Aktuálně: 2 685 inzerátů230 278 diskuzních příspěvků18 556 uživatelů

Třetí víčko

Elisak
Elisak 12.03.2025, 19:39:38 xxx.xxx.194.232

Zase nějak nestíhám. To je ten sport 2-3h denně + normální práce 8h (sice home office), ale nějak to oddělat musím. Nějaký rehabilitace se psem + moje tréninky jízdy na koni…

Efíkovi se udělala bulka mezi prstíkama,  koupila jsem černou mast, a doufám že se to obejde bez vet, u něj si takovýhle ošetření moc neumím představit. Ale neřeší to a ani nepajda.

Já si minulý týden zase trhla pár rekordů v běhání. A v září zkusím u nás na Mělníku závodně půlku..

Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 12.03.2025, 20:13:05 xxx.xxx.198.226

K tomu nestíhání mám asi taky co říct. Píšu sem (přihlášená), protože jsem v práci. No proč si nehodit přesčásek, že. Čeká nás nějaký ten audit, tak dávám dohromady dokumentaci, proč nemít trochu práce navíc ještě k té, kterou nestíhám, protože mi do kanclu neposadí nějakého schopného člověka.

Nu, z práce frčím rovnou ke koním, máme tam sraz na třetí, zpravidla nestíhám, takže se tam s jazykem na vestě zjevím ve tři deset, přehodím oblečení z pracovního na koňské pomalu ještě za jízdy v autě a letím hodit odpolední gáblík slepicím a rozdat úkoly (chválabohu, holčičky jsou schopny již samostatné práce bez dozoru a koně jsou vychovaní, takže nám holčičky nepřehazují za flígr za ohrady a podobně), rychle rychle udělat svou práci (namíchat slepicím krmení na ráno, dát krmení koňovi, co musí mít přednostně, zavřít ho do extra ohrádky, vybrat vajíčka, dolít slípkám vodu, připravit krmení pro koně na další den, poklidit kolem slepic, hodit jim druhý večerní gáblík…)  a věnovat se holčičkám, které tou dobou už zpravidla sedají na nasedlané koně.

V pondělí a pátek musíme stihnout odjezdit do půl šesté, protože v šest musím být o dvě vesnice jinde na józe. Holčičky chodí pondělí, úterý a pátek, takže středu a čtvrtek mám teoreticky volnou. No takže dneska jsem si jednu holčičku objednala navíc, protože se připravuje na ZZVJ a potřebovala jsem s ní konečně projet zkouškový parkur. Navíc samozřejmě v zítřejší další “volný” den tohoto týdne přijede vet očkovat koně, takže odpoledne opět není “volné”. Resp. bylo by, ale na veta se uvolním dřív z práce, a protože  v práci mám pohodu klídek, tak si do té práce zase po vetovi zaskočím stejně jako dnes, s jazykem na vestě zase dohánět resty pracovní. No ráda bych zaskočila zítra po práci za svou důchodkyní a dovezla jí vejce, ale nevím nevím, jestli budu stíhat. No tak v nejhorším na otočku. Teda vlastně můžu pak u ní sedět dokud jí nezačne Ulice, koním připravit můžu vlastně i potmě (čelovka to jistí). 

Dneska jsem si nahnala trochu času tím, že jsem holčičku týrala ještě po ježdění, že musela vodit a lonžovat starší hříbě, takže zítra se hříběti nemusím věnovat. Bylo to fajn, že se mu věnoval někdo jiný a já mohla jen kibicovat, protože jsem konečně doladila uzdečku a udidlo, které by mu byly, takže už bude pěkně trénovat, aby mohl na výstavy. Doufám, že zítra s vetkou domluvíme termín kastrace, nechci jezdit po výstavách s veselým hřebcem, i když právě proto ho učím na udidle, valach se může předvádět na ohlávce… no jistota je jistota, první akce je v květnu - uáááá 🤪

