a ještě ocituji z publikace Jizerské hory - o rašeliništích, květeně a zvířeně (to jsou ty obří knížky o Jizerkách - už jich je pět dílů)
bledule a sněženka jsou sice našimi původními druhy, ale zdaleka ne všude rostou přirozeně. Tak je tomu i ve vlastních Jizerských horách, kde původní lokality zcela chybí. Ty jsou naopak v případě bledule hojné v Podkrkonoší a v Ještědském hřbetu…
Tak protože někde nerostou přirozeně, je třeba je tam zničit? Snad ne. Názor jen podle selského rozumu. Zákon na ochranu, v tomto případě sněženek, žádnou výjimku pro ty “které utekly že zahrádky” neuvádí. Co se citace pana Nevrlého týče, napsal to před cca 50. lety. Od té doby se Jizerky změnily natolik…..
Tak protože někde nerostou přirozeně, je třeba je tam zničit? Snad ne. Názor jen podle selského rozumu. Zákon na ochranu, v tomto případě sněženek, žádnou výjimku pro ty “které utekly že zahrádky” neuvádí. Co se citace pana Nevrlého týče, napsal to před cca 50. lety. Od té doby se Jizerky změnily natolik…..
nevím, jestli je znáte - ale to jsou povedené knížky - hodně podrobné, zahrnují i polskou část hor a od šutrů, map, názvosloví, přes faunu a floru a péči o hory i o CHKO… až po historii obcí a měst… Je to sice drahá sranda - ale listuju jimi dost často - i jak inspirace na výlety do hor. Ještě další díl (nebo dva) budou.
Ale Nevrlý je stejně nejhezčí klasika - i když každou kytičku či chvostoskoka zvlášť neřešil…
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 13.03.2025, 12:12:18
Žádné podívání se nekonalo, tyto rostly skrytě v roští na soukromém neudržovaném pozemku, poutníci neměli šanci.
S tím, že neporostou, máte možná pravdu, protože těch mnoho přerytých koberců loni od kripldůchodkyně zjevně nepřežilo. Ani ty kupované se nechytly. No tak aspoň mají poutníci pěkné podívání teď 🙂 A na plochách, odkud byly odebrány, jich ještě zůstalo.
nevím, jestli je znáte - ale to jsou povedené knížky - hodně podrobné, zahrnují i polskou část hor a od šutrů, map, názvosloví, přes faunu a floru a péči o hory i o CHKO… až po historii obcí a měst… Je to sice drahá sranda - ale listuju jimi dost často - i jak inspirace na výlety do hor. Ještě další díl (nebo dva) budou.
Ale Nevrlý je stejně nejhezčí klasika - i když každou kytičku či chvostoskoka zvlášť neřešil…
Znám, jsou v knihovně, jen jsem vás předchozí příspěvek nedočetla. Jak vidím knihu o J. h., pan Nevrlý naskakuje automaticky.
Včera celý den v Říčanech na nácviku dětského orchestru. Za měsíc se bude nahrávat ve studiu, tak je potřeba ještě hodně potrénovat. Děcka jsou skvělá, na to, že se sjedou z různých koutů republiky, se sehráli rychle👍Bylo to náročné, naštěstí byla pauza na oběd. Když jsme tam přijížděli, hustě sněžilo,,vločky" jak vata. Mamka hlásila, že u nás tak trochu prská, ale kolik, to ona nezměří. Tu v Praze doslova lilo, celou noc. Na krmítku jsem sledovala kočky, jak nažívají v garáži…a Gucci tam nebyla celou noc🤔Myslím si, že se uklidila do zahradního domku, dělá to, když nejsme doma. Snad se přijde alespoň najíst😕
A teď se nudím, válím se tu v posteli, než vyrazím na ten Chodov. A vzpomněla jsem si, že jsem o víkendu potkala kámošku, viděla mě šlapat ráno kolem potoka, jak venčila psa, tak na mě čekala, chtěla s něčím poradit. A říká: ty jsi měla vždycky psy tak hodné, vychované. Naše holky vás znaly od mala a vždycky říkaly: a potkaly jsme Radku s tím úžasným velkým bílým psem🙂 To zahřeje u srdíčka❤️
No, včera u nás byl veterinář, a stejně jako řádka jich před ním si chválil “vaši koně jsou vždycky tak hodní, vy je máte vychované” - a to teď máme dva nové, jeden je u nás dva měsíce, druhý je u nás měsíc, ale prostě jsou to hodní koně, jako sami od sebe, jsou úžasní 🙂
Tak včera po očkování a krvích koní jsem do toho šmátla, a:
dva sponzoři přislíbili sponzoring třetího domluvila kamarádka zavolala jsem veterináři a zubaři a mám velikou šťastnou náhodou termín ještě v březnu!!! (peníze nemám, musíme se s holkama nějak šábnout) to je zázrak! No a ještě ke všemu jsem od nich vyhandlovala, že mi přivezou bonharen kloubní výživu pro plnokrevníka (na to taky nemám, ale…)
Navíc auditor napsal, že nepotřebuje všechny ty podklady skenovat, že mu bude stačit, že je někde máme k nahlédnutí! Takže paráda, až přijede, bude je mít k dispozici.
