Horsano, Gálová Boží.
JInak už jsme v novém.
Horsano, Gálová Boží.
JInak už jsme v novém.
Naše martýrium se zády pokračuje… Poté, co morgáně podstoupilo fyzio ošetření, se zdálo vše v pořádku. Čekala jsem na návštěvu sedlářky a do té doby jezdila na padu. Kobyla v pohodě. Při návštěvě sedlářky jsme mj. zjistily, že má kobyla oproti levé straně výrazně nedosvalenou pravou lopatku a tudíž sedlo v tomto místě nesedí tak, jak by mělo. Sedlářka tedy vycpala pravý polštář o trochu víc. Při zkoušce se kobyla tvářila výborně, krásně se uvolnila a natahovala dopředu a dolů, přešlapovala se ve stopě a prostě se vše zdálo ok. Jenže jakmile sedlářka odjela a já šla po pár dnech jezdit, morgáně opět projevovalo stejný diskomfort, oháněla se zubama po pravém boku, zastavovala se a odmítala jít dopředu. Po domluvě se sedlářkou jsem tedy nasedlala na podložku vypodloženou na té pravé straně, ale kobyla se stále chová stejně a odmítá se pod sedlem pohybovat. Takže jsem znovu povolala fyzio, zřejmě se znovu blokla nebo co a vážně začínám uvažovat o bezkostře, jako o dočasném řešení, než se zase rovnoměrně dosvalí… Nějaký další nápad prosím?
Vředy jsou teda vyloučený 100%? Co PSSM?
Nám přesně tohle projevoval kůň v staré stáji. Majitelka je velmi poctivá, řešila přes fyzio, několikrát. Pak přijela moje chiro, která zároveň umí i anglický sedla, jelikož jezdí závodně parkur na vyšší úrovni, odstranila blokádu a doporučila RTG zadních nohou kvůli případné artróze. Přijel vet s RTG a normálně tam fakt začínající byla. Pak kvůli nevyhovujícím podmínkám, kvůli kterým odešli, bylo hned sonda a našli velký krvácivý vřed. A hned vzali krve a vzorky pro jistotu na PSSM, ale to nevím, jak dopadlo.
Teď řeší artrózu a vředy a kůň se neuvěřitelně srovnal.
Nechci říct, že výše uvedené Váš kůň má. Ale ta příčina fakt může být i jinde, než člověka hned napadne a přesně v místě, kde se kůň projevuje. Předpokládám, že pokud píšete sedlářka, byl to někdo z partičky kolem Magdy Frantlový a jak znám jejich práci, tak pochybuji, že vymyslí něco lepšího.
Na PSSM jsem si ji nechala testovat ještě před koupí (tedy pouze na jedničku). Ona byla při tý první fyzio fakt hodně bloklá a bolavá, takže jsem zatím nic dalšího neřešila. Předpokládám, že pokud by měla něco z výše uvedeného, projevovala by to i jindy, než pouze pod jezdcem a hlavně oboustranně? Třeba na lonži, při práci ze země apod…?
Sedlářka Jana Poživilová.
Nevim, ten “náš” kůň se projevoval pro běžné oko normálně, nebyl vyhublý, měl teda problém nasvalit záda, ale neztrácel na váze, ve výběhu vypadal spokojeně, ale nejvíc byl nějaký problém vidět, když stál na úvazišti a kolem byl uvázaný kůň, to bez ohledu na pozici v hierarchii stáda, šel po nich zubama, no a pak problém při sedlání. Jindy flegmatickej kůň, kterej vypadá, že neumí do pěti počítat, se totálně zkyselil. Tak to taky nejdříve řešila přes sedláře a fyzio, taky odstraňovali blokády. Nakonec to ale vygradovalo v to, že z něj majitelka 3 vyjížďky za sebou pokaždé spadla, kůň se zachoval naprosto zkratovitě ve chvíli, kdy to nejméně čekala (např. klidné nacválání za koněm na dobře známé cestě totálně vykozloval a pak ani nechtěl, aby na něj nalezla zpátky, což normálně nedělá). Na ruce se ten kůň tvářil v klidu.
Pokud to byla Jana P., tak to je profi práce, tam už jste dle mýho vyčerpala možnosti 😀 Pokud budete zkoušet bezkostru, určitě bych v tomto případě pasovala taky, ale to dělá jenom paní Vinklárková.
Díky za postřehy. Ona mi tu bezkostru napasuje i ta Janča, jsme velmi dobré kamarádky (a bývalé stájové kolegyně, než “utekla” za Tomem B. kamsi za Prahu) 🙂
Ok, tak to jsem netušila, že pasuje i bezkostry 🙂
Držím palce, ať se rozhodnete to řešit jakkoliv.
Nějaký další nápad prosím?
Osobní zkušenost nemám, ale co Baloun sedla?
A jinak viz výše. Nějaká zdravotní zrada.
Nevím. Jsem majitel jednokoně, ale taky jsem u koní skorem 30 let (jako kdekdo tady, já vím). A s ohledem na bezpečnost jezdce bych jako první velmi kvalitní ortopedické vyšetření, pokud by z toho nic nevylezlo, tak případně vředy. Ona se mohla na padu chovat lépe, ale to neznamená, že ten problém není a není třeba jen otázkou času, než se zase projeví.
Kvalitní bezkostra je taky drahá a řešila bych ji jako variantu B/C+.
Ono je totiž taky otázka, proč byl kůň na lopatce výrazně nedosvalený, od toho bych se na základě informací, které mám, odpíchla. A proto ten ortoped. Ono fyzio někdy nestačí.
než začnete investovat do sedlářů, sedel, fyzioterapeutů, udělejte RTG páteře na kissing…když tam bude zrada, víte od čeho se odpíchnout, když ne, v investicích a dalších “nutných chujovinách” se meze nekladou… + zkontrolovat došlap(na špičku nebo přes patku) a RTG kopyt , ono od kopyt se ladacos posere.
Edit: kolegyně uhnala fyzio. MVDr . Černou…. ta jí o kobyle udělala takový elaborát, že holka dva dni brečela, že má koně do salámu. (nadsázka, myšleno v dobrém a bacha je to kuwa drahé)
Naprostý souhlas.
Fyzioterapie může také eventuelně odstranit sekundární svalový problém/blokádu, ale pokud někde pod tím zůstává zdroj bolesti, vrátí se.