No a po koních normálně za tmy tmoucí dotahnu domů, něco uklechtám k večeři (chleba s máslem to jistí) a padnu do peří, abych se ráno zase kolem čtvrté vzbudila. Dneska jsem se vzbudila ve čtvrt na pět a hned jsem vyskočila, jednak kvůli močáku, a za druhé, protože jsem potřebovala dopsat a vyvěsit drezurní úlohu na závody, které pořádáme za měsíc - uááááá 😜 

No, každopádně, info k závodům jsem naházela a akorát jsem se dovlekla do práce na šestou, což nevadí, protože jsem si nadělala půlhodinu včera, v úterý chodí totiž samostatná dospělá holčička, která si může sama připravit koně a bez dozoru jít opracovávat, takže já mám půlhodinu k dobru, tak jsem ji využila.

No a teď tu prokrastinuju, páč jsem si řekla, že tu budu do osmi. 

Měla jsem zpracovat šest odrážek z mailu, ale přišla jsem na to, že dokumenty k revizím elektroinstalace nenajdu, anžto je dodavatel neposílá mailem ani nepřikládá k fakturám, takže je máme někde v papírové podobě přinesené jeho vlastní rukou, ať žije století páry, chjo. Někde v análech je pak najdu. Teda doufám. Takže jsem uspořila čas na tenhle pamflet.

Potřebuju zavolat kováře a zubaře ke koním a zjistit cenovku za jejich služby (a propočítat, jestli bude moje tříměsíční výplata stačit…), kouknout se do datovky spolku, jestli nám přišly schválené veterinární podmínky, poslat žádost o povolení akce na obec a ták… Oběhnout sponzory, dva jsem ještě neoslovila!!!! uááááá 🙃

Sponzory snad zítra, po veterináři a před prací (tedy před druhým příchodem do práce).

Ještě že víkendy jsou relativně volné. O víkendu potřebuji vyčistit další zvýšený záhon, doplnit do něj zeminu, do obou vyvýšených vysadit cibule, vyčištěné jahody ze zvýšeného dosadit mezi ty jahody, co jsem přesadila z jiného vyvýšeného, ještě že prší, nebudu muset zalévat přesazené modřence a sněženky, potřebuji nakutat hnůj svojí kripldůchodkyni, potřebuji opravit ohrady - zakopat do země asi tak pět železničních pražců… natáhnout pletivo proti dětem, aby nám nemohly chodit ke koním od sousedního rekreačního střediska… a to ještě nevím, zda mi nepřibude nějaký úkol po návštěvě veterinářky, například jako ostříhat koně, vystrouhat kopyta, podávat nějaké léky… dneska zase poník kašlal a já už jsem ten sirup na dýchání dokrmila…

Jako mladá jsem běhávala 3,5 km do půl hodiny. Byl to nějaký ten středoškolský místní přebor, poměrně těžkým terénem, já to odběhla a umřela (dobíhala jsem druhá, třetí… diplomy ještě mám). O nějakém jakože kondičním běhu, kdy bych pak ještě cupitala vesele domů, se nedalo hovořit, byl to masakr. No od dětství neběhám, teď by mi to sice prospělo, ale není čas, vůle… Místo lonžování bych měla s tím koněm běhat.

No nic, tahnu domů.

Sardullah
Sardullah 12.03.2025, 22:20:31 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 12.03.2025, 16:52:07

Tak já si vždycky připravuju i trasu na papíře…vytisknu mapky, trasy, udělám si na papír body, kdy kde na který město jedu, kdy kde na kterým sjezdu sjíždím a podobně. Jak jsem už starší ročník, tak mám přeci jen vítr z toho, co když technika selže, navigace negude fungovat nebo se něco stane s telefonem, tak abych nezůstala někde bez pojmu, kam mám jet.

Můj manžel se mi kvůlivá tomu směje, protože on povětšinou dojede všude i bez navigace…ale když jsme jeli do Jizerek pro Ginu, tak to bylo furt “a kudy teď? koukni do těch svých papírů…” s tím mě teda trochu štval, protože to furt bylo keců…když bude nejhůř, tak zapnu navigaci a nakonec jsem navigovala já, podle mé papírové přípravy.

