Aktuálně: 1 858 inzerátů280 553 diskuzních příspěvků20 016 uživatelů

Politika...

Anonymní (neregistrovaný) 27.05.2026, 09:39:26 xxx.xxx.27.179

Tak jinak….9.dubna 2003 se hlasovalo v Evropském parlamentu o přijetí ČR do EU, v balíku celkem deseti přistupujících zemí. Dostali jsme jako ČR 489 hlasů, což bylo daleko nejméně ze všech kandidátů - ti ostatní dostávali, leckdy výrazně, přes 500 hlasů. Příčinou bylo to, že PROTI členství ČR v EU hlasoval celý europoslanecký klub CSU, vedený B. Posseltem, a také skoro polovina europoslanců CDU. Důvod? Samozřejmě tzv. Benešovy dekrety.

Posseltovi fakt nejde o žádné smíření, resp. pro něj by bylo smířením zrušení tzv. Benšových dekterů, které vlastně ani Benešovy nebyly 😀 je to hodně hodně hodně zavádějící výraz 😀 úplně stejně, jako sudetští Němci, to je vlastně také hodně zavádějící výraz.

Buggyra
Buggyra 27.05.2026, 09:44:01 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.05.2026, 09:39:13

Kdo říkal, že neklikám? Nemám přístup na socky.

rapotačka (neregistrovaný) 27.05.2026, 09:44:03 xxx:xxx.f9fd:10dc

Nevšímáme si jich, kéž se chovají stejně k nám. Kdo věří jejich  stanovám, kecům o  přátelství, jeho věc, ale praktikujte si to s nimi a u nich. Ostatní to nezajímá a mají z nich obavy. . Evidentně nemáte veškeré info o jejich praktikách, vždyť to není dávno, co se předvedli celému světu. Už jsem sem dala historické minimum, zopakuji to i když vím, že marně. Mají to v krvi, mají to v genech.

z FB Robert Vansittart (1. baron Vansittart): Vysoce postavený britský diplomat, který působil na ministerstvu zahraničí před a během druhé světové války (1929–1941). V březnu 1945) napsal: "Germáni jsou tak barbarští, že pro každého, kdo s nimi nemá osobní zkušenost, je to téměř nepochopitelné, a jsou to rození zákeřníci. " To však nebyla jeho vlastní slova, citoval římského historika z prvního století Patercula. Uvedl také podobné výroky dalších antických historiků, filozofů a spisovatelů - Tacita, Seneky, Klaudiána, Nazaria, Ammiana, Marcellina, Ennodia, Quintiliana a Flavia Josefa.

Buggyra
Buggyra 27.05.2026, 09:54:56 xxx.xxx.198.226

Nu dobrá, a teda proto, že jim jde o zrušení Benešových dekretů, by si nemohli u nás uspořádat sněm? On na tom sněmu někdo to zrušení požadoval?

Anonymní (neregistrovaný) 27.05.2026, 10:14:29 xxx.xxx.27.179

Ne, na tom aktuálním sněmu v Brně se oficiálně nepožadovalo zrušení Benešových dekretů. Posselt opakovaně říkal, že to není cílem akce a že nechce otevírat českou vnitropolitickou debatu. Na druhou stranu ale Benešovy dekrety dlouhodobě označuje za morálně problematické kvůli principu kolektivní viny. A právě tady vzniká ten konflikt. Jedna strana říká, že jde o smíření a druhá strana to vnímá jako k relativizaci nacismu a možným majetkovým nárokům.
A pak je otázka, k čemu se přikloníte. Pokud by to byl akt usmíření, jsem s tím OK, ale dokud zpochybňují benedekrety, tak jsou to za mně jen kecy v klecy a ten zájem tam prostě být může, jen se tak pokradmu podsouvá.
Jinak i přes to, co se sudetským Němcům stalo po 2. sv. válce, nelze zapomenout, že významná část sudetských Němců přispěla k destabilizaci a nakonec i rozpadu první a Československé republiky, která byla ve 20.–30. letech považována za jednu z mála stabilních demokracií ve střední Evropě. Sudetoněmecký landsmanšaft vznikl po válce hlavně mezi vysídlenými sudetskými Němci v západním Německu a Rakousku. To znamená, že jeho členská základna zahrnovala mnoho lidí, kteří před rokem 1945 žili v Sudetech — a protože většina sudetských Němců ve 30. letech podporovala henleinovské hnutí, je pravda, že mezi členy byli i bývalí podporovatelé nacistické politiky nebo lidé s touto minulostí.
Samozřejmě antifašistů a neprávem potrestaných lidí je mi líto a líto vždycky bude. Ale taky mám pocit, že se výše uvedené tak ěnjak začíná relativizovat.

