lesnizinka:Při narození dítěte se dostává nemalá částka, tedy pokud si pamatuju, zbytek jejich života přídavky, to se nějak změnilo? O různých příspěvcích na kde co nemluvě.
Žínko, spěte dál.
lesnizinka:Při narození dítěte se dostává nemalá částka, tedy pokud si pamatuju, zbytek jejich života přídavky, to se nějak změnilo? O různých příspěvcích na kde co nemluvě.
Žínko, spěte dál.
Anonymní:Žínko, spěte dál.
To já vás poslala do říše snů.
Vysvětlovat něco bezdětnému, zabezpečenému,kdo má všechno na co si vzpomene nemá smysl. Nikdy to nepochopí. Nevím , ale děti si pro peníze asi nikdo nepořídí.To si spíš pořídí pro peníze psa.
Já zrovna nemám děti přesně protože je to drahé. To jsem si spíš pořídila koně 😀
A živit v důchodu mě budou Evina vnoučata 😛
No…je jistá skupina občanů, kteří si děti pro peníze pořizují a nějak…se jim to vyplácí. A ještě zbyde na chlast a na cíga. Nejsem ekonom, ale nějak mi nejde do hlavy, proč zbytek si stěžuje, že jsou děti drahé?😜
Archer, měla jste přeci taky volbu, jestli děti mít nebo ne, zvolila jste si to ANO, já to ne. A peníze v tom nehráli ani tu nejmenší roli. Od toho se odvíjí i to ostatní, co popisujete. Všechny peníze co vyděláme, máme jen pro sebe(a na to, kam a komu je chceme dát) Nemusíme šetřit dětem na školy, hory, výlety, na byty atd. Poprvé na welnesu jsme byli před 3lety…po 15letech bez dovolených. Nepijeme, nekouříme, kulturu si vesměs děláme sami a nebo jsme zváni, takže tam taky hodně ušetříme. Už nemám ani psy a víme, kolik to stojí. A kdo mě zná ví, že já jsem škudla, co můžu koupit levněj prostě koupím. Takže je jednoduché shrnout to slovy, že ,,mám co chci". Ano, mám. Ale taky si dovedu a hodně požitků jsem si léta upírala. Protože jsem žila jinak, všechno jsem obětovala psům…a byla jsem šťastná. Teď je to pořád ,,potom, zítra, za týden, v létě, příští rok"…a může se stát, že se toho ,,někdy" ani nedožiju.
Jó sluchadla…taky dobrý příklad. Jdem objednávat a sestra na mě vybalí: tak které objednáme? A jmenuje: za 22tisíc, za 29tisíc, 47tisíc, 67tisíc. Ptám se, jestli mluvíme o těchto sluchadlech, co jsem měla na zkoušku. Prý jo. Dobře a jakový je mezi nima rozdíl tedy? No v kvalitě poslechu, samozřejmě u těch drahých by měl ten poslech být takřka stejný, jako když člověk normálně slyší. Ale jestli slyšíte i s těmahle nejlevnějšíma, tak by ta vyšší řada za 29 měla být pro vás naprosto dostačující. 47 mi přišel už velký skok a říkala jsem jí, že nevím, jestli bych to ocenila. Člověk by je zase musel vyzkoušet, aby mohl porovnat. Což teda nemají tu možnost😕Tak jsem vzala ty za těch 29. Muž mi doma vynadal, že jsem si měla vzít ty nejdražší, když mají být nejlepší. Jsem mu říkala, že na to je čas, až ohluchnu úplně, ne?😉Prostě ne, já bych takové peníze za to nedala, když ani nevím, jestli bych ten benefit lepšího poslechu byla schopná ocenit, využít. Prý: můžete streamovat ve skvělé kvalitě. Jsem jí na to řekla: hm, já ale netuším, co to je😛A budou začátkem dubna. Do té doby jsem zase tetřev😜
acher:Vysvětlovat něco bezdětnému, zabezpečenému,kdo má všechno na co si vzpomene nemá smysl. Nikdy to nepochopí. Nevím , ale děti si pro peníze asi nikdo nepořídí.To si spíš pořídí pro peníze psa.
