Takže včela si zaletí do obchodu pro cukr, namíchá si roztok a tím se z toho stane přirozená potrava včely medonosné nebo jak to myslíte. Přirozená potrava je termín, který je prostě pevně daný přirozeným přírodním řádem. Například stejně jako existují pouze dvě pohlaví, chromozomy XY atd. To že se včela dokrmí v nouzi cukrem nedělá z cukru přirozenou potravu.
Příspěvky uživatele
AMalina
Javali:Jenže aktivisti jsou aspoň vidět na silnicích, ale nebýt třeba Matuchy kterého si vážím že alespoň trochu ostatní informuje a komunikuje je šance pro včely jen prázdný obal s hezkým nápisem na to že nic svou pasivitou neovlivní a nebýt internetu nejspíš nikdo neví že to existuje i jejich fórum úspěšně odfiltruje nebo spíše odradí kde koho. Takoví aktivisté jako je Klíma, Tom50, Goro udělají pro všeobecné blaho včel a vzdělání nebo alespoň povědomí vcelařů každý den daleko více aniž by si hráli na spasitele. Vidíte ten rozdíl? Ale pane Malina vy jste chytrý, učenlivý a zvědavý člověk a je možné že díky vám a Matuchovi na šanci pro včely změním názor, když né dnes tak třeba zítra, ale to musíte vytrvat a né se stát dalším hradem v Karpatech 😁
Včela žere med, žije v lese, v dutině, množí se díky rojení. Až začne včela vytvářet cukrový roztok a krmit se jím aby přežila, tak mi dejte vědět. Slepice má žít venku na slunci, hrabat si brouky, červy. Díky tomu má pak vejce nutričně bohaté a pak i maso kvalitní a výživné. To co se běžně prodává v obchodech jako kuřecí maso, kde je brojler RACIONÁLNĚ vyšlechtěn k tomu aby jeho svalovina natáhla co nejvíce vody, tak za mě není maso, ale hlavně když na tom někdo racionálně vydělá že ano…
Dočetl jsem jen k vytržené citaci svého textu a tři řádky pod, kde jste zase začal ten svůj kolovrátek nenávisti k čemukoliv jinému roztáčet… nějak jste totiž opomenul přidat i moji otázku pod textem Co by ve včelařství nastalo kdyby?... se přestaly vyrábět léčiva (Gabon, Varidol…), kyseliny by byly mnohem dražší a neprodejné pro běžného člověka/včelaře. Cukru by bylo jen pro lidi, tak jako tomu bylo kolem světových válek…
Vymřely by včely medonosné nebo by spíš skončilo spoustu včelařů se včelařením/medařením?
Až vám příště zavolá Mudr. Marx, jak jste správně napsal odborník, tak doufám, že mu vy jakožto samozvaný férový, upřímný chlapák, který má srdce na jazyku řeknete to, co jste napsal o členech hnutí šance pro včely a lidech kterým, možná trochu více záleží.
Pokud jsem aktivista, když přemýšlím třeba nad tím co by se stalo s mými včelami kdybych třeba náhodou umřel na přelomu června a července, kdy by mohli mít málo medu na zimu protože jsem je předtím vytočil a už nic moc dalšího si v přírodě nemusí najít. Nebo že přemýšlím nad tím jak to udělat abych do včel vrtal co nejméně nebo ke včelám musel jet autem co nejméněkrát v roce a mohl místo toho k nim dojet na kole… jsem hloupý, iracionální aktivista a jsem za to rád.
Přitom ví, minimálně od předvčírka, že někde v Polsku a Německu žije přes 1.000, slovy ticícvčelstev v dutinách stromů, nikdo je neléčí a ony tam žijí v nepřerušené kontinuální řadě dnes už asi 14-15 let, je to sledovaný pokus. Pokus utajovaný, aby žádní aktivisté nerabovali ta včelstva v domnění, že by získali varroaodolnou včelu.
