Aktuálně: 2 262 inzerátů288 988 diskuzních příspěvků20 833 uživatelů

O všem a o ničem :)

efe
efe 24.07.2026, 09:06:10 xxx.xxx.212.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 24.07.2026, 08:55:33

No jestli by dopadly jako svetr pro Vasila, tak bych si za to ani nemohla nic říct 🤣🤣🤣

Obrázek
Zrzavci
Zrzavci 24.07.2026, 09:10:55 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 24.07.2026, 09:06:10

🤣

No ale myslím, že slepicím, na rozdíl od pana Vasila by to bylo jedno. Navíc slepice je prase, takže by to za chvíli vypadalo mnohem hůř. (vím, že pan Vasil je taky prase, ale ne tak velký, jako slepice)

Obrázek
efe
efe 30.07.2026, 07:08:07 xxx.xxx.212.193

Budu muset morgáněti líbat kopyta. Včera u nás byla sedlářka, abychom pořešily to, dle fyzio (i dle mě), lehce nepadnoucí sedlo… Mno, tak jsme zvětšovaly komoru o dvě čísla… Se divim, že to zvíře bylo ještě tak slušný a nepoužilo důraznější argumentaci. Na druhou stranu zas tak moc bolavá nebyla. Bohužel si ale za tu dobu stihla vytvořit dost nepříjemný kompenzační pohybový vzorce, takže teď budeme muset makat na tom, aby pochopila, že už jí nic tlačit nebude a není potřeba před tím utíkat a uhýbat. 

Obrázek
Horsana
Horsana 04.08.2026, 09:55:07 xxx.xxx.51.18

Boha jeho, nedavajte konom rezanku, ani nekupujte nic, co ju obsahuje.

Driape to zaludok od kardie po pylorus, normalne dajte nejake seno, kasu, travu, pokial kon neskace baraky pri praci, nic sa nikde nerozostriekne, omg 🙄

Zdravim vsetkych 😛

Buggyra
Buggyra 04.08.2026, 10:50:56 xxx.xxx.198.226

Jo no jo, jsem zapomněla… místo řezanky bych dávala vojtěškové granule rozmočené - vojtěška přirozeně pufruje, mně se to velmi mnoho osvědčilo u plnokrevníka. Klidně i se lněným semínkem, aby to klouzalo a neucpávalo (mukozní látky ze lnu taky určitě dobře pufrují).

Horsana
Horsana 04.08.2026, 12:11:33 xxx.xxx.49.13
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 04.08.2026, 10:50:56

Sliz chrani, olej tiez, pufruju sliny a svete div sa, tie kon produkuje, ked zuje seeeeeno 🤭

Lucerka pufruje, ale tak to kilecko za den sa strati, no lepsie ako nic.

Predstava, ze kon bude zut rezanku a slinit je uz prekonana.

Ona sa davala taznym konom do jadra, sparena, aby to dlhsie zuli, to ano, aj sa stale dava, ale to su masiny z lesa a tradicie, ktore pretrvali starocia, davala sa aj secka zo slamy, na mechanicke nasytenie, ale vzdy s niecim a sparena.

verun (neregistrovaný) 04.08.2026, 12:29:28 xxx.xxx.220.9
Buggyra:

Jo no jo, jsem zapomněla… místo řezanky bych dávala vojtěškové granule rozmočené - vojtěška přirozeně pufruje, mně se to velmi mnoho osvědčilo u plnokrevníka. Klidně i se lněným semínkem, aby to klouzalo a neucpávalo (mukozní látky ze lnu taky určitě dobře pufrují).

Na druhou stranu, jen pro zajímavost, jsem četla i nějakou “studii” , že vojtěška může u  koní s  IR, EMS přispět ke schvácení . (aminokyseliny stimulují  inzulin)  Ale malé, obvyklé  dávky určitě neublíží. (to jen tak jak teď není to seno….minule když nebylo seno, nám ustajovatel prdnul balík vojtěšky do výběhu, jsem byla opupínkovaná …) 

Buggyra
Buggyra 04.08.2026, 12:33:33 xxx.xxx.198.226

Na řezanku jste mě právě upozorňovaly u plnokrevníka už dávno, no a v těch PUR krmivech je bohužel přítomná, ale v tom PURitanu je jí nějak minimum a tak holt zatím spoléhám na jeho schopnost žvýkat a zdá se už pár let, že mu PURitan na zimu sedí. Ale já potřebuji přes zimu vykrmovat, vykrmovat, teď je celkem koukatelný jen na trávě a ovsu s rýží…

Už mám vojtěšku na zimu zase domluvenou, snad v neděli to klapne a jedem pro ni. Pomůžeme starému pánovi naházet na horal a můžeme si zbytek z pole odvézt zadarmo (a to by za ni letos dostal zlaté dukáty). Mám to ale štěstí. Ještě musím domluvit druhou soupravu, letos toho chci vzít co nejvíc… a nebo se tam o týden otočit ještě pro jednu fůru, když to půjde. Taky už při čtyřech koních uvažujeme o příkrmu senáží, známá tu kousek dělá metrové balíky, to už by se zpracovalo…

Půlku sena na zimu máme navezenou, za šest stováků za balík, náš stálý dodavatel je taky zlatej. Zbytek kupujeme od většího JZD za tisíc za kus, ale mají opravdu povedené seno… Jsem zvědavá, kam to všechno dáme 😀

Buggyra
Buggyra 04.08.2026, 12:34:53 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele verun z 04.08.2026, 12:29:28

Jop, známej má kobylu, které po jakékoli jetelině natékají nohy. Teď selektivním herbicidem likvidoval jetel po výběhu, docela z toho měl těžkou hlavu…