Ale teda zase budu odkázána na suchý rohlíky do další výplaty… Potřebovala bych druhou práci. Třeba že by mi někdo platil za to, že se čtyřikrát týdně obětuji holčičkám na jízdárně. Na koni jsem neseděla ani nepamatuju, na trenéra peníze taky nemám, a ještě přemýšlím, jak bych přispěla holčičkám, aby mohly na závody, protože jejich rodičovstvo je též finančně nějako vyčerpáno…
Pisu z mobilu, tak tam budou blbiny, ale Buggyro koukam, ze vam vsechno krasne vychazi, asi mate dle kondiciogramu stastny den😛 U me je to dneska tak nejak sumak, ale jo vlastne, mamka volala, ze u nas prsi👍 Tom je na jednani na ministerstvu, tak ten by taky stastny den potreboval😉 Rano jeste psal soused, ze jde z nasi strany delat fasadu(ja ho varovala, ze je tam dest)) A z dovolenim nam rozebere plot, aby se k ni dostal. Tak dostal instrukce, at hlida Viktenu, aby nezdrhnul.Ale myslim, ze ani on takovy hrdina neni, Gucajza at je kde je, ale ta nevyleze.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 14.03.2025, 14:03:32
Buggyro, jste skvělá. Nemohli by rodiče holčiček sehnat sponzora? Zkuste třeba oslovit A. Kellnerovou. Je to jezdkyně, třeba by měla pochopení. Každé dítě nemá takovou příležitost jako ona. O štěstí nepište….Tělovýchovu, teď běží nějaká akce, jak zvýšit chuť k pohybu a tělesnou zdatnost u dětí. Na to by to šlo napasovat……však vy něco vymyslíte.
Jsem strašně unavená…mám za sebou opravdu těžký den…ale co já…hlavně moje mladší ségra..ráno mi ve 4 hodiny volala,že její kočička od 1 h ráno zvrací,že neví,co s ní…tak jsem se ptala,jestli nemohla něco olíznout nebo okousat nějakou kytku..že prý ne..že kytky nemá,jen kočičí trávu..no kolem 6 h ráno už začala naříkat u zvracení a neudržela se na nohou…jenže u nás žádná veterina není otevřená a pohotovost nefunguje…okamžitě jsem volala do té Prahy,kde jsem byla s tou kamarádou a pejskem..řekli mi,že jim bohužel vezou dva urgenty a že nás nemůžou vzít..a že akutní případ by to byl,kdyby kočička zvracela 24 hodin..říkám prosím?Vždyť to je blbost sakra!!!No já musela do práce a ségra jela na první veterinu,kterou u nás v 8 h ráno otevřeli..kočičku napíchli na kapačky a dali ji injekci proti zvracení..chtěli jí vzít krev a udělat testy,ale byla tak dehydrovaná,že prý nebyly schopný ji tu krev vzít..každopádně ségra si pak vzpomněla,že používá nějakou čistící pěnu do záchoda a že zapomněla to prkýnko zavřít a čičina lezla na ten záchod a dělala na něm blbosti kolikrát..a hrabala i tlapkou dovnitř a tak…takže si to musela olíznout na pacce…vet diagnostikoval akutní otravu..no ve 12 h dopoledne mi ségra volala,že musíme jet do té Prahy,že jí volali,že to vypadá zle…tak jsem volala do té Prahy,udělala trochu hysterii,ale očekávali nás a já volala šéfovi,že potřebuji urgentné odejít z práce(naštěstí mám super šéfa)…sedla jsem do auta a byla asi 10 minut od veteriny v Chomutově,když mi ségra volala a jen brečela a brečela a že jí volali,že kočička umřela😔Nedokázala jsem z ní pořádně dostat,kde je…něco jsem rozumněla...ale mezi