Aktuálně: 4 577 inzerátů178 142 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Klokan rudokrký

Macropus rufogriseus

Klokan rudokrký

Macropus rufogriseus

Klokan rudokrký

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka těla: 70-90 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 11-27 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 112-15 let
  • Potrava: Výhonky trav, listy a byliny
Klokan rudokrký
Kam se řadí?

Klokan rudokrký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Macropus - klokan
Klokan rudokrký
Kde žije?

Klokan rudokrký

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
5 822 2 minuty čtení

Klokan rudokrký je řazen mezi středně velké druhy. Vyskytuje se ve dvou poddruzích v jihovýchodní Austrálii od jižního Queenslandu až po jihovýchod Jižní Austrálie a na Tasmánii.

Má hustý kožich a od ostatních druhů se pozná podle červenohnědého týlu. Druhový název získal podle narudlého zbarvení na krku a plecích. Klokan rudokrký dorůstá v dospělosti výšky těla kolem 70-90 centimetrů a ocas bývá dlouhý od 60 do 85 centimetrů. Hmotnost dospělých zvířat kolísá od 11 až do 27 kilogramů. Dožívá se v optimálních podmínkách 12, ojediněle až 15 let.

Horské dny tráví klokan rudokrký ukryt ve stepi nebo lese. Aktivní je v noci nebo za soumraku. Živí se převážně výhonky trav, listy a bylinami.

Klokan rudokrký náleží do čeledi klokanovití (Macropodidae) jsou druhá největší čeleď vačnatců (po vačicovitých) s 54 druhy v 11 rodech. Nezahrnuje však klokánkovité, kteří mají samostatnou čeleď, přestože se velmi klokanovitým podobají. Jedná se o středně velké až velké vačnatce (patří sem i největší druhy žijících vačnatců) s prodlouženými zadními končetinami, které u pozemních druhů slouží ke skákavému pohybu. U stromových druhů není prodloužení zadních končetin tak výrazné. Většina druhů je výhradně býložravých. Klokani jsou endemité, kteří žijí v Austrálii a Tasmánii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech.

Názvy ve světě

Klokan rudokrký

Anglicky: Red-necked Wallaby, Holandsky: Bennetts wallaby, Chorvatsky: Crvenovrati valabi, Německy: Rotnackenwallaby, Polsky: Walabia Benetta, Rumunsky: Cangurul lui Bennet, Slovensky: Kengura červenokrká

Mohlo by vás také zajímat

Anolis rudokrkýKlokanomyš spinifexováKlokan parmaKlokan rudýKlokan DoriůvKlokan velkýKlokan pruhovanýKlokan quokkaKlokan znamenanýKlokan bažinný

Podělte se s námi o názor na tento text →