Verun
Verun 04.08.2026, 13:32:19 xxx.xxx.220.9
Buggyra:

Na řezanku jste mě právě upozorňovaly u plnokrevníka už dávno, no a v těch PUR krmivech je bohužel přítomná, ale v tom PURitanu je jí nějak minimum a tak holt zatím spoléhám na jeho schopnost žvýkat a zdá se už pár let, že mu PURitan na zimu sedí. Ale já potřebuji přes zimu vykrmovat, vykrmovat, teď je celkem koukatelný jen na trávě a ovsu s rýží…

Už mám vojtěšku na zimu zase domluvenou, snad v neděli to klapne a jedem pro ni. Pomůžeme starému pánovi naházet na horal a můžeme si zbytek z pole odvézt zadarmo (a to by za ni letos dostal zlaté dukáty). Mám to ale štěstí. Ještě musím domluvit druhou soupravu, letos toho chci vzít co nejvíc… a nebo se tam o týden otočit ještě pro jednu fůru, když to půjde. Taky už při čtyřech koních uvažujeme o příkrmu senáží, známá tu kousek dělá metrové balíky, to už by se zpracovalo…

Půlku sena na zimu máme navezenou, za šest stováků za balík, náš stálý dodavatel je taky zlatej. Zbytek kupujeme od většího JZD za tisíc za kus, ale mají opravdu povedené seno… Jsem zvědavá, kam to všechno dáme 😀

My z jihu máme smolíka , suchopár už i na pastvině….  v některých výbězích se už krmí seno. 

Verun
Verun 04.08.2026, 13:42:16 xxx.xxx.220.9
Horsana:

Boha jeho, nedavajte konom rezanku, ani nekupujte nic, co ju obsahuje.

Driape to zaludok od kardie po pylorus, normalne dajte nejake seno, kasu, travu, pokial kon neskace baraky pri praci, nic sa nikde nerozostriekne, omg 🙄

Zdravim vsetkych 😛

řezanka je skoro ve všem 🙄, nejvíc mě překvapí  v müsli pro koně s vředy… a kde nebyla jí výrobce přidal… bavíte se s vetem a ten neví, že vojtěšková řezanka je pro koně s egusem tabu…hm, pak jste ve stáji za “černou kroniku”…🤪

Horsana
Horsana 04.08.2026, 14:38:05 xxx.xxx.16.69
»
Odpověď na příspěvek uživatele verun z 04.08.2026, 12:29:28

Nuz, takto som schvatila Nehu, zrejme…tak to cele zacalo, lebo pri Lidli mame hektar lucerky… a uz neskoncilo a je to na prd…zas asi aj Cushing pokrocil, ktovie. V podstate uz dohovaram z kolegom vyrobu preparatu z nej, chodi priserne, njn, uvidime po dalsej korekture a RTG.

Travu uz nevideli mesiace, no staci aj seno…alebo boli krmici, tazko povedat.

Ta rezanka je inak uzasny biznis, za posekanu hnusnu senoslamu tolkie prachy…

Ja vsetko krmivo namacam, nuz musi sa aj Hoveler, kedysi som to vyberala rukou, po zaliati vyplavala na hladinu, vacsinou.

Krmit suche musli si ani neviem predstavit, popravde, bojim bojim upchatia pazeraka.

Lenacia
Lenacia 04.08.2026, 20:58:40 xxx.xxx.51.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 04.08.2026, 09:55:07

No vidíte…

A přitom já to fakt mám doporučené ve veterinární zprávě z Gastroskopie. 

Obrázek
kometa
kometa správce
04.08.2026, 21:00:08 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenacia z 04.08.2026, 20:58:40

No a my si s Horsanou myslíme, že to není dobrá rada. Proč má kůň dostávat před prací řezanku, když stejnou službu (a lepší) udělá obyč seno? Případně, když už, tak jemnější otava.

Upřímně, mně ta zpráva z gastroskopie přijde jako reklama na příslušné výrobky.

Rozhodnout se musíte sama. Názory tady jsou.

Lenacia
Lenacia 05.08.2026, 05:55:26 xxx.xxx.51.146

Nicméně soudit dle jednoho odstavce z jinak 6 stránkové veterinární zprávy je poněkud úsměvné…

Hlavně pro to, že paní Jandová spíš vyjmenovala úplně všechny dostupné nevojtěškové řezanky dostupné v ČR. Jakože. Žádnou další travní řezanku v ČR nekoupíte haha. 

stejně tak totiž třeba vyjmenovala všechny možné dostupné typy omeprazolu a sukralfátu atd atd. Je to víc o té osobní zkušenosti s přípravky a krmením. 

Ale jak už sem zmínila, já neměla křišťálovou kouli k tomu vědět, co se stane… 

a taky sem neměla důvod nevěřit veterináři, který má nějaké vzdělání, nějakou odbornost a zkušenosti, který toho koně osobně vyšetřil. 

Ve výsledku se jednalo spíše o nešťastnou,a i poněkud podivnou událost…

Jako jo, leží mi teď ve stáji otevřený 15kg pytel, který půjde do kopru, protože nope, už to žádnému koni nedám. 

Buggyra
Buggyra 05.08.2026, 07:18:09 xxx.xxx.198.226

Třeba by to ocenili nějací králíci, morčata 🙂 Můžete nabídnout pro ně. 

Lenacia
Lenacia 05.08.2026, 10:13:12 xxx.xxx.114.96
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.08.2026, 07:18:09

Nabízím, Zatím nikdo nechce 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.