Orionka (neregistrovaný) 27.05.2026, 10:25:29 xxx.xxx.250.86
Buggyra:

Prosímvás, tady někdo zaznamenal, že by na tom sudetoněmeckém sjezdu padly nějaké obhajoby genocidy, násilných akcí na obyvatelstvu z obou stran, pochodů smrti a podobných? Někdo to tam prosazoval a sjezdaři mu tleskali? Tady někomu přijde špatné, že se připomíná minulost a nějaká skupina lidí stojí o to, aby se ta hanebná neopakovala? Vy jste na tom sjezdu byli a mluvili jste s těmi sjezdaři a měli jste z nich pocit, že si kolíkujou Brno, aby si ho mohli připojit? Nebo je to fakt jen minulost té organizace nebo předků těch lidí, která vám rve srdce?

I vy kladete na roveň násilné akce na obyvatelstvu z obou stran. A o to přesně jde. Velký rozdíl je v tom, že ze strany Německa to byla státní vyhlazovací praxe, zatím co v bezprostředně poválečné době to byly činy válkou zdivočelých jednotlivců a skupin, které nebyly navázány na stát. Stát, který oni zničili a který se těžko obnovoval, vlastně vznikal znovu. 

Je to s vámi těžké, když řeknete “nezajímám se, neklikám, ale mám pravdu.”

Buggyra
Buggyra 27.05.2026, 10:26:18 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 27.05.2026, 09:44:03

Mají to v krvi, mají to v genech. 

To opravdu není argument k upírání práv nějaké skupině cizinců. Já mám “v krvi” také jisté škraloupy a dost by mě obtěžovalo, kdyby mě kvůli tomu někdo omezoval. No ale samozřejmě vymezovat slovně se k tomu můžete, o tom žádná. Jen se nesmíte divit, že jim nikdo nic nezakáže, on totiž ani nemůže. 

Antičtí psavci považovali za barbary všechno mimo Řecko nebo říši římskou. Barbarus byl původně výraz pro cizince. Výrok o lstivosti Germánů se vázal k léčce, již připravili v bitvě u Teutoburského lesa, kde ukolébali a nachytali římského velitele “na žížalkách”. Slova o lstivosti, případně zákeřnosti, bychom zřejmě našli u mnoha válečných zápisků z mnoha bitev a válek.

Buggyra
Buggyra 27.05.2026, 10:27:43 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 27.05.2026, 10:25:29

To je jedno, jestli to kladu na roveň nebo ne. Nevěřím tomu, že na sjezdu kterékoli násilí někdo obhajoval. To bylo to, co jsem chtěla říct.

Buggyra
Buggyra 27.05.2026, 10:33:58 xxx.xxx.198.226

Na druhou stranu ale Benešovy dekrety dlouhodobě označuje za morálně problematické kvůli principu kolektivní viny. A právě tady vzniká ten konflikt. Jedna strana říká, že jde o smíření a druhá strana to vnímá jako k relativizaci nacismu a možným majetkovým nárokům.

V pořádku, veřejná debata o oprávněnosti nějakých politických aktů mi přijde v demokratické společnosti naprosto na místě. V tomhle punktu prostě nechápu, proč se kolem toho tolik víří. Myslím, že si z toho někdo udělal trochu hřišťátko, a dělá co může, aby lidi kolem toho rozrůznil.

