Hele z te druhe fotky zepredu bych rekla “jezis chudak pes, cely nohy krivy a proslapy jak krava”. A z te prvni jak je jedna noha z boku bych rekla “uplne normalni rostouci stene.”
Toz asi tak. Tohle je naprd. To chce pohyb na rovnem povrchu a uvidis. Pro muj dobrej pocit bych pripadne pridala na kostech, ale ja krmim barfem od narozeni 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 21.03.2025, 16:15:15
Jo. Pripadne az mu pes onemocni a on by mel vysolit penize za leceni …
Zrovna nedavno psala kamoska co dela sestru na veterine. Prislo jim stene s anaplasmosou. A pan oznamil ze nez by dal dva litry za atb, radsi ho necha chcipnout a ze tri piva dostane jiny …
Ohledne psu s PP a bez PP, to uz snad ani nema cenu o cokliv se snazit. Vsak ja uz ty prihody nekde driv psala …
Jedni znami moc moc moc chteli labinku. Vysvetlila jsme jim rozdil s a bez PP, nasla osvecene chovky, udelala nalejvarnu … a za mesic si privezli stene buh vi odkud, na sesti tydnech a pak se v dospelosti moc divili ze je cuba takova lehka a do sediva … bodejt by ne, kdyz tam nahodou sel kolem vymar.
A druzi experti, to meli dokonce psa ode mne. A kdyz jim odesel, tak prej at jim najdu nejaky dobry mimi. Tak ja hledala, psala, zarucovala se … a oni opet … “jeee, diky, ale uz mame stene bez PP …” A jeste mela pani ten skvelej napad, ze kdyz by s nim byl nejakej problem, tak si ho prece vemu a pomuzu jim s tim, jako jsem to udelala u sveho odchovu …
Nekdy si rikam ze psychotesty pro nove majitele zvirat by vlastne vubec nebyly od veci.
Určitě to není takovej hegeš jako jiné granule, nejsou tam luštěniny….ale třeba já fakt nechci,aby moji psi měli většinu krmný dávky brambory a batáty,fakt ne
Jo - tyhle grancle bych si dovedla predstavit jako prilohu k barfu, kdybych teda prilohy davala. Pac brambory radsi nez hrasek/rejzi …
Jedinej problem vidim v tom, ze brambory i batatay sezenu levnejc nez za osm petek za kilo, takze mi to ekonomicky moc nedava smysl. Leda ze usetrim za praci a vareni a tak …
Bylo by to tezky rozhodovani. Jeste ze Dudun zadny grancle nestravi, usetril me dilematu 😀
To mi přípomnělo nedávnou veterinu. V čekárně jsme se sešly s paní,já mopse,ona anglickýho buldoka. A paní říká,manžel nedávno přivedl dospělou labradorku,já nechtěla,to je vám tak blbej pes. My v klidu sedíme,koukáme na televizi, Artušek hezky leží,ví,že je odpočinek a labradorka furt někde běhá, něco nosí,otravuje, venku jde Artušek s náma a ona se furt někam řítí…. nj,blbej pes😂
V ramci nastaveni spravneho etalonu ji muzu pujcit Primitiva nebo Romaduru 😀
Ja s laskou vzpominam na Aroska, ten neznicil nikdy nic. Ani hracky. Ale s nim byl stale nekdo doma … Pak Zaja cetla knihy a presazovala kytky, Cirda likvidovala polstare, Drake sundal korkove oblozeni kolem postele, Eris byla zamrena na rukojeti kuchyskych nozu, Ferida stehovala pradlo ze skrine na dvur (a obe kradly a kradou jidlo odkudkoliv). Johanka se Skvareckem neznicili nikdy nic a seniori posbirany poruznu taky nic, pac ti uz byly radi ze jsou radi.
A ted Pohroma a Terrenc, to je dvojka bez kormidelnika! Vetsina bot nema vlozky a stehuji se ruzne po zahrade, cokoliv zustane zapomenuto kdekoliv na stole je spolknuto/rozkousano/odneseno ven dle druhu tovaru, pelechy vybuchuji, plastove kelimky a talirky pachaji sebevrazdu a vcera umrelo komplet lino v pulce pokoje. Terry je navic fetisista, takze nechat nedke ponozky nebo spodary, zarucene si je nataha do pelechu a dumla …
Fakt uz se tesim az ta cuza odhara, pac porad doufam ze se pak trochu zklidni a flekatyho smetaka stahne s sebou.
