Aktuálně: 2 756 inzerátů261 821 diskuzních příspěvků19 171 uživatelů

Začátečník, prosba o radu

goro
goro 12.04.2025, 19:12:36 xxx.xxx.74.195

“Co konkrétního, jaký konkrétní postup radíte vy?”

Na každú otázku, ktorú na mňa v tomto fóre dá ktorýkoľvek včelár som odpovedal podľa svojich vedomostí a skúseností. Odpoviem teda aj vám, hoci neverím v to že by ste práve vy a práve odomňa naozaj potrebovali radu😲

...teda vam radím používať systém dadant, kde podmet je 18 mm vysoký, česno je veľké 6 až 72 cm2, pod plodiskom s vysokými rámikmi nie vyššími ako300 mm  (ale môžu byť aj 240mm), umiestnite TL (alebo ho dajte aj nad plodisko ak nemáte samostatné dno a tvorí súčasť plodiska)… do TL  v nízkom nadstavku dadajte  3-5 rámikov na trubčinu  a zvyšok ms …..a na med používajte nízke nadstavky, bez mriežky, pričom ďalší medník podsúvajte pod prvý pridaný, teda priamo nad vysoký nadstavok alebo nad TL, podľa toho v ako systéme fungujete

tento úľ sa vám rozhodne osvedčí vzhľadom na vaše stanovište A ROZHODNE BUDE PRE VÁS NAJVODNEJŠÍ PRETOŽE MÁTE S NIM DLHOROČNÚ PRAX

AK SA MA OPÝTA NIEČO KONKRÉTNE NIEKTO NIEKTO INÝ RÁD MU ODPOVIEM AK BUDEM VEDIEŤ 😉

Tom50
Tom50 13.04.2025, 08:48:33 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 12.04.2025, 19:12:36

Ok. Tomuhle říkají Češi švejkování. Pobavil jste mě. Ale pobavil jste mě málo, patrně jste nějak přehlédl jak jasně sděluji, že já vím co mám dělat. A když radit mě, tak jedině něco, co já nevím a nedělám a co by mohlo mojí práci posunout dál a výš. Na couvání a úkroky do nikam nemám povahu.

A je to tak odjakživa. Kde je (bylo) v Česku těžké živobytí, jsou lidi kreativnější (chytřejší) viz třeba Vsočina, kde je dodnes hodně průmyslu a v úrodných nížinách téměř žádný - nebylo potřeba aby tam lidi museli víc myslet, když se skvěle uživili jen jako sedláci. Navíc selský stav obyčejně není složený z kandidátů věd. 

To samé ve včelařině. Kde je včelařský ráj je med i v neckách a tak tam nic včelaře nenutí k žádné kreativitě. 

AMalina
AMalina 13.04.2025, 16:54:53 xxx:xxx.d7e0:b694
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.04.2025, 08:48:33

Největším hybatelem pokroku je lidská lenost a strach. Vaše úvaha o “chytrých průmyslnících” a “hloupých sedlácích” je jen nepodložená domněnka. Jen okres Zlín a Uherské Hradiště-Baťa Zlín, Zbrojovka Uh. Brod, LET Kunovice vše cca 200mnm... To že se např. v Moravskoslezském kraji vyrábělo železo je pravda, ale taky se tam k tomu účelu těžily suroviny….vaše teorie má díry. 

Tom50
Tom50 13.04.2025, 21:36:31 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 13.04.2025, 16:54:53

To není moje teorie.

Martin83
Martin83 18.04.2025, 08:41:17 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.04.2025, 21:36:31

Dobré ráno.

Chtěl bych se vás zeptat na “fintu” s rychlejším zakladením mezistěn. Mám v tom trochu chaos. M, která je mezi posledním plodovým a KR když už jsou v ní červíci se i se včelami zamění s M druhého včelstva, která vypadá podobně. To by měla být PRINCIP CHLEBOVÉHO KVÁSKU ne? Teoreticky na tom nic neurychlíme jestli jsou v ní červíci tak už je 100%  vystavěná a i zakladená. M povytažená i s vajíčky se zamění mezi včelstvy?

Prosím o upřesnění co má být na M, kdy se používá finta s rychlejším zakladením M záměnou mezi včelstvy ať v tom mám provždy jasno. Děkuji.

