Aktuálně: 4 958 inzerátů174 200 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

ČSO vyzývá veřejnost, zapojte se i vy do Ptačí hodinky

ČSO vyzývá veřejnost, zapojte se i vy do Ptačí hodinky
Ing. Zbyněk Pokorný 01.01.2024, 13:00
319 5 minut čtení

V prvním lednovém víkendu roku 2024 pořádá Česká společnost ornitilogická už šestý ročník tzv. Ptačí hodinky. Jde o sčítání ptáků po dobu jedné hodiny a zapojit se do něj může každý z vás. Jak na to, se dozvíte v následujících řádcích.

Pozorování a sčítání ptáků na krmítku je program občanské vědy určený pro nejširší veřejnost. Zapojit se může každý, předchozí ornitologické zkušenosti nejsou potřeba – stačí si připravit krmítko, přečíst si, jak sčítat a hodinu v daném termínu krmítko pozorovat. Sčítání je vhodné i pro školní třídy, družiny či kroužky.

Historicky první sčítání se konalo 4.–6. ledna 2019 a zapojilo se do něj přes 14 000 účastníků. V roce 2020 se do sčítání zapojilo přes 20 000 dobrovolníků, v roce 2021 více než 27 000 a v roce 2022 sčítalo dokonce 35 000 dobrovolníků.

V roce 2023 došlo k poklesu, pozorovatelů bylo 28 625 ale celkem během jedné hodiny sečetli neuvěřitelných 517 383 ptáků. Nejčetnějším druhem byla, dle předpokladů, sýkora koňadra (93 451 ks), druhým nejčetnějším byl vrabec polní (76 265) a pomyslnou bronzovou příčku obsadil vrabec domácí v počtu 73 298 pozorovaných kusů. Do elitní desítky pozorovaných druhů se vešla na čtvrtém místě sýkora modřinka, následuje hrdlička zahradní, kos černý, stehlík obecný, zvonek zelený, straka obecná a brhlík lesní. V roce 2023 bylo pozorováno dohromady 110 ptačích druhů, mezi nimi například vzácný králíček ohnivý, orebice rudá nebo dokonce uprchlý papoušek alexandr malý.

ČSO vyzývá veřejnost, zapojte se i vy do Ptačí hodinky

Jak se zapojit do projektu Ptačí hodinka v roce 2024?

Kdy sčítat

Ve vyhlášeném termínu 5.-7. ledna (pátek-neděle) se sčítá ptactvo po dobu jedné hodiny (60 minut). Výběr přesného času v tomto datovém rozmezí záleží pouze na vás.

Kde sčítat

Kdekoliv – na zahradě, na balkoně, v parku, u lesa… Vyberete si takové místo, na kterém rádi strávíte hodinu pozorováním ptáků. Nejlepší je z tepla domova sledovat krmítko pravidelně zásobené kvalitní a rozmanitou stravou. Ptáci si zvyknou jej navštěvovat a my budeme mít pestrou podívanou.

Po dobu sčítání zůstáváme na vybraném místě – nesčítáme na procházce. Při procházce bychom totiž výrazně zvětšili území, na kterém sčítáme a zkreslili tím výsledky. Navíc během pohybu krajinou mnohdy zaznamenáme jiné druhy, než když stojíme dlouho na jednom místě, což by opět ovlivnilo výsledek.

Jak přesně mám sčítat

Bereme v úvahu všechny ptáky, které během své hodiny spatříme – není důležité, zda přímo přistáli na krmítku nebo jen prolétli kolem. Pro správné vědecké výsledky je podstatné, abychom žádného ptáka nezapočítali dvakrát. Proto pro každý druh zaznamenáváme nejvyšší prokazatelný počet jedinců, který se objevil v našem zorném poli. Za každý druh hlásíme jen jedno číslo – počty samců, samic či mláďat nerozlišujeme.

Sčítání není soutěž, ale vědecký výzkum. Určitě pošlete své výsledky, i kdybyste během své hodinky spatřili jen málo ptáků, nebo dokonce žádné. Jenom díky tomu se dozvíme, kde ptáci chybí.

Co pro sčítání potřebuji

  • Místo, kde budu pozorovat – nejlépe krmítko s kvalitní potravou.
  • Hodinu času ve vyhlášeném termínu.
  • Formulář k zaznamenávání
  • Hodit se může i dalekohled a příručka k určování ptáků.

Jak a kam mám poslat svá pozorování

Elektronický formulář se dá využít dvěma způsoby:

  • Buď online během pozorování – na začátku si jej otevřeme, spustíme časovač a pak už jen jednoduše zaznamenáváme nové ptáky, které jsme viděli.
  • Nebo si na pozorování můžeme vzít papír či sčítací arch z letáku a tužku, poznamenat si čas sčítání, všechny spatřené druhy, včetně jejich počtů, ukončit pozorování a teprve poté své záznamy – najednou – přepsat do počítače a odeslat.

Elektronický formulář má řadu výhod – výsledky z něj se objeví ihned zde na stránce, umožňuje zaznamenat více informací o místě pozorování (např. blízkost lesa, keřů či rybníků v okolí) a snáze se zpracovává (odpadá přepis dat).

Papírový formulář je volně ke stažení jako součást letáku. Můžete jej využít jako pomůcku při samotném sčítání a data pak odevzdat přes elektronický formulář.

Výsledky odešleme elektronicky do týdne od pozorování.

Na co se můžeme těšit?

  • Stanete se součástí výzkumu sčítání ptáků na krmítkách.
  • Dostanete zajímavé informace o ptácích navštěvujících krmítka a o jejich krmení.
  • Po elektronickém odevzdávání výsledků získáte certifikát s profilem svého krmítka.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat