volierka pro forpusčí škubánky, 3 hodiny práce včetně shánění materiálu po půdě. Nestála mě nic, ale zaskočila mě tma, tak to ještě zítra půl hodiny zabere :-)
pro zadavatele: tak mi to nedalo, a dotázala jsem se slušným emailem přímo pořadatele, odpověď jsem dostala obratem.
Takže tady je odpověď na Váš dotaz :-)
základní vstupné je 90,-
rodinné (2 dospělí a 2 děti) 180,-
zlevněná vstupenka je za 60 ,-
Ahoj, na Exotě jsem byla naposledy v roce 2009, vstupné bylo pro dospělého 80 korun, rodinné pro čtyřčlennou rodinu 130 korun, pro děti a studenty 60 Kč.
Jak je tomu letos se mi pro odpověď na Váš dotaz nepodařilo nikde dohledat.
Ahoj, pro zadavatelku, ptáky neodchytíte bohužel přelezením do přiložené klícky nebo přepravky, protože rozhodně nepůjdou dobrovolně ani se nedají zahnat do neznámého nového prostoru. Jestli můžete, dejte fotku volierky, orčitě se pak řešení najde. Při odchytu ve volierách také nemám chodbu nebo jiný odchytový prostor, protáhnu se dvířky u země, předtím přes celou stěnu volierky přehodím třeba prostěradlo, tím pádem se ptáci schovají v protilehlém koutě. Ještě mi snad ani nic neuletělo. (ikdyž možná jednou andulka od mladých, ale to bylo z menší boxov=é volierky, kam se dají strčit jen ruce. I při odchytu z takové volierky dvířka překrývám dostatečně velkou látkou či záclonou. Samozřejmě se dá vyrobit také třeba ze staré bendgbingtonové pálky, na kterou připevníte zašitý tunel z látky, odchytová síťka s růtně dlouhou násadou.
Pro Michala: ta poznámka o uklízení hovínek po ptácích v přírodě je trošku omezená, protože ptáci by se nikdy nezdržovali na tak malém prostoru v tak velkém množství, v jakém je chováme ve volierách. A samozřejmě, chcemeli mít zdravý chov a pěkné odchovy, nemůžeme je mít zavřené v zas.... klecí bez možnosti zásahu při problému v budce.
Ahoj, je pravda, že hodně ptáků je agresivních jen proto, že nemají dost místa. On totiž málokdo dá malým papouškům zbytečně velikou volieru. Navíc, pokud spolu vyrůstají, jsou k sobě tolerantnější. Je však třeba být ostražitý. Pokud dokoupíte samičky, je třeba to správně načasovat, přidat je dostatečně dopředu před hnízdní sezonou, volieru připravit (budku každou do jiného rohu, odstínit prostor třeba větvemi oprostřed, případně i dvě místa na krmení) a pak pozorně v době toku sledovat chování párů. V případě náznaků agrese mít připravenu alespoň v hlavě variantu na oddělení Přeji chovatelské štěstí :-). A pokud to vyzkoušíte, dejte vědět, jak to proběhlo, ať se poučíme :-)
Dobrý večer, nevím, zda Vás potěším, ale všechny tři složky o kterých píšete jsou pro mládě celkem nevhodné a těžko stravitelné. Mělo by dostávat měkké senegalské proso v klásku, směs zrní, vaječnou míchanici, pro jedno mládě ideální koupit pytlíček kupované sušené a podat s troškou nastrouhané mrkve, občas mlíčák. Možná jsem staromódní, ale brambory ani celer andulkám nekrmím. Dejte mu na ozobání piškot, místo vody trošku studeného heřmánkového čaje, pomůže mu uklidnit žaludek, má dezinfekční účinky.
4Zdenka: Ahoj, chovám andulky ve více párech, v létě ve venkovní volieře odchovávají. Je všeobecně známo, že při chovu ve dvou párech se samice často pronásledují a hnízdění může dopadnout špatně. Když je párů víc, roztříští se trošku jejich pozornost, a může být klidněji. Pokud máte volieru menší, na dva páry, klidně zůstaňte u svého původního plánu. Můžete mít štěstí na hodné samičky, které si na sebe odmlada dobře zvyknou, a budou vzorně hnízdit. Když budete mít pech a bude tam potvora, je jedno kolik máte párů, dělala by zle všem. Mějte připravenou variantu pro oddělení párů a dobře pozorujte jak probíhá hnízdění. Záleží na Vašem podnětu, který Vás k chovatelství vede, já mám ráda chov ve skupině, po párech mi dění ve volierce přijde nudné :-). Přeji chovatelské štěstí!
