Nemáte vůbec zač, to je jen vyprávění mého dědečka a moje vlastní zkušenosti, cca 25-30 let zpět. Dnes je i “koňodoba” jiná, sama na sobě vidím, že jsem dřív trávila s koňmi mnohem víc času, teď ten čas trávím tím, že na ně vydělávám, abych je mohla doma mít. A proto jsem ráda, že jsou aspoň dvě a tím pádem nejsou tak závislé na mě. A to je v pořádku, kdyby byli aspoň tři, bylo by to lepší, minimálně pro malou, která by nezůstávala sama, ale to si už bohužel opravdu nemohu dovolit, a zase si říkám, je to zvíře, prostě si musí zvyknout. Já jsem si taky musela zvyknout na spoustu věcí, co se mi nelíbí. That´s life👍
O všem a o ničem :)
Foxinka to ma za sebou, zial…
Co se stalo? Nemoc, kulka, zvíře?
Spadla v boxe, musela si pretat nejaku cievu, utratili sme ju, prave sa pitve, melanomy uuuplne vsade….
Foxi je kobyla, Mr.Fox je ok, rano som ho krmila.
měla svoji studentku, měla zapletené copánky, odcházela obklopena láskou. U bílých koní je riziko melanomu větší?
Ježíš to se omlouvám, já fakt myslela, že Mr. Fox, ale i tak hmmm škoda kobylky.
Já se taky lekla, že píšeš o lišákovi. Ne, že by tohle bylo míň smutný, ale jak píše Xerxová..
A ano, bílí koně na melanomy trpí.
Ano, mala.
Je to pre nas celkom utecha.
Já si myslím, že to, když bytost odchází a je jedno, zda jde o člověka nebo zvíře, tak to, že má kolem sebe právě tu lásku je ta nejpodstatnější věc, krom péče a úlevy, to je jasný, ale prostě to zvíře není opuštěné, má o koho se opřít. tohle je věc o kterou se opírám já, když si beru domů staříka. Že tu se mnou třeba nebude dlouho, ale zažije především lásku, to, že ho někdo má rád, ty ostatní věci navíc, které s nima provozuju, jako že je něco učím, hrajeme si, jezdí na výlety, poznávají na svoje starý kolena nový věci, to je fajn a důležitý, ale tu lásku, tu potřebujou nejvíc a ta je podstatná. Je skvělý, když to opuštěné, nemocné, staré zvíře, kterýmu by to nikdo jinak nedal, kolem sebe má a neodchází někde opuštěné bez podpory a toho, že ho někdo má rád.
Ať se jí lehce za duhou běhá.
17.04.2026, 12:36:21 xxx.xxx.224.101
velice se omlouvám předem:
Nevidím důvod k omluvě.🙂
17.04.2026, 12:39:26 xxx.xxx.224.101
Že psovi stačí člověk, ale koni ne,
Psovi ano, protože oba jsou predátoři a mají podobný životní rytmus - včetně třeba potřeby spánku. Ale druhý pes je vždycky lepší.
Kůň je vzhůru 20 hodin denně, tolik času s ním žádný člověk trávit nebude. Navíc je to kořist.
17.04.2026, 12:41:00 xxx.xxx.224.101
že to ještě není uzákoněný - jako je to u koz, ovcí… ¨
Ale ono to uzákoněný je. Že na to někteří jedinci pečou, je věc jiná.
Ha, tak to jsem právě netušila, díky, dobrý vědět.
Dík, já si to totiž představila 🙂
17.04.2026, 15:27:36 xxx.xxx.147.163
No a? Přece se nebudu zlobit na něčí představy. 😉
Mala melanomy fakt vsade a jeden v zadnej dutej zile, ktora praskla.
A nejaku ohavnu hrbolatu masu, ktora sa tahala od maternice, prerastla do panvy a do lavych glutealnych svalov, ktore boli uplne cierne.
V zivote som nic take nevidela, chudina.