Aktuálně: 2 324 inzerátů269 702 diskuzních příspěvků19 342 uživatelů

Příspěvky uživatele

AMalina

AMalina
AMalina 15.11.2025, 10:45:54 xxx:xxx.f769:f09d

Já vás pane Krška nikdy poučovat ve včelařině nechtěl a ani nemůžu, nemám na to zkušenosti. Vše co píšete mi s mým včelařským vzděláním dává smysl a z něčeho to vždycky vychází. 
Je super, že vám a vašim včelám vaše metodika a vše kolem vyhovuje a jste s ní úspěšný. 
Nečetl jsem příspěvek který by vám vaši metodiku hanil, tak jako to děláte vy. 
Já bych vás jen mohl poučit nebo spíše motivovat v tom, že by mě zajímalo jestli by to dlouhodobě fungovalo i bez jakéhokoliv chemického léčení. To je totiž tak nějak mým cílem.

AMalina
AMalina 14.11.2025, 22:41:10 xxx:xxx.3cbf:bf14

Když dva dělají totéž, není to totéž. Ve včelařině to platí dvojnásob a možná i vícekrát. 

Tak jako včelaření na NN neznamená nutně rotaci nástavků, tak UVR neznamená med ze zakladených plástů nebo léčení kyselinami rabovky.  Metoda Blaník taky nemusí být nejlepší racionální metodikou ve včelaření. 

AMalina
AMalina 13.11.2025, 16:39:29 xxx.xxx.16.40

Kam česká včelařská racionalizace včelaření dotlačila? Včely hynou všem bez rozdílu čím je huben kleštík nebo v jakém úle se včely chovají. I někteří zkušenější včelaři měli minulou sezonu úhyny přes 10%. Někteří méně zkušení úhyny třeba měli menší procentuální úhyny a to přitom používají chemii. Zkušenější včelaři ale hledají kde udělali chybu například v mikrovlnách, v krmném nástavku nad plodištěm atd.

AMalina
AMalina 12.11.2025, 20:25:34 xxx:xxx.452b:9cf2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 12.11.2025, 18:39:51

OP plodiště nemám, ale vypouklé dělničí buňky jsem ve svých včelstvech viděl. 
Kvalitní výživa má určitě vliv na obranyschopnosti včely. 
Jestli je to stresuje? Nevím, přirozené to pro ně ale není. Ale co dnes včelař nechává na včelách a jejich přirozenosti. Spíš by mě zajímalo jestli to pro včely není pracnější. Když musí překonávat o něco větší vzdálenost k pylu a zásobám, než kdyby to měli vše hezky blízko u sebe. 

AMalina
AMalina 12.11.2025, 08:59:58 xxx:xxx.452b:9cf2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 12.11.2025, 08:29:24

Pokud někdo tvrdí, že se mu nerojí včely a chce radit někomu jinému, měl by zmínit a brát v potaz snůškové podmínky toho komu radí a ty své. Někde prostě nejsou dobré podmínky pro rozmnožování včel a jinde ano. Pochybuju, že se třeba v 1000 m n.m. budou chtít včely množit/rojit stejně jako na Pálavě nebo mezi řepkovými poli. 

Co vše je a co není u včel správné je jen subjektivní pohled na věc a každý si odůvodňuje to své. 
Je snad například správné zamačkávat matku kvůli její výměně?

AMalina
AMalina 11.11.2025, 22:18:51 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 11.11.2025, 18:56:10

Nevnímám sebe jako zkušeného včelaře, ale metodika OP se mi nelíbí kvůli své náročnosti na počet prohlídek. Vše co pan Sedláček ve videu/videích co se včel týká říká, má hlavu a patu, jediné s čím nesouhlasím, respektive se mi nelíbí, je jakákoliv úprava medu po vytáčení (homogenizace, vysoušení i pastování). Jsem si ale vědom toho, že v opravdu velkém to bez toho možná nejde. Med je podle mě potravina, která si zaslouží maximálně jen čeření nebo cezení přes hrubší síto.

AMalina
AMalina 11.11.2025, 18:46:17 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 11.11.2025, 17:31:08

Odpovídal jsem GW, spolu jsme o tom už diskutovali. Nechtěl jsem vás mojí odpovědí nijak vyprovokovat.

