bassrock:Jdu si pro rady a zkušenosti a taky se trochu vypsat ze splínu …
Předesílám, že Myš je ok, ale kamarádky quacula, o kterou se starám jak o vlastní, pač kamarádka má Parkinsona a už toho moc nezvládá. No od začátku roku si milá Quacula semtam pokulhala, chodila tak 2x týdně pod sedlo na mírné vycházky, žádná velká akce, její současná jezdkyně není nakloněná rychlým akcím. Nedalo mi to, i byla povolána vet i s rtg a po kontrole a fotografiích padla diagnosa Artróza. Já u toho nebyla, neb jsem opět toto léto lehla s nějakou virozou (už potřetí, fakt mě to už nebaví) a volala mi to kamarádka, majitelka další soudružky z výběhu. A mě to nějak semlelo, že zrovna tahle kobyla s touhle služkou si vyžírají samé chuťovky, no jak mi nebylo dobře, tak jsem to opravdu špatně nesla.
Teď už to nějak zpracovávám a hledám různé informace a možnosti. Mladá vetka, co dělala rtg, navrhla, aby kobyla brala nějaké prášky proti bolesti denně, no a chodila krok, klus. Hm, kobyla je 24/7 venku, v kroku nekulhá a není na ní vidět, že by jí to bolelo, chodí celkem čiperně a s chutí. Kulhá až v klusu. Zpětně si uvědomuji, že má tu nožku od narození trochu křivou, než přišla k nám byla brutálně obézní, nyní je lehce při těle, je jí 16 let … no asi “ideální” kandidát, no. Přemýšlíme nad nějakými doplňky - MSM apod. a jestli zkusit injekce Bonharen. V pátek přijede kopytářka, budeme konzultovat i možnost nakování na plasty či častější trim. Nebudu lhát, roli hraje i finanční stránka věci, pač panička je v invalidním důchodu a my ostatní nejsme s to financovat o moc víc než své mazlíky.
Jaké máte zkušenosti s artrotickými koňmi, rady a porady, beru cokoliv, i jen vlídné slovo. Už dlouho mě nic tak nesejmulo psychicky, chjo.
Nevím v jakém je to stadiu, ortop vet by navrhl asi více, ale vzhleden k nízkému rozpočtu chápu, pouze udržovací terapie. Ta může být i při dalších ošetřeních … Osphos, Tildren? (cca okolo+ - 20 tisc.) + jsou další inj. přímo do kloubu(nepíšete kde je artroza) a FYZIO a cvičit nastavené cviky , jistě má na těle kompenzace, teoreticky nález nemusí souviset s kulháním, kulhat může z přetížení jiné struktury na těle. (to by se poznalo myslím třeba nějakým svodným znecitlivěním toho místa, ohybovkama)