Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 10.08.2025, 00:23:44
Máte pravdu, mé fotky jsou k ničemu. Ale po krásné úplňkové procházce jsem teď zapátrala, jste mě nasměroval přes ty buřiny. Propracovala jsem se k tomu, že dle fotek z netu jde nejspíš o ballota nigra, měrnici černou. Zkusím nafotit lépe a přesněji, nicméně tohle mi sedí absolutně s tím obr trsem u nás. Nebo nějaký ten jablečník by to také mohl být.
Jak je zřejmé toto včelařské forum sledují i nevčelaři a tak dávám dobré video na podporu zemědělců obecně. Každý si může sáhnout do svědomí, kdy nebyl na straně jezevců, kteří nás VŠECHNY živí. A neznalým: to se autor nespletl, že nás všechny živí 3% pracujících lidí, ve skutečnosti je jich jen 2,7%. Pzoruhodné je, že autor je mladý člověk a tak je tu naděje, že nejsou úplně blbí všichni.
Včely tady slídí jen málo, někde něco mají. Petr je minulý týden načapal na douglaskách, které ve třech mohutných exemplářích rostou na sousedově zahradě. V jednom Vlašimském autoservise na dvoře jsou, shodou náhod také tři douglasky. Každoročně od července do září hostí spousty včel. Přes den, kdy medovice zaschne, jsou vidět jen vosy a sršni - tento hmyz ukusuje kusy zaschlé medovice a v podobě poměrně velkých průhledně bělavých kousků je odnášejí v kusadlech. Jakmile se zvětší vlhkost, třeba přeháňkou, ihhed se masově objeví včely a ty doslova vytlačí vosy a jiný hmyz. Pozoruhodné je, že v Česku je douglaska nežádoucí a majitelé lesů je smějí vysazovat jen výjimečně a na povolení. Kocourkov na entou!
-----------------------------
Přidám perličku, vížící se k této době poloviny srpna. Tady se nyní sklízí poslední obilovina a tou je oves. Je staré včelařské úsloví, že včely nejvíc slídí když se seje a pak když se sklízí oves. Před pár lety jsem zjara prodával jednomu panu účetnímu včelstva. Přijel si s pomocníkem fungl novým Superbem a zatímco jsme s pomocníkem překládali dvě vč do páně účetního úlů, pan podnikatel čile vyřizoval obchodní telefonáty, byl konec března a doba daňových přiznání. Zrovna se tu sel oves a já měl za to varovat pana inženýra, podnikatele, zjevně velmi úspěšného, na starou zkušenost předků s dobou vysoké slídivosti včelstev když se seje oves. Sdělil jsem to před odjezdem pánovi a ten, myšlenkami zclea mimo včelařskou realitu, se krátce zamyslel a pronesl památnou větu, kterou ocituji doslova: “to je dobrý, to u nás nehrozí, u nás zemědělci oves nepěstujou.”
Svět je někdy velmi půvabné místo díky úžasným lidem, kteří, často bezděčně, dokáží okořenit život. Mimochodem, pan účetní je jediný, který už roky čas od času zavolá a sdělí, aniž by čekal na odpověď nebo se zajímal o můj názor, jak si vede se svými včelstvy. Vastně mám pana účetního velmi rád.
…ono osudy včelárov, ktorí odo mňa dostali včely sú skutočne úplne rozdielne…už som niektorým musel dávať opakovane, u iných to bol kameň do vody, ale tiež mám jedného chlapa do ktorého by som nepovedal, má fabriku na okná a keď ma oslovil že by chcel chovať včely, veľkú šancu som tomu nedával.. ale jeho tie včely tak trochu chytli, má to ako relax, čistí si tým hlavu….a postupne tie otázky a debaty prerástli do priateľstva…dnes už to nie je o tom, “čo mám teraz robiť”, ale mi zavolá “robil som toto a toto, a ty ako…” …vtedy má človek radosť, že neplytval časom pri tých radách a telefonátoch či návštevách…
…včely sú zakrmené, kŕmidlá uskladnené a včely ale lietajú ďalej, dopĺňajú hlavne peľ…kvitnú astrovky a brečtan ale kontrolujú aj ďatelinu plazivú,skorocel a každý kvet v ich dolete.. ….
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 27.09.2025, 10:38:52
Skvělé, gratuluji. Bohužel nemnoho břečťanu mám přes kilometr a na dalších dvou stan vůbec. Žiju na polosamotě - 5 činžáků po 4 bytech + 2 RD v lese a nic a na zahrádky si tu nikdo moc nepotrpí. Louky kvůli zemědělské politice EU a našeho státu museli pobírači dotací zmulčovat a tam není nic. Kde by tráva byla - pastviny, serou na ní krávy na maso pro západní lepší lidi - nechci napsat to slovo, které se pro ně za ww2 používalo. Češi hovězí z českých luk neochutnají.
Tady bylo před polednen a po poledni 5 dní kolem 11 stupňů a tak včely stejně nelétaly a ony by asi něco někde našly. Uvidím co uvidím, sice svítí slunce, ale ve stínu je 13.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 17.10.2025, 11:12:40
Břečťan je pro včely velmi zajímavý, nejen kvůli pylu a i nektaru, ale jen někdy. Jsou dny, že si ho nevšimnou a jsou i hodiny, kdy jsou větévky obalené včelami a za 2 hodiny, aniž by se změnila měřená tepolota nebo očividné počasí, včely zmizí. Možná jde o vlhkost vzduchu a tlak a nebo kombinaci obého a možnájde o ještě další faktor, kterému nerozumím.
Ovšem!! Tyto pozdní snůšky z čehokolikv jsou nežádoucí a na vč působí negativně. Vč to podněcuje k vyšší aktivitě a plodování v době, kdy je zájem včelaře na neplodování a předčasném neopotřebování zimních dlouhověkých včel.
Sbírají včely pyl z břečťanu, který právě teď kvete?
ano včely ešte stále zhromažďujú peľ aj z brečtanu, ale už ním nechovajú plod, ukladajú ho do buniek po vyliahnutom plode neďaleko miesta kde sa uloží zimný chumáč, aby ho mali “po ruke” k výchove prvého plodu na jar…