Život s thajským ridgebackem mě naučil fakt hodně. Jsou to extrémně vnímaví a inteligentní psi. Kdybych někdy v budoucnu měla mít jen jednoho psa, dost možná zvolím thajce znovu.
Ale já naštěstí nikdy jednoho psa mít nebudu, tak se nebudu muset trápit s dalším thajcem. 😂
Na druhou stranu je ale fakt, že díky střetu mojí a její tvrdohlavosti jsem měla extrémně poslušný zvíře.
To mi pripomina vtipnou historku …
Z naseho posledniho vrhu si vzali dve holky dve ruzne rodiny. Nezavisle na sobe si nas nasli, prosli sitem a dostali stene. Jedni ji pojmenovali Mira, druzi Kira.
Shodou okolnosti se ty dve rodiny velmi dobre znaji uz dlouha leta, obcas spolu jezdi na vylety nebo na dovolene. Fakt shoda nahod, vzajemne nevedeli ze ti druzi taky chteji stene 🙂
No a … Kirunkovci maji prvniho psa, Mirunkovci druheho.
Mirunkovci neustale jak je Mira uzasna, hodna, klidna, poslusna, nic nenici … az jsem je skoro podezirala, ze nase stene nekde vymenili, pac to prece neni mozny 😀
Zato Kira … tu zdrhla a hrala si s panickou na honenou, tam sezrala botu, rozryla pul zahrady, vyvalela se v hov… a dalsi a dalsi zabavnosti. Panicka z toho mela hlavu v pejru, jak to, ze jedna segra je andel a druha satan.
No a pak jeli na spolecny vikend. A ukazalo se, ze obe segry jsou uplne stejny. Jen Mirunkovci meli jako etalon predchoziho chovani psu Thajskeho ridgebacka, ktery jim vysvetlil co vsechno muze pes doma vymyslet … takze jakekoliv vymysly sice sileneho ADHD, ale porad retrievera byly proti tomu selanka 😀
Pokud si ho nechali na veterine, prepokladam ze na kapackach. Takze vyfasne atb, mozna i dvoje, nejakou tu glukozu a fizak a dalsi dobrutky … a pak je na nem, zda to vybojuje.
Do budoucna je pak otazka, jestli to spadne do nejakeho chornickeho stavu, nebo se “oklepe a bude cajk”. Ta druha varianta by samozrejme byla lepsi a zadanejsi, i s tou prvni se ale da vcelku uspesne zit stastny a plnohodnotny zivot. Holt clovek vymysli dietu a podava “aditiva”.
Dulezity je zvladnout tu akutni fazi. Moc drzim palce!
Masem krmim cca 12 let. Zacla jsem z nutnosti, pac Dudun proste odmital vzit jakekoliv grancle do huby a kdyz uz, tak se po nich brutal pos…
Takze jsme na mase. Mem devet psu, velky, maly, mlady, stary, ultrastary. Vetsina z nich hodne aktivni, nekteri az moc 😀
Krmim kazdeho jinak. Kupodivu, ani jeden nezapada do tabulek. Vsichni maji vyrazne vyssi davku nez chytre knihy doporucuji, protoze jinak proste hubnou. No, nemam moc ekonomickou smecku 😀
Ale i dal se lisime od tabulek - treba Dudu ma vyrazne vyssi podil kosti nez by mel byt. Jinak prujmuje. Saggi zas nemuze kure, jinak taky beha. Asi pozustatek osady. Otik nezere ryby, stejne tak Johana. I kdyz Ota je aspon obcas ochoten vzit na milost sproty. Terry blbe cumi na krutu, zral by idelane jen hovezi a kure. Ferida nemuze tresku. Dudu ma navic ledvinovou a Otas jaterni dietu. Atd, atd …
Prilohy davam jen dietarum a pripadne kdyz nam zbyde od obeda. Zeleninu taktez. Maji drstky a v lete co si nazobou na zahonech. V nejakem zachvatu vzdycky nakoupim oleje a vitaminy a doplnky … a pak je uspesne zapominam do te misky sypat.