Ale tak já jsem zvyklá…jak se jezdilo dřív…vyfasovala jsem autoatlas a dělala navigátora.

Moje nejhorší noční můra bylo, když jsem jela k příbuzný na Sázavu a cestu znám, tak jsem si jen napsala asi dva sjezdy, abych to neminula a na pražským okruhu (či co to je) zavřeli tunely a byla jsem v zadeli, jak Baťa s dřevákama…tak nakonec jsem dojela, protože jsem věděla, že se musím dostat na dálnici směr Brno a zavěsila jsem se teda za autobus s brněnskou SPZ a za ním na tu dálnici dojela.

Sarah01
Sarah01 12.03.2025, 23:27:47 xxx.xxx.162.253
Sardullah:

Tak já si vždycky připravuju i trasu na papíře…vytisknu mapky, trasy, udělám si na papír body, kdy kde na který město jedu, kdy kde na kterým sjezdu sjíždím a podobně. Jak jsem už starší ročník, tak mám přeci jen vítr z toho, co když technika selže, navigace negude fungovat nebo se něco stane s telefonem, tak abych nezůstala někde bez pojmu, kam mám jet.

Můj manžel se mi kvůlivá tomu směje, protože on povětšinou dojede všude i bez navigace…ale když jsme jeli do Jizerek pro Ginu, tak to bylo furt “a kudy teď? koukni do těch svých papírů…” s tím mě teda trochu štval, protože to furt bylo keců…když bude nejhůř, tak zapnu navigaci a nakonec jsem navigovala já, podle mé papírové přípravy.

Ale tak já jsem zvyklá…jak se jezdilo dřív…vyfasovala jsem autoatlas a dělala navigátora.

Moje nejhorší noční můra bylo, když jsem jela k příbuzný na Sázavu a cestu znám, tak jsem si jen napsala asi dva sjezdy, abych to neminula a na pražským okruhu (či co to je) zavřeli tunely a byla jsem v zadeli, jak Baťa s dřevákama…tak nakonec jsem dojela, protože jsem věděla, že se musím dostat na dálnici směr Brno a zavěsila jsem se teda za autobus s brněnskou SPZ a za ním na tu dálnici dojela.

Manžel jezdil vždycky podle automapy, navigaci nikdy nevěřil a jednou jsme takhle skončili na poli, protože silnice byla uzavřená a objížďku jsme dávno minuli. A jak trval pořád na svým směru, tak že to vezme rovnou přes to pole dál, tak to jsem už zasáhla. Už jednou jsme museli volat pomoc, když jsme zapadli v bahně a zopakovat jsem si to fakt nechtěla. 😄

Daja
Daja 13.03.2025, 05:00:15 xxx.xxx.121.60

Tak já mám orientaci na 100procent nej, vyjedu, vyvedu i z města kde jsem nikdy nebyla a i v lesích, na horách a polích se nikdy neztratím, navigačku v autě zapínám jen někdy, zapnu radši v mobilu tam mi hlásí kde jaký radar a nebo policajty, ale v autě  mám sledovačku co mi radary hlásí jen ne policajty co se pohybují.  Navigačka je nejlepší , když narazíte na uzávěrka a ona vás vyvede, navede kudma se dostanete nejlépe tam kam potřebujete.

Jen jednou jsem zabloudila a to opravdu s navigací páč jsem se moc na ní spoléhala, dopadly jsme tak, že jsem zabočila do hory a celou krajinou chráněnou oblast jsem přejela nahoru a pak dolů a ta blbka mi stále řvala “ pokud je to možné otočte se do protisměru” a já  vlevo hora dole obrovský sráz 😈. Nebylo jak se otočit, lesní cesta tak pro jedno auto . Několik měsíců jsem se modlila jen aby tam nebyly foto pasti. To bychom zacvakaly nemalý peníz.