Nevím, tyto včelstva jsem na vlastní oči neviděl. Pokud to tak opravdu je, je to jen dobře, že se někde včelám tak dobře daří. Mně se v našich lesích a okolních stromech za 5 let povedlo najít jen jedno včelstvo a to nepřežilo zimu. Bylo to v Lípě kousek od řeky.
Trochu delší a složitější registrace odfiltruje část lidí, kteří by tam chtěli v diskuzích jenom štvát ostatní. Navíc příznivcem šance pro včely je ten kdo alespoň souhlasí s částí napsaných tezí. Takže než jako pokrytecká, mi přijde spíš jako diplomatická či populistická. Tajemná ne a na hovno je za mě papír, bidet a v prvních nebo posledních letech lidského života plenka.
Pokud nechápete jaký by mohlo mít přínos pro včely dodržování alespoň některých tezí, tak doufám, že časem pochopíte a možná i začnete praktikovat.
včelaření na medných zásobách, nepoužívat nebo alespoň omezit použití mezistěn, nadměrné nebo neúměrné používání chemie pro hubení kleštíka - je ve výsledku jedno jaké, snahou je nalézt způsoby jak to dělat pouze pomocí zootechniky, takže více monitoringu napadení a když, tak neléčit plošně celou včelnici, respektování přirozených dispozic včelstev-nezmenšování prostoru na zimu, nezužovat, nezebrovat atd.
Spoustu věcí ve včelařství je jako používání kolečkového křesla zdravým člověkem. Teď to funguje, určitě bude mít méně unavené nohy protože jim odlehčí, ale v budoucnu bez nich ujde míň a míň, bude degenerovat. Nebo bude muset používat více a více sofistikovanějších postupů (koupí si plošinu která ho sveze na křesle dolů, chňapku na zvedání věcí ze země…) jak docílit stejného výsledku jako v minulosti.
Co by ve včelařství nastalo kdyby?... se přestaly vyrábět léčiva (Gabon, Varidol…), kyseliny by byly mnohem dražší a neprodejné pro běžného člověka/včelaře. Cukru by bylo jen pro lidi, tak jako tomu bylo kolem světových válek…
Vymřely by včely medonosné nebo by spíš skončilo spoustu včelařů se včelařením/medařením?
Je podle mě dobré zkusit navštívit stránky sanceprovcely.cz. Mudr. Marx je v této komunitě jak by je někdo nazval “alternativců” stále aktivní. Tento víkend dokonce spolu s L. Dvorským, T. Palatou a A. Krejčím přednáší na setkání členů Šance pro včely v okolí Mladé Boleslavi. Tato komunita má i diskuzní forum, ale dnes už v něm nikdo moc, spíše vůbec, nepřispívá…
A co je na tom špatně? Mít med jen pro sebe když pro včelaření nemám podmínky? Ovce nebo krávy taky nejde užitkově a kvalitně chovat na betonovém hřišti nebo brambory pěstovat v písku. Včely mají tu smůlu, že přežijí na ledasčem… Často tady v diskuzích zazní hloupý úl, špatná metodika, blbý včelař, ale o špatném, nevhodném místě pro včely nic…
Nebojím se ani jednoho, ale ani jedno nevyhledávám…Proč riskovat a jezdit celý život nalitej?
Se včelami to nesouvisí, ale co ti “hloupí, líní” Hanáci vymysleli
AI jsem použil párkrát jako inspiraci pro napsání pohádky na dobrou noc, kterou jsem četl dceři…Znám pár lidí, kteří používají placené verze AI a je to údajně hodně znát na kvalitě výsledků v řešení úloh. To že lidé využívají AI na hledání zbytečností a “zábavu” je druhá věc, ale která z věcí technologického pokroku končí jinak…
Nikdo tady nepsal, že jste to nevěděl…já jsem vám ani neodpovídal…
Popravdě už tady píšu i kvůli zkoumání vaší osobnosti a psychologického profilu… Nadměrná vztahovačnost, přecitlivělost na domnělou krititku, sebestřednost, domnělé urážky, přesvědčování druhých o své pravdě, pocity méněcennosti a nevděčnosti od okolí, málo pocitu štěstí a té jak se říká dětské radosti v životě… často tím člověk zakrývá nízké sebevědomí, úzkosti, pocit samoty, nedostatek přirozených sociálních interakcí (kontakt s lidmi z očí do očí), pocity že člověku někdo v životě ukřivdil, pocit z nevyužití svého životního potenciálu, možná nějaké větší útrapy z dětství od vrstevníků, ve výchově rodičů bývá často příliš tlačeno na výkon a výsledky dítěte…bohužel je takových lidí vašeho ročníku hodně, většinou jsou to muži, ke konci života jsou pak často až zlí ke svému okolí.