Je typicky české hodně věcí negativně hodnotit až hanit ikdyž s danou věcí nemám vlastní zkušenost a jen se domnívám, že by to tak mohlo být protože to řekl nebo napsal někdo druhý a někdy je to ještě horší protože přitom hanění nemám zameteno před vlastním prahem. Znáte to, co Čech to trenér, učitel, lékař, policista a taky zloděj křičí : “Chyťte zloděje”. 

PS: Nikdy jsem nenapsal, že je to správně, jen jsem popsal co jsem viděl na netu a vyzkoušel protože jsem byl zvědavý co z toho oddělku bude. Matku hledám a vychytnu i tak, jen proto abych věděl, že ji pak nepřimáčknu přidanými rámky. 

Skok z okna není vždy definitivní. Nevkládejte mi do úst/klávesnice, že mi nevadí holocaust. Přirovnávat oddělek bez včel k holocaustu je poněkud hodně hysterické. Tak to ale dneska bohužel je. Lidi hledají senzace, drama a hysterii. Pak se hroutí a sebevraždí například kvůli videohrám atd..

AMalina
AMalina 11.11.2025, 16:33:00 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 11.11.2025, 13:15:45

Jeden oddělek “bez včel” (vždycky tam nějaké jsou, neometám rámky dokonale) jde do třetí zimy a druhý do druhé. Nic v kopru není, tento rok jsem oběma oddělkům vzal bednu medu, víc jsem jim nebral abych nemusel krmit a zatím žijí. Není to můj nápad. Na youtube s tím přišel včelař Raul. 

AMalina
AMalina 11.11.2025, 12:48:51 xxx.xxx.16.40

Já používám sublimaci KŠ, vyloupený oddělek jsem měl, ale to díky nešikovnosti při krmení. Strýc, který včelaří 50 let, léčí klasicky Varidol+Gabon a minulý rok (a to měl vůbec poprvé úhyn přes 10%) přišel o všechny včelstva, jedno po druhé bylo vyloupeno. Přesně tak jak to popisuje MVDr. Klíma v přednášce, kolabující včelstvo vydává jiný pach…

AMalina
AMalina 11.11.2025, 12:38:21 xxx.xxx.16.40

Moje vlastní, praktická a reálná zkušenost s vámi popsanými domnělými obavami je zcela opačná, takže vaše zmínka o průmyslovém hovadu jde tak nějak mimo mě. S ostatním souhlasím. 

AMalina
AMalina 11.11.2025, 06:34:37 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 09.11.2025, 08:52:58

Za mě je to pořád méně pracné než převážet úly. Jednu metodu s využitím plodu a přeléčením jsem už dříve poslal, ale ta se vám taky nelíbila. 😉 

Kdyby se později při doplňování vysokých rámků v plodišti doplňovali pouze SR tak by se jen jednoduše vyřezaly. Ale nevim jak by to fungovalo …Tady vidim malou mezeru ohledně metodiky pana Klímy já. Musí se ještě během sezóny nejspíš zvedat medníky a přidávat rámky do plodiště, ale teoreticky jen 1x-2x. Asi by to šlo udělat vždycky spolu s odebráním medníků. Ale stačí mít zvedák.  

AMalina
AMalina 10.11.2025, 20:58:59 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 10.11.2025, 18:24:04

Podle mě je ještě větším benefitem než spekulativní tepelná izolace díky dvěma dřevěným stěnám celohoffmanů větší celistvost té “dutiny”. Tato dutina je pro ně jednoduše přirozenější a tím pádem je to zase o jeden stresový faktor pro včely méně. V dutině prostě měli souš/dílo ukončené souvislou dřevěnou stěnou a nebyla tam ještě mezera díky mezerníkům aby se to chudáčku včelaři lépe rozebíralo. Jak říká pan Klíma v přednášce, včela má vzorce chování zakódované miliony let a včelař některé z nich zneužívá ke svému prospěchu. V tomto případě dodržení včelí mezery mez bočními loučkami je benefit jen pro včelaře a určitě ne pro včelu. 