A … zijou. Vsichni v pohode. Hebka srst, hebke bobky 😀 Delat vsem pravidelne rozory, asi si musim najit dalsi zamestnani a myslim ze by me smecka nemela rada 😀
Takze suma sumarum - krev delam jen starcum (kazdy pulrok, pac jsou to starci), fenam pred krytim a jinak jen kdyz je nekdo marod. Na vicero pousteni krve nevidim duvod …
Aha, no nebudu po tom pátrat… jak jsem nakoupila tak prodávám. Oni jsou fakt starší lidé, je možné popletli názvy. Prostě fenka se jim přiotrávila, veterinář jim doporučil něco na regeneraci jater. Co koupili netuším🙃.
S těma jménama léků je to kapitola sama o sobě, zrovna nedávno jsem šla domů z práce a predemnou šli paní z domova důchodců a ta jedna povídá, že si koupila prostenal na žíly….. no takže asi tak.
Hele on to mozna byl spis Flavobion. Ten s ena jatra dava taky. A jsou to male tabletky …
Ale to je zas jen takova vsuvka. A vlastne i dalsi podpora jater, ktera lze pouzit
Hele my jsme kousek od Prahy, takze drahy mesto, zejo …
Vetu stridame nekolik. Proste proto, ze s bolavym zubem taky nejdu na gyndu. Takze treba ortopedicky problemy jedem rovnou k ortopedovi, ockovani, brezost, “beznou udrzbu” a prakticke rady resime s nasi zlatou veternarkou a prusery ve tri rano proste pohotovost. Vyhodou je, ze clovek za ta leta uz hodne vi a spoustu veci si bud poresi sam, nebo si nenecha nakecat nesmysly od ziskuchtivych jedincu …
Nicemene - treba zrovna ortoped v Praze … Nas operoval lokty Leone. Oba. Cena za jeden (operace v inhalacni narkoze a nasledna pece) 12 000,- Na jinem pracovisti bych se stejnym psem za stejnou operaci dala 2x tolik a to bych se posunula jen o 13 km na severozapad. To same kdyz operoval Sentu - resekce kycle, operace DLK leveho lokte, kastrace, mastektomie a nasledna histolka … ano, dostali jsme pratelskou slevu pac pan doktor zna historii tehle feny, ale i tak - v souctu necelych 40 000 a ze si tam pan doktor sakra maknul. Treba kastrace tricetikilove feny u nasi veterinarky je do 4000,-
Navic oba jsou z tech, kteri nemaji problem rict “hele tohle neumim, jdi tam a tam, tam to umej lip”. A toho si sakra vazim, protoze mi pak na zviratech nikdo nedela pokusy s lecbou a neztracime pripadne cas.
A ano, proto dojizdim. Protoze zaprve jim verim, za druhe jsou velice sikovni a za treti se mi to proste vyplati. Oba maji rtg a sono, to uz v dnesni dobe povazuju za stejne bezne vysetreni jako nabrat krev a udelat rozbor. K cemu mi je u akutniho zvirete rozbor krve s dvoudennim zpozdenim?
Co tim chci rict? Ze v dnesni dobe je (nebo by melo byt) normalni, poptat se u vicero zdroju. Zjistit ceny, moznosti, zkusenosti a pak se rozhodnout kde, jak a za kolik, podle pomeru cena/vykon. A ne hned rict “na to nemam a smidra vydra”.
Nekdo tu napsal ze by melo platit "jsi navzdy zodpovedny … Ano, melo by. A z pozice chovatele za me plati ta zodpovednost dvakrat. Ja jsem rozhodla ze tohle stene se narodi, ja jsem ho privedla na svet a ja za nej mam zodpovednost do konce jeho dni. Kdyz se bude mit nekde spatne, zasahnu. Kdyz budou majitele potrebovat pomoc, jsem tu pro ne. Kdyz se psa vzdaji, beru si ho k sobe. Kdyz potrebuje lecbu, lecim. Ano - ta lecba musi mit smysl. Vyhodit x tisic za prodluzovani utrpeni o nekolik dni/tydnu je hovadina. Ale tady se jedna o mlade zvire s podle me vcelku slusnou prognozou budouciho zivota. Ty bolesti jdou odstranit a to zvire muze prozit spokojeny zivot, byt mozna kratsi nez kdyby bylo plne zdrave. A vymlouvat se na to ze by mohl kousnout … sakra to muze kazdej pes kterej ma v hube zuby. Pocitam ze pokud nekdo chova, zna sve plemeno a umi s nim zachazet. A taky teda existuji nahubky, zejo …
No nic, ulevila jsem si. Ono to asi bude tim ze dedek sve vcerejsi trinactiny oslavil na veterine. Ani me nenapadlo rict “on uz je starej …”