Aktuálně: 2 749 inzerátů262 187 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Příspěvky uživatele

AMalina

AMalina
AMalina 12.10.2025, 08:48:33 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 08.10.2025, 23:05:39

“Do tohoto vlákna jsem přestal psát po výpadech pana Maliny. Kde je dnes pan Malina, který se posléze přiznal, že dělá chytrého jako velkovčelař s letitou zkušeností a přitom má pár včelstev asi 3 roky a jak se jinde přiznal, moc se mu to nevede. Ale nasí.at, navážet se a znechutit umí. To tomuhle typu lidí jde znamenitě. Brouků Pytlíků jsem za život potkal zástupy, ne vždy je ale umím rozpoznat hned.”

Neptáte se, ale když už mě zmiňujete, tak se mám výborně, užívám si každý den. Včelařsky=výnosově se mi zadařilo i tento rok. 

AMalina
AMalina 18.09.2025, 20:27:56 xxx.xxx.32.94
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 17.09.2025, 20:13:42

A jak vás dusí? 

Opakuju, nevolil jsem nikdy vítěze voleb a mnou volení zástupci lidu se do poslanecké sněmovny nedostali. Jen si přidušený nepřipadám a ani moje babička, která je ve vašem věku si tak nepřipadá. Má se dobře, na výši důchodu si nestěžuje…

AMalina
AMalina 12.09.2025, 19:32:38 xxx.xxx.32.94
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.09.2025, 11:09:10

Lituji Vás a Vaši krajinu… U nás je všeho hojně. Ať už z vodního nebo hmyzího světa. Dnes jsem dokonce při plavbě meandry Moravy viděl Orla Mořského. Minulý rok jsem při houbaření potkal na cca 15m stádo asi 40 kusů prasat. S malou dcerou na krku, psem a manželkou nic moc zážitek. Srn a zajíců na poli jsou stovky. Z jezera v ochranném vodním pásmu druhého stupně jsem s kamarádem vydoloval během večera a rána dva metr+ amury, jeden sice začal bojovat až v podběráku, ale druhý mi to vynahradil… Zřejmě u vás tamní vodo a polno hospodáři krajinu huntují výrazně více…

AMalina
AMalina 08.08.2025, 05:46:11 xxx.xxx.32.94

Se zimováním včel na medu je to jak se vším v přírodě. Vše souvisí se vším. Dejme včelám pro ně ideální podmínky (úl,stanoviště) a ony nám to vrátí ve snůšce a zdravotním stavu.

Tom50: Nemůžu dokázat, jen uvádím pozorování, že na medu včelstva přezimují hůř, než na cukru. A to na každém medu, medovice je tím známá (tvrdí to knihy) a o melecitoze se to ví na 100%, že na ní včelstva nepřežijí. Mě jich na ní sice přežily 2 třetiny - stačilo nemít očka, paroprodyšné stropy a nezimovat v nesmyslném počtu pouze vysokých (nebo pouze nízkých) nástavků, ale nic tím netvrdím, protože jeden rok na České Sibiři nic neznamená, mohla to být náhoda (a tu o Karkulce znáte?).

Většinu oddělků mám na jaře vitálnější i já. Možná za to může menší virová nálož, mladá matka, více nového díla v plodišti, plodová pauza / kdo ví….

Stanoviště R má Tom dále od lidí, dál i od sebe sama, určitě se kolem včel na tomto stanovišti pohybuje méně než na ostatních (nečistí tam kolem včel les - každý pohyb člověka kolem úlu včely ruší). Měl jsem stanoviště u tchánů. Včely občas útočily na rodinné příslušníky i když byly 20m od úlu a sbíraly jahody nebo plely záhon. Ne že by se jim náhodně zamotala včela do vlasů, ale přímo vyletěla z úlu zadkem napřed. Nikdo neví, jak nás včely cítí a vnímají…

Doma spotřebujeme cca 40kg medu ročně, jen o Vánocích padne cca 5-10kg na perníky atd.

AMalina
AMalina 05.08.2025, 22:04:34 xxx.xxx.32.94
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 05.08.2025, 07:20:51

Pane Goro příspěvek níže, idkyž tak ze začátku nevypadá se týká hlavně medu.

Dovolím si poučit a opravit pana Kršku. Nechtěl bych aby to co napsal bylo bráno jakože to tak je protože na to nikdo moc nereagoval. Kdo chce může si dohledat zdroje a souvislosti stejně jako já.

Jak to skutečně je s fruktózou a její zdravotní závadností? HFS přesněji HFCS - High Fructose Corn syrup (vysoce fruktózový kukuřičný sirup - USA jsou největším pěstitelem kukuřice na světě). Hlavními produkty jsou HFCS42, který se míchá do suchých potravin (cereálií) nebo HFCS55 - tekuté potraviny (hlavně nealko nápoje). HFCS jsou průmyslově vyráběné sladidla, nelze je zaměňovat fruktózou přirozeně obsaženou v ovoci nebo medu. 

Co je kurzívou napsal pan Krška. Text pod tím upřesňuje a udává souvislosti jak to je.

“1 - glukoza je bezpečná, fruktoza bez glukozy krajně nebezpečná”

MED obsahuje v průměru Glukóza 38 % ; Fruktóza 31 % ; Ostatní cukry (sacharóza aj.) 13 % ; Voda 17 %, Aminokyseliny 0,3 %, Vitamíny a minerály 0,2%. Záleží vždy na množství. Pít vodu je bezpečné, dýchat kyslík je bezpečné, ale vypijte 20 l vody a dýchejte celý den čistý kyslík a uvidíte jak vám bude. 

“3 - medy považované za nejluxusnější, protože dlouho, i několik let nekrystalizují, mají vyšší obsah fruktozy - ta brání krystalizaci a tudíž mohou být zdraví škodlivé, i když velmi chutné (kouření je také skvělé, ale jeho důsledky jsou devastující)”

Ještěže je v medu vždy glukóza i fruktóza. Navíc antioxidanty založené na fenolových sloučeninách se v potravinách vyjadřují pomocí ekvivalentů kyseliny gallové (GAE). Nejvíce GAE mají medy, které nejdéle krystalizují, tudíž mají většinou více benefitů než medy rychle tuhnoucí. To se nebavíme o tom, že tekuté medy (lípa, akát, medovice) většinou nenesou takovou chemickou zátěž z postřiků…

Bílý cukr má na 100g více energie než med, tudíž se z něj snadněji přibírá. Navíc příroda není hloupá a díky vyšší sladivost medu se cítíme mnohem dříve sytí než při konzumaci bílého cukru. Je disacharid složený z glukózy a fruktózy. Tyto dva jednoduché cukry jsou ve stejném poměru. Bílý cukr neobsahuje žádné další živiny, vitamíny ani minerály. Je to prostě prázdná energie. 

Na bílém cukru jako na potravině není nikdo a nic na světě životně závislý. U medu jak všichni víme je to jinak. Včely by bez něj umřely.

Stolní řepný cukr se získává také pomocí člověkem řízených chemických procesů (není to jen vysušená a umletá řepa).

Na závěr jednoduchá rada: Co má nebo mělo hlavu nebo to jde zabít, dá se to utrhnout či vykopat, stačí to jen umýt, případně mechanicky či tepelně upravit je k jídlu a jezme to co nejčastěji. Ostatní potraviny pokud je člověk zdravý nejsou potřeba (ano vím že existuje laktozová intolerance, celiakie, alergie, léčiva atd….)

Pan Krška napsal více nepřesností, ale tyto jsou myslím stěžejní a musel jsem k tomu něco napsat…

AMalina
AMalina 01.08.2025, 09:53:32 xxx.xxx.32.94
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 31.07.2025, 17:31:54

Je to o medu, ale ne jen o něm. Důležité je, že politika i v tomto dalším případě bude ovlivňovat naše zdraví. O nekvalitě surovin (medu, mouky, cukru…) z Ukrajiny se obecně ví, ví o ni i představitelé EU států (komise). Kvóty na dovoz jsou platné už teď do konce roku 2025, ale požadavky na hygienické a kvalitativní normy mají termín splnění do roku 2028. Tzn. už teď k nám vozí sra.ky na jejichž přeprodeji někdo samozřejmě nemálo vydělává, ale kontroly kvality jsou nulové…

PS: Velká Británie co se týče obilí, tak neuživí na celý rok ani sama sebe. Nevhodné klima a půda.