4alena: sama je nechovám, ale známý je měl, nic neodchovali, možná proto, že byli v sousedních volierách hlučnější velké druhy papoušků. Když se je rozhodl prodat, nebyl o ně zájem. Ceny se tenkrát pohybovaly poměrně vysoko, tuším kolem 10 tis za chovný pár.
Jsou to malí většinou velmi plašší papoušci, potřebují klidné prostředí a prostornou volieru, jsou náchylní na začervení, jejich cena je vyšší, na burze je většinou neuvidíte, protože stresem velmi trpí. Hodně štěstí s jejich chovem!
Ahoj, zajděte do obchodu s barvami či drogerie a chtějte barvy, které splňují normu na nátěr hraček a vybavení dětských hřišť, nejsou o nic dražší, jsou to běžné barvy, bez problému je seženete.
V současném čísle časopisu Papoušci je článek o stromech a keřích vhodných do voliery. Ale u větších papoušků většinou nic dlouho neobstojí. Měla jsem ale dojem, že zadavatel měl na mysli tzv. papouščí strom, což je uříznutý mladý stromek či velká větev, nebo svázaná sestava větví ve stojanu či květináči, po které mohou ptáci lézt, na který jim může dávat dobroty či různé věci k zabavení. Používám je ve svých volierách, pro některé druhy jsou přínosem, pro jiné zbytečností. Napříkladi ochočená senegalka ho má v zimovací místnosti, kde se volně pohybuje po volierách, je to její oblíbené místo. Pro aymary je to nejlepší způsob vyžití. Alexandři malí ho také rádi využívají. Pro plaché australské druhy je většinou zbytečný, a jak psal někdo nade mnou, střeštěným mláďatům může být i nebezpečný. Určitě je skvělé zpestřovat ptákům nudný život ve volierách, takže pro zadavatele, výborný nápad a jen směle do toho :-).
Ahoj, rozesmála mě upřímně reakce nade mnou, bez urážky, trošku zbytečná anonymní odpověď :-)). Alexandr rudohlavý nemá moc vlohy k mluvení, takže pokud jste na takového jedince narazila, byl spíše nádhernou vyjímkou.Jeho hlas je melodický, ale to předpokládám víte, moji alexandři naučili své krásné prozpěvování několik papoušků ve svém okolí, ale sami se nijak nesnažili imitovat nic jiného. Pokud udržíte ochočeného alexandra stranou od ostatních ptáků, pak samozřejmě máte šanci na milého kamaráda. Ale stačí aby ostatní třeba i jen slyšel, a bude se snažit komunikovat víc s nimi než s Vámi. ikdyž ručně dokrmený, stále zůstane papouškem a jeho druh ho bude přitahovat. Rozhodně by byl šťastnější, kdyby volný čas mohl trávit v jejich blízkosti než o samotě, přesto nemusí zdivočet a může Vás mít moc rád, jen ta malá šance na řeč pak už nepřipadá v úvahu.
4alena: až vypadne :-( poslední mládě z budky odstraníš budku i s prvními vajíčky. Tím zamezíš dalšímu hnízdění. Případně můžeš odebraná vajíčka podložit pod jinou samičku hnízdící ve stejném režimu.
Ohledně toho dokrmování, od prvního dne je to náročné, na to bych si netroufla, taková titěrnost. Záleží na samičce, zda se vůbec bude snažit mladé zahřát, když jí je budeš odebírat, a ani ji nebude k návratu k nim hnát instinkt krmení. Já osobně bych si tímhle život nekomplikovala. Asi bych pořídila další pár, snažila se vytvořit takové podmínky, aby zahnízdil ve stejnou dobu, a mladé podstrčila jim. Ale neber ohledy na můj názor, když můžu, nechám dokrmování vždy na zvířatech, pohled na nezdar při experimentování s mláďaty mě přímo děsí.