Tom50
Tom50 18.04.2025, 10:31:39 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 18.04.2025, 08:41:17

Mícháte do sebe tři odlišné věci. Princip chlebkvásku je něco poněkud jiného, to je A.

B - První vaše chyba v popisu je, že M se nepřidává mezi poslední plodplást s dělničím plodem a KR, ale mezi dělničí plod a trubčí plod ve stadiu nejméně červů u trubčiny, ne tedy pouze vajíčky zakladené trubčiny. Princip je v tom, že včely MUSÍ za každou cenu držet plod v tepolotě 36 a to je pro ně zjara vždy obtížné. Jakmile odtrhneme plod od sebe, odtrhneme dělplod od plodu trubčího, včely se snaží co nejrychleji odstranit překážku a propojit plod do jednoho trělesa. Pak je pro ně jedinou možností co nejrychlejší postavení, ale hlavně ZAKLADENÍ mezistěny. Tím budou mít opět spojený plod do jednoho tělesa. 

Tak a nyní totéž polopatě. Na konci hnízda je poslední plodový plást a obyčejně bývá ještě zadní krycí bez plodu. SR se vždy dá mezi plod a KR. Tím je pak poslední plodový plást v úle trubčí. Až vč zesílí a jde do medníku, a pokud zadní KR není zakladený a to většinou není, jde pryč, posledním rámkem se stane trubčák a uvolněné místo v plodišti je možnost poslední M, která ale nesmí přijít na místo KR, ale na místo KR přijde trubčák a M opět mezi dělplod a trubplod. Proboha tohle je přece nad slunce jasnější, tedy aspoň jsem se domníval. Trubčina je na konci proto, že je pro včř postradatelná a kdyby přišly pozdní mrazy, my špatně odhadli potenciál včesltva a ono muselo opustit část plodu, neopustí ho uporostřed hnízda, ALE NA PERIFERII HNÍZDA. Mimocjodem také proto je LBV úplná kravina, protože pak je trubčina mezi dělničinou a vč vyhází část plodu dělničího z posledního plodového plástu. Ovšem to by byl ten lepší případ. Hiorší jsou vylíhlé včely ze zimy. Ty jsou pak PODLE MOJÍ DOMNENKY méně odolné virům a nově nejspíš i NC a pak můžou způsobit, že vč podlehne CCD, NC a jiné nemoci. Nebo jen nepůjde do síly a nebude mít “jiskru”. 

Vždyť je to tak jasné, je nutné brát vážně když řeknu, že LBV je nesmysl a v důslkedku by to MOHLA být nesmírně škodlivá praktika. Na jednu stranu mladým (nejen jim) vadí dlouhé články a sáhodlouhé vysvětlování, na druhou stranu se někdo ptá na věci, které se tu probraly stokrát. A všiměte si a našlo by se to tady, jak Goro vehementně obhajoval LBV jako přebáječnou metodu a já od začátku tvrdil, že je to kravina. Já vím tohle všechno (a mnohem víc) a tudíž vím, že je LBV nejen nefunkční - rojení nezabrání, naopak, ale v LBV číhá nebezpečný potenciál podtržených včel a v důsledku větší náchylknosti k nemocem. Jistěže to nevím jistě, nejsem Dol a nikdo mě neplatí. Případně by se mohl Goro hádat s Dolem, Linhart buhužel zemřel, ale může se dohadovat s dalšími dvěma autory LBV. Bylo by ale dobré věřit tomu, co se já i jen DOMNÍVÁM! Každému by se vyplatilo primárně věřit i jen mým DOMNĚNKÁM. Vždy jsou nějak argumentačně podepřené a jsou výsledkem praxe a vyzkoušení tolika věcí a postupů, rámkových měr a úlových systémů, jaká má málo obdobu. Spíš nemá.