Všechno je o prioritách. Radši bych jela s dětmi na dovolenou, než jak pako ( pardon) dřít na zahradě. A kdybych měla takové latifundie jako Žínka, tak by mou první touhou byl zahradník. Ale každému, co libo.
Žínko, já jsem si nevšimla, že by si někdo stěžoval, že jsou děti drahé. To nebyla stížnost, to bylo jen na adresu státu, který děti chce. Protože bez dětí Evropané ( nejen Češi, je to všude stejné) vyhynou. A pořád vedou jalové diskuze, co pro ty mladé udělat, aby děti chtěli. Já bych jim sebrala antikoncepci - to je vtip. Navíc by to možná nepomohlo, prý už klukům stačí sociální sítě.
A zaregistrovaly/i jste ten průšvih u Krausů. Po 18 letech žaluje bývalá partnerka A. K. ze znásilnění.
lesnizinka:No…je jistá skupina občanů, kteří si děti pro peníze pořizují a nějak…se jim to vyplácí. A ještě zbyde na chlast a na cíga. Nejsem ekonom, ale nějak mi nejde do hlavy, proč zbytek si stěžuje, že jsou děti drahé?😜
Archer, měla jste přeci taky volbu, jestli děti mít nebo ne, zvolila jste si to ANO, já to ne. A peníze v tom nehráli ani tu nejmenší roli. Od toho se odvíjí i to ostatní, co popisujete. Všechny peníze co vyděláme, máme jen pro sebe(a na to, kam a komu je chceme dát) Nemusíme šetřit dětem na školy, hory, výlety, na byty atd. Poprvé na welnesu jsme byli před 3lety…po 15letech bez dovolených. Nepijeme, nekouříme, kulturu si vesměs děláme sami a nebo jsme zváni, takže tam taky hodně ušetříme. Už nemám ani psy a víme, kolik to stojí. A kdo mě zná ví, že já jsem škudla, co můžu koupit levněj prostě koupím. Takže je jednoduché shrnout to slovy, že ,,mám co chci". Ano, mám. Ale taky si dovedu a hodně požitků jsem si léta upírala. Protože jsem žila jinak, všechno jsem obětovala psům…a byla jsem šťastná. Teď je to pořád ,,potom, zítra, za týden, v létě, příští rok"…a může se stát, že se toho ,,někdy" ani nedožiju.
Přijde vám, že se to té skupině vyplácí? Že si žijí nějak výborně? Spíš nějak přežívají dtem navzdory a žili by stejně i kdyby děti neměli. Dětí té skupiny jsou plné děcáky, kdyby se jim to vyplácelo, tak si je hezky drží doma. Problém je, že u nich je plození dětí věc cti, ženská, která neplodí je méněcenná.
A na druhou stranu, projděte si domovy důchodců, moc klientů z této skupiny tam nenajdete, mít staříka doma a zkrouhnout ho o duchod a příspěvek na péči se totiž vyplatí víc než držet doma dítě.
No…je jistá skupina občanů, kteří si děti pro peníze pořizují a nějak…se jim to vyplácí. A ještě zbyde na chlast a na cíga. Nejsem ekonom, ale nějak mi nejde do hlavy, proč zbytek si stěžuje, že jsou děti drahé?😜
Nevím no, neznám nikoho, kdo si pořídil děti kvůli penězům a vyplácí se mu to. I ti tmavší, pokud jste myslela je, musejí dnes pracovat, aby se měli dobře, na těch dávkách je to jen přežívání. Napsala jsem vám, že je dostávají lidi do 2,7 násobku životního minima, tak si to zkuste spočítat….životní minimum pro jednu samostatně žijící osobu činí od 1. ledna 2023 až do dubna 2026 měsíčně 4 860 Kč, jinak je to 4470 Kč. Od května 2026 je plánováno zvýšení na 5 500 Kč.