AMalina
AMalina 09.11.2025, 17:58:56 xxx:xxx.f986:b7f7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 09.11.2025, 15:47:44

Nástavky jsou vyrobeny podle návodu na stránkách jjvcela.cz. Stojí za to projít si více článků od ing. Jindry proto vám nebudu sdílet jen přesný odkaz. To samé platil i o článcích od ing. Dvorského ze stejného odkazu. 
Moje včelstva v nich žijí. Na zimu lehce zprodyšním strůpek na kterém mám uteplívku z ovčí vlny. Oproti dřevěným nástavkům mi přijde menší spotřeba přes zimu, ale každá zima je jiná…

AMalina
AMalina 09.11.2025, 10:58:14 xxx:xxx.f986:b7f7
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 09.11.2025, 09:10:57

Souhlasím s vámi. Navíc nedělám ani jedno z toho co jste popsal. Mám včely jak ve dřevě tak polystyrenu. 
Kolegovi, který má zelené nástavky od Sedláčka tento rok do prázdné úlové sestavy s rámky bez mezistěn přiletěl cizí roj. Co je pro včely přirozené nemusí být vždy to nejlepší…

AMalina
AMalina 09.11.2025, 08:11:16 xxx:xxx.f986:b7f7
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 09.11.2025, 07:49:37

Nemá každoročně 30-40%. Uvádí že běžně 10-15% a těch 30-40% má během horšího roku

AMalina
AMalina 08.11.2025, 20:39:44 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 06.11.2025, 21:42:50

Spoustu lidí, kteří nemají zkušenosti si představují polystyrenový úl jako slepené čtyři desky v lepším případě tvrzeného polystyrenu. Ti co se zajímají a chtějí vzdělávat bez předsudků ví, že úly například od firmy Lysoň jsou vyráběny trochu složitěji. 

Jednou z opomíjených z vlastností polystyrenu je jeho 100% recyklovatelnost a dnes již i díky pokroku ve výrobě  zdravotní nezávadnost. Používání úlů/nástavků z litého polystyrenu je jednou z dalších možností jak racionálně získávat med ze včel. Protože největší včelařova práce (z fyziky zjednodušeně W=F x s ) spočívá v nošení, zvedání a převážení nástavků. Používání zvedáků je taky možnost, ale většinou nám vzroste čas prohlídky neboli práce u včel. Proč si odpírat racionalizaci?

Nadměrná vlhkost je věčný strašák včelařů, kteří nemají osobní zkušenost s celým systémem úlů například od firmy Lysoň. Někteří z nich si vyrobí nástavky z PS, dají je na dřevěné dno a vrchem uzavřou igelitem z Lidlu. Příklady pozitivních zkušeností s úly z forem jsou velkovčelař M. Sedláček přes 500 včelstev nebo Loukota také již přes 500 včelstev…Namítat by někdo mohl, že někde oba sdíleli, že používají vysoušečky nebo homogenizátory, ale to někdy i velkovčelaři v dřevěných úlech. 

Já mám nástavky vyrobené z polystyrenu podle včelaře J.Jindry. Hnojníky neprovozuji, med měl tento rok vlhkost 17,9 a letos mi “zatím zmizel" jeden oddělek který jsem vytvářel jako poslední a potýkal se s vylupováním a nakonec to nejspíš nedal.

AMalina
AMalina 06.11.2025, 05:18:55 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Grey Wolf z 04.11.2025, 21:51:25

Na šestirámek míry DB jsem narazil i u jednoho rusa a američana. Oba používali tento úl hlavně kvůli svým zádům. Naučili se v něm s jejich včelou a na jejich místě s danými snůškovými podmínkami včelařit s krásnými výnosy a zdravými včelstvy. A o tom včelaření je. 

Ať se Vám daří. 

AMalina
AMalina 06.11.2025, 05:13:15 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.11.2025, 00:58:14

Opět parádní, věcný příspěvek pane Krška. 
Zkušenost nemáte, postřehl jste akorát mladého včelaře na videu, můj palec k příspěvku a komentujete to úplně zbytečně. Jak typicky české. Když nechci pomoct, tak alespoň uškodím, pohaním, zesměšním nebo pomluvím. Navíc nerespektujete žádost přispěvatele. 

AMalina
AMalina 02.11.2025, 11:12:01 xxx:xxx.d7f:ba56
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 02.11.2025, 09:12:14

Já ještě 7 úlů vedu pouze na NN, takže někdo tak včelaří. Nestihl jsem je převést a beru to tak, že můžu vyzkoušet a ověřit rozdíly. Taky by mi nejspíš nevadilo mít část včel na NN a část kombinovaně. Aspoň by se z toho nestala úplná rutina a na NN vidím výhody co se týče chovu matek oddělků atd. Když si vzpomenu, tak zitra vyfotim a nasdilim se fotky stránek z knihy Včelařit jako včela kde je Volejníkova metoda nastíněná a i u mě fungovala.