Tady pro lidi jako vy Martine bohužel musím zase odbočit. Vás může mást, že se Blaník snaží přesunout chov trubců úplně do TL a přitom je tu stále laborace s vysokým trubčákem. Ano, TL je jakýsi POJISTNÝ VENTIL, aby vč mělo kam expandovat a přitom mu ten dolní prostor neodebíral teplo. Každé vč (jako lidi) má rozdílnou “povahu” a my nevíme, kdy ve vč “přetlak” vznikne a připravený dolní prostor začne každé vč využívat v jinou chvíli. Jakmile by se takový prostor umístil nad VN, pak do něj utíká teplo a hrozí, že včely budou “podtržené”, když se jejich plod nevyvíjel v absolutní 100% pohodě. Tohle je jen moje domněnka, mám za to, že to logicky vyplývá. Takže se netrapte, že Blaník chce co nejdřív trubce jen v TL a přitom má vysoký SR až do chvíle pouštění do medníků a i déle. Je na citu včelaře - vidí jak nahusto jsou ve VN včely, kdy zruší vysoký trubčák. Kdy se z VN definitivně odstraní trubčák bylo pojednáno jinde a někdy se k tomu někde vrátím. 

C - Teprve nyní se dostáváme k fintě rychlejšího zakládání M. My víme, že když vč postravilo M na pozici mezi posledním dělplodem a SR a není ještě zakladená, že jí už můžeme dát doprostřed hnízda. Když už na ní matka je a položila první vajíčka tím lépe. Ale tady je Járova finta - objevil to můj už nežijící bratr. Prvnímu vč se tato povytažená nezakladená M vezme a nahradí se na stejnou pozici M novou. Toto vč má svého druhu smůlu, vyplyne proč. U dalšího vč vezmeme ometenou povytaženou M a doprostřed hnízda přidáme před chvílí odebranou povytaženou M od sousedů. Protože voní cize, stavitelky ihned začnou dostavovat a matka na ní začíná klást do několika desítek minut. Původní M z tohoto vč dostane další vč až na konec zbyde jedna teplá voňavá M a ta holt vystydne a čeká do dalšího včelaření. Tento efekt ale funguje jen u M teplých. Včera odebraná a vystydlá povytažená M by se doprostřed hnízda dát neměla. Je stejná jako nová M. Prostě musí být teplá a vonět cizím vč.

Opět odbočení. Matka nikdy neklade do polovičních nedostavěných buněk. Někdo to tu nedávno tvrdil, já to za 60 let nikdy neviděl. Ale včely dávají do sotva polovičně povytažených buněk sladinu a pyl. Jestli je v takové nedosdtavěné M už trocha, sem tam buňka takových zásob, pak se dostavění a zakladení uprostřed hnízda sousedního vč odehraje skutečně do hodiny. Prostě pach cizího vč je rajcovní, ale jak je v M už trocha nějakého jídla, pak je to rajc neodolatelný!!!

POKUD ANI TENTO PODROBNÝ VÝKLAD NENÍ DOST JASNÝ, PTEJTE SE.

---------------------------

A - Princip chlebkvásku je v jiném efektu. Jde o to, aby byly larvy včel krmené kojičkami oplývající tou záhadnou vlastností, o které nevíme a nebo já nevím, kde se bere a jak primárně vzniká. Správně to má být brigáda kojiček (co je brigáda je tu myslím vlákno). Ovšem vlastnost údajně získává budoucí včela právě od kojiček a tak je jedno, zda je to živá včela a nebo jen larva, která se už se záhadnou substancí setkala a už jí má jednou pro vždy a obohacuje jí pak svojí krmou kašičku. Protože nevíme, které vč tu vlastnost má (a zda jí vůbec má), přesto měníme otevřený plod mezi vč. To je navíc jeden ze způsobů podněcování (pro mě jediný přijatelný), protože cizí otevřený plod vybičuje v posíleném vč neobyčejný elán a energii, kterou by vč bez i jen výměny OTEVŘENÉHO plodu neuvolnilo. Takže, polopatě. K přenosu chlebkvásku dochází mimoděk když vyrovnáváme sílu vč, od přebujelých posilujeme slabší. Ovšem to se dělá plodem líhnoucím, slabochovi dát další mimina = otevřený plod, mu nepomůže, ale může mu spíš ublížit. Ale často je to tak, že se na plástu líhnou mladušky a už je tam i otevřený další plod. A to je ideální, hned se tam líhnou ošetřovatelky přidaného plodu a pak je to skutečná posila. Navíc je tu ještě efekt pachu cizího plodu a zásob.