A nebo mám mezery ve vzdělání a nevím, že se inseminuje pomocí oplozovacích stanic a rád bych zvěděl, jak to lze.
Inseminace a oplození včelích matek na stanicích např. ve vyšší nadmořské výšce nebo ostrově jsou dva rozdílné postupy jak zajistit genetickou čistotu…
Děkuji za opravení a upřesnění.
Já si myslím, domnívám se, že zkrátka délka horní loučky 39 byla pro původní včelu dostačující. S dnešními brojlery, nektarovou na kvantitu výživnou monodietou jsou pak “nuceni” včelaři dělat úkony, které s delší loučkou dělat nemusí…
Pokud jsem se mýlím, tak je moje domněnka ve správném tématu.😉
Ano nejen medem, dančím a kaprem živ je člověk. Proto ještě máme k dančímu a kaprům to co jsem napsal předtím….
Byl jste někdy pane Krška v Afghánistánu, Africe či Palestině. Viděl jste nebo někdo z vašich známích kdo tam byl viděl jak často končí potraviny z humanitárních akcí kvůli hladu v těchto zemích? Všiml jste si kolik ubývá úrodné půdy, která je zastavována sklady, továrnami atd.? Auta jsou fajn, sklady na epoxidy taky, ale člověk se jich nenají.
Váš argument o nepoužití chemie a vymření 80% lidí při 30% obezitě a 60% nadváhy jenom v české populaci je úsměvné až naivní.
Věděl jste, že asi o 0,2 miliardy více lidí na světě trpí nadváhou než těch kteří nějakým nutričním nedostatkem? Jenom v Evropě se vyhodí 88milionů tun potravin. Vím kolik se toho “odepíše/vyhodí” v Kauflandu každý den.
Ono by to šlo, nepoužívat chemii v zemědělství a chovu, jen by na tom nejspíš někdo méně vydělal. Vím, že by to šlo, 15km od domu máme zemědělský výzkumák, hlavně obilí a 10km na druhou stranu výzkumák pro ovocné stromky a jiné dřeviny.
Všiml jsem si už i v jiných tématech, že velice často odpovídáte nebo reagujete na něco co nikdo nenapsal a je to jen ve vaší hlavě. Nebo naopak napíšete nepravdy o nerentabilitě při pěstování pšenice nebo chovu nosnic. Rentabilita nemusí nutně být jen o penězích, stejně jako racionalizace není jen o penězích…o kaprolovu a jeho problematice také nikdo nic nepsal…jen jsem napsal odkud mám rybí maso pro inspiraci druhých…
Neporadil jste, nevysvětlil, ale ponížit jste se zase pokusil a navíc víte jistě, že zdroje bílkovin, které jsem vám vypsal jsou špatné protože…
Když zůstanu u kapra. Toho si chytnu sám z vodního zdroje v ochranném vodním pásmu 1. a 2. stupně. Nevím jistě co vše špatné a kolik toho v sobě má, ale věřím v testování tohoto vodního zdroje příslušnými orgány a jiný lepší zdroj jsem zatím nenašel. Vejce mám od slepic z volné pastvy na trávě, které se samozřejmě dokrmují zrnem původem z ČR. Opravdu nevím co Dančí žralo, ale určitě běhalo v lese blízko vodního zdroje, kde je bukový, dubový les a pár mýtin na kterých se může napást.