AMalina
AMalina 29.07.2025, 18:37:59 xxx.xxx.32.94
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.07.2025, 15:48:23

"Jen skutečný ubožák se vymezuje vůči starému člověku pro jeho věk. Možná budete mít štěstí a dožijete se také a oni vám to ještě nenarozené dětičky dnešních potetovanců s IQ houpacího koně a absencí sociální inteigence vrátí i s úroky."

Není mým cílem cokoliv rozmlouvat důchodci, který se celý život snaží o rekordy a uznání ve včelařském oboru a přitom se mu to ve větším čí vlastně menším nedaří. 

Toto berete jako vymezení se vůči staršímu člověku? 

Nebo citát od pana Jana Wericha.

"Mládí biologické neosvobozuje od blbosti a hlouposti, stejně jako stáří nezaručuje moudrost. Jsou blbí dědkové a hloupé děti.“

Jen abych to uzavřel, raději komunikuji s lidmi narozenými kolem roku 1970 než lidmi po roce 2000.

Urazit nebo se proti vám vymezit jsem nechtěl a už vůbec ne kvůli vašemu věku. Často věci čtete a vnímáte nesprávně, všiml jsem si toho už na VF.

AMalina
AMalina 29.07.2025, 18:27:36 xxx.xxx.32.94
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.07.2025, 17:16:10

“Malina ještě neví, že med pod víčky ztuhne, řepkáč vždycky, hrozí, že se nevytočí, když se počká.”

Ve vlákně krmení jsem se ptal milá pane Krško přesně takto….

"Kdy vám ztuhne jarní med v úle? Kdy se vám v úle objeví tuhý jarní med?"

Ptal jsem se KDY. Neptal jsem se jestli ztuhne, čtěte prosím pozorně a až potom reagujte.

AMalina
AMalina 28.07.2025, 14:00:30 xxx.xxx.32.94

Otázky pro všechny. 

Kdy vám ztuhne jarní med v úle? Kdy se vám v úle objeví tuhý jarní med? 

Já v úlech tuháč ať už jarní nebo melecitozní určitě nemám, nemají ho v žádném nástavku na žádném rámku. Poctivě jsem lehce škrábnul do každého rámku kromě plodiště a všude to teklo…

Pro Tom50

Pane Malino, nyní oslvuji vás přímo. jasně jste vysvětlil nemoc a indispozici, v důsledku které jste nemohl vytočit. Proč proboha ale děláte z nouze ctnost? 

Protože i před měsícem se mi rodina a kamarádi nabízeli s pomocí a teď bych mohl vytáčet i sám, ale neudělám to, beru a bral jsem indispozici jako znamení abych včely nevytáčel.

Nechci do budoucna hnát včely do výkonu podle ostatních, ale podle sebe a toho kolik potřebuji medu. Proč kopírovat ostatní a snažit se o co nejvíce na úkor tvora, který tu byl miliony let přede mnou. Na to mám přírodu asi až moc rád. 

Jak někdo citoval zesnulého pana Volejníka “ Včelaření, to je radost.” Radost z krmení včel cukrem nemám a proto jsem se rozhodl je nevytáčet. Nástavky s medem jim podhodím pod plodiště koncem srpna-začátkem září podle počasí. Chtěl bych jim podhodit pouze jeden. Druhý dát na plodiště a nedoraženou folii, vyzkouším různé možnosti kde a kolik nechám folii nedoraženou…

"Už vím, že chuť do života a radost z bytí může člověk načerpat snáz z počínání přírody než z počínání lidí."