vzlykáním tomu nebylo moc rozumnět…našla jsem jí sesypanou cestou na veterinu ve městě..zastavila jsem v jednosměrce v protisměru a naložila ji do auta….a držela jí,co jen to šlo…brečela a brečela..bylo to hrozný..byla na ní hodně závislá..a ségra je prosté hodně psychicky slabá nebo jak to napsat a tohle jí položilo…jeli jsme na tu veterinu,ségru jsem nechala sedět v autě,protože nebyla ničeho schopná a šla vyzvednout kočičku,aby jsme si ji mohli pohřbít a zaplatit fakturu..pak jsme ji jeli pohřbít ke mě na pozemek…ségra ji nechtěla pustit z ruky..bylo to hrozné a znám to..sama jsem si to zažila…ale bylo to hrozný…po delší době jsme ji nakonec pohřbili a chtěla jsem si ségru vzít domů,ale nechtěla..chtěla jet domů..volala jsem samozřejmě i druhé ségře a mamce,že nesmí být sama,že se u ní musíme střídat..a hledáme už jiné koťátko,protože to jí nejvíc pomůže….
To je strašný sám bych to nedal… Nevím jak poradit ale vyjadřuji soucit. Asi je nejlepší jestli fakt byla na ni závislá koupit kotě, které se jí bude líbit aby si k němu mohla vytvořit další láskyplný vztah. Netuším co se mohlo kočičce stát, možná snědla něco co jí bylo přístupné česnek, cibule a pórek jsou pro kočky hodně nebezpečné ale nevím možná se stalo něco úplně jiného…
Tohle je nejhorší… i když člověk udělá max, tak to takhle skončí. Ta bezmoc, když nemůžu zvířeti pomoci.
Sestře přeju hodně sil… nové kotě té bolesti člověka nezbaví, ale když je nutné starat se o zvířecí mimino, tak není tolik času patlat se ve svých pocitech… mě to teda pomáhá.
Ježíš Niki, tak tohle jsem fakt číst nechtěla, to je hrůza!😢A ještě se špatným koncem. Ségra si bude ten záchod vyčítat dlouho, jenže prostě se to stává, člověk pořád spěchá, nekontroluje a nedomýšlí důsledky. Koťátka budou asi až tak za dva měsíce, myslím, kočky teprve mrouskaly😕
Niki,taky je mi to líto..a jak píše Kometka,lepší 2 koťata,já jsem toho litovala,že Max byl sám..mohlo to všecko být jinak🐈…co už.Nebo tu starší kočičku..hledejte v inzerátech.
Holky snažila jsem se,aby si ségra vzala dvě kočičky,sama vidím,jak jsou doma kočičáci spokojení,že jsou 3…..ale nechce..bojí se,že to finančně neutáhne….chtěla jsem kočičku z útulku nebo dočasky,ale ségra nechce…chce úplně miminko,aby jí teď prostě dostalo z toho smutku..koťátka teď ještě nejsou,přesně jak píšete,jinak by si vzala nějakýho prďolu z venku…takže se jedeme kouknout v neděli na nějaký Ragdolly…moc se jí líbí a já doufám,že ji to pomůže trochu..a hlavně jsem prošla celý její byt a eliminovala všechno,co by mohlo být potencionálně nebezpečný pro kotě…je tam odběr až začátkem dubna,takže zatím musí vydržet…ten její dement se k tomu aspoň postavil tak,že jí nové koťátko zaplatí..
Ale je to hrozný…a ségra mi jasně řekla,že ani nevolala nikomu jinýmu z rodiny,protože věděla,že jen já dokážu pochopit tu její bolest…prostě když zvířátko umře až stařím,bolí to,ale člověk ví,že s ním prožil celý život a že to prostě jednou přijde..ale když tohle přijde nečekaně..je to vždycky nejvíc bolestivé..