Kdo chová včely tam, kde jim je dobře, nemusí krmit cukrem a může mít 15-30kg ze včelstva při 4-5ti prohlídkách úlu včetně jedné sublimace KŠ.
Není potřeba přidávat si práci s rozpouštěním cukru, dovozem krmení, rozlévání atd. Ekonomie jde ruku v ruce s ekologií když se člověk nesnaží jít proti přírodě. V opačném případě se pak na každé kg medu musí nadřít…
Příspěvky uživatele
AMalina
Já jsem dostal roli izolační folie používanou pod podlahové vytápění, je stříbrná, ale vy podle toho co píšete hledáte stříbrnou s “bublinkama” že? Aspoň takovou jsem měl kdysi na autě já…
Je to myšleno tak, že cokoliv více než tepelná úprava je zbytečná a dochází k degradaci potraviny. Koupim maso a brambory, upeču, mám jídlo…když koupím tyčinku v krásném obalu nebo sušenky, nekváskové pečivo, tak je to z nutričního hlediska nic moc…
Nejvhodnější zdroj bílkovin co se amino. spektra a vstřebatelnosti týče jsou vejce. Příroda to zařídila tak aby byl tento zdroj i velice jednoduše obmovitelný…
Acetonový zápach z úst vzniká při ketóze a souvisí s inzulinem, často jím proto zapáchají i cukrovkáři. Vegetariáni zapáchají často trochu jinak protože jim chybí určité aminokyseliny, které ve vegan stravě nejsou, často jim chybí i vitamin B a když ho doplňují tabletama tak se často předávkují…
Z bílkovin přímo se netloustne, tělo potřebuje relativně velké množství energie na jejich trávení=kdo přijímá velké množství bílkovin, má často tendenci se přejídat i sacharidy a často se to děje navečer když po celém dni na vysokoproteinové stravě s malým množstvím sacharidů dostane tělo (spíše mozek, který potřebuje hlavně sacharidy ) hlad.
Mainstream se snaží prodávat protein jídla protože je trendy fitness styl.
U jídla je nejjednodušší řídit se opět selským rozumem. Má to, mělo nebo by mohl mít hlavu nebo oči, je to k jídlu. Jde to utrhnout nebo vykopnout, je to k jídlu.
Cokoliv navíc je zpracovaná potravina, bez ktere se člověk ve zdraví obejde. Mléčné výrobky jsou kapitola sama pro sebe. Sýry v malém, spíš jako dochucení ano, mléko jak kdo, lepší je kozí nebo A2 kravské…
příbalový leták Varidol
5. KONTRAINDIKACE Nepoužívat v době od 16. dubna do 30. září, kdy jsou ve včelstvech velké plochy plodu a med určený pro lidský konzum.
10. OCHRANNÁ LHŮTA Med: Bez ochranných lhůt. Veterinární léčivý přípravek je možno použít pouze v období mimo snůšku a mimo dobu, kdy je ve včelstvu med určený pro lidský konzum.
Tímto se řídím a proto Varidol nepoužívám když si chci vzít med kdykoliv…
Ono i chytání gabonových pásků holou rukou, což je běžná praxe není správně.
Já jsem začal se sublimací protože nejsem členem ve svazu včelařů. Tudíž objednání léčiv bylo potřeba přes veterináře. V okolí mám dva. Jeden moc neordinuje a druzí mají byznys z lásky ke zvířeti. Několikrát jsem byl svědkem jak jen prodlužují utrpení a nechají si za to platit. Tak jsem sháněl informace jak to dělat jinak. Takže jsem se přes dlouhodobý odpar KM, který je podle mě loterie došel až k sublimaci KŠ, která je náročnější na vybavení a bezpečnost včelaře při aplikaci. Odměnou mi je to, že nemusím řešit jestli mám v úle med pro sebe nebo ne, jestli budu chtít teď jít a vzít si plástečkový med tak můžu. Protože neléčím Var. + Gab. a nekrmím cukrem.
Debata může skončit i shodou v určité řešení, která nevyhovuje ani jedné straně, ale je správná…
Tady jsme na diskuzním fóru webu chovzvirat.cz. Diskutujme. Vzdělávejme a inspirujme jeden druhého. Vše lze dělat věcně, přímo, ale slušně. Jen je potřeba někdy upozadit svoje ega.
PS: Včera mi i AI vnukla myšlenku, která mi pomohla vyřešit jak bezpečně zahřát karoserii v autě kvůli nátěru epoxidovou dvousložkovou barvou. Stačilo aby napsala bezpečnější zdroj tepla a zbytek přišel z hlavy sám.