Není problém v tom, něco jak vy píšete racionálně vyrobit, je problém to racionálně zužitkovat a využít. Je snad racionální kolik jídla se např. jen v ČR vyhodí?
Tomu kdo má halu s nosnicemi je úplně jedno jaká ta vejce jsou, chce na nich jen vydělat a zajímají ho jen povolené normy určitých látek ve vejcích aby neměl problémy s hygienou.
Podle toho jak uvažujete u jiných potravin by tedy med od pana Tomáše Kršky od Zlatodolu měl tedy být ve stejné kvalitě a využitelnosti pro člověka jako med, který koupím v Kauflandu. Racionálně vyráběný med v kauflandu splňuje (většinou) všechny hygienické normy, ale je racionální aby ho člověk jedl? Nebo je jen racionální aby ho někdo koupil?
Proč vůbec existují hygienické normy na látky v potravinách, které by tam přirozeně nebyly a je u nich prokázaná škodlivost při vyšších dávkách? Ale co u nižších, dlouhodobých dávek? Druhou věcí je, že lidé často tyto normy překonávají díky množství přijaté potravy.
Když jste zmínil něžné pohlaví. Antikoncepce má taky prokazatelnou škodlivost při vyšších dávkách. Před nižšími, pravidelnými a dlouhodobými dávkami nikdo nevaruje, jen vám každý rozumný MUDr. na gynekologii potvrdí co všechno ne úplně dobrého to z dlouhodobého hlediska může dělat s ženským tělem, hlavně s pohlavním ústrojí ženy…
Rentabilita pšenice možná není z hlediska Kč za tunu, to nevím, ale na vlastní výkrm rentabilní je…
Poraďte mi jako starší a zkušenější, jak mám vysvětlit slepicím, kačenám, králíkům, prasatům, daňkům a kaprům které doma jíme, že by jejich maso nebo vajíčka neměla existovat když to bez Amitrazu není možné jak píšete? Psa doma máme, antiparaz. obojek nepoužíváme a taky to jde…Vše jde když se chce a člověk u toho přemýšlí a ne jen aplikuje to, co mu vědci, kteří z toho mají peníze, schválí a prodají.
Děkuji.
Dobrý den, máte někdo laboratorně podložené informace o reziduích přípravků pro léčení včel v medu, vosku nebo propolisu?
Dočetl jsem se např. že například vosk a propolis z Gabonem léčených včelstev není vhodný pro kosmetické nebo potravinářské produkty. Nejhůře je na tom propolis protože ve včelstvu koluje a není možné uhlídat jestli ho včely později nepřenesou jinam a člověk si pak může dát pěknou “šmakuládu”.
Pokud máte laboratorní rozbory, tvrdá data apod. Ne nějaké teze či domněnky. Tak prosím sdílejte.
Zajímají mě všechny známé “léčiva-hubiče kleštíka”.
Kyselina šťavelová v jaké formě nejvíce zatěžuje imunitu včel? Mluvilo se na přednáškách i o sublimaci?
Thymol zvyšuje čistící pud včel a sám o sobě je antibakteriální
Zbrojovka Brno, LET Kunovice, ČKD Blansko, DEZA, Baťa, Barum, Česká Zbrojovka Uherský Brod, mmcité, OLMA atd.
Co třeba Otto Wichterle z Prostějova-Haná, Sousedík, Zdeněk Kovář a další “zaostalci” z úrodných krajů.
Vše Zlínský, Jihomoravský a Olomoucký kraj
https://vedavyzkum.cz/inovace-a-transfer/inovace-a-technologie/jizni-morava-ma-nejvyssi-koncentraci-firem-s-vlastnim-vyzkumem
Až si půjdete koupit nějaké potraviny podívejte se odkud jsou. Potravinářský průmysl je také průmysl ikdyž ano, je vázaný na úrodnou půdu, ale nejen v hutním a strojařském průmyslu je potřeba vývoj…/
Opravdu vás nenapadlo, že v neúrodných krajích se více vsází na hutní, strojní průmysl a další z nějakého důvodu?