Doporučuji vám Martine a i dalším zájemcům, si důkladně prostudovat pilotní článek o chlebkvásku a další debatu v tom vlákně, vžít se do toho a pochopit to. Ano, jsou to nějaké dohady a základní myšlenka není z mojí hlavy, řekl mi to MUDr. Marx a mě až po jeho sdělení došla u mě jen tušená záhadná vlastnost mých včel. 

Další polopatě. Já tedy nevím která vč tu vlastnost mají, ale tím, že roky všelijak přendavám plod, pokaždé třeba kvůli něčemu jinému, pak se vlastnost sama nějak přenáší na další vč. A tady je potřeba vypíchnout nesmyslnost a kontraproduktivnost rad některých, silně ovlivněných tak zvanými věci. Jako že se posilovat slaboši nemají, aby byl přehled která matka je kvalitní a která méně. Já to řeším tak, že chovám jen od dokupovaných inseminek a nebo matek, které mám v merku a nejde jejich skvělé vlastnosti přehlédnout. 

Ano, já měl výhodu mentora - rodičů a jejich přátel. Mnozí tu možnost nemají a tak se snažím poradit tápajícím já stejně, jako mi nesmírně pomohli dnes už nežijící lidé. To je ta Platónova kontinuita předávání lidského poznání, nedávno jsem tu někde uváděl jeho doslovný výrok. Ano, někdo by to asi uměl líp a stučněji, já to umím takto.

Martin83
Martin83 18.04.2025, 14:02:32 xxx.xxx.126.199

Zdravím. 

Já jsem se spletl myslel jsem samozdřejmě SR. Psal jsem to ráno v rychlosti tak jsem to po.sral. Přečtu si to a dám vědět co jsem nepochopil

Martin83
Martin83 23.04.2025, 20:15:07 xxx.xxx.126.199

Zdravím všechny.

V sobotu 19.4. Jsem nasazoval medník nejsilnějšímu včelstvu co mám. Včely na hraně rojové nálady, měly naražených několik prázdných misek. VN narvaný včelami černo včel na všech rámcích. Bohužel v tom fofru, narychlo chystanému medníku a obavy z vyrojení jsem jim dal dvě mezistěny za poslední plodový a jako poslední rámek jsem jim nechal KR. Vyndal jsem jim jeden zásobní, BP a SR. Na SR bylo kromě trubčiny ještě dost dělničího plodu bylo mi líto ho vyhodit tak jsem ho zaměnil za SR ze středně silného včelstva a SR ze středně silného včelstva jsem dal lazarovi, který ještě neměl SR🙂. Nejsilnější včelstvo je v sestavě dno, TL, VN-11 rámků, NN-medník. S těma mezistěnama jsem to mohl udělat jinak bohužel jsem neměl po ruce prázdné souše.

A teď to hlavní:

Středně silné včelstvo, kterému jsem dával M za poslední plodový 14.4. a 21.4 jsem ji kontroloval nebyla stále zakladená. Bohužel včelstvo nějak začlo přibývat na objemu tak jsem vystavěnou M dal doprostřed hnízda a za poslední plodový jsem dal novou M. Dnes jsem kontroloval plásty a vystavěná M (v hnízdu) nebyla stále zakladená na nové mezistěně začly stavět misky i na jednom plodovým rámku. Vypadá to, že plodiště zalívají sladinou a zásobáky co byly za BP taky. Včelstvo je v sestavě dno, TL (přidán 21.4), VN, dekl. Nedávno o zalévání plodiště psal M.S. A co jsem po.sral bylo to, že jsem dal do TL místo prázdných souší souše se zásobami plus dva poloprázdné trubčáky prostřídány s 5 SR. Jen pro zajímavost posílám foto úlu a trubčáky do TL.