To je přesně ukázka toho jak přemýšlíte. V diskuzi nebo debatě nemusí a podle mě nemá být vítěz nebo poražený. Jeden poslouchá/čte co říká/píše druhý. Reagují otázkou nebo sdělí slušně názor na danou věc.
Nikde jsem pana Danihilíka neslyšel, že by mluvil o vlivu sublimace kyseliny šťavelové na mikrobiom v úlu. On sám má studie na pokap protože ho sám používá
Pane Goro, reaguji pouze proto aby jiní včelaři, neměli strach používat sublimaci, se kterou mám výbornou zkušenost. O AI jsem se opřel protože je to teď nejčastější argumentační pomoc pana Kršky, které mu už nestačí jako argumenty věděcké studie nebo jeho zkušenosti … nedávno jsem kupoval auto s pohonem 4x4. Řešil jsem dovoz ze zahraničí, administrativu atd. AI a to i placená verze u kamaráda pořád psala nesmysly a polopravdy, dokonce odkazovala na neexistující paragrafy v zákoně. Zavolal jsem proto na dopravní úřad zeptal se přímo co po mně budou potřebovat, jaké jsou rizika dovozu atd. Volal jsem pro kontrolu ještě jednou do jiného města protože úředníci jsou taky jen lidi. Vyřízeno za 5 minut.
Pane Krška kdyby měla včela zasažená sublimací KŠ ZNIČENÝ mikrobiom, tak v řádu hodin uhyne.
Vědecké studie, moje zkušenosti a zkušenosti kolegů mluví jinak.
Vědecké studie mluví o malých změnách v hodnotách, které se po několika hodinách až dnech vrací do normálu. Stejně je to po užití ATB u člověka. Měřitelné změny v mikrobiomu včel jsou i po aplikaci Varidolu nebo Gabonu. Protože včela v úle vše olizuje.
Moje zkušenosti, nevyzimoval jeden pozdní oddělek, který uhynul mezi říjnem a listopadem. Ostatní včelstva nosí pyl, podle potěžkání úlu mají ještě dostatek medných zásob, ale prohlídku plánuji až bude ještě tepleji. Nemusím komorovat, tak mám ještě na rušení a stresování včel zimou čas a neměl bych v nich tím pádem co dělat. Na případné spojení včelstev s vadnými matkami mám taky ještě čas.
Útočit na vás v osobní rovině, shazovat jako vy druhé, hodnotit jak vypadají, jaké mají tetování, jaké mají politické názory, jsou podle něj tupé tužky v penále, nevyzralí…nebudu, možná jsem namyšlený, možná jen nemám potřebu sám sebe povyšovat nad ostatní a spíše jen podat pomocnou ruku s informacemi nebo lépe zkušenostmi.
Tento rok bych chtěl mít čas na častější smyv pomocí CO2 a sublimovat opravdu jen tam kde bude napadení kleštíkem větší a některá včelstva neléčit opravdu vůbec když to nebude potřeba
Jen jsem se zeptal vaší oblíbené diskutující na jednodouchou otázku. Co je ke včelám šetrnější? Odpověděla jak odpověděla. Toť vše. Vy napíšete opět svoji omáčku a fanatismu, trápení kyselinami, že nechápu žert jádro sdělení. Problém vidím spíš v tom, že se ve svých elaborátech ztrácíte vy sám a potom jste ještě uražený když někdo to co jste někdy napsal zopakuje…
Také se umím ptát AI (Gemini od Google).
Je ke včelám šetrnější sublimace kyseliny šťavelové než aerosol varidolu s acetonem a na měsíc vložení gabonových pásků?
Při srovnání těchto tří metod vychází sublimace kyseliny šťavelové (KŠ) jako nejšetrnější varianta pro včely i dlouhodobou stabilitu včelstva.
Zde je stručné srovnání z pohledu dopadu na včely a úl:
Sublimace kyseliny šťavelové: Působí čistě fyzikálně-chemicky na povrchu včel (kontaktně). KŠ je přirozenou součástí medu a včely ji umí metabolizovat. Při sublimaci nedochází k takovému poškození chitinové vrstvy jako u tekuté pokapové metody a nezatěžuje vosk rezidui.
Aerosol Varidolu s acetonem: Účinnou látkou je amitraz, což je syntetický pesticid (neurotoxin). Aceton jako nosič je pro včely silně dráždivý a toxický pro jejich dýchací systém (vzdušnice). Časté používání amitrazu navíc vede ke vzniku rezistence roztočů a oslabuje imunitu včel.
