi 140 cm, což je o 33% menší výška než má váš úl. Tvrdím, že bez zajištění (nebo včelínu) to prostě porazí i malý větřík. A co vaše tělo a vaše záda? Zkoušel jste k úlu lézt po štaflích, po židli a nebo tak nějak?
Prostě, a to platí nejen pro vaše čudo, by si měl každý, kdo si jde pořizovat úly, tohle všechno a mnohem víc uvědomit předem.
Vím dokonale jak bych z toho vycouval, bezbolestně a nevyhodil byste vůbec nic a vše využil, chcete vědět jak na to? Použil byste rámky s plásty, použil byste i tak nešťastné nástavky s tak malým vnitřním půdorysem jako plemenáče na oplozování matek (rozdělil na 2 tenkou přepážkou). Ale já bych to opustil a udělal si něco jiného. Originál Dadant-Blatt. Ten je při čtvercovosti na 12 rámků a tudíž je plocha jeho VN 157 dm2 a to při výšce 30 cm, která je podmínkou z jiných důvodů, než je jen celková výška úlu, jak jsem vysvětlil předešle. A přesně to vychází! Ostatně, proč si myslíte, že jsem se pustil do míry 43,5x30? Jenže tahle míra je skvělá, ale pouze jako širokonízká a ne úzkovysoká.
Včelaří Poláci a další s tímto čudem nástavkově a nebo ležanově? A nebo ještě jinak? Jak? A taky jen s 8 rámky? A jaké medníky? A mřížku? A med jen ze zakladených rámků se zbytky zimních zásob a zbytky kyselin a akaricidů? Jak to budete vytáčet? Jaké mají vaše plásty výztuhy, drátky?
A hlavně, prozradil byste jaká idea vás vedla k tomuto rozhodnutí?