Obrázek Obrázek
goro
goro 24.04.2025, 09:04:42 xxx.xxx.7.163

Martin neviem či sa Tom nedal znechutiť ŠMIDLOM ale verím že ti odpovie… zatiaľ sa skúsme pozrieť na to čo si napísal…Vypadá to, že plodiště zalívají sladinou a zásobáky co byly za BP taky. Včelstvo je v sestavě dno, TL (přidán 21.4), VN, dekl…

Akú radu očakávaš? Skús konečne fungovať bez pomocných ručičiek a využiť všetky svoje včelárske skúsenosti…sám píšeš, že si vložil síce TL ale nie s takou náplňou ako mala byť.. vedel si čo tam dať a nedal si 😕..ďalej píšeš, že včely ZALIEVAJÚ PLODISKO, DOKONCA UKLADAJÚ ZÁSOBY ZA BP A TY ČAKÁŠ S PRIDANÍM MEDNÍKA NA TO ABY TI TO TOM PORADIL?..alebo čakáš aby sa vyrojili a zasa nebol med?😲

Tom50
Tom50 24.04.2025, 10:35:21 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.04.2025, 09:04:42

Pne Goro. Martin se strašně bojí udělat chybu, bojí se o svoje včely. Furt je to lepší než nedávno zde publikovaný opačný přístup. Anoo, není si jistý. A já věřím, že se na jeho systému učení krok za krokem učí i další, on jen umí formulovat a nestydí se ptát.

Martine, já jsme úplně nepochopil co je za problém. A tak tydy napíšu, co jsem chtěl jinam. Je divný rok. Včely neobsadily celá plodiska a už zase cpou med do vysokých rámků a budou ignorovat medníky. Každá teorie je popisována jako metoda pro nejvíce roků a nejčastější situace. Ale u včel ideální počasí a rozvoj a kvetení rostlin nikdy není zaručené a my se musíme naučit situace řešit. Doporučuji si důkladně NASTUDOVAT loňské vlákno myslím "sběrný medník, nebo tak nějak.

A co já? Na stan R, kam nepřišlo deko cukru padla jen 2 vč ze 12, slabé oddělky. Proběhla tam jediná léčba 26.12. aceton. Jspou tam do iametrálně jiné, myslím tak o týden napřed vč. Zatímco na stan K medníky moc dát neščly, v R jsou všude. Ale jak?

Propaguji med z panenského. Na mém odvíčkovači nejde odvíčkovat košilkové dílo. Velké rámky mi ženy, co mi pomáhají, odmítají odvíčkovat a vytáčet, kdo jednou okusí N rámky, už klasiku nechce ani vidět. Přesto si MUSÍM vždy nějak poradit. A tak nezbylo, než použít mřížku (z 10 vč v R u 2 vč) a nad ní dát celomedník a do něj převěsit ani ne tak plod, jako z ostatních vámi popisované vysoké rámky (ale i plod, prostě podle situace co a jak je potřeba). Prostě klasika jako před 40 lety. 

Co jsem získal návratem ke klasice u malé části vč? Možnost přidávat souše na zakladení. Mám světlých  nadbytek z uhynulých vč a tak M skoro nedávám, stejně letos staví špatně a nezakládají, jak jste si taky všiml.

No a co vy u pouhých 3 vč? Možná u jednoho využijete nějakou klasiku s mřížkou a nebo budete mít někooik medových vysokých plástů. Tady je těžké cokoli poradit, vždy vycházíme z dané konkrétní situace a možností.

M.S.
M.S. 24.04.2025, 10:56:16 xxx.xxx.2.163

Je divný rok. Včely neobsadily celá plodiska a už zase cpou med do vysokých rámků a budou ignorovat medníky.

Škoda, že nechcete vyzkoušet nějakou modifikací OP. Jsem si jist, že tento problém byste neměl prakticky nikdy. 

Problém je rychlé jaro, kdy nakvétá vše příliš rychle a včelstva zanášejí plásty dříve než stačí matky zkonsolidovat plodiště.

Martine, pokud na MS včely postaví misky, je to již známka rojové nálady. Mezistěnu včely za určitých podmínek vnímají jako bariéru a umocňuje pocit stísnění. Teď se to dá ještě zachránit převěšením plodu do medníku. Za pár dní už bude pozdě a pomůže jen přeleták nebo distancování plodu.