Včely v divočině zimují jenom na medu. Jenže od nich nikdo nechce aby přinesly o 20, 30, 50, ale i výrazně více medu, než potřebují. Také nepotřebují rychlý jarní rozvoj. Někdo se asi válí v prachách a nechá včelám 30 kilo medu i když ví, že to pro ně není nejlepší. OK, kdo dokáže udělat oddělek bez včel jen z plodu, ten dokáže i další nesmyslnosti. A přesto je na tom krásné, že je každý svého štěstí strůjcem a může si (ZATÍM) dělat co se mu zamane. Třeba nepromyšleně hloupé věci - čítankový příklad liberalizmu a jeho stupidity

Chápejte si co chcete jak chcete, važte si koho chcete. Myslete si, že je méně správné a dobré nechat včelám jejich med nebo je nehnát do výkonu. Zmiňujete prachy. O ty mi ve včelařině opravdu nejde. Bydlím ve vlastním, hypotéku brzo splatím a potomstvo bude také bydlet ve vlastním až bude chtít. Pozemek pro vypěstování si něčeho vlastního mám také…. Že musíte včelám brát většinu medu a krmit je aby jste měl prachy a pak je krmit je vaše věc. Není mým cílem cokoliv rozmlouvat důchodci, který se celý život snaží o rekordy a uznání ve včelařském oboru a přitom se mu to ve větším čí vlastně menším nedaří. 

"Mládí biologické neosvobozuje od blbosti a hlouposti, stejně jako stáří nezaručuje moudrost. Jsou blbí dědkové a hloupé děti.“

Oba citáty jsou vám jistě známé, jen 

AMalina
AMalina 27.07.2025, 19:48:20 xxx.xxx.86.147

Nemá smysl debatovat s někým kdo je přesvědčený o tom, že pro včely není dobré nechat je zimovat na medu. NA medu má dvojí význam, 1. co mají včely na zimu a jaro jako potravu a 2. kde med mají. Jeden medník jim dám koncem srpna, začátkem září pod plodiště. Pokud v tuto dobu budou mít pořád dva medníky, tak se rozhodnu co s ním. Možností je více,nechat ho na VN jen ho oddělit nedoraženou folií, vytočit ho, dát ho pod jiné včelstvo/oddělek. 
Jen malá vsuvka, info, jak kdo chce. 
Tuto sezonu jsem vytáčel až v půlce července a nenašel jsem v mednících jediný medný rámek s tuhým/nevytočitelným medem a to byly včelstva hned vedle řepky…

AMalina
AMalina 26.07.2025, 15:05:45 xxx.xxx.32.94

Kvůli nemoci jsem tuto sezonu vytočil pouze jedno včelstvo, které začátkem května bylo na 7mi nástavcích Langa 159. Ze dvou nástavků tedy celkem 28 sklenic. Ostatní včelstva měla o nástavek méně, ty jsem nevytáčel vůbec a 2 letošní oddělky buď zruším nebo na ně hodím medníky z jiných včelstev. Minulý týden jsem všechna včelstva sublimoval 3g KŠ. Spady až na jedno včelstvo, které mělo cca 50ks byly do 10ks. Včelstvu s větším spadem jsem dal pod strůpek vatový tamponek s 20ml 65% KM pro rychlý odpar. Potěšilo mě včelstvo vytvořené minulý rok z plodových rámků bez včel, které se o sebe tuto sezonu postaralo samo a má cca tři plné medníky na zimu a spad mělo po 3 dnech 4ks. 

Beru tuto sezonu tak, že mě okolnosti navedly zimovat tento rok včelstva čistě na medu a ukázalo se, že v mých podmínkách stačí zjara včelám umožnit nerušený růst a postarají se o sebe sama. Pro sebe mám medu dost a včelstva mají k dnešnímu dni každé minimálně 2 plné nástavky Langa 159.

AMalina
AMalina 09.07.2025, 05:18:33 xxx.xxx.32.94

Téma diskuze je zajímavé. Bohužel se nám i tady opět objevil nešvar v podobě “plantání košů s baněma” a to genetiky včel umožňující/podporující sběr medovice s Blaníkem, komunismem a pocitem nepochopení. Problém Tom50 je ten, že nechce diskutovat, ale debatovat (sám přitom nejspíš nezná rozdíl v  definici těchto slov). 

Sledoval jsem tento rok podrobněji rozdíl v plodování BF a Kraňky abych si ověřil, jestli je to opravdu tak, jak se píše. Vychází mi z toho, že vzhledem k rozdílu v plodové křivce a množství líhnoucích se včel, alespoň moje matky BF (dovoz z Polska) nejsou schopné naklást tolik vajíček jako Kraňka. Neobjevuji Ameriku, vše už někdo zjistil a popsal přede mnou i Tom50. S menším průměrným výkonem matky je spojena nerojivost, méně plodu s výživou a tím pádem vitalitou včel, které v době, kdy už nic moc nektar nedává, začnou sbírat medovici. Jak se opět ví, včely často dávají přednost určitému druhu snůšky, ale když už nemají co, jdou po všem. Jenže v době největšího množství medovice, je Kraňka často oslabená oddělkama, rojením a včelař ji raději nechává na pokoji nebo přikrmuje, léčí a zazimuje. 

