Souhlasím s vámi. Navíc nedělám ani jedno z toho co jste popsal. Mám včely jak ve dřevě tak polystyrenu.
Kolegovi, který má zelené nástavky od Sedláčka tento rok do prázdné úlové sestavy s rámky bez mezistěn přiletěl cizí roj. Co je pro včely přirozené nemusí být vždy to nejlepší…
Příspěvky uživatele
AMalina
Nemá každoročně 30-40%. Uvádí že běžně 10-15% a těch 30-40% má během horšího roku
Spoustu lidí, kteří nemají zkušenosti si představují polystyrenový úl jako slepené čtyři desky v lepším případě tvrzeného polystyrenu. Ti co se zajímají a chtějí vzdělávat bez předsudků ví, že úly například od firmy Lysoň jsou vyráběny trochu složitěji.
Jednou z opomíjených z vlastností polystyrenu je jeho 100% recyklovatelnost a dnes již i díky pokroku ve výrobě zdravotní nezávadnost. Používání úlů/nástavků z litého polystyrenu je jednou z dalších možností jak racionálně získávat med ze včel. Protože největší včelařova práce (z fyziky zjednodušeně W=F x s ) spočívá v nošení, zvedání a převážení nástavků. Používání zvedáků je taky možnost, ale většinou nám vzroste čas prohlídky neboli práce u včel. Proč si odpírat racionalizaci?
Nadměrná vlhkost je věčný strašák včelařů, kteří nemají osobní zkušenost s celým systémem úlů například od firmy Lysoň. Někteří z nich si vyrobí nástavky z PS, dají je na dřevěné dno a vrchem uzavřou igelitem z Lidlu. Příklady pozitivních zkušeností s úly z forem jsou velkovčelař M. Sedláček přes 500 včelstev nebo Loukota také již přes 500 včelstev…Namítat by někdo mohl, že někde oba sdíleli, že používají vysoušečky nebo homogenizátory, ale to někdy i velkovčelaři v dřevěných úlech.
Já mám nástavky vyrobené z polystyrenu podle včelaře J.Jindry. Hnojníky neprovozuji, med měl tento rok vlhkost 17,9 a letos mi “zatím zmizel" jeden oddělek který jsem vytvářel jako poslední a potýkal se s vylupováním a nakonec to nejspíš nedal.
Není to úplně nutně video, spíše audio až na pár fotek z prezentace, ale za mě hodně zajímavé. MVDr. Klíma má prostředky a možnosti, které málokdo ze včelařů má a může si hodně věcí okamžitě ověřit v laboratoři.
Na šestirámek míry DB jsem narazil i u jednoho rusa a američana. Oba používali tento úl hlavně kvůli svým zádům. Naučili se v něm s jejich včelou a na jejich místě s danými snůškovými podmínkami včelařit s krásnými výnosy a zdravými včelstvy. A o tom včelaření je.
Ať se Vám daří.
Opět parádní, věcný příspěvek pane Krška.
Zkušenost nemáte, postřehl jste akorát mladého včelaře na videu, můj palec k příspěvku a komentujete to úplně zbytečně. Jak typicky české. Když nechci pomoct, tak alespoň uškodím, pohaním, zesměšním nebo pomluvím. Navíc nerespektujete žádost přispěvatele.
Já ještě 7 úlů vedu pouze na NN, takže někdo tak včelaří. Nestihl jsem je převést a beru to tak, že můžu vyzkoušet a ověřit rozdíly. Taky by mi nejspíš nevadilo mít část včel na NN a část kombinovaně. Aspoň by se z toho nestala úplná rutina a na NN vidím výhody co se týče chovu matek oddělků atd. Když si vzpomenu, tak zitra vyfotim a nasdilim se fotky stránek z knihy Včelařit jako včela kde je Volejníkova metoda nastíněná a i u mě fungovala.
Proto jsem napsal pro člověka a ne že by to bylo nejlepší či správné.