Já samozřejmě rozhodně budu mít vždy blíže k lidem z naší společnosti, i když volají po omezení svobody slova a demokracie vůči spoluobčanům z EU. Ale já prostě volat po takových omezeních nebudu, já v tom vidím snahy o relativizování demokracie úplně stejné, jako si asi protestující myslí, že se omezovat demokracii snaží ten landsmanšaft.

Orionka (neregistrovaný) 27.05.2026, 10:41:10 xxx:xxx.b09:be63

V Německu je několik podobných spolku, ale problémy jsou s tím vedeným  B.P. Za divoký odsun se omluvil V.H. hned v 90. Češi jsou s Němci dávno smíření. To jen B.P. a spol. se nedovede smířit s výsledkem války a chce abychom se my smířili s jeho viděním světa. Jak vidět z vandalismu kolem sochy E.B., celkem se mu to daří.

Anonymní (neregistrovaný) 27.05.2026, 10:47:53 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.05.2026, 10:33:58

Není nutné, aby se opět rejpalo v minulosti a zbytečně se rozdmíchávaly vážně na obou stranách s kecama o smíření. K tomu již v minulosti došlo. Nejdůležitějším krokemk tomu byla Česko-německá deklarace (1997), kterou podepsaly vlády ČR a Německa. Ta je obecně považována za formální rámec česko-německého smíření po druhé světové válce a odsunu sudetských Němců.

Ať si Němci dělají sjezdy u sebe, my jsme s nimi už vyrovnaní.

Sarah01
Sarah01 27.05.2026, 10:56:08 xxx.xxx.11.197
Orionka:

I když si myslíte, že jste vzdělaná dost, poslechněte si historiky. Současné, žádne komunisty. Jak se otvírají archivy, objevují se nové poznatky. Jeden z posledních je Mengele. O tom neměli komunisté ani páru. Např.

Já samozřejmě současné historiky naposlouchané mám, proč mi je pořád nutíte, už jsem vám to psala. Nikdo dějiny nepřepisuje, jen vám začalo vadit, že se zmiňují i jiné zločiny, než Lidice, Ležáky, Javoříčko a pochody smrti. Je přece úplně jedno, jestli neměly s řízeným odsunem nic společného, byly to zločiny tak jako tak. A o Benešovi jsem nepsala vůbec nic, i když pravda je, že na 48. roku svoji část viny má.

Posselt se přece netají tím, že s dekrety nesouhlasí, ale SKS se ve svých stanovách oficiálně veškerých nároků vzdalo. Vždyť se podívejte, jací lidé na ten sněm z Německa přijeli, lidi nad hrobem. Těch se bojíte? 

Odsuzovat Němce jako národ, tedy přesněji Germány, tak to už nechápu fakt vůbec. Víte, že geneticky jsou Češi ve většině z 35% Germáni? A kromě toho, Marx a Engels byli taky Němci. I když to jejich učení je skrz naskrz utopie.

Buggyra
Buggyra 27.05.2026, 11:06:03 xxx.xxx.198.226

Ať si Němci dělají sjezdy u sebe, my jsme s nimi už vyrovnaní.

Tak třeba si chtěli zajet do Brna právě proto, že je to historicky s tím obdobím a těmi dějinami spjaté. Náš spolek si také nedávno udělal zájezd s určitým tématem do Rakouska, a to prostě jednoduše proto, že v CZ už máme ta místa s tím tématem spojená, již proježděná. Chtěli jsme vidět zase jiné kulisy, poslechnout si k tomu výklad lidí, kteří tam žijí… Já proti tomu nic nemám. Natož jestli Brnu z toho káply nějaké grešle.

Anonymní (neregistrovaný) 27.05.2026, 11:10:25 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 27.05.2026, 10:56:08