Můj (nejen můj) závěr je ten, že nelze říct, že je včela Kraňská horší. Podle lokálních podmínek snůškou a dostatečným množstvím medníkových souší vložených včelařem určitě překoná BF. Při rozkvětu ovocného sadu a následném kočování na řepku a dobrém počasí pro tvorbu nektaru může nasbírat Kraňka klidně 100kg při dostatku medníkových souší. Toto podle mě BF, která je ale víc blbuvzdorná nedokáže.

Konečný roční výnos nebo lépe přepočet medu na hodinu práce včelaře nejspíš vychází lépe pro BF. Jako plus může být určitě i další druh medu z často neošetřovaného lesa navíc.

AMalina
AMalina 01.07.2025, 21:26:07 xxx.xxx.32.94
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 01.07.2025, 13:03:06

Lipový med chutná podobně jako oslazený lipový čaj, barevně mi přijde světlejší a po akátovém medu mně osobně chutná nejvíc. 
Osobně bych vytáčel až po dovolené, alespoň já to tak u většiny včelstev udělám a vytočím je až koncem července. Chci mít jistotu, že včelstva budou mít dostatek medných zásob pro krmení zimní generace a zimování čistě na medu. Představa, že jim místo medu nacpu cukr se mi příčí. Tento rok je tolik medu, že jsem kmenovým odebíral rámky pro oddělky. Zatím jsem použil jen 1 kg cukru pro oddělek ve kterém vázla stavba a pomohlo to. Většina zná: ”Dej krávě do držky….”. Jen to málokdo dodržuje. 
Tomu oddělku jsem cukerný roztok obarvil, jsem totiž zvědavý, jestli při přidání nástavku tyto obarvené zavíčkované zásoby přenesou z plodiště nahoru do medníku. Stalo se mi totiž, že jsem po odkvetení akátu přidal oddělku nástavek  a akátový med, který už byl dole zavíčkovaný, se v novém medníku, objevil. Chuť akátového medu pozná každý.  Proč by se to potom nemohlo stát na jaře s cukernýma zásobama a prvním medníkem. Chci pro sebe a rodinu maximální kvalitu a ne med s byť 1% cukru.

AMalina
AMalina 24.06.2025, 20:15:49 xxx.xxx.97.255
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 24.06.2025, 19:23:04

Myslím že včelám jde v přírodě o krk zejména při hledání vhodné dutiny a následně při páření, možnost záložní matky jaksi nemají. Z toho mi vyplývá, že úhyny na včelnici by měly být možná několikanásobně nižší než v přírodě?

Ano máte pravdu. To číslo údajně kolem 80%. Úhyny na včelnicích nižší určitě jsou. Jen jsem chtěl poukázat tou poslední otázkou na to, co jako včelaři nehodnotíme jako úhyn. Tím pádem jsou statistiky trochu zkreslené i těmito údaji. Ve finále je to ale úplně jedno a je to opět další nekonstruktivní debata o ničem. Každý víme jaké máme úhyny a i to je nedůležité protože už se to stalo, důležité je, jak to udělat aby příště třeba nebyly.

PS: Oddělek pouze ze včel z minulého roku má tento rok dva plné medníky a jeden nejblíže k plodišti je z části prokladený. Takže cca 50+ kg medu, zasahoval jsem do něj jen při odebírání plodu a části medem zanesených rámků do oddělku… jsem neetický a nechám je zimovat čistě na medu. Odeberu jim jen jeden medník pro svoji potřebu.

AMalina
AMalina 24.06.2025, 20:06:22 xxx.xxx.97.255
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.06.2025, 17:15:07

Já jsem vychován k tomu abych měl úctu k ostatním a všemu kolem sebe, proto nikoho narozdíl od vás neurážím. Žádnou vaši zkušenost jsem blábolem nazvat nemohl, protože jste v příspěvku žádné svoje praktické zkušenosti nepopsal. Argument nebo oponenturu jste vyjádřil jen k článku od Ing. Titěry, k tomu jsem se nijak nevyjádřil. 