Gabonové pásky (Flumethrin/Tau-fluvalinát): Jedná se o syntetické pyretroidy s dlouhodobým působením. Největším problémem je jejich kumulace ve vosku, kde zůstávají roky. Dlouhodobá expozice včelího plodu těmto látkám prokazatelně snižuje kvalitu trubců a zkracuje délku života dělnic.
Verdikt: Sublimace KŠ je k včelám šetrnější, protože nezanechává v úlu toxická rezidua a nepodporuje rezistenci tak agresivně jako syntetické přípravky. Její jedinou nevýhodou je, že působí pouze na foretické roztoče (mimo plod), což ale platí i pro aerosol.
K Winstonu Churchillovi:
1949: První menší mrtvice (bylo mu 74 let).
1950–1952: Několik dalších menších cévních příhod.
1953: V červnu utrpěl vážnou mrtvici, která způsobila částečné ochrnutí, ale zotavil se z ní.
1955: Cerebelární mrtvice (mrtvice mozečku) v červnu.
1956: Mrtvice levé hemisféry v říjnu.
1959: Dvě mírné mrtvice v dubnu.
1965: Poslední mrtvice, na následky které 24. ledna zemřel.
Ve světě existuje řada sportovců, kteří se i přes pokročilý věk těší dobrému zdraví a mnozí z nich stále aktivně sportují. Zde jsou někteří z nejstarších žijících sportovců a legend, s údaji platnými k začátku roku 2026:
Yvonne Chabot-Curtet (Francie, nar. 1920): Francouzská atletka (skok do dálky), která reprezentovala na hrách v Londýně 1948 a Helsinkách 1952. V roce 2024 byla považována za nejstarší žijící olympioničku.
Ágnes Keleti (Maďarsko/Izrael, 1921–2025): Často uváděna jako nejdéle žijící olympijská vítězka. Tato gymnastka získala 10 olympijských medailí (z toho 5 zlatých) a dožila se 103 let.
Robert Marchand (Francie): Legendární cyklista, který stanovil rekordy v hodinovce i ve věku přes 100 let.
Julia Hawkins (USA): Přezdívaná "Hurikán", atletka, která soutěžila v běhu na 100 metrů ve věku přes 100 let.
Charles Coste (Francie, nar. 1924): Francouzský cyklista, olympijský vítěz z roku 1948, který je od ledna 2025 uváděn jako jeden z nejstarších žijících olympijských vítězů.
Nejstarší žijící čeští sportovci Václav Fröhlich (Česká republika): V únoru 2025 oslavil 95. narozeniny a byl označen za nejstaršího žijícího českého hokejového reprezentanta.
Stanislaw Kowalski (Polsko): Masters atlet, který byl známý tím, že i po 100. narozeninách soutěžil a překonával rekordy ve své věkové kategorii.
Robert Marchand (Francie): Legendární cyklista, který stanovil rekordy v hodinovce i ve věku přes 100 let. Julia Hawkins (USA): Přezdívaná "Hurikán", atletka, která soutěžila v běhu na 100 metrů ve věku přes 100 let.
Neměl jsem snahu psát něco mnohoznačně. Jen jsem chtěl aby ve vašich bodech bylo opravdu vše nebo alespoň co nejvíce… Když už metodika v bodech, tak ať nový včelař ví, že metodika Blaník počítá i na léčení. Zbytek už si může včelař dohledat v jiných příspěvcích.
Toť vše.
PS: Já jsem šťastný a musel jsem teď chvilku vzpomínat kdy jsem měl den blbec a neusmál jsem se a nebyl vděčný a rád že jsem tam kde jsem. Snad to máte podobně.
PS2: Možná by nebylo špatné kdyby se z vašich bodů vytvořil článek CHZ. Nadpis, tyto body a vysvětlení, že detaily jsou ve vašich příspěvcích. Pak stačí otevřít jen vaše příspěvky zadat do vyhledávání slovo nebo slovní spojení z bodu a včelař by si to hned našel bez pročítání příspěvků s nevčalařským tématem…
Měl jsem rozepsanou delší odpověď, ale uvědomil jsem si, že s vámi nepotřebuju diskutovat, něco vám vysvětlovat a už vůbec obhajovat moje zkušenosti a názory…
Máte vaši pravdu ve vaší realitě. Pokud je někdo vysoký 2m, používá polystyrenové medníky, výkluzy, ale nemá čas vytáčet, tak často jako vy, tak je pro něj možná jednodušší to dělat jinak. Stejně tak je pro vás jednodušší to dělat tak jak popisujete vy. Rozdíl mezi námi je jen ten, že já vás jako člověka respektuji tudíž se mi příčí nazývat vás starým chudákem, jelimanem apod.