K rychlejšímu vývoji v rámci lepší genetiky se mi jeví výhodněji pro člověka verze s usmrcením celého včelstva. Odpadne riziko s předáním genů trubci, kteří by se mohli vylíhnout z trubcokladné dělnice…. byť jsem sám zatím vysířil jen jedno včelstvo.
Nikdo vás mazat nechtěl. Chtěl jsem jen jedno téma bez vás, aby jste svými výlevy neodrazoval přispívat někomu, kdo na to není zvědavý.
Máte pravdu. Mrzí mě jen to, že díky Tom50 pár lidí přispívat přestalo. Proto myšlenka jednoho uzavřeného tématu protože je Tom50 i přínosem, ale všeho moc škodí.
Geneticky se modifikoval skot proti BVDV. Diky manipulaci v rámci DNA s myostatinem roste skotu větší svalovina.
Když berete jako genetickou manipulaci šlechtění na poli tak už chápu vaše nesmyslně hloupé vykonstruované argumenty. Psy, kočky, králíky si lidé vyšlechtily taky doma nebo v maštale a genetický kód se mění každou generaci, takže jde pokaždé jen o malou evoluci, ale genetická úprava je jiným slovem modifikace. Pletete jablka s hruškami tak aby vám to pasovalo…Včela je zvíře, hmyz atd… tak ji rozdělte, rozkrojte a pak slepte, žít určitě nebude.
Vy si myslíte, že nectím starší lidi, ale já vím a dokazujete to skoro každý den dehonestujícím příspěvkem, že vy nectíte nikoho kdo má jiný názor než vy, naposledy třeba pana Kozinu. Když slyším staršího a nesouhlasím s ním, tak mlčím. Pokud slyším nebo vidím staršího jak dehonestuje, uráží druhé tak to časem nevydržím a má prostě smůlu. Pravda se vždycky časem ukáže, jako ve vašem případě…IQ nesouvisí s tím zda člověk ví a ctí co se sluší a patří, opět jabka s hruškami. Nejsem arogantní, jsem jen masochista vzhledem k tomu, že jsem nekonstruktivně investoval svůj drahocenný čas psaním delšího příspěvku vám. Člověku, který znechutil přispívání už hodně lidem…
Jsem mladý a mám život krásný a užívám si každý den, živý mě, co mě baví, bydlím ve vlastním, můžu se starat o kus půdy po předcích, mám čas i na další koníčky jako například rybaření, lezení na skalách atd..
Pokud někdo ze správců čte tento příspěvek, šlo by vytvořit jedno téma do kterého by nemohl přispívat Tom50? Nebo jeho příspěvky mazat. Jde mi jen o to sdílet včelařské názory, sem tam se s někým slušně poradit a neplnit diskuzi negativními slohy se slovy a názory, které jsou úplně k ničemu. Nejde mi tady na webu o nic víc… Pokud to tak půjde dál, tak časem to tady bude většina jen číst, ale nebude nic přispívat…
Dovolím si rozebrat argumentační a faktické fauly. Nechtěl bych aby tomu někdo uvěřil a byl z něho nevzdělanec…
Tom50 napsal: Ale ze žádného ZVÍŘETE na planetě nelze udělat dvě nebo více ŽIVÝCH zvířat menších. Ani jedinému zvířeti nejde vyměnit genetický kód a také nejde několik malých zvířat spojit v jedno zvíře velké. Proto je vadný zákon ve smyslu, že je včela zvíře.
Tak tedy postupně.
Ale ze žádného ZVÍŘETE na planetě nelze udělat dvě nebo více ŽIVÝCH zvířat menších. Existují zvířecí druhy, které se množí tzv. nepohlavně, dělením. Existují i klony zvířat, které “udělá” člověk…
Ani jedinému zvířeti nejde vyměnit genetický kód. Například genetické modifikace skotu na odolnost vůči nemocem nebo na růst většího množství svaloviny.