Buggyra
Buggyra 13.03.2025, 06:58:31 xxx.xxx.198.226

Já mám jen starou navigaci, takovou tu obrazovčičku, co vám ukazuje jen ty nahrané mapy a silnice, není to online a v době její výroby snad ani žádné radary nikde napráskané nebyly 😀 Takže občas jedu někudy, kde silnice ještě nestála, nebo jedu po křižovatce, kde je teď kruháč, ale že navi používám až jako druhou pomoc (taky si předem cestu nastuduji v mapách) a  autoatlas vozím s sebou, tak jsem se ještě neztratila 🙂

Já se ztratím jen pěšky ve městě s vysokýma budovama, kde není vidět… a v nákupním centru, to teda spolehlivě. Uvnitř budov, to je konec. Ani podzemní parkoviště nic moc, ale jsem soudná a neparkuji tam. Venku nebo ve městě, kde vidím obzor a orientační body, tam se vymotám vždy.

lesnizinka
lesnizinka 13.03.2025, 08:17:37 xxx.xxx.154.234

Čau holky, tak co se ztrácení týče, myslím, že v tom jsem v pohodě do chvíle, než se začnu spoléhat na navigaci. Už se mi stalo, že jsem v Praze hledala obchod a chodila stále dokola, protože mi tvrdila, že musím tudy a hotovo. Po druhém okruhu jsem tu blbku vypnula a po 100m byla na místě. Nachodila jsem tehdy skoro 4km😏V nákupáku…tam je to o něco horší, páč jak jich navštěvuju víc(ne, že bych něco pořád nakupovala, ale zabíjím tam bloumáním čas, když čekám na muže) tak se mi pletou dohromady, takže si myslím, že tady za tou uličkou se zahne vpravo a je tam restaurace…a koukám jak ťululum, protože je tam úplně něco jiného. Pak mi dojde, že ta restaurace je úplně v jiném centru😛

Mám možnost, jsem v Praze. Tom jel už v úterý, já jsem odmítnula jet tak brzo, protože jsem potřebovala makat v zahradě. Takže jsem přijela vlakem včera večer. Dneska celý den v Říčanech, zítra nějaké to nákupní centrum😉(musím koupit bratránkovi nějakou sladkost na oslavu) Jen ještě nevím, kam vyrazím, ale nejspíš klasika…Chodov. V Praze klasika…prší. Možná pár kapek spadlo i u nás(s mamkou jsem ještě nemluvila) ale ten obr mrak šel víceméně mimo nás🙄Včera jsem čistila skalku, jen triko s dlouhým rukávem(bylo 17st) a já zpocená jak hovado. V Praze Tom hlásil 13…taky klasika🙄

Buggyra
Buggyra 13.03.2025, 08:48:30 xxx.xxx.198.226

Kocour žere koně.

Dostala jsem nějaké staré sušené koňské maso (píšou na obale) pro psy, co se vyhazovalo ze zveráče, brala jsem pro slepice. Hodila jsem to do vody, aby se to dalo těm slepicím nakrájet, a domácí pán chodil okolo a mňaučil, že jako co to je a že by si dal, tak jsem mu včera zkusmo kousek hodila, no voko divoký a loutal to do sebe, jak magor.

Dneska ráno mu sypu granule do dávkovače a on zase mňaučí, tak mu říkám, tady ti dávám, co si stěžuješ, hlady nepojdeš, a on došel k hrnci, a že koninu. No tak se mi ho zželelo a dostal plátek, co se tam válel. Prý takhle nějak si ten život představuje.