Tak když budeme počítat těch 4860, aby člověk dostal dávky, musí mít do 13122. Netuším, kolik je potom ta dávka, jen vím, že třeba nájem platí stát přímo majiteli bytu (jak to bude od toho května vůbec netuším). S dítětem do 6 let je to minimum celkem 18765. Vyděláte o něco málo víc a už nedostanete na bydlení nic. Nemajetní většinou bydlí v podnájmu, zaplatit z cca 20 tisíc (pokud je vydělá) jako samoživitelka nájem třeba 14 tisíc, zbude vám 6 a to máte na celý měsíc na všechno ostatní. Vy byste s tím vyšla? Já teda ne, to se přiznám. A to v takové Praze jsou nájmy např. bytu 1+1 od 18 tisíc nahoru podle lokality.
Eva si nestěžovala, že jsou děti drahé, prostě jen konstatovala, že to tak je. Většina lidí ty děti chce a počítá s tím, že ty děti něco budou stát, tak to prostě je.
Janae:Přijde vám, že se to té skupině vyplácí? Že si žijí nějak výborně? Spíš nějak přežívají dtem navzdory a žili by stejně i kdyby děti neměli. Dětí té skupiny jsou plné děcáky, kdyby se jim to vyplácelo, tak si je hezky drží doma. Problém je, že u nich je plození dětí věc cti, ženská, která neplodí je méněcenná.
A na druhou stranu, projděte si domovy důchodců, moc klientů z této skupiny tam nenajdete, mít staříka doma a zkrouhnout ho o duchod a příspěvek na péči se totiž vyplatí víc než držet doma dítě.
Příspěvek na péči se vám může vyplatit, pokud k tomu ještě chodíte do práce. Ale pokud máte rodiče ležáka, který potřebuje celodenní péči a musíte kvůli němu zůstat doma, tak to finančně neutáhnete a navíc ještě totálně vyhoříte.
Sarah01:Příspěvek na péči se vám může vyplatit, pokud k tomu ještě chodíte do práce. Ale pokud máte rodiče ležáka, který potřebuje celodenní péči a musíte kvůli němu zůstat doma, tak to finančně neutáhnete a navíc ještě totálně vyhoříte.
Jasně, také jsme pečovali. Ale teda ten příspěvek není uplně malý, na rodičáku jsem doma za stejné spíš menší peníze.
Tak oni nepečují, oni jen drží staříka doma a obíraj ho o duchod i ten přispevek.
Janae:Jasně, také jsme pečovali. Ale teda ten příspěvek není uplně malý, na rodičáku jsem doma za stejné spíš menší peníze.
Tak oni nepečují, oni jen drží staříka doma a obíraj ho o duchod i ten přispevek.
Tak jasně, každej má k rodičům jinej vztah. Ale pokud to člověk bere opravdu zodpovědně a ten rodič potřebuje celodenní péči, tak je tady volba buď skončit v zaměstnání, nebo zaplatit pečovatelku (což je dnes sakra těžký, nikdo to moc nechce dělat). Moje teta pečovala o babičku, ale byla už v důchodu, takže to bylo o něčem jiným, i když fyzicky a psychicky vyčerpávající to bylo taky a zastoupit často neměl kdo. Ten příspěvek je odstupňovaný podle toho, jak je ten člověk ještě soběstačný, že? Vím o tom, že tady v tomto dochází dost k přešlapům, není to úplně domyšlený.
Zahradník/údržbář by se mi teda taky hodil. Mít v boudě bezdomáče, tak by makal za stravu a byt jak mourovatej.
já jsem si nevšimla, že by si někdo stěžoval, že jsou děti drahé
Ne? Já si na to stěžuju furt a imrvére 😀 A matky kolem mě jsou taky úplně jurodivé z toho. To máte pořád nové boty, jak to roste, při kvalitě toho, co se prodává, to ani není na poslání dál (teda pořízení z druhé ruky), ty nošené nutno vyhodit, podobně s oblečením. Plíny kolik stojí, když chcete lahvičku na mlíko, ze které dítě nebude cucat instantně PCB,PFAS,BPA/S/F, (Z PLR do MLR jel jsem přes ČSSR, SNB mé DKW si stoplo na TK…)… A co postýlka, matrace, taška do školy, pomůcky, potřeby na cyklisťák, lyžák, ó běda…
Teď má kámoška čerstvou teenagerku, která ji už výškově přerostla a její lepá nožka zvíci velikosti 42 vyžaduje obuv na míru, to by mě vážně třeplo.