Také nejde několik malých zvířat spojit v jedno zvíře velké. Apis mellifera, včela medonosná je zvíře, žije a přežívá hlavně díky tomu, že je sociální hmyz a žije ve velkých společenstvích a větší společenství nazýváme včelSTVO. Nejde si vycucat z prstu díky většímu množství jedinců další druh. Více lidí je jen lidSTVO, když je spolu ve městě třeba 10000 lidí tak nám nevznikne nový organismus.
Proto je vadný zákon ve smyslu, že je včela zvíře.
Je vadný protože by tam mohlo být, že je včela fenomenální zvíře, ale svým způsobem je každé zvíře fenomenální, jen je včela medonosná fenomenální ve více aspektech. Taky aby ne, když je to jeden z organismů žijících na souši, který se nejdéle vyvíjel (a vyvíjí) a ledacos už přežil.
PS: Samozřejmě je mi jasné, že fakta z textu výše jsou většině zde známé, ale už mi to nedalo poukázat na to jakým způsobem Tom50 hledá a dedukuje argumenty, myšlenky vydává za fakta a často lže, protože pokud někdo napíše že něco neexistuje nebo nejde a ono to existuje a jde, tak pak jednoduše lže. Možná snad jen nevědomě, jenže když je někdo mimořádně sečtělý, samovzdělaný a za komára mu bylo změřeno iq o 15 víc než prezidentovi (tedy nejspíš 122) tak tyto lži možná píše vědomě. Věřím, že ve včelařině snad nelže, v ostatním už to tak asi úplně nebude. Lhát a vymýšlet si jen proto abych vypadal věrohodněji je dětinské. Kdo chce aby ho někdo i za cenu lží následoval a přitakával je podle některých definic a zkušeností psychologů tak trochu psychopat nebo při nejmenším egomaniak.
Já většinou používám jen rozprašovač s vodou. Když se přeci jen někdy včely zlobí, tak do dýmáku dávám vysušený Troudnatec kopitovitý https://www.myko.cz/myko-atlas/Fomes-fomentarius/ Za mě se s z něj kouří tak akorát a dým nesmrdí jako s krabiček od vajec apod.
Podle vašeho příspěvku je člověk arogantní, aktivistický, hloupý, nevzdělaný, chybí mu pokora, nemá národní hrdost pokud včelám nechá med, včelaří v mírách UVR nebo Langstroth. Jak brilantní a jistě přesná dedukce.
Někdo podle vás iracionálně nechává včelám med a někdo jistě velice smysluplně uráží a dehonestuje lidi a poškozuje prostředí tohoto fora.
Co když někdo vytočí ze včelstva republikový průměr a ještě mu zbyde medu pro včely na přezimování? Lidi jsou často nenažraní a někteří z nich si myslí, že pokrok je měřitelný jen tím, že mají lepší, luxusnější auto nebo že dokáží z přírody vyždímat víc a víc. Kam to spěje, jen se podívejte kolem sebe… Jaká je kvalita půdy a následné množství živin v zelenině? Jaký je rozdíl v množství živin v mléce, mase nebo vejcích od zvířat pasoucích se na zeleném a žijícím jen ze šrotu a zrna? Spoustu zainteresovaných lidí by tvrdilo to samé, jen iracionální mít méně, ale kvalitnějšího než více, ale méně kvalitnícho a ještě huntovat zvířata. Běžte se podívat do kravína jak vypadají struky krav a mléko. Zjistěte si a zajímejte se jaký je rozdíl v živinách základních potravin.
Mám štěstí, že mám celoročně vejce a maso z domácích chovů a když náhodou někdy koupím například maso z řetězce, tak jsem smutný z toho, jak se moje dcerka a ostatní děti nejspíš stravují většinu dne ve školce.
Komentovat co je podle někoho normální, racionální a měřit úspěchy po šesti letech ve včelaření by dle mého bylo iracionální, zavádějící a tak trochu mrhání časem. Měřil by se výnos z medu, propolisu, vosku, oddělků…jak hloupé a plytké by toto poměřování bylo…
Takže jen upřesním domněnky Tom50.
Nahoře v medníku nekladly, trubčinu postavily a zakladly na spodní loučce “žebříku”.