Slepice teda také nesmutní, celé hejno jak mě vidí, tak se sesbírá z širého okolí a metelí za mnou, abych je podělila 😀

Sarah01
Sarah01 13.03.2025, 08:50:48 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.03.2025, 06:58:31

Podzemním parkovištím jsem se dlouho vyhýbala, ale nakonec mně předloni na výstavě v Olomouci nezbylo nic jinýho, všechna místa v okolí Výstaviště byla obsazená, nadávala jsem, ale nakonec jsem to zvládla a teď tam už parkuju běžně. Bylo to v Šantovce a je teda pravda, že to parkoviště na střeše mám radši.

lesnizinka
lesnizinka 13.03.2025, 09:25:29 xxx.xxx.154.234

Buggyro, na snídani volal kolega, který právě pobývá v Liberci, že tam hustě sněží. Zapnu comp a tam první zpráva, že ve Frýdlantském výběžku hustě sněží. Takže už se to ví, že u vás sněží, mám to potuplované 3x😛V Praze leje. U nás dle radaru nejspíš za chvíli vyjde slunko🙄

Buggyra
Buggyra 13.03.2025, 12:07:43 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 13.03.2025, 09:31:04

Mno jo, určitě dostanu tři roky podmínku a zákaz pěstování jakýchkoli cibulovin 🙂

Orionka (neregistrovaný) 13.03.2025, 12:10:42 xxx:xxx.a2a2:3a61

Něco se smí a něco ne, řekl ekolog a přiložil petku naplněnou pilinama.

Orionka (neregistrovaný) 13.03.2025, 12:12:18 xxx:xxx.a2a2:3a61
Buggyra:

Mno jo, určitě dostanu tři roky podmínku a zákaz pěstování jakýchkoli cibulovin 🙂

Ony vám stejně u toho výběhu neporostou a zbytečně jste zničila milé podívání poutníkům. 

lesnizinka
lesnizinka 13.03.2025, 13:58:01 xxx:xxx.9d6a:3f03

Asi tak: pred mnoha lety jsem u nas v lese objevila vzacnou orchidej. Nebyly mobily s fotakem, takze jsem si misto poznacila svou zutou ponozkou uvazanou na ker u cesty, ze ktere bylo nutne vlezt do krovi, kde byla na malinkem paloucku. Sesla jsem do vesnice, pujcila si od brachy fotak, vylezla zpatky do hor a vyfotila ji. Za par let jsme se o tom bavili s kamosem,ktery dostudoval a nastoupil jako botanik do CHKO. Sla jsem orchidej zkontrolovat, abych mu ji pak ukazala. Probehla tam tezba, misto rozjezdene, naprosto zdevastovane. Orchidej i vsechno ostatni v prdeli(slusne se to fakt rict neda) Ne, nenapadlo by me ji rypat kor, kdyz tam byla jedna jedina. Ale kdybych to udelala, mohla mit alespon nejakou sanci. Byla to okrotice cervena. Jeji o neco min vzacna pribuzna, okrotice bila, se mi casem nastehovala do zahrady sama a s ni i dalsi druhy. Co jsem si narypala v horach byly konvalinky a jednu lilii zlatohlavek. A to az po tehle zkusenosti, ktera je pro me bolestiva jeste po skoro 25letech. Takze at me nekdo s kecama o ochrane polibi….

Xerxova
Xerxova 13.03.2025, 14:06:10 xxx.xxx.123.100

no a hlavně ty sněženky ve vesnici většinou nejsou původní druhy - ale zplanělé zahradní kultivary… Divokých sněženek je v přírodě míň než bledulí a narcis prý žádný - i ti samotáři jsou prý na místech bývalých stavení… 

Xerxova
Xerxova 13.03.2025, 14:12:13 xxx:xxx.4b86:591b

a ještě ocituji z publikace Jizerské hory - o rašeliništích, květeně a zvířeně (to jsou ty obří knížky o Jizerkách - už jich je pět dílů)

bledule a sněženka jsou sice našimi původními druhy, ale zdaleka ne všude rostou přirozeně. Tak je tomu i ve vlastních Jizerských horách, kde původní lokality zcela chybí. Ty jsou naopak v případě bledule hojné v Podkrkonoší a v Ještědském hřbetu…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.