…prý už klukům stačí sociální sítě.
Jo, to je perfektní antikoncepce, mohu potvrdit.👍
Je odstupňovaný a je hodně na zvážení lékaře. Jde o to, jak moc je člověk nesamostatný, což se u staršího člověka i lékaři špatně posuzuje a zrovna tato skupina v tom umí dobře chodit a přesně ví, co má lékaři říct.
A dle důchodové reformy se péče, včetně rodičáků, vyplatí i následně do důchodu. Pokud jsem to dobře pochopila, tak doba péče, náhradní doba sociálního pojištění, se započítává jako průměrná mzda v tom konkrétním roce. Takže pečující už nejsou kráceni na svém duchodu. Což je vlastně logické a fajn, protože ušetří státu dost peněz a ruku na srdce, jako matka hodně dětí takové peníze nikdy nevydělám, ale zase to dost nahrává jisté skupině lidí.
Jestli se pečovák započítává do důchodu jako průměrná mzda, jdu okamžitě adoptovat nějakého pečovacího staříka!
Na průměrnou mzdu jsem si hrdě v zaměstnání sáhla jednou, asi na půl roku. Od té doby mi ta průměrka nějak pořád ujíždí, dál a dál… nevím, čím to 😀
Janae:Je odstupňovaný a je hodně na zvážení lékaře. Jde o to, jak moc je člověk nesamostatný, což se u staršího člověka i lékaři špatně posuzuje a zrovna tato skupina v tom umí dobře chodit a přesně ví, co má lékaři říct.
A dle důchodové reformy se péče, včetně rodičáků, vyplatí i následně do důchodu. Pokud jsem to dobře pochopila, tak doba péče, náhradní doba sociálního pojištění, se započítává jako průměrná mzda v tom konkrétním roce. Takže pečující už nejsou kráceni na svém duchodu. Což je vlastně logické a fajn, protože ušetří státu dost peněz a ruku na srdce, jako matka hodně dětí takové peníze nikdy nevydělám, ale zase to dost nahrává jisté skupině lidí.
Tak vždycky se najde někdo, kdo něčeho bude zneužívat, to je jasné. Jen si myslím, že tyto případy jsou marginální. Ano, státu ta domácí péče ušetří spoustu peněz, takže podpora by v těch těžších případech, si myslím, měla být daleko větší.
Matky více dětí to budou mít vždy těžší, často ne že nemůžou skloubit tu péči s prací, ale ani je nikdo do práce nevezme.
Buggyra:Jestli se pečovák započítává do důchodu jako průměrná mzda, jdu okamžitě adoptovat nějakého pečovacího staříka!
Na průměrnou mzdu jsem si hrdě v zaměstnání sáhla jednou, asi na půl roku. Od té doby mi ta průměrka nějak pořád ujíždí, dál a dál… nevím, čím to 😀
Dle všeho jo. AI říká toto.
“V rámci důchodové reformy se péče pro výpočet důchodu započítává prostřednictvím tzv. fiktivního vyměřovacího základu. Tento mechanismus zajišťuje, že se na období péče pohlíží stejně, jako kdyby pečující osoba pracovala za průměrnou mzdu.”
U staříků je péče odtupňovaná, asi by musel dosáhnout na ten nejvyšší stupeň.
Taky si myslím, že by musel dosáhnout na nejvyšší stupeň, aby se to vyplatilo, ovšem pokud bude mít staroušek Alzheimera, tak to bude na celodenní péči asi. I noční. Mně stačí 3 🐕, dnes za noc cca 3x pouštění ven, netuším, co se dělo, ale spaní na 💩, chodím jak mátoha.