Normální nemusí být racionální a ani jedno nemusí být správné nebo ohleduplné…
Chovám včely pro med s minimem zásahů a času stráveném v souvislosti se včelařením. Proč bych bral medník, když jim ho můžu nechat a nemuset je dokrmovat náhražkou, kterou bych musel doma chystat, nádoby vymývat atd.
Kde končí racionalita a normálnost? Například medem od Medokomerc, kde je ve sklenici směs medů ze zemí EU?
Nepouštím moudra, jen jsem sdílel svoji zkušenost v souvislostech a jak mi to fungovalo.
Všichni kdo si to přečtou, tak ať se taky dočtou, že včelařím cca 10x kratší dobu než Tom50. Nestydím se za to, že včelařím krátce a sdílím své zkušenosti…
Někdo včelaří déle než jiní profi včelaři a odborníci jako např. Sedláček, Cihlář, nebožtík pan Volejník, dříve ing. Jindra a nově třeba Loukota (Raul). To že někdo něco dělá déle nemusí znamenat a často neznamená, že to dělá lépe…
Mám s touto metodou také dobrou zkušenost. Funguje to znamenitě hlavně u “zaostávajícího včelstva”. Umožní se jim stavba (většinou) trubčinu a teplotně se nepodtrhne.
Aby se mi později nestalo to co uvádí Tom50, tak si stačí jednoduše napsat na nástavek poznámku značícím fixem. Výhodou je, že díky tomuto přidám medník všem včelstvům naráz a nemusím k nim jezdit vícekrát. Ano, mírně větší pracnost asi 2 minuty na včelstvo díky manipulaci s rámky, ale ušetření času a benzínu za jízdu ke včelám v mém případě vítězí.
Včera jsem si konečně našel čas a po cca 2 měsících zajel ke včelám. Během mého pětiletého včelaření, ke kterému mě přivedla vidina lepšího opylení sadu a medu pro sebe a blízké, který není ředěný cukrem (nebo jen minimálně, protože nikdy nevíte koho včely okolo sebe vyloupí) a taky nepoužívání komerční chemie, ať už by to mělo být kvůli závislosti na dodávce výrobcem nebo chemickému složení, které mi není blízké. Na pár včelstev
K prohlídce. Z 15ti včelstev mám 14, nejpozdější oddělek, byl nejspíš vyloupen a úl je prázdný. Zbylé 4 oddělky mají nejspíš méně zásob než by mohly mít, ale nemám na to úplně dobrý, zkušený odhad. Celkem jsem tento rok vytočil ze dvou včelstev 30kg. Ne proto, že by více vytočit nešlo, ale sám jsem úplně nemohl a protože více medu nepotřebuji a chci vyzkoušet jak budou včelstva vypadat po zimě čistě na medu a zda půjde med na jaro odebrat a případně ponechat pro oddělky. Vytáčel jsem jen dvě nejsilnější včelstva, které byly na 7 NN Lang 159. Ostatní byla “jen na 6 NN”. Včelstva tedy měly a podle váhy i pořád mají minimálně 2 plné medníky Lang 159 na zimování.
Všiml jsem si, že se občas v diskuzi zmíní moje přijmení. Chtěl jsem tímto příspěvkem úvést věci na pravou míru. Co si tak občas večer pročtu příspěvky, tak někteří přispěvatelé mají poslední dobou útočnou, negativní náladu. Dobře jim tak. Škoda, že tito potom hážou špatné světlo na zdejší témata a hodně lidí to může odradit od diskuze nebo zajímavých či podnětných dotazů. Několikrát o mě bylo řečeno, že jsem se nafoukl, či urazil. Není to tak, zajímá mě jak je na tom Javali a taky čekám na konstruktivní “novou” diskuzi, která se tady s příchodem pana Koziny trochu začala rýsovat a bohužel ji nejspíš opět potopil Tom50.
Díky Javali za snahu o obohacení zdejších diskuzí někým novým.
Už nemám chuť a naštěstí ani čas Vás tady o čemkoliv přesvědčovat delší odpovědí.