Ano sebevědomě jsem napsal, že jste nikde nebyl a očividně jsem měl pravdu, když umíte opět jen citovat moudra druhých a neodpovědět na jednoduché otázky.

Byť si rád pana Wericha poslechnu, hlavně kvůli jeho hlasu, tak jsem velice kritický a opatrný věřit veřejně známým osobnostem z řad divadelníků nebo herců z historie. Bylo spoustu jiných hrdinů nacistického odboje, kteří reálně měli skončit v koncentračním táboře, kteří často tyto herce a postavičky neměli úplně v lásce a nejspíš věděli proč. Tito hrdinové jsou často zapomenuti a žádné medaile nedostali ba naopak jim ty poslední majetky komunistický režim sebral…

Čtěte tedy dál, sledujte zprávy na obrazovce a v klidu si u toho doma třeba šoupejte nohama, reálný svět je venku. Já budu dál šoupat nohama například při poslouchání řeči starších lidí, kteří něco doopravdy zažili. Škoda, že jsem si neudělal více času na pradědu, který svého otce včas varoval před gestapem a díky němu unikl koncentračnímu táboru, byť se musel dlouhé roky skrývat. Pradědovi když musel řešit tyto věci bylo tehdy pouhých 13 let. Toho jsem opravdu poslouchal a šoupal u toho nohama, mluvil z vlastních zkušeností, hodně toho zažil…

AMalina
AMalina 24.06.2025, 14:37:23 xxx.xxx.97.255
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 23.06.2025, 14:59:27

Ve včelaření se nedá věřit ničemu co si člověk sám neověří v praxi. Kdo něco tvrdí, sám to nevyzkouší a jen o tom napíše je jenom teoretik a teorie nevyzkoušené v reálném světě jsou k ničemu, pokud se nepřevedou do praxe.  

Jak by to teda podle vás mělo být? Vybít na světě vše co je pro člověka nebezpečné a zdánlivě neužitečné? Povolit všem lidem kácet stromy i v období hnízdění ptáků nebo říje zvířat. To by to tady za chvilku vypadalo…

Zakládání rodin a vlastního bydlení je o prioritách. Spousta lidí si koupí raději drahé nové auto než aby si postavili menší domek v humnech u babičky nebo si raději pronajmou byt 3+1 místo toho aby si koupili 2+1. Moji rodiče se mnou a sestrou 5 let bydleli v bytě 1+KK…Jsou lidi co mají vlastní bydlení a rodiny nemají protože nechtějí mít na rodinu čas, raději cestují nebo se věnují něčemu jinému, takže váš názor má opět mezery. Někdo může vnímat jako velice omezující a terorizující dodržování lovné míry u kapra, štiky či candáta. Tak brakujme vody a berme co chytneme protože jsme lidi a jsem páni tvorstva. Ať si každý koupí flintu a jde si střelit zajíce na oběd nebo jen tak pro zábavu.

Poručíme větru dešti!!!

Vy jste v tom západním velkoměstě byl? Nebo to máte zase jenom vyčtené a vypozorované z časopisů nebo obrazovky?

Víte jaké etnikum teď momentálně začíná ničit například Kostariku? Byl jste fyzicky třeba ve Francii kolem Rhóny? Ve Španělsku? 

Kdyby jste tam byl, tak nepíšete takové bláboly. Vy už se nikam nejspíš nedostanete, tak čtete a sledujete názory ostatních a vytváříte si další představy. Je lepší si na něco sáhnout než o tom jen číst. 

Spojením dvou včelstev jedno zanikne. Když se tedy na podzim spojí dvě včelstva kvůli výměně matky je to úhyn nebo ne? 

AMalina
AMalina 08.06.2025, 19:29:31 xxx.xxx.49.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 08.06.2025, 18:59:43

Tak věcně proč si myslím, že je to blbost. Máte právo na svůj názor.

Kde to vzniklo? V ČR a nejsem autorem metody.