Vaše argumenty v zásadě sedí. Jenže samy o sobě nejsou „důkazem“, že sjezd sudetských Němců v ČR je buď správná věc, nebo naopak chyba. Každá strana se na to dívá úplně jiným úhlem. Odpůrci vycházejí z jiného rámce: mají za to, že sudetoněmecké hnutí se nikdy úplně nevyrovnalo se svou rolí v roce 1938, že dodnes do určité míry zlehčuje rozbití Československa a že příliš silně zdůrazňuje hlavně utrpení Němců po válce. Z jejich pohledu tedy nejde jen o historii, ale o to, jak je ta historie vyprávěná. Takže ten spor ve skutečnosti není o tom, jestli se při odsunu děly zločiny – na tom se dnes už většina historiků v zásadě shodne. Jádro je jinde: v symbolech, v paměti a v tom, kdo je v tom celém příběhu vnímaný hlavně jako oběť. Pro spoustu Čechů je to pořád silně emočně nabitá zkušenost: nejdřív Mnichov a podpora části sudetských Němců pro rozbití republiky, pak okupace a nacistický teror, a teprve potom poválečný odsun. Tenhle sled událostí se v české paměti dost hluboko zapsal. Zastánci naopak říkají, že právě proto, že už dnes nejde o žádný revanšismus a že obě strany v průběhu let uznaly utrpení té druhé, může být sjezd v Česku vnímán jako normální součást smíření a vztahů bez starých bloků. Formální smíření mezi Českem a Německem ale už dávno proběhlo – hlavně po roce 1989, vstupem Česka do evropských struktur a symbolicky především Česko-německou deklarací z roku 1997. Z pohledu českého státu jsou tak otázky Benešových dekretů, odsunu i majetkových nároků v podstatě uzavřená kapitola. Právě proto ale část lidí říká: když už k oficiálnímu smíření došlo, proč je vůbec potřeba, aby se sudetoněmecké sjezdy konaly zrovna v Česku? Co je jejich skutečný smysl? A tady vzniká podezření, že nejde jen o pietu nebo dialog, ale pro někoho i o určitou symbolickou nebo historickou agendu. Naopak zastánci namítají, že smíření není jednorázový podpis na papíře, ale dlouhý proces, který se musí nějak žít i v praxi – a že setkávání na místech, odkud byli Němci po válce odsunuti, k tomu prostě patří. Takže námitka, že „už jsme se přece smířili“, je naprosto legitimní. Celé to ve výsledku není o jednoduché pravdě, ale o střetu různých pohledů na historii a na to, co vlastně znamená smíření.

Anonymní (neregistrovaný) 27.05.2026, 11:14:40 xxx:xxx.b144:4102
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.05.2026, 11:06:03

Brnu? Jste mimo smysly, Brno to zaplatilo. Z našich daní. Tohle co předvádíte není normální, to je čistá manipulace a překrucování faktů. Na ostatní raději nereaguju, zeblel bych se z kolaborace vás progresivistů

Anonymní (neregistrovaný) 27.05.2026, 11:15:54 xxx:xxx.b144:4102
Sarah01:

A proto se musí msta vykonat i na dětech, že, vy šedá auro.

Znova se ptám, jaká msta na dětech

Buggyra
Buggyra 27.05.2026, 11:25:15 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.05.2026, 11:14:40

A z kterého rozpočtu prosím byl ten sjezd podpořen? Protože já tady čtu, že z městského tedy rozhodně ne. Tak by mě zajímalo, jestli dostali tedy dotaci od kraje nebo od koho.

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/jihomoravsky-kraj/na-zastupitelstvo-brna-dorazili-odpurci-i-podporovatele-sjezdu-sudetskych-nemcu-372364

Sarah01
Sarah01 27.05.2026, 11:28:02 xxx.xxx.11.197

Je to s vámi těžké, když řeknete “nezajímám se, neklikám, ale mám pravdu.”

Já se třeba zajímám, kde píšu, že ne? Klikání je pro mě ztráta času, protože jsem to předtím dělala a stejně jsem se nedozvěděla nic nového, kromě toho ze socek mám jen FB, nic jinýho a kvůli klikání si to zřizovat fakt nebudu. A netvrdím, že mám pravdu, ale napsat mně, že lžu, když ty stanovy jsem četla a vím, co v nich je, tak to je fakt úsměvné.

Anonymní (neregistrovaný) 27.05.2026, 11:30:07 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.05.2026, 11:25:15

Jedná se o německé peníze především, nicméně byly pozváni Meeting Brno = český festival, který je do Brna pozval jako součást dialogu. A ten dostává dotace mimo jiné i od města Brno.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.