»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 05.08.2025, 07:20:51
Pane Goro příspěvek níže, idkyž tak ze začátku nevypadá se týká hlavně medu.
Dovolím si poučit a opravit pana Kršku. Nechtěl bych aby to co napsal bylo bráno jakože to tak je protože na to nikdo moc nereagoval. Kdo chce může si dohledat zdroje a souvislosti stejně jako já.
Jak to skutečně je s fruktózou a její zdravotní závadností? HFS přesněji HFCS - High Fructose Corn syrup (vysoce fruktózový kukuřičný sirup - USA jsou největším pěstitelem kukuřice na světě). Hlavními produkty jsou HFCS42, který se míchá do suchých potravin (cereálií) nebo HFCS55 - tekuté potraviny (hlavně nealko nápoje). HFCS jsou průmyslově vyráběné sladidla, nelze je zaměňovat fruktózou přirozeně obsaženou v ovoci nebo medu.
Co je kurzívou napsal pan Krška. Text pod tím upřesňuje a udává souvislosti jak to je.
“1 - glukoza je bezpečná, fruktoza bez glukozy krajně nebezpečná”
MED obsahuje v průměru Glukóza 38 % ; Fruktóza 31 % ; Ostatní cukry (sacharóza aj.) 13 % ; Voda 17 %, Aminokyseliny 0,3 %, Vitamíny a minerály 0,2%. Záleží vždy na množství. Pít vodu je bezpečné, dýchat kyslík je bezpečné, ale vypijte 20 l vody a dýchejte celý den čistý kyslík a uvidíte jak vám bude.
“3 - medy považované za nejluxusnější, protože dlouho, i několik let nekrystalizují, mají vyšší obsah fruktozy - ta brání krystalizaci a tudíž mohou být zdraví škodlivé, i když velmi chutné (kouření je také skvělé, ale jeho důsledky jsou devastující)”
Ještěže je v medu vždy glukóza i fruktóza. Navíc antioxidanty založené na fenolových sloučeninách se v potravinách vyjadřují pomocí ekvivalentů kyseliny gallové (GAE). Nejvíce GAE mají medy, které nejdéle krystalizují, tudíž mají většinou více benefitů než medy rychle tuhnoucí. To se nebavíme o tom, že tekuté medy (lípa, akát, medovice) většinou nenesou takovou chemickou zátěž z postřiků…
Bílý cukr má na 100g více energie než med, tudíž se z něj snadněji přibírá. Navíc příroda není hloupá a díky vyšší sladivost medu se cítíme mnohem dříve sytí než při konzumaci bílého cukru. Je disacharid složený z glukózy a fruktózy. Tyto dva jednoduché cukry jsou ve stejném poměru. Bílý cukr neobsahuje žádné další živiny, vitamíny ani minerály. Je to prostě prázdná energie.
Na bílém cukru jako na potravině není nikdo a nic na světě životně závislý. U medu jak všichni víme je to jinak. Včely by bez něj umřely.
Stolní řepný cukr se získává také pomocí člověkem řízených chemických procesů (není to jen vysušená a umletá řepa).
Na závěr jednoduchá rada: Co má nebo mělo hlavu nebo to jde zabít, dá se to utrhnout či vykopat, stačí to jen umýt, případně mechanicky či tepelně upravit je k jídlu a jezme to co nejčastěji. Ostatní potraviny pokud je člověk zdravý nejsou potřeba (ano vím že existuje laktozová intolerance, celiakie, alergie, léčiva atd….)
Pan Krška napsal více nepřesností, ale tyto jsou myslím stěžejní a musel jsem k tomu něco napsat…