Co se ještě musí včelám provést aby byly tak zpustošené a sotva přežily? Nevím kde jste vzal že jsou zpustošené a sotva přežívající. Máte tuto zavádějící až řečnickou otázku podloženou praxí nebo realitou?

A když to dají, potom co a v dalších letech přijde mor, hniloba, brouci, vzájemné loupení a šíření nákaz? Autor metody si na nic z toho nestěžuje, poprvé to zkoušel před třemi roky. Já minulý rok a zatím v pořádku. Přidá se kvalitní matka s dobrou genetikou a včelstvo jede. 

Tohle ale ze šance pro včely není že ne? Něco tak v protikladu přírodě i rozumu? Ne toto není z šance pro včely. Polemizovat o tom co člověk činí včelám v protikladu s přírodou nebo zdravému rozumu bychom mohli celé roky a bez jakéhokoliv rozumného výsledku.

Je to hazard, proč jim nenechat včely když jim chci dát šanci? To bych je radši rovnou hodil do vařící vody.  Protože tím, že tam nejsou dospělé včely, tak bez problémů přijmou novou matku. 

Hazard je to v čem, když je po roce z oddělku zdravé prosperující včelstvo? Možná něco rizikového nevidím a budu rád když mě poučíte.

AMalina
AMalina 08.06.2025, 13:49:34 xxx.xxx.49.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 08.06.2025, 13:19:58

Ať je tedy diskuze dále jen konstruktivní a přejdeme z teorie do reálné praxe protože ta je nejdůležitější. Hodně vědeckých studií je později vyvrácena novými a tak pořád dokola. Dohadovat se o teoriích a studiích můžeme do nekonečna.

1.) Ke kterému datu jste tenkrát přemetal a kolik mělo včelstvo při tomto úkonu pro sebe medu? 

2.) Vyzkoušel jste někdy vytvořit sběrný oddělek bez včel? Ke kterému datu? Žije tento oddělek?

Na tyto otázky bych odpověděl já v souvislosti s minulým rokem takto.

1.) 10.6 a 20+kg medu 

2.) Ano, vyzkoušel a to ze 3 včelstev. 14.6. 2024. Žije a je produktivní/vitální.

Tolika znaky stačí odpovědět. Výhodou pro vás a vaše svědomí může být při snaze odpovědět věcně i to, že nikoho dalšího neurazíte.

AMalina
AMalina 08.06.2025, 12:25:15 xxx.xxx.49.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 08.06.2025, 12:11:05

Souhlasím, z toho pro mě plyne i to, že plošné provádění úkonů (včetně použití chemie) které by měly vést k ozdravení včelstva jsou nesmyslné.

AMalina
AMalina 08.06.2025, 08:30:28 xxx.xxx.49.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 08.06.2025, 00:35:15

Vám tady přidané video od doktora Marxe popíšu protože videa nemáte rád. 

Našel matku, dal ji do nových plodištních nástavků s jedním rámkem s vajíčky a zbytek SR. Zbytek plodiště dal bokem a udělal z něj dva oddělky. Ano i toto je forma přemetení. Protože si včelstvo vystaví celé nové plodiště. Jmenuje se to přeleták, je to samé jako přemetení, jen se nepoužije smetáček. Můžeme slovíčkařit, ale princip/výsledek je stejný.

Jak jsem psal dříve, udělal to tak minulý víkend, jen jsem ze zvědavosti odebral plod kvůli hledání VD, příznaku viróz atd. MUDr. Marx ve videu zmiňuje kdo tuto metodu vymyslel nebo mu ji při nejmenším předal. Byl to Leoš Dvorský. 

Nikdo normální v květnu nebo červnu včely nenutí včely přejít na nové dílo a už vůbec ne pouze na volnou stavbu bez mezistěn. Ještě k tomu všemu hyperstresu použít mateří mřížku a nepoužít žádnou chemii je doslova liberální maxizlo. Završil to zmínkou o matkách z vajíček a ne z přelarvení. Doteď byl tento odstavec myšlen ironicky…Jsem rád že jsem tedy alespoň v tomto nenormální jako MUDr. Marx i s jeho NN Langstroth úly. 

PS: V tom videu vlastně máte i odpověď na obměnu díla v plodišti u MUDr. Marxe, která vám kdysi nebyla jasná…