Jsem, ale velice rád, že v bodě 18. Vaší metodiky Blaník připouštíte možnost nechat včelám med na zimu, tedy ho nevytočit. Tato možnost u vás vyplynula dříve jen z nouze. Takže určitá změna ve vašem myšlení směrem k lepší výživě včel možná nastává…
Před několika lety jsme se já, pan Tom4 a Petr dohodli, že zkusíme vynechat léčení úplně. Třetinu vč jsme nepřeléčili vůbec, třetina dostala jen Gabon na měsíc a třetina dostala Gabon + jednu fum Varidolem.
A od té doby podle toho co píšete tak stále aplikujete Gabon a fum Varidolem.
To by ve vaší v bodech popsané metodice nemělo chybět, je to její součástí, nic víc nic míň za tím není třeba hledat.
Ještě Vám ve vaší metodice bez VD chybí jeho přeléčení, které aplikujete. Mohlo by to některé začátečníky stát včelstva…
Čas ukázal, že je drtivá většina včelařů “normálnějších”, protože 205 shlédnutí a pouhých 5 reakcí, ze kterých 3 jsou od zakladete vlákna a to za dva apůl měsíce, jasně ukazuje míru zájmu včelařů. I když je toto forum navštěvované relativně velmi málo, cenné údaje o tom, co lidi zajímá, však poskytuje v rámci fora dobré. Ale vím, že pravověrné to neodradí, naopak utvrdí, podobně jako bigotní katolíky, zavilé svědky Jehovovy a podobné. Prostě drtivě drtivá většina včelařů med chce a nechce chovat včely aby bylo krásně včelám, chce, aby bylo krásně jim, včelařům.
Když to chce většina, tak to bude určitě správné a nejlepší. Nebo? Možná taky ne, jak se ve světě ukazuje…
18 - V žádném případě se nesmí med ponechávat nevytočený v úle, snížil by se sběrací pud až na odhadem asi 30%. I kdyby včelař chtěl včelstvu med ponechat místo zimního krmení, musí ho v době, kdy je zralý, například květový řepkový, z úlu odebrat, uskladnit a později včelstvu vrátit. Toto je další úplně základní podmínka.
Jen doplním tento lehce liberálně laděný a alternativní bod z metodiky. Nemusí se hotový medník odstranit z úlové sestavy, stačí ho jen oddělit (já odděluji neprodyšně) od zbytku úlového prostoru=pro včely med zmizí. Není třeba ho někam nakládat, odvážet a skladovat.
Dobře že zmiňujete tyto vědce a že se o jejich názory a pokusy zajímáte, jen se zajímáte pouze o část a to tu, která vám pasuje.
Nikde jsem nepsal, že jsem odvíčkovával ručně a že rámky z nástavků s hřebeny nejdou odvíčkovávat strojně nebo na odvíčkovacím šípu. Záleží na rozteči hřebenů a konstrukci odv. šípu…
Zadejte do chatGPT toto: Jaký názor mají odborníci Seeley a Tautz na výživu včel a metodiky ošetřování včelstev.
Já to na popud vašeho příspěvku udělal.
Zadejte v krocích metodiku Blaník, včetně krmení cukrem, rámkové míry, konstrukci úlové sestavy, umístění úlů…prostě všechno…
Měl jsem možnost pomáhat se včelami u kolegy, který má v plodišti míru 39x34,7 s mezerníky a k tomu míru 39x17 v mednících s nerezovými hřebeny. Odvíčkovat medníkové rámky bylo velice pohodlné, hřeben měl větší rozteč, rámky byly ztluštělé a jeden jako druhý. Má úlový systém inspirovaný panem Sedláčkem z Bučovic, jen má dřevěné nástavky.
Mně osobně (i profesně) třeba více vadí kuřáci a opilci, obojí škodí člověku samotnému a i okolí více než tetování.
Jen bych nikdy netvrdil, že úspěšný inteligentní člověk se nikdy neopil nebo nekouřil. To jak člověk vypadá nesouvisí ani s jedním. Spoustu kriminalistů (vyšetřovatelů) má tetování, doktorů, hasičů a nejsou to špatní, hloupí nebo neúspěšní lidé a často nejsou ani ohavní. 😉
Možná se pohybuju v kolektivech (kolem 30-40 let) kde opravdu druhé negativně nehodnotíme a už vůbec ne na soc. sítích…
Nedávám na něčí řeči jak to bylo, řeším jak bude mě a mému okolí, napsal jsem to proto abych zmínil jak jsou tyto názory starší generace subjektivní, stejně jako té dnešní…