Jak jsem psal, v OP tento problém téměř nikdy nevzniká. Včely ihned obsazují medníky a ihned je zanáší. Proč? Jako první medník jde částečně zaplodovaný polštář. Pokud není, tak se dají do 1. medníku tmavší plásty. Tento medník se nevytáčí. Další medníky již mohou být pouze panenské a včely je již zanáší bez problémů. Klíčem k úspěchu je přimět na počátku snůšky (nebo i před) včely k obsazení 1. medníku nad mřížkou.

goro
goro 24.04.2025, 10:57:11 xxx.xxx.7.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.04.2025, 10:35:21

OK, nebudem sa miešať do vašej komunikacie ak sa chápe ako utvrdzovanie a cibrenie metodiky aj pre ostatných… (len ma vyprovokolo poznanie, že po štyroch rokoch chovu včiel sa postráda základný poznatok, že včely potrebujú VČAS prázdne bunky v plodisku  kde môže matka klásť vajíčka  a prázdne súše kde môžu včely ukladať med ak evidentne beží znáška…..a už zmlknem 😉)…

Tom50
Tom50 24.04.2025, 11:29:01 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.04.2025, 10:57:11

M.S. včelařží ve včelařském ráji a pořád jste nám nesdělil v jaké výšce a jak daleko od Prahy včelaříte vy.  Zjevně nechápete základní věc. Včelám nelze poskytnout dostatek prostoru předčasně, protože pak medník nejen, že neobsadí vůbec, ale ještě reálně hrozí absolutní a nebo částečný kolaps vč. I když to vč přežije a ono to přežije, nedá medu moc a spíš jarní žádný. Ale, hrozí (moje DOMNĚNKA), že včely ze zachlazeného plodu jsou háklivější a náchylné k nejrůznějším nemoce. Opakuju to stále dokola. Podtržení vč v této stěžejné době má pak skoro vždy za násedek CCD, nově asi NC a další nemoci.

M.S. Vy pořád nechápete prazákladní ZÁKONITOST, že včely nikdy nenosí med nad medník plný medu. U vás možná, výjimečně,a le vy to pořád dáváte jako běžnou věc a dokonce zákonitost. Tak to není, v životě jsme k tomu včely nepřesvědčil, nikdy jsme nečetl, jen u vás a neznám nikho, kdo by dal medník nad už zaplněný medník. Na 90% a spíš víc území naší země, se medníky musí dávat pouze pod medníky, které už na úle jsou.

Martine. Misky jsou dvojí a časem se naučíte je na první pohled rozeznat. Těmi, co já jim říkám cvičné, se netrapte. Jsou vždy menší, nižší. Skutečná miska, kde lze (ne vždy najít vajíčko) je větší a vyšší. Jde to dostat do oka. Cvičné si ještě rozmyslí hned jak dostanou plac. Zasloužilo by si to detailnější vysvětlení (bylo by dlouhé a tak se “mladí” budou donekonečna pútát, tápat, protože prostě chov včel je SLOŽITÁ VĚDA. Rozhodně to není jak tvrdí M.S., že z každé misky se máme osypat a honem dělat protirojová opatření.

Javali
Javali 25.04.2025, 05:11:08 xxx.xxx.122.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 23.04.2025, 20:15:07

Jesi je máš stále problém dostat do medníku tak jim tam dej nahoru ty trubčáky s medem někam ke středu kde je nejvíc plodu. Matka když má možnost tak stejně klade jen na vysokých rámcích plodiště, nahoru jen upustí  páru když se to dolů nevejde a když ti zaklade 1 nebo 2 nízké rámky v medníku tak čemu to vadí? Naopak se ti budou hodit až budeš příště opět lákat včely do medníku. Další možnost je povytáhnout plodový rámek o polovinu nahoru do medníku. Člověk musí tipovat a rozchovávat včelstva co rády obsazují medníky, podobně jako je moderní šlechtit impotenci z matek co se nerojí 🤣 Já jim nechal plodiště jen na 8 rámcích 42x27,5, v medníku mám zakladené kolečko jen na 1 plástu zbytek úplně plný nezavíčkovaného medu z vrb a na tom už začínají plnit druhý medník, sice ještě bzučí vrby, ale už začíná žloutnout řepka a někde jsem na ní hned viděl i včely.

Tom50
Tom50 25.04.2025, 12:56:46 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 25.04.2025, 05:11:08

Pokusím se psát svoje příspěvky jinak. Vždy se pokusím dát jádro a formou připodotknutí na závěr některé věci vysvětlit a hlavně odkazovat na jiné svoje (i jiných) práce, které si čtenář vyhledá a nastuduje sám.

Úplně popíráte metodu Blaník. Stručně vysvětlím jak a vynechám zkratky, aby to bylo JASNÉ.

Cílem je, aby plod na vysokých rámcích byl až k horní loučce, pak není s obsazováním medníku sebemenší problém. Otázka je, jak toho dosáhnout. Vymýšlíte doslova nesmysly, jako třeba že by jeden vysoký rámek s plodem visel z medníku do poloviny vysokého plodiště. Je naopak nutné dosáhnout obsazení medníku za ÚPLNÉ ABSENCE JAKÉHOKOLIV PLODU.

Ještě věštším nesmyslem je lákat matku do medníku na trubčinu. My naopak musíme zařídit, aby vč do medníku expandovat chtělo samo a současně aby tam nebyla žádná možnsot stavby, kde by včely postavily trubčinu. Tu trubčinu by šla matka zaklást a pak hrozí, že už klade v medníku i na dalších rámcích. (na závěr dám přípodotek)

VŠE JE U BLANÍKU PODŘÍZENO POUZE PANENSKÉMU MEDU A TUDÍŽ NESMÍME DOPUSTIT A PROTO SE MUSÍME MAXIMÁLNĚ SNAŽIT, ABY DO NÍZKÝCH RÁMKŮ MATKA NEKLADLA NIKDY! Předešlé je podrobně popsáno a vysvětleno ve vlákně Horní tlumič. U úlů s pevným dnem nejde dát TLumič pod vysoké plodiště a tak musí být nad ním. A znamená to podstatné navýšení pracnosti. 

Píšu příliš dlouhé články a tak nyní nevysvětlím proč Javali píše nesmysl. Je to tu ode mě mnohokrát podrobně popsáno a vysvětleno.

A jedno ujištění. Co tvrdím jde a prvně za můj život se to nedařilo u všech včesltev vloni a i letos na jednom mém stan. Vždy se jedná ale o včelstva těžce zdecimovaná zimováním na tuháči bez cukru a nebo s nevýznamným minimem cukru, vloni pak podivným jarem, jaké bývá málokdy (hned letos znova a tvrdím, že je to výjimka, ano, dvakrát za sebou -pravděpodobnost nemá paměť). 

Tady si dovolím zásadní tvrzení:

Není obecná pravda o tom, že je pro rozvoj vč lepší jakýkoli med, platí to jen o medu květovém jarním. S pozdními květovými medy já nemám žádnou zkušenost a tudíž jsem na takových nikdy nezimoval.

Zde podotknu.

Množství plodu se snaží některé metody omezovat, ale vč má vždy svoje limity (pokud se nejedná o masařky Singer nebo podobné) a dodržuje je samo. Případný výkyv, kdy by dané vč chtělo víc dělplodu než je dáno velikostí VN, si vychová na dělničině v TLumiči. Do medníku tudíž samo ani nechce. Jestli bychom dopustili dělplod (i trubčí) v medníku, o to méně dělplodu bude ve VN. A metoda Blaníkm je unikátní, že bez nesmyslů s mřížkami, přepážkami a jinými pracnými kejkly dokáže dosáhnout u víc než 90% vč, že vč v medníkách nemají sebemenší snahu plodovat, PROTOŽE TO NEPOTŘEBUJÍ! A je jen na rozumu a umu včelaře, aby tuto jejich přirozenou vlastnost využil. Má to ale jednu podmínku, nesmí mít masařky schopné dělat “maso”, tedy spousty včel. 

K masaření se objeví sklony i u dobrýc vč, je na včelaři to umět rozpoznat a hned takové matky likvidovat. Hlavně ale nikdy nesmí koupit matku z množírny (podobné množírnám čoklů), kde naopak masařky preferují, protože vydělávají na oddělkách a je jim lhostejná užitkovost a snadné včelaření s takovými včelstvy. Jde jimj jen o bezohledný kšeft a na spokojenost a snadné včelaření začátečníka z vysoka.

Martin83
Martin83 25.04.2025, 15:23:55 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.04.2025, 10:57:11

Čau.

Včely ještě nebyly na medník měly málo rámků s plodem a včel tam taky nebylo jak se udává “černo”. No zničeho nic🙂 po týdnu co bylo teplo jak hrom bylo včel plno, rámky za.ebané sladinou a naražené 3 doufám cvičné misky. Prostě jsem to nevystihl, příští rok dávám TL dříve a správně vystrojený bez rámků se zásobami jenom prázdné souše samozdřejmě v kombinaci s SR jak to mám i teď. No, abych nebyl za totálního neumětela😀 tak v druhém úlu mi medník obsadily a byl přidán dokonce tak jak má být- černo včel a na hraně rojové nálady.

Martin83
Martin83 25.04.2025, 15:27:38 xxx.xxx.126.199
M.S.:

Je divný rok. Včely neobsadily celá plodiska a už zase cpou med do vysokých rámků a budou ignorovat medníky.

Škoda, že nechcete vyzkoušet nějakou modifikací OP. Jsem si jist, že tento problém byste neměl prakticky nikdy. 

Problém je rychlé jaro, kdy nakvétá vše příliš rychle a včelstva zanášejí plásty dříve než stačí matky zkonsolidovat plodiště.

Martine, pokud na MS včely postaví misky, je to již známka rojové nálady. Mezistěnu včely za určitých podmínek vnímají jako bariéru a umocňuje pocit stísnění. Teď se to dá ještě zachránit převěšením plodu do medníku. Za pár dní už bude pozdě a pomůže jen přeleták nebo distancování plodu.

Jak jsem psal, v OP tento problém téměř nikdy nevzniká. Včely ihned obsazují medníky a ihned je zanáší. Proč? Jako první medník jde částečně zaplodovaný polštář. Pokud není, tak se dají do 1. medníku tmavší plásty. Tento medník se nevytáčí. Další medníky již mohou být pouze panenské a včely je již zanáší bez problémů. Klíčem k úspěchu je přimět na počátku snůšky (nebo i před) včely k obsazení 1. medníku nad mřížkou.

Zdravím.

Příští rok bych vaší metodiku zkusil na jednom včelstvu. Teď si to musí trochu sednout jelikož mám hlavu z toho všeho hlavu jak pátrací balón. 

Martin83
Martin83 25.04.2025, 15:42:38 xxx.xxx.126.199
Javali:

Jesi je máš stále problém dostat do medníku tak jim tam dej nahoru ty trubčáky s medem někam ke středu kde je nejvíc plodu. Matka když má možnost tak stejně klade jen na vysokých rámcích plodiště, nahoru jen upustí  páru když se to dolů nevejde a když ti zaklade 1 nebo 2 nízké rámky v medníku tak čemu to vadí? Naopak se ti budou hodit až budeš příště opět lákat včely do medníku. Další možnost je povytáhnout plodový rámek o polovinu nahoru do medníku. Člověk musí tipovat a rozchovávat včelstva co rády obsazují medníky, podobně jako je moderní šlechtit impotenci z matek co se nerojí 🤣 Já jim nechal plodiště jen na 8 rámcích 42x27,5, v medníku mám zakladené kolečko jen na 1 plástu zbytek úplně plný nezavíčkovaného medu z vrb a na tom už začínají plnit druhý medník, sice ještě bzučí vrby, ale už začíná žloutnout řepka a někde jsem na ní hned viděl i včely.

Čau.

Dovolím si tvrdit, že v našich snůškových podmínkách mít dva medníky květového medu je utopie!!!! A ještě v takovou dobu. Řepka u nás není, klen také ne. Z čeho to jako mají nanosit? Z těch pár ovocných stromů co tady má několik málo lidí na zahradě? Jsem se ptal jestli je tady vůbec nějaký květový med tak se na mě dívali jak kdybych spadnul z Marsu. Myrobalány v kružnici o poloměru 2km od mého stanoviště prostě nejsou jen pár stromů a tak to je v celé naší obci. Čeká se zde spíš na medovici v kombinaci s malinou tak mi to bylo řečeno. Jinak tebe to včelařsky myslí😉 mě to trvalo 3 roky a konečně teď mám silné včelstva. Já jsem vlastně ani nevěřil, že je možné mít u nás včely, které zaplní nástavek 39x30x11😀 no a teď jsem zjistil, že by zapnily i Dadant-Blatt😂.

Martin83
Martin83 25.04.2025, 15:51:26 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 25.04.2025, 12:56:46

Zdravím.

To bych chtěl, aby se mi příští rok podařilo “ jenom” plod ve vysokých rámcích